Daar gaan we weer: ‘MS Office voor iPad komt deze maand’

Door: Koen van Tongeren - 8 reacties

Het is 2011, de eerste iPad-only krant The Daily meldt dat Microsoft hard werkt aan een iPad-versie van het Office-pakket, bestaand uit Word, Excel, PowerPoint en Outlook. Een paar maanden later bericht dezelfde krant dat het werk bijna klaar is. Maar nee, Office voor de iPad kwam maar niet, ook niet na berichten op BGRThe Daily en The Verge in 2012.

Het laatste dat Microsoft heeft gezegd over Office voor iPad kwam van toenmalig CEO Steve Ballmer, die zei: het komt er als het er komt. Sindsdien is er in ieder geval een nieuwe CEO gekomen. Inmiddels maakt Satya Nadella de dienst uit bij Microsoft en misschien is hij wel bereid te doen wat zijn voorganger maar niet voor elkaar leek te (willen) krijgen; Microsoft Office komt nog deze maand naar de iPad, althans, dat meldt The Verge.

Volgende week houdt Microsoft een persbijeenkomst waar ‘mobile’ en ‘cloud’ de centrale thema’s zijn. Bronnen rondom Microsoft hebben The Verge verteld dat Nadella op dat evenement Office voor iPad zal aankondigen. Dit nadat de afgelopen maanden hard gewerkt zou zijn om het product af te krijgen.

Volgens de bronnen zal het pakket geen losstaande versie van Office zijn, maar een app-portal voor Office 365, Microsoft’s online versie van Word, Excel en PowerPoint. Het bedrijf bracht vorig jaar al een iPhone-app uit voor Office 365. De iPad-versie zou hier op voortborduren.

Office voor iPad zal waarschijnlijk gratis te downloaden zijn, maar niet werken zonder (betaald) Office 365-abonnement. Daarmee biedt de app eigenlijk weinig meer dan een offline-versie van de Office 365-apps die nu al op de iPad beschikbaar zijn via Safari.

Office 365 kost 99 euro per jaar voor thuisgebruik en studenten. Voor kleine zakelijke gebruikers en het MKB kost het pakket 152 euro per jaar. Ondertussen biedt Apple iWork, bestaande uit Pages, Keynote en Numbers met alle drie exportmogelijkheden naar de Microsoft-equivalenten, gratis aan bij aanschaf van een nieuwe iPad.

Reacties

8 reacties
 • Profielfoto
  klonic

  Ik heb het vermoeden dat MS Office voor iOS pas komt als het te laat is. Ik zie om me heen met een toenemende snelheid mensen experimenteren en overstappen op andere pakketten. Ik zelf prefereer Latex voor mooie tekst, Keynote voor presentaties. Ik zit eigenlijk alleen nog aan Excel vast en aan Office als pakket omdat het de ‘standaard’ is.

  Edit: Ik kan me wel voorstellen dat dit voor bedrijven wel helemaal geweldig moet zijn. Maar ook zij zullen denk ik op een zeker moment naar alternatieven gaan kijken hoewel Latex natuurlijk nooit echt een alternatief is voor Word (omdat het gewoon een te grote stap is en zwaar overkill voor het meeste werk).

 • Profielfoto
  knekkie

  Zolang de massa office gebruikt op kantoor zal het de standaard blijven. Ondanks de (betere/goedkopere) alternatieven

  Als je compatible wil zijn ook als je de bestanden heen en weer wilt kunnen bewerken dan komt iWork te kort. Als powerpoint opgeslagen keynotes behouden niet eens hun layout als het typografie aan gaat met basis fonts die crossplatform beschikbaar zijn.

  Dat maakt het eigenlijk al onbruikbaar.
  Zelfde geld voor nubers. Ook daar missen basic features om een waardig alternatief te zijn voor de office equivalent.

  Iwork is leuk gemakkelijk te bedienen en krachtig juist door zijn eenvoud maar het is geen alternatief voor kantoor. Bij lange na niet.
  De thuisgebruiker of eenpitter zal daar geen last van hebben

 • Profielfoto
  Jeffry

  Excel is ook echt wel een fantastisch product, voor presentaties liever keynote maar inderdaad dan ook via iPad, Mac of iPhone weergeven en Word of Pages is mij nog wat om het even. Moet bekennen dat ik toch nog steeds features niet gemakkelijk gebruik binnen iWork, ondanks dat ik al bijna 2 jaar over ben maar niet dagelijks iWork gebruik… en wel Office op ’t werk.

 • Profielfoto
  STEVEJ0BS

  Wat een negatieve campagne van de SP.

 • Profielfoto
  Ruud Ravenhorst

  Minimaal € 99,-… Per jaar! Ik denk niet dat het heel erg storm zal gaan lopen voor dat pakket en dat MS pas (te) laat zal overgaan op een versie die je ook offline kunt gaan gebruiken. The story of their life dus: too late, too little.

 • Profielfoto
  THX-1138

  Office voor Mac/iOS of wat dan ook zal mensen ook naar de cloud van Microsoft brengen. Gezien het feit dat die veel beter (en vooral sneller) functioneert dan de cloud van Apple, zie ik mensen uiteindelijk nog wel overstappen naar Microsoft.

  Want zeg nu zelf, wat is dat trage, beperkte en beperkende gedrocht van Apple nu eigenlijk?? Voor synchronisatie van mail.contacten, herinneringen, notities en agenda functioneert hij uitstekend, maar zodra bestandshosting om de hoek komt kijken is het een drama (iTunes Match, iWork en andere pakketten die je de mogelijkheid bieden hun bestanden in iCloud te zetten)

 • Profielfoto
  cmug

  Hier zit ik echt niet op te wachten….

 • Profielfoto
  Hydræ