BlackBerry-topman mag niet naar Apple

Door: Raymon Mens - 7 reacties

Hij wil heel graag, maar mag niet van zijn baas. Sebastien Marineau-Mes, de topman die bij BlackBerry over software gaat, wilde vorig jaar het schip verlaten en bij Apple aan de slag. Apple wilde wel, maar BlackBerry heeft er nu een tijdelijk stokje voor gestoken.

De Canadese smartphone-fabrikant spande een rechtszaak tegen Marineau-Mes aan wegens contractbreuk. De rechter oordeelde dat de topman zijn contract van zes maanden uit moet zitten voordat hij naar de iPhone-maker mag vertrekken.

De gang van zaken is opmerkelijk te noemen. Marineau-Mes accepteerde in december van 2013 een hogere functie bij BlackBerry, maar gaf enkele weken later aan naar Apple te willen vertrekken. Bij die promotie hoorde de verplichting om minimaal zes maanden aan te blijven. De topman heeft op moment van schrijven nog vier van de zes maanden uit te zitten.

Basis van BlackBerry 10.
Marineau-Mes werkte onder andere aan de basis van BlackBerry 10.

Marineau-Mes begon in 2010 bij BlackBerry, vlak nadat het Canadese bedrijf softwaremaker QNX kocht. Hoewel QNX destijds vooral gebruikt werd voor infotainmentsystemen in auto’s, bouwde BlackBerry uiteindelijk BlackBerry 10 op basis van QNX. Marineau-Mes wordt gezien als een van de belangrijkste personen in deze ontwikkeling.

Het is waarschijnlijk dat Apple wacht tot de Blackberry-man zijn contract bij de Canadezen heeft uitgezeten. Het is nog niet duidelijk welke functie Marineau-Mes bij Apple gaat vervullen. Gezien zijn ervaring met infotainmentsystemen is het waarschijnlijk dat hij aan Apple’s CarPlay gaat werken.

Reacties

7 reacties
 • Profielfoto
  Maikelw

  Falend bedrijf door falende mensen met falende producten en falende resultaten. Waarom zou je de leider van een mislukking over willen nemen?

 • Profielfoto
  Ruud Ravenhorst

  Misschien omdat het falende bedrijf in BlackBerry 10 toch een paar features had zitten waar Apple best wel jaloers op is?

 • Profielfoto
  Maikelw

  Goed punt, niet aan gedacht.

 • Profielfoto
  Rensvw

  @Maikelw

  Ook was blackberry lange tijd geen falend bedrijf en zal de beste man voldoende expertise hebben.

 • Profielfoto
  XaRaI_001

  Grappig, de geschiedenis herhaald zich.
  Nog niet zo lang geleden dacht men ook zo over Apple.
  ;-)

 • Profielfoto
  tomc

  Blackberry 10 slaat toch nergens op ?

 • Profielfoto
  WpV

  @tomc
  Heb jij vroeger op de basisschool de Romeinse cijfers geleerd? Zeg dan niet van die domme dingen, voor het geval dat je hem niet snapt
  I=1 V=5 X=10

  osX……..