Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 9 maart 2014
Leestijd: 1 minuut

Belgen ontwikkelen ‘superaccu’

Een lege accu komt eigenlijk nooit goed uit. Snel ‘juiced up’ zijn zit er meestal ook niet in, het laden van bijvoorbeeld een iPhone neemt al snel een uur in beslag. Mogelijk is dit ongemak door een Belgische uitvinding binnenkort verleden tijd.

Onderzoekers van de Université catholique de Louvain hebben een accu ontwikkeld die in vijf minuten opgeladen kan worden. De batterij werkt door twee technologieën te combineren: een elektrolytische condensator en een lithium-ion-component. De batterij kan niet alleen snel geladen worden, maar heeft ook een hoge capaciteit.

De condensator zorgt voor de snelle laadtijd, het lithium-ion-component zorgt voor een verhoogde capaciteit. De onderzoekers ontwikkelden de accu voor gebruik in elektrische auto’s, maar de techniek is ook geschikt voor in smartphones, laptops en andere apparaten. Twee teams werkten anderhalf jaar aan de nieuwe batterij. De wetenschappers hopen dat hun ontdekking snel in productie genomen kan worden. Inmiddels hebben ze patent op hun vondst aangevraagd.

Het is niet de eerste keer dat wetenschappers een doorbraak in accutechnologie claimen. Vele universiteiten zijn bezig met onderzoek naar slimme technieken voor in bijvoorbeeld de geruchtmakende iWatch. Wanneer en of de technologie in productie gaat is nog niet duidelijk.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Belgen ontwikkelen ‘superaccu’
Sluiten