Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 24 maart 2014
Leestijd: 2 minuten

Apple en Google; al jaren ruzie

Algemeen wordt aangenomen dat de relatie tussen Apple en Google sinds de lancering van de iPhone in 2007 op scherp staat. Toch blijken de twee techgiganten al langer over van alles en nogwat te ruziën. Al in 2005 dreigde Steve Jobs met oorlog richting Google.

Dit kwam aan het licht door e-mails van Google-medeoprichter Sergey Brin die door Business Insider gepubliceerd zijn. Google zou volgens Jobs ontwikkelaars bij Apple weg willen kapen. Het ging vooral om ontwikkelaars die een Safari werkten. Als Google één van deze ontwikkelaars weg zou kapen, zou dat oorlog betekenen. Dit schreef de inmiddels overleden Apple CEO in een e-mail naar Google in 2005.

Steve Jobs maakte Google in stevige taal duidelijk van het Safari-team af te blijven.

Het is niet ongewoon voor techbedrijven om talentvolle ontwikkelaars van concurrenten een baan aan te bieden, vaak voor een beter loon dan bij hun huidige werkgever. Dat Google in gesprek was met een Safari-ontwikkelaar was voor Jobs genoeg reden om te eisen dat Google onmiddellijk zou stoppen met onderhandelen met Apple-werknemers over een baan bij de zoekgigant.

Google krabbelde al snel een beetje terug na de oorlogstaal van Jobs.

Opmerkelijk is dat een van de mede-oprichters van Google in 2005 tegen Jobs zei dat het bedrijf beslist niet aan een eigen browser werkte, maar vooral ontwikkelaars in zou zetten om verbeteringen aan Firefox te doen. Enkele jaren later kwam Google Chrome uit, een browser van Google die flink wat marktaandeel van Firefox heeft afgesnoept.

Google en Apple sluiten nog dezelfde maand een ‘do not hire’ overeenkomst.

Ongeveer tien dagen na de oorlogsintentie van Jobs sluiten Google en Apple een deal die inhoudt dat de twee bedrijven geen werknemers van elkaar overnemen. Deze policy is niet ongebruikelijk in Silicon Valey, naast Apple en Google hebben ook Intel, Oracle en Microsoft soortgelijke deals met diverse concurrenten.

Hoewel de gemoederen door de overeenkomst in 2005 weer wat bedaard waren, zou Jobs in 2008 weer geëxplodeerd zijn. Ongeveer een jaar na de release van de iPhone presenteerde Google zijn Android-besturingssysteem. Jobs noemde dit een gestolen product dat desnoods met een ‘nucleaire oorlog‘ kapot gemaakt moest worden. De relatie tussen Apple en Google is sindsdien nog verder bekoeld.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Begin je weekend met de beste artikelen van OMT

Een goed weekend begint met de nieuwsbrief van One More Thing

Reageer op artikel:
Apple en Google; al jaren ruzie
Sluiten