Apple en Google; al jaren ruzie

Door: Raymon Mens - 12 reacties

Algemeen wordt aangenomen dat de relatie tussen Apple en Google sinds de lancering van de iPhone in 2007 op scherp staat. Toch blijken de twee techgiganten al langer over van alles en nogwat te ruziën. Al in 2005 dreigde Steve Jobs met oorlog richting Google.

Dit kwam aan het licht door e-mails van Google-medeoprichter Sergey Brin die door Business Insider gepubliceerd zijn. Google zou volgens Jobs ontwikkelaars bij Apple weg willen kapen. Het ging vooral om ontwikkelaars die een Safari werkten. Als Google één van deze ontwikkelaars weg zou kapen, zou dat oorlog betekenen. Dit schreef de inmiddels overleden Apple CEO in een e-mail naar Google in 2005.

Steve Jobs maakte Google in stevige taal duidelijk van het Safari-team af te blijven.
Steve Jobs maakte Google in stevige taal duidelijk van het Safari-team af te blijven.

Het is niet ongewoon voor techbedrijven om talentvolle ontwikkelaars van concurrenten een baan aan te bieden, vaak voor een beter loon dan bij hun huidige werkgever. Dat Google in gesprek was met een Safari-ontwikkelaar was voor Jobs genoeg reden om te eisen dat Google onmiddellijk zou stoppen met onderhandelen met Apple-werknemers over een baan bij de zoekgigant.

Google krabbelde al snel een beetje terug.
Google krabbelde al snel een beetje terug na de oorlogstaal van Jobs.

Opmerkelijk is dat een van de mede-oprichters van Google in 2005 tegen Jobs zei dat het bedrijf beslist niet aan een eigen browser werkte, maar vooral ontwikkelaars in zou zetten om verbeteringen aan Firefox te doen. Enkele jaren later kwam Google Chrome uit, een browser van Google die flink wat marktaandeel van Firefox heeft afgesnoept.

Google en Apple sluiten nog dezelfde maand een 'do not hire' overeenkomst.
Google en Apple sluiten nog dezelfde maand een ‘do not hire’ overeenkomst.

Ongeveer tien dagen na de oorlogsintentie van Jobs sluiten Google en Apple een deal die inhoudt dat de twee bedrijven geen werknemers van elkaar overnemen. Deze policy is niet ongebruikelijk in Silicon Valey, naast Apple en Google hebben ook Intel, Oracle en Microsoft soortgelijke deals met diverse concurrenten.

Hoewel de gemoederen door de overeenkomst in 2005 weer wat bedaard waren, zou Jobs in 2008 weer geëxplodeerd zijn. Ongeveer een jaar na de release van de iPhone presenteerde Google zijn Android-besturingssysteem. Jobs noemde dit een gestolen product dat desnoods met een ‘nucleaire oorlog‘ kapot gemaakt moest worden. De relatie tussen Apple en Google is sindsdien nog verder bekoeld.

 

Reacties

12 reacties
 • Profielfoto
  Zakske

  Ongeveer tien dagen na de oorlogsintentie van Jobs sluiten Google en Apple een deal die inhoudt dat de twee bedrijven geen werknemers van elkaar overnemen. Deze policy is niet ongebruikelijk in Silicon Valey, naast Apple en Google hebben ook Intel, Oracle en Microsoft soortgelijke deals met diverse concurrenten.

  Maakt niet uit dat deze “policy” wel vaker voorkomt, het is illegaal. Kijk maar naar de rechtszaken die momenteel tegen al deze bedrijven lopen, en ze waarschijnlijk miljarden gaat kosten.

 • Profielfoto
  ro_me

  Dit laat maar weer eens zien wat van een akelig dictatortje die Steve Jobs was!
  Op indirecte wijze een werknemer het ‘recht’ ontnemen om een beter betaalde baan te krijgen!?

 • Profielfoto
  unSOUND

  Ik heb zelf ook zo’n contract op mijn werk. Ik heb ook de beschikking over informatie die een concurrent graag zou hebben. Dus staat in mijn contract dat ik niet bij concurrerende bedrijven mag werken, of pas na een X aantal jaar waardoor mijn kennis achterhaald is en geen bedreiging is.

 • Profielfoto
  MouseMighty

  @ro_me Het ging helemaal niet om “een beter betaalde baan” maar specifiek over programmeurs van het Safari team. Steve Jobs voelde dus op zijn klompen aan dat Google met een andere browser bezig was en wilde dat tegenhouden/vertragen. Overigens kan je hier (en in de USA ook) elke dag ontslag nemen en ergens anders aan de bak gaan (wel rekening houden met concurrentiebeding etc). Heeft dus niets met werknemer tje pesten te maken als wel met je eigen producten beschermen.

 • Profielfoto
  bangbangsystems

  Volgens mij zat er ook iemand van Google in de raad bij Apple. Dus zo ver vooruit keek Jobs ook weer niet.
  ;-)

 • Profielfoto
  ro_me

  @mighty mouse
  Lees het source bericht op Business insider even, er is helemaal niet gewoon aan wat hier gebeurt is. Ook voor u.s. begrippen niet. Tuurlijk kan een werknemer ontslag nemen, tuurlijk staat er een concurrentiebeding in een arbeidscontract, maar daar gaat het hier niet over. Het gaat er hier over dat dictatortje Jobs de Putin uithing.

 • Profielfoto
  maconly

  google is in alles een shit bedrijf.

 • Profielfoto
  maconly

  Dit laat maar weer eens zien wat van een akelig dictatortje die Steve Jobs was!
  Op indirecte wijze een werknemer het \’recht\’ ontnemen om een beter betaalde baan te krijgen!?

  bescherming van bedrijfsgeheimen, als je in dienst treed dan weet je waar je aan begint.

  google loog, Steve Jobs wist wat er speelde.

 • Profielfoto
  bassbug

  We weten toch allemaal hoe Android eruit zag voordat de iPhone uit kwam?
  Direct na introductie van iPhone (lees: iOS) is Android een kopie van iOS geworden…

  Google is helaas een noodzakelijk kwaad geworden in zoeken op internet.

 • Profielfoto
  MouseMighty

  @ro_me Niks Jobs Putin want de rest doet er net zo hard aan mee. Zoals je zei, lees het source bericht maar even:

  They’ll make you even angrier if you believe that workers have the right to sell their labor at the maximum price the market will bear — because Jobs, Schmidt and Brin appear to have spent years instructing their recruiters and HR staff to avoid hiring staff from each others’ companies. … what began as a secret cartel agreement between Apple’s Steve Jobs and Google’s Eric Schmidt to illegally fix the labor market for hi-tech workers, expanded within a few years to include companies ranging from Dell, IBM, eBay and Microsoft, to Comcast, Clear Channel, Dreamworks, and London-based public relations behemoth WPP. All told, the combined workforces of the companies involved totals well over a million employees.

  Ik praat het niet goed hoor maar je kan niet alleen Steve Jobs er de schuld van geven. Als de rest er namelijk niet mee akkoord gegaan was had Apple alleen gestaan. Met grotere gevolgen.

 • Profielfoto
  Buzz

  Inderdaad, de kop boven dit artikel wekt de verkeerde suggestie. Het belangrijke aan dit nieuws was niet Apple tegen Google of andersom, maar Apple en Google samen tegen het vrij bewegen van hun werknemers op de arbeidsmarkt.

 • Profielfoto
  Shyos

  En bedankt voor deze nuttige info, het is alsof ik de Telegraaf lees.:mrgreen: