Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 3 maart 2014

iOS in the Car wordt CarPlay

Een paar dagen geleden noemden we Apple’s iOS integratie voor auto’s nog iOS in the Car. Vandaag is het systeem officieel omgedoopt tot CarPlay, met een eigen pagina én de aankondiging van merken die het gaan ondersteunen.

Met CarPlay worden belangrijke functies van de iPhone getoond op het ingebouwde beeldscherm van auto’s die het ondersteunen, via een draadloze (AirPlay-)verbinding. Er is een speciale interface ontworpen met grotere knoppen en spraakbesturing. CarPlay kan via de knoppen in de auto bediend worden of via een touchscreen, als dat aanwezig is.

Standaard bestaat de functionaliteit van CarPlay uit een aangepaste versie van Apple’s kaarten-app, telefoon muziek en en een spraakgestuurde versie van iMessage. Het is onbekend of CarPlay volledig opengesteld zal worden voor thirdparty-ontwikkelaars maar Apple heeft al wel ondersteuning aangekondigd voor bepaalde apps, zoals Podcasts, Spotify en iHeartRadio. 

Vanaf deze week zal CarPlay verkrijgbaar zijn op bepaalde modellen van Mercedes Benz, Volvo en Ferrari. Op de Autosalon in Geneve zullen de eerste CarPlay-modellen getoond worden. Uiteindelijk gaan de BMW Groep (waar ook MINI onder valt), Chevrolet, Citroën, Ford, Honda, Hyundai, Jaguar, Land Rover, Kia, Mitsubishi, Nissan, Opel, Peugeot, Subaru, Suzuki en Toyota CarPlay ondersteunen.

Rest je alleen nog te zorgen dat je wel een compatible iPhone voor je nieuwe auto hebt. CarPlay werkt namelijk alleen met de iPhone 5, 5c en 5s.

Zou CarPlay een overweging zijn bij jouw volgende autoaankoop of -lease?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
iOS in the Car wordt CarPlay
Sluiten