Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 18 maart 2014
Leestijd: 1 minuut

Afschaffen roamingkosten weer dichterbij

In 2013 kwam Neelie Kroes, Eurocommissaris Digitale agenda, regelmatig in het nieuws met haar plannen voor een Europese telecommarkt waarin roamingkosten niet meer bestaan. Vandaag heeft de industriecommissie van het Europarlement ingestemd met haar plannen.

Hierdoor is het afschaffen van roamingkosten binnen de Europese Unie weer een stuk dichterbij gekomen. Over twee weken is het aan het Europarlement om definitief te stemmen. Als ook het parlement met de plannen van instemt, zijn telecomproviders vanaf december 2015 verplicht binnen de EU één tarief voor bellen, sms en internet aan hun abonnees te rekenen.

Effectief zal dit betekenen dat consumenten zonder extra kosten vanuit hun eigen bundel kunnen bellen, sms-berichten versturen en kunnen internetten in alle Europese landen. Providers behouden de mogelijkheid om dit te weigeren, maar moeten het in dat geval een tijdelijke overstap naar een buitenlandse telecomprovider faciliteren. Het is denkbaar dat telecomproviders bij bijvoorbeeld oude abonnementen een blokkade op het gebruik van de bundel binnen de EU zullen blokkeren en dit alleen zullen toestaan bij nieuwe abonnementen. Dit laatste is echter speculatie.

Neelie Kroes werkt al jaren aan plannen voor een Europese telecommarkt.

De prijs die betaald moet worden voor het afschaffen van roamingkosten is fors. De Nederlandse netneutraliteit wordt slechts in afgezwakte vorm Europees geïmplementeerd. In Nederland mogen providers geen diensten van hun netwerken blokkeren of er extra geld voor vragen. In het voorstel dat naar het Europarlement staat echter dat providers extra geld mogen vragen voor ‘speciale diensten’ die een bepaalde netwerkkwaliteit vereisen (bijvoorbeeld Netflix). Ook mogen providers afknijpen om illegale sharing te blokkeren, netwerken te ontlasten en spam tegen te gaan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Afschaffen roamingkosten weer dichterbij
Sluiten