Afschaffen roamingkosten weer dichterbij

Door: Raymon Mens - 16 reacties

In 2013 kwam Neelie Kroes, Eurocommissaris Digitale agenda, regelmatig in het nieuws met haar plannen voor een Europese telecommarkt waarin roamingkosten niet meer bestaan. Vandaag heeft de industriecommissie van het Europarlement ingestemd met haar plannen.

Hierdoor is het afschaffen van roamingkosten binnen de Europese Unie weer een stuk dichterbij gekomen. Over twee weken is het aan het Europarlement om definitief te stemmen. Als ook het parlement met de plannen van instemt, zijn telecomproviders vanaf december 2015 verplicht binnen de EU één tarief voor bellen, sms en internet aan hun abonnees te rekenen.

Effectief zal dit betekenen dat consumenten zonder extra kosten vanuit hun eigen bundel kunnen bellen, sms-berichten versturen en kunnen internetten in alle Europese landen. Providers behouden de mogelijkheid om dit te weigeren, maar moeten het in dat geval een tijdelijke overstap naar een buitenlandse telecomprovider faciliteren. Het is denkbaar dat telecomproviders bij bijvoorbeeld oude abonnementen een blokkade op het gebruik van de bundel binnen de EU zullen blokkeren en dit alleen zullen toestaan bij nieuwe abonnementen. Dit laatste is echter speculatie.

Neelie Kroes
Neelie Kroes werkt al jaren aan plannen voor een Europese telecommarkt.

De prijs die betaald moet worden voor het afschaffen van roamingkosten is fors. De Nederlandse netneutraliteit wordt slechts in afgezwakte vorm Europees geïmplementeerd. In Nederland mogen providers geen diensten van hun netwerken blokkeren of er extra geld voor vragen. In het voorstel dat naar het Europarlement staat echter dat providers extra geld mogen vragen voor ‘speciale diensten’ die een bepaalde netwerkkwaliteit vereisen (bijvoorbeeld Netflix). Ook mogen providers afknijpen om illegale sharing te blokkeren, netwerken te ontlasten en spam tegen te gaan.

Reacties

16 reacties
 • Profielfoto
  Maverick9898

  Dit had natuurlijk al 10 jaar geleden door de Tweede Kamer besloten moeten worden. Het is vrij simpel om een wet uit te schrijven dat Nederlandse telecomproviders een abonnee in Nederland gelijk behandelen waar hij zich ook bevindt in de EEG (dus ook inclusief Zwisterland, Noorwegen etc…).
  Wat andere landen doen, moeten ze zelf weten. Daar heb je de eurocraten in Brussel echt niet voor nodig en oma Neelie al helemaal niet.

 • Profielfoto
  tyler

  “Maverick9898 op 18 maart 2014
  Dit had natuurlijk al 10 jaar geleden door de Tweede Kamer besloten moeten worden. Het is vrij simpel om een wet uit te schrijven dat Nederlandse telecomproviders een abonnee in Nederland gelijk behandelen waar hij zich ook bevindt in de EEG (dus ook inclusief Zwisterland, Noorwegen etc…).”

  Dit slaat echt compleet nergens op. Één land alleen kan (kon) zoiets niet beslissen want dan heb je een oneerlijke strijd. Moest Nederland dit jaren geleden al gedaan hebben leden alle Nederlandse providers verlies want zij moeten nog wel interconnectietarieven aan elkaar betalen. De roaming die je aan je provider betaalt daar gaat een deel van naar de provider in het desbetreffende land. Door dit Europees te regelen krijg je lagere tot zelfs geen kosten meer die kunnen aangerekend worden (voor alle landen gelijk). Er was dus geen andere weg. Bovendien moet je (zoals europa gedaan heeft) een overgangsregeling voorzien zodat providers de kans krijgen die mindere inkomsten van roaming door de jaren heen op te vangen. De kosten van een provider blijven namelijk wel dezelfde maar de inkomsten vallen weg. (Economisch dus niet correct/haalbaar als het plotsklaps zou gebeuren)

 • Profielfoto
  Akoni

  Providers? We kennen ze, er zal dan wel wat anders verzonnen worden om de centen te graaien.

 • Profielfoto
  Tony smeT

  Nu bel ik NIET als ik in het buitenland zit, dat zou vanaf dec 2015 wel eens kunnen veranderen. Dat brengt dan op een andere manier toch weer geld in het bakje, niet?

 • Profielfoto
  hokkie

  Als de tarieven voor mobiel bellen in het buitenland maar dalen kan je voor de rest alles door onze neus boren. (laatste alinea)

 • Profielfoto
  cids

  Het zou handig zijn het artikel aan te passen, het gaat natuurlijk niet om het afschaffen van roaming maar om de kosten die gemoeid zijn met roaming…

 • Profielfoto
  MEEUW

  De roaming kosten afschaffen top.
  En extra geld vragen voor diensten is stuk minder goed bericht.

  Dat zou betekenen dat arme gezinnen, kinderen niet youtube video’s kunnen kijken (b.v. voor gitaarles) omdat ze geld niet hebben.

  Nog raarder is dat ik bij vodafone nl extra kosten krijg berekend voor bellen en internetten in duitsland (vodafone de).
  Maar belasting betalen ze wel gezamelijk….(vanwege korting en mazen in de wet)

  Maarja wat is er niet krom bij grote bedrijven en politiek…

 • Profielfoto
  Maverick9898

  Dit slaat echt compleet nergens op.

  Echt compleet nergens? Slaat het nou wel ergens op?

  Één land alleen kan (kon) zoiets niet beslissen want dan heb je een oneerlijke strijd.

  Dat kan wel. Natuurlijk is het niet economisch goed voor de providers maar dat is dit zeker ook niet.
  Persoonlijk vind ik dat de overheid zich er helemaal niet mee moet bemoeien (het is immers een vrije markt, dus ze mogen, als ze willen, mij ook extra laten betalen als ik in Gelderland ben). Maar dit is net zo goed slecht voor de providers. Zij worden nu gedwongen om lagere tarieven te hanteren. Dat is niet anders dan als de Nederlandse overheid dat doet. Het is het probleem van de provider, niet het probleem van de consument.

  Hoe dan ook is het marktverstorend en er is nog steeds geen sprake van één markt.

  Geloof alsjeblieft niet in de fabeltjes uit Brussel… elke entiteit die zoveel geld uit moet geven om mensen te overtuigen (en het maar blijft herhalen) is niet te vertrouwen (Der Grosse Lüge)…

 • Profielfoto
  hatolex

  Tamelijk domme en ongefundeerde onzin voor een post graduate student.

 • Profielfoto
  marcelnijman

  Dat telecomproviders “bij bijvoorbeeld oude abonnementen een blokkade op het gebruik van de bundel binnen de EU zullen blokkeren” lijkt me inderdaad pure speculatie.

 • Profielfoto
  sanomi78

  Politiek blijft schipperen. Maar voor mij is het probleem dat zowel het afschaffen van roamingkosten (zeker omdat het in de praktijk vaak om dezelfde bedrijven gaat) als de netneutraliteit zeer zwaar wegende punten zijn.

  Als (oud-)inwoner van een grensgemeente die nog zeer regelmatig in België komt zijn de roamingkosten mij al jaren een doorn in het oog. Europa is gewoon te klein om dit systeem te handhaven en daarom is deze regel goed. Echter dat daarvoor de netneutraliteit voor een groot deel moet wijken is natuurlijk een gotspe.

  Ik snap overigens best dat de providers hun inkomsten uit bellen zien teruglopen door de enorme groei in smartphones en het gebruik van (alle vormen van) internet daarop (inclusief VOIP en Instant Messaging) en dat ze niet zitten te wachten op een overheid die hen als commerciële bedrijven dwingt om hun melkkoe op te geven.

  Off-topic: wel geinig dat @Maverick9898 voor de vrije markt is met zo’n avatar:D

 • Profielfoto
  Olieboer

  We gaan nu dus met z’n allen een goedkoop abonnement uit Letland nemen met onbeperkt data en bellen, dat gaat de Nederlandse providers pijn doen.

 • Profielfoto
  Togassa

  Ik kan me wel vinden in de reactie van Maverick9898; De overheid moet zich er helemaal niet mee bemoeien.

  Persoonlijk vindt ik het afschaffen van de roamingkosten een achterhaald idee. Tegen de tijd dat dit goed en wel geimplementeerd is, is het overgrote deel van de klanten van de telecom providers al overgestapt op een voip oplossing.
  Hierdoor wordt netneutraliteit een veel belangrijker topic.

  Zul je zien dat in 2015 de telecom providers minder mogen vragen voor hun bel en sms diensten, terwijl ze wel voip verkeer af gaan knijpen.

 • Profielfoto
  wwgnr

  @eerste reactie: helaas hebben we in onze grondwet opgenomen dat het EG-recht boven ons nationale recht gaat.

 • Profielfoto
  TKroon

  Als het doorgaat zou het ook interessant zijn om een abonnement bij een Belgische of een Duitse provider af te sluiten. In dat geval heb je in Nederland altijd en overal bereik. Als het niet bij de ene provider is, is er vast een andere provider die op die locatie zijn mast gunstiger geplaatst heeft.

 • Profielfoto
  sanomi78

  @Togassa: maar als de overheid zich er helemaal niet mee mag bemoeien is er dus ook geen netneutraliteit.