Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 25 februari 2014

Zo wordt Steve Jobs vereeuwigd op Apple’s campus

Steve Jobs-vereringen zijn er genoeg; het Amerikaanse Postbedrijf, de regering en zelfs vliegtuigmaatschappijen. Allemaal hebben ze op hun eigen manier een blijvende hommage gebracht aan Apple’s mede-oprichter en voormalig CEO.

Alleen bij Apple zelf was het tot nu toe relatief stil. Buiten een bijeenkomst na zijn dood, een filmpje en een sporadische tweet van huidig CEO Tim Cook gebeurde er weinig. Daar komt binnenkort verandering in: Steve krijgt zijn eigen standbeeld op Apple’s campus in Cupertino en de eerste foto’s zijn al ‘gelekt‘.

De Servische kunstenaar Dragan Radenović is door Apple gekozen uit 10.000 inzendingen in een wedstrijd voor een Steve Jobs-monument. Zijn voorstel bestaat uit een pilaar waar een buste van Steve op geplaatst is. Aan de zijkant is een 1 en een 0 geplaatst (verwijzend naar de binaire code waar alle computers op gebaseerd zijn). Daarnaast vallen twee Cyrillische tekens op, afgeleid van een alfabet dat gebruikt wordt in Slavische landen. Daardoor lijken ze eerder te refereren aan de kunstenaar dan aan Jobs, die van Syrisch-Amerikaanse afkomst was.

In het Servische magazine NetoKracija zegt Radenović dat hij door Apple verkozen is boven andere kandidaten vanwege de imperfecties in zijn kunstwerk. Andere inzendingen waren strakker en meer computer-georienteerd, aldus de kunstenaar.

Op de naar buiten gekomen foto’s is een schaalmodel van het kunstwerk te zien. Dat wordt nu naar California gestuurd. Als hij aan de hand ervan definitief groen licht krijgt gaat Radenović aan de slag met het uiteindelijke kunstwerk op ware grootte. Dat moet uiteindelijk onthuld worden op Apple’s hoofdkantoor, al is onduidelijk of dat de binnentuin van de huidige campus op Infinite Loop wordt of dat het kunstwerk een plekje krijgt op Apple’s gigantische nieuwe campus in Cupertino.

Wat vind jij van het kunstwerk?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Zo wordt Steve Jobs vereeuwigd op Apple’s campus
Sluiten