Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 20 februari 2014

Opinie: Whatsapp-alternatievenlijstjes zijn zinloos

Jaja, dat was schrikken toen gisterenavond bleek dat Facebook de berichtendienst Whatsapp gekocht heeft en niet eens zozeer vanwege het astronomische overnamebedrag van 19 miljard dollar. Nee, het boze Facebook zou nu direct toegang hebben tot het nummer en de berichten van alle 450 miljoen Whatsapp-gebruikers.

Voor sommigen was de overname reden genoeg om Whatsapp op te vervangen voor een andere berichten-app, gekozen uit de lijstjes die techsites maar wat graag online zetten. Maar een enkele uitzondering daargelaten lijkt niemand zich te realiseren waarom we Whatsapp ooit in onze armen sloten en waarom je er (nog) steeds niet omheen kan.

Waarom je Whatsapp geïnstalleerd hebt
Voordat je je afvraagt of je Whatsapp vaarwel moet zeggen is het misschien verstandig om je te te bedenken waarom je het app-je überhaupt geïnstalleerd hebt. Die reden is simpel. SMS-en kostte tot voor kort (en voor sommigen nog steeds) geld per bericht. Dit terwijl we meer dan ooit gewend zijn geraakt om altijd en overal online in contact te staan met elkaar.

Er was behoefte aan een manier om berichten uit te wisselen die net zo eenvoudig en platform-overstijgend was als SMS en waarmee (bijna) net zoveel vrienden te bereiken waren, maar dan wel online zodat het niet uitmaakte hoevaak en hoeveel berichten verstuurd werden. Het antwoord bleek in 2009 Whatsapp te zijn: gratis, al snel beschikbaar voor verschillende platforms en razendpopulair waardoor je er vrijwel zeker van kon zijn dat al je vrienden en familie er te vinden was.

Waarom je nu niet meer zonder Whatsapp kan
De reden waarom je destijds Whatsapp verkoos boven andere berichten-apps (want ja, die waren er) is ook de reden waarom je nu niet zomaar zonder kan. Als je alleen maar iPhone-gebruikers in je vrienden- en familiekring hebt kun je uit met iMessage, maar de rest van de wereld kent ook mensen met Android- en ja, zelfs Windows Mobile-telefoons. Die doelgroep blijft toch écht het best bereikbaar met Whatsapp.

Een klein clubje is nu zo bezorgd over de overname van Whatsapp dat het zich een week bereikbaar probeert te maken met één van de tig alternatieven. Telegram lijkt het populairst te zijn maar ook SnapChat, Viber en Kik lijken populair bij deze doelgroep. Kortom; iedereen kiest wat anders en sluit daarmee een deel van zijn kennissenkring buiten.

Misschien de enige berichten-app buiten Whatsapp, waarvan je vrij zeker kunt zijn dat je omgeving ‘m ook heeft is Facebook Messenger, maar ja, dat is natuurlijk de antichrist voor wie Whatsapp vandaag tot vijand heeft uitgeroepen.

Kortom, wie in contact wil blijven met zijn omgeving en niet in een 100% Apple-universum leeft kan nog niet om WhatsApp heen. De kleine groep die vandaag uit protest of angst op zoek is gegaan naar een alternatief kan niet op tegen de overgrote meerderheid die WhatsApp blijft gebruiken. Zolang de massa niet in beweging komt, sluit je jezelf buiten als jij dat wel doet.

Waarom nú Whatsapp verwijderen voorbarig is
Ben je bang dat Facebook nu met jouw telefoonnummer en berichten aan de haal gaat dan loont het om eerst na te gaan of je je telefoonnummer niet stiekem al hebt ingevuld op je Facebook-profiel en of je Facebook Messenger gebruikt. Zo ja, dan waren je gegevens al lang bekend. Zo niet, dan kun je je afvragen of Facebook er wel interesse in heeft.

Allereerst zal het schaamteloos misbruiken van telefoonnummers en privé-berichten voor advertentiedoeleinden Facebook duur komen te staan. In de voorwaarden van WhatsApp, die niet gewijzigd kunnen worden zonder jouw toestemming staat namelijk dat dit niet zal gebeuren.

Verstuurder berichten worden verwijderd van de WhatsApp-servers zodra ze afgeleverd zijn. Nog belangrijker, het bedrijf geeft aan niet de inhoud van je berichten, jouw contactgegevens of die van mensen uit je adressenboek te gebruiken voor marketing of andere commerciële doeleinden. Hier kan alleen verandering in komen nadat je hier toestemming voor hebt gegeven.

Wie bang is zijn gegevens kwijt te raken aan Facebook hoeft nog nergens voor te vrezen. Zolang er geen nieuwe licentieovereenkomst in beeld komt mag Facebook niets met je telefoonnummer en berichten doen, voorzover ze die zelf niet al in huis hadden via je Facebook-profiel en Messenger.

Waarom nú Whatsapp verwijderen hypocriet is
Maar goed, als Facebook geen bruikbare privacy-gevoelige data uit de aankoop van WhatsApp kan halen, waarom heeft het dan zoveel geld uitgegeven aan de berichtendienst? Diezelfde vraag werd gesteld na de aankoop van Instagram vorig jaar, voor het toen duizelingwekkend klinkende bedrag van één miljard dollar.

Tot nu toe heeft Facebook weinig gedaan om Instagram als onafhankelijk platform af te breken en in te lijven. Dit terwijl er een duidelijk sociaal netwerk-aspect aan de fotodienst zat, meer dan het geval is bij WhatsApp. Het doel van de aankoop zal waarschijnlijk dan ook geen transformatie tot een Facebookdienst zijn.

Misschien probeert Facebook een doelgroep vast te houden die steeds minder geïnteresseerd lijkt in delen maar wel in contact wil blijven met vrienden, misschien wil het bedrijf met de aankoop meer anonieme data verzamelen om een beter inzicht te krijgen in de interesses van gebruikers of wie weet, misschien zijn er duisterder beweegredenen. Zonder je het eerst te vragen mag Facebook namelijk niets met je gegevens doen wat Whatsapp de afgelopen vijf jaar niet al mocht.

Mocht je toch blijven denken dat het miljardenbedrijf Facebook het risico wil lopen om ontmaskerd te worden als privacyschender en zo potentieel veel gebruikers en geld te verliezen. Vraag je dan af waarom je het de afgelopen vijf jaar geen probleem vond om diezelfde gegevens af te staan aan een klein, niet beursgenoteerd bedrijf waarvan bijna niemand wist waar het gevestigd was en waar tot vorig jaar nooit een cameraploeg binnen had kunnen komen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Opinie: Whatsapp-alternatievenlijstjes zijn zinloos
Sluiten