Verborgen functie maakt Touch ID trainen mogelijk

Door: Maarten - 10 reacties

Het is een van de belangrijkste nieuwe features van de iPhone 5S: Touch ID. Veel mensen zijn tevreden over de vingerafdrukscanner, maar kritiek blijft niet uit. Zo vinden gebruikers het aantal foutieve scans teveel en de tijd dat de vinger herkent wordt soms te lang. Deze nadelen blijken echter te verhelpen.

De oplossing is het trainen van de sensor door meerdere prints te laten opslaan. Dit leek aanvankelijk niet mogelijk, omdat er geen dusdanig benoemde optie aanwezig is in iOS 7. Bij toeval ontdekte Steve Gibson van TWiTSecurityNow dat er toch een trainingsmogelijkheid verborgen blijkt te zitten in de instellingen van Touch ID. Na de break vind je een stapsgewijze uitleg. Wij hebben uiteraard de werkwijze zelf getest en daarmee proefondervindelijk vastgesteld dat Gibson’s manier van trainen effect heeft! De iPhone herkent de vinger sneller en beter.

TouchIDTrainen
Op het moment dat de vinger grijs oplicht, bewaart de iPhone een extra vingerafdruk.

De mogelijkheid is verborgen onder een andere functie in de instellingen van Touch ID. Op het moment dat je in het menu van Touch ID bent en je een toegevoegde vinger op de scanner plaatst, zal de vinger in het overzicht grijs oplichten. Waar in eerste instantie werd gedacht dat dit alleen was om de vinger in de lijst terug te kunnen vinden, blijkt dat elke keer dat je de vinger laat oplichten, de iPhone een extra print maakt. Hoe meer prints, hoe sneller de iPhone je vinger herkent.

Volg deze stappen voor het trainen van Touch ID:

 • Open: ‘Instellingen’
 • Ga naar: ‘Algemeen’
 • Ga naar: ‘Touch ID en toegangscode’
 • Voer je toegangscode in
 • Ga naar: ‘Touch ID’
 • Plaats de te trainen vinger herhaaldelijk op de sensor

Gibson kon bewijzen dat de iPhone steeds een extra scan opslaat door zijn vinger telkens een stukje te verschuiven en daarmee ‘ongeregistreerde’ delen te registreren. Door dit vol te houden tot het moment dat hij een compleet nieuw deel van zijn duim had geregistreerd, kon hij zijn vermoeden bevestigen. In zijn video geeft Gibson meer uitleg over de manier waarop hij heeft vastgesteld dat deze methode werkt:

Wij bedanken OMT’er Martin voor de tip!

Reacties

10 reacties
 • Profielfoto
  Niels

  Bij mij werkt het ook. Wat mij opvalt, is dat ie soms mijn wijsvinger (afdruk 4) herkent als duim (afdruk 3). Het maakt mij niet uit natuurlijk, als ie maar ontgrendelt. Maar zou die dan toch niet zo accuraat zijn als ik denk?

 • Profielfoto
  Gadget

  Mooi artikel van gemaakt.
  Bedankt.

 • Profielfoto
  r0yk3

  Ga het meteen proberen! Prima tip

 • Profielfoto
  martinbats

  Oh, dat wist ik al! Ik heb 4 voor mijn rechterduim ingesteld en 1 voor m’n linkerduim (als ik de iPhone met links vast heb). Maar toegegeven: het is ideaal!

  Kleine tip: zorg wel dat de scanner schoon blijft, want merk wel als de scanner wat vies is, hij het ook moeilijk heeft…

 • Profielfoto
  Makkiej

  Oh, dat wist ik al! Ik heb 4 voor mijn rechterduim ingesteld en 1 voor m\’n linkerduim (als ik de iPhone met links vast heb). Maar toegegeven: het is ideaal!

  Kleine tip: zorg wel dat de scanner schoon blijft, want merk wel als de scanner wat vies is, hij het ook moeilijk heeft…

  Denk dat je het niet helemaal begrijpt, want dat hoeft dan juist niet meer, je kunt je vinger meerdere keren bijwerken, zonder vingers toe te voegen.
  En dus het resultaat beter is.

 • Profielfoto
  Iphone13

  Mooi artikel jongens!

 • Profielfoto
  Gogol

  Als je de instructies bij het instellen EXACT opvolgt (dwz de vingerstand veranderen en een beetje verplaatsen) levert TouchID hooguit wat problemen op als de knop vies wordt. 1x per week schoonmaken met kraanwater en een schoon, vochtig microvezeldoekje van de iPhone is voldoende om het bij te houden en tegen te gaan.

 • Profielfoto
  AT024

  1. Ga naar Instellingen > Algemeen > Touch ID en toegangscode.
  2. Voer je pincode in om toegang te krijgen tot deze instellingen.
  3. Ga naar Touch ID.
  4. Plaats je vinger op de sensor.
  5. De bewuste vinger zal nu steeds grijs oplichten. Aanvankelijk werd gedacht dat je daarmee alleen de vinger in de lijst kunt terugvinden, zodat je bijvoorbeeld de tekst ‘Vinger 1′ makkelijker kunt wijzigen in de tekst ‘linker wijsvinger’ of ‘duim rechts’. Maar het blijkt dat de iPhone bij elke scan de herkenning traint. Hoe vaker je de vinger op de scanner legt, hoe beter de iPhone je vinger zal herkennen.

 • Profielfoto
  CMD-Z

  leuk

  weet iemand hoe vaak je dit moet doen voordat je effect zou merken ;)?

 • Profielfoto
  silvercircle

  Terwijl je bezig bent zie je hoe het vordert. Zodra de nieuwe plek herkend wordt licht het balkje op. Telkens de vinger een beetje verplaatsen en laten scannen totdat je het balkje ziet oplichten. Zo weet je dat deze scan herkend wordt.