Maarten
Maarten Nieuws 22 februari 2014

WhatsApp en Telegram weer online na langdurige storing

Zaterdagavond kampten berichtendiensten WhatsApp en Telegram met grote storingen. WhatsApp scheen last te hebben van een enorme hoeveelheid dataverkeer en de app Telegram kreeg een ongekende hoeveelheid nieuwe registraties per seconde.

Toen donderdag WhatsApp overgenomen werd door Facebook, kreeg de app Telegram als ‘veilig alternatief’ enorme aandacht en een grote hoeveelheid nieuwe gebruikers. Zaterdagavond waren beide diensten echter uit de lucht. De bedrijven hielden de gebruikers gedurende de storingen via Twitter op de hoogte. Rond 23:35 uur meldden de eerste gebruikers via Twitter weer gebruik te kunnen maken van beiden berichtendiensten. WhatsApp heeft via Twitter bevestigd de dienst volledig hersteld te hebben. Telegram kwam met het bericht extra servers ingeschakeld te hebben om de grote drukte beter aan te kunnen.

De storingen
Rond 19:30 uur zaterdagavond, ontving de website allestoringen.nl de eerste klachten over een storing bij WhatsApp. Rond 21:00 uur schoot het aantal meldingen omhoog naar meer dan 26.000 meldingen. De oorzaak van de storing bij WhatsApp was en is nog steeds onbekend. Allestoringen.nl is een website die meldingen van storingen bundelt en uiteenzet in een grafiek:

De grafiek van de huidige storing bij WhatsApp – Bron: allestoringen.nl

Rond hetzelfde tijdstip waar de meldingen over WhatsApp een hoogtepunt bereikte, twitterde Telegram over een enorme hoeveelheid nieuwe registraties:

Telegram meldde tevens via Twitter dat het SMS systeem voor validatiecodes bij nieuwe registratie de drukte niet aan kon en dat de Europese servers de hoeveelheid dataverkeer niet kon verwerken:


De oorzaak van de storing bij Telegram lijkt helder, maar de oorzaak van de problemen bij WhatsApp is onbekend. Of het hier mogelijk een DDOS aanval, of andere acties van kwaadwillenden betreft is tevens niet te achterhalen.

Reageer op artikel:
WhatsApp en Telegram weer online na langdurige storing
Sluiten