Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 27 februari 2014

“Sorry voor de iPhone”

Ga in je herinnering even terug naar januari 2007, de maand waarin Steve Jobs de originele iPhone aankondigde. Op het podium vertelde hij hoe Apple een widescreen iPod met ‘touch controls’, een revolutionaire telefoon én een internetcommunicatieapparaat had gecombineerd in één product.

Toen de iPhone een half jaar later uitkwam en alle verwachtingen overtrof werd snel duidelijk dat Apple goud in handen had. Wie een iPhone had was er verknocht aan. Des te vreemder is het dan ook dat één van de grondleggers deze week zijn excuses heeft aangeboden voor de eerste generatie iPhone omdat die volgens hem goed, maar niet goed genoeg was.

Bob Borchers werkte in 2007 onder Apple’s marketing VP Phil Schiller als ‘senior director of product marketing’ en was verantwoordelijk voor de marketing van de eerste iPhone. Deze week gaf hij een presentatie op het Mobile World Congress 2014 in Barcelona. Daarbij deed hij zijn opmerkelijke uitspraak..

If you had the original iPhone I apologise; it was not a great phone, it was an OK phone.

Volgens Borchers heeft Apple een verkeerde keuze gemaakt door de gebruikerservaring boven technologie te zetten waardoor de eerste generatie technisch niet vooruitstrevend was. Zo had de eerste iPhone alleen mobiel internet via EDGE en geen GPS-chip aan boord.

Daarbij komt volgens Borchers dat Steve Jobs bij de onthulling van de eerste iPhone een foutheeft gemaakt in de volgorde waarop de belangrijkste functies genoemd werden. Niet de iPod- of telefoonfunctie maar de iPhone als ‘internet communication device’ had bovenaan moeten staan.

There were three value propositions in order of importance: a revolutionary phone, the best iPod ever and the Internet in your pocket but in fact it should have been the reverse. Having the Internet in your pocket was the most important. […] It was a great iPod but it was the connection to the internet and the app community that made the difference.

Excuses of niet, ook Bob Borchers erkent dat Apple met de iPhone een revolutie op de mobiele telefoonmarkt ontketend heeft. Zelf draagt hij daar nog steeds zijn steentje aan bij, maar niet meer voor Apple. Borchers werkt tegenwoordig voor Dolby Laboratories, dat op MWC 2014 aankondigde nauwer te gaan samenwerken met de Chinese smartphonebouwers ZTE en Huawei.


Bob Borchers legt in 2007 de iPhone uit op Apple.com

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
“Sorry voor de iPhone”
Sluiten