“Sorry voor de iPhone”

22 reacties

Ga in je herinnering even terug naar januari 2007, de maand waarin Steve Jobs de originele iPhone aankondigde. Op het podium vertelde hij hoe Apple een widescreen iPod met ‘touch controls’, een revolutionaire telefoon én een internetcommunicatieapparaat had gecombineerd in één product.

Toen de iPhone een half jaar later uitkwam en alle verwachtingen overtrof werd snel duidelijk dat Apple goud in handen had. Wie een iPhone had was er verknocht aan. Des te vreemder is het dan ook dat één van de grondleggers deze week zijn excuses heeft aangeboden voor de eerste generatie iPhone omdat die volgens hem goed, maar niet goed genoeg was.

Bob Borchers werkte in 2007 onder Apple’s marketing VP Phil Schiller als ‘senior director of product marketing’ en was verantwoordelijk voor de marketing van de eerste iPhone. Deze week gaf hij een presentatie op het Mobile World Congress 2014 in Barcelona. Daarbij deed hij zijn opmerkelijke uitspraak..

If you had the original iPhone I apologise; it was not a great phone, it was an OK phone.

Volgens Borchers heeft Apple een verkeerde keuze gemaakt door de gebruikerservaring boven technologie te zetten waardoor de eerste generatie technisch niet vooruitstrevend was. Zo had de eerste iPhone alleen mobiel internet via EDGE en geen GPS-chip aan boord.

Daarbij komt volgens Borchers dat Steve Jobs bij de onthulling van de eerste iPhone een foutheeft gemaakt in de volgorde waarop de belangrijkste functies genoemd werden. Niet de iPod- of telefoonfunctie maar de iPhone als ‘internet communication device’ had bovenaan moeten staan.

There were three value propositions in order of importance: a revolutionary phone, the best iPod ever and the Internet in your pocket but in fact it should have been the reverse. Having the Internet in your pocket was the most important. […] It was a great iPod but it was the connection to the internet and the app community that made the difference.

Excuses of niet, ook Bob Borchers erkent dat Apple met de iPhone een revolutie op de mobiele telefoonmarkt ontketend heeft. Zelf draagt hij daar nog steeds zijn steentje aan bij, maar niet meer voor Apple. Borchers werkt tegenwoordig voor Dolby Laboratories, dat op MWC 2014 aankondigde nauwer te gaan samenwerken met de Chinese smartphonebouwers ZTE en Huawei.


Bob Borchers legt in 2007 de iPhone uit op Apple.com

Reacties

22 reacties
 • Profielfoto
  MEEUW

  Het gaat bij apple niet meer om de producten, maar om aandacht vragen.
  Marketing, personeel, zelfs kunstenaar die aandacht vraag door zogenaamd slecht standbeeld te publiceren. App makers vragen aandacht op allerlei manieren , redactie probeer het ook door te vertellen over de eerste mac. Vage nieuwe product foto’s (Hoe kan dat in 2014 ?!)

  En zo gaat het door. What’s next ? iemand die apple teken op de maan ziet….

 • Profielfoto
  Buzz

  Dit is wel een erg serieuze interpretatie van het Engelstalige stuk op Trusted Reviews. Als je het oorspronkelijke artikel leest dan komt er meteen uit naar voren dat de verontschuldigingen “tongue in cheek”, dus niet erg serieus, bedoeld zijn.

  Verder is het logisch dat als je terug kijkt in de geschiedenis, bepaalde dingen achteraf anders uitpakken dan ze vooraf bedacht zijn, en eerste versies van een revolutionair nieuw product minder goed zijn dan wat er na komt. Dat wisten ze bij Apple destijds natuurlijk ook wel. De iPhone had niet voor niets lege plekken op het home screen, en in de keynote werd door Steve Jobs een aantal keer gerefereerd naar hoe het touchscreen ervoor zou zorgen dat er veel makkelijker in de toekomst nieuwe mogelijkheden van het apparaat konden worden geïmplementeerd, in vergelijking met bestaande smartphones met een hardware toetsenbord.

  Na het lezen van de interpretatie hierboven zou je bijna denken dat het om een rancuneuze ex-Apple medewerker gaat die niets dan kritiek kan spuien op de beslissingen die in die periode zijn gemaakt door de mensen met wie hij moest samenwerken. In plaats daarvan gaat het volgens mij in het Engelstalige artikel om iemand die erkent dat het eerste product slechts een eerste opstapje was naar de vele verbeteringen die later volgden.

 • Profielfoto
  Vilscon

  Volgens Borchers heeft Apple een verkeerde keuze gemaakt door de gebruikerservaring boven technologie te zetten waardoor de eerste generatie technisch niet vooruitstrevend was.

  Ik vind dat echt een idiote reden. Dát is juist wat de OS X/Macintosh, maar ook de zien in iOS vooruitstrevend en geweldig maakt. Dit werkt óók bevestigd in 1984(?) in J0BS, the movie, toen ze Lisa wilde maken. (Of verwijs ik nu verkeerd? :))

  Het gaat niet om het product, maar hoe het product werkt naar de gebruikswijze van de gebruiker. – Met andere woorden: Het product is zo goed als het de gebruiker ermee om kan gaan. Verbeter dus eerst de gebruikservaring, voordat je er een telefoon van maakt die alleen op papier beter is.

  De gebruikservaring, daarom is (vind ik vooral) iOS geweldig, aldus ook de iPhone.

 • Profielfoto
  STEVEJ0BS

  Tja, zo ken ik er nog wel een paar. De Macintosh was zo traag! En het had geen kleurenscherm. En al die pixels die je kon tellen… Dus sorry voor de Macintosh!
  En wat betreft het positioneren geef ik hem geen gelijk. Consumenten kunnen een nieuw product niet zo makkelijk ‘plaatsen’. Wanneer je de iPhone positioneert als de beste iPod, dan maak je gebruik van de geheugenknoop iPod en daarbijbehorende accosiaties. iPod is een geheugenknoop met de associaties eenvoud, compact, muziek, design. Dus een iPod met touchcontrol waar je nu ook mee kunt bellen en internetten.
  Je moet bedenken dat Apple voor de massa niet eens zo bekend was. iPod was bekend maar dat het van Apple komt dat interesseerde helemaal niemand (alleen Apple-fans wel). Wie weet nou dat BlackBerry van RIM komt?
  En dat is precies wat een Microsoft bijv telkens fout doet. Ze introduceren weer een nieuw product en ze zijn zo arrogant dat ze denken dat de consument het wel gewoon slikt en opneemt in het brein. Met miljardeninvesteringen lukt het om het door de strot te duwen.

 • Profielfoto
  Baron Van Dedem

  De positionering van de iPhone als iPod en telefoon in 1 was geniaal. Ik als jongen van toen 16, liep de hele dag met 2 apparaten in me broek. Aan de ene kant een pre-paid telefoon en aan de andere kant mijn iPod. Het was geweldig toen die 2 apparaten in 1 zaten. Het stukje internet boeide me toen nog niet, dat kwam een jaar later echt bij mij opgaan, vooral toen iOs ‘open’ werd en er apps voor kwamen.

 • Profielfoto
  essiw

  Wat een gezeur (niet in de comments, maar de man zelf) lekker boeiend:P

 • Profielfoto
  Buzz

  essiw: Dat idee van gezeur maakt One More Thing ervan door de citaten uit de context te halen en de man woorden in de mond te leggen. Volgens mij valt de man zelf wat dat betreft wel mee, als je het oorspronkelijke stuk leest: http://www.trustedreviews.com/news/former-iphone-senior-director-apologizes-to-owners-of-the-original-iphone

  De “excuses” bracht hij gewoon als grapje. Hij geeft daarna toe dat op het gebied van de onderliggende technologie de iPhone niet per se het nieuwste van het nieuwste was. Nergens zegt hij dat Apple daarin de verkeerde keuze heeft gemaakt, zoals het stuk hier boven wel suggereert. Integendeel, hij vindt het juist een erg goede beslissing geweest om de “user experience” voorop te stellen, hij stelt dat het een van de sleutels tot het succes van de eerste iPhone is geweest, en hij zegt dat hij nog steeds deze filosofie volgt bij zijn nieuwe werkgever.

 • Profielfoto
  essiw

  ^Je hebt gelijk, er staat alleen dat apple “foutjes” heeft gemaakt. Een slecht artikel van OMT dus…

 • Profielfoto
  STEVEJ0BS

  De positionering van de iPhone als iPod en telefoon in 1 was geniaal. Ik als jongen van toen 16, liep de hele dag met 2 apparaten in me broek. Aan de ene kant een pre-paid telefoon en aan de andere kant mijn iPod. Het was geweldig toen die 2 apparaten in 1 zaten. Het stukje internet boeide me toen nog niet, dat kwam een jaar later echt bij mij opgaan, vooral toen iOs \’open\’ werd en er apps voor kwamen.

  Inderdaad. Dat gevoel had ik ook. Eindelijk een iPod waarmee je kunt bellen. Geen 2 apparaten meer op zak. En dan ook nog goed design software.

 • Profielfoto
  Joostxxx
 • Profielfoto
  Hermanko

  Het Sorry valt wel mee, is niet negatief bedoeld. Wat opvallend is dat doordringen tot de top van Apple niet goed mogelijk is en dat er daarom veel bijna aan de top, de subtop, lieden Apple na enkel jaren weer verlaten. De bedragen die ze meekrijgen zouden in het jaloerse NL tot Kamervragen leiden.

 • Profielfoto
  Peter Villevoye

  Gelukkig werkt deze flapuit er niet meer, want hij snapte er toen (en nu wellicht nog steeds) werkelijk weinig van.

  Jobs koos ervoor om de “phone” voorop te plaatsen omdat dit TOEN de grootste aandacht had van de hele wereld. Achteraf beschouwd weten we nu dat het bellen helemaal niet zo belangrijk meer is, maar dat wisten we toentertijd niet. Zou Jobs het telefoon-aspect als laatste hebben opgevoerd, dan was de aandacht minder.

  Verder heeft klojo Borchers kennelijk nooit Jobs’ vrede “Real artiest ship” begrepen. Je kunt een innovatief apparaat altijd verbeteren, uitbreiden, sneller maken. Maar als je blijft wachten op je ultieme versie, dan rolt er nóóit een verkoopbaar product uit de fabriek. Op een gegeven moment moet je het gore lef hebben om te zeggen “hier gaan we mee de boer op”. En dat deed Jobs meestal feilloos.

  En tenslotte waagt hij te beweren dat Apple niet “gebruikerservaring boven technologie” moet stellen. Nou ja, hou maar op…

  Misschien dat zijn ‘excuus’ grappig bedoeld was, maar zijn uitleg en argumentatie is bedroevend. Laat hem maar lekker kletsen met Huadinges en dat soort toko’s.

 • Profielfoto
  Hydræ

  Wat ome Bob vind is zijn mening. Steve creëerde de iPhone op dag 7 en zag dat het goed was…:smile:

 • Profielfoto
  Dutch-American

  Gelukkig werkt deze flapuit er niet meer, want hij snapte er toen (en nu wellicht nog steeds) werkelijk weinig van.
  .

  Maar deze Meneer heeft wel bij Apple gewerkt aan de iphone, iets wat petertje nooit zal bereiken in zijn zielige leventje

  Peter is gewoon een jaloers mannetje en een erg onbeschofte hond..

 • Profielfoto
  App69

  Ik hoor het hem (Steve Jobs) nog zeggen ” Don’t you get it?”

 • Profielfoto
  MEEUW

  Een toepasselijke reactie op MEEUW;-)

  http://m.flickr.com/#/photos/all_over_the_world/6222987614/

  Haha nou dat bedoel ik :).
  zat ik er nog niet ver naast:P

 • Profielfoto
  ICell

  Ik ben een Iphone-liefhebber van het eerste uur,

  Maar de iphone begint nu toch een ernstig achterhaald concept te worden, kijk naar project ARA van Google, een modulair smartphone, die je zo kunt maken als je zelf wilt, dat is pas de next “killer-feature”.

  Maar ja, dat is de wet van vooruitgang; de inventors worden de achterblijvers

 • Profielfoto
  Joostxxx

  @ meeuw het toeval wil dat ik hem, naar achteraf bleek, fotografeerde op de dag dat Steve overleed.

  Het logo is niet bewerkt.

 • Profielfoto
  sunapple

  Ik wil nog eens een tijdje mijn iPhone 5 aan de kant leggen en met zo’n 2G gaan lopen. Eens zien in hoeverre ik verslaafd ben geraakt aan vlotheid en features van de 5. Zo zijn bijvoorbeeld alle apps die ik nu gebruik niet beschikbaar in iOS 3.1.3..

  Hypothese: batterij raakt na een half uur leeg en ik ren snel weer naar mijn oude telefoon:razz:

 • Profielfoto
  msimons61

  Tongue in cheek of niet, volgens mij had Steve Jobs/Apple heel goed in de gaten wat belangrijk was, maar bleek tevens zijn toehoorders heel goed te kennen. Luister nog maar even naar de aankondiging van de iPhone en vooral naar de reactie van het publiek.
  Wide screen iPod – warme reactie
  Revolutionary phone – hete reactie
  Internet communication device – lauwe reactie

  Dus vraag het publiek wat het wil, maar wat het nodig heeft.

  De iPhone wordt vele malen keren meer gebruikt als internet communicator dan als telefoon of iPod.

 • Profielfoto
  MacFundamentalist.nl

  Erwin_Vreeman op 27 februari 2014
  Maar de iphone begint nu toch een ernstig achterhaald concept te worden, kijk naar project ARA van Google, een modulair smartphone, die je zo kunt maken als je zelf wilt, dat is pas de next “killer-feature”.

  ARA is ook maar een concept en als het op de markt komt en het is levensvatbaar, is de kans groot dat Apple laat zien hoe het echt moet.
  Ik zou eigenlijk niet weten wat er nog verbeterd moet worden aan mijn iPhone. Sneller, ja graag.
  Stootvast en waterdicht, ja graag.
  Accu met werkduur van 168 uur en zelfoplaadbaar via zonnecellen, ja graag.
  Eenvoudig repareerbaar, ja graag.
  199 euro, ja graag.
  Dan heb ik het wel zo’n beetje.

  Vergeet niet hoe groot de innovatie is van de 64bit-processor en Touch-ID, al lijken die kekke conceptjes veel interessanter.

 • Profielfoto
  MacFundamentalist.nl