Maarten
Maarten Nieuws 6 februari 2014
Leestijd: 1 minuut

Noord Korea verruilt Windows- voor OS X-kloon

Dat Noord Korea en Zuid Korea veel van elkaar verschillen blijkt niet alleen uit de politieke bewegingen. Terwijl het Zuid Koreaanse Samsung de sporters in Sochi verzoekt Apple logo’s af te plakken brengt Noord Korea een OS X-kloon uit: “Red Star 3.0”.

Waar het op Linux gebaseerde Red Star operating system voorheen erg veel weg had van Windows 7, lijkt het tij gekeerd. De nieuwe versie van het OS, ontwikkeld door de overheid, is grafisch omgevormd tot een Noord-Koreaanse kopie van OS X. Het lijkt dat de eerder opgemerkte voorkeur van Kim Jong-un voor Apple de rest van land gaat bereiken, via het eigen operating system.

De nieuwe versie van Red Star OS is grafisch omgevormd tot een kloon van OS X.

Via Red Star OS krijgen de inwoners van Noord Korea toegang tot het intranet van het land en is er een mogelijkheid om Windows software te draaien via een speciaal programma voor Linux. Het operating system is alleen beschikbaar in het Koreaans met het Noord Koreaans dialect.

Ook het e-mailprogramma lijkt veel op Mail in OS X.

Een journalist van IDG News Service kreeg de beelden in handen van Will Scott, een voormalig docent aan de Pyongyang University of Science and Technology (PUST). Een universiteit die maandag nog de NOS haalde vanwege de bijzondere omstandigheden. De PUST is een universiteit waar Amerikaanse docenten lesgeven met het doel het land te moderniseren. Hetgeen als bijzonder beschouwd kan worden gezien het strenge regime wat heerst in Noord-Korea. Of het lekken van deze beelden consequenties heeft gehad voor de betreffende docent is onbekend.

Wij bedanken OMT’er Matthijs voor de tip.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

De beste start van je weekend ✉️

Het belangrijkste Apple-nieuw, de beste tips en meer. Elke vrijdag in de OMT-nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
Noord Korea verruilt Windows- voor OS X-kloon
Sluiten