Niemand is écht enthousiast over de Samsung Galaxy S5

54 reacties

Samsung maakte maandag zijn vlaggenschip voor 2014 bekend. De Galaxy S5 werd met een enorme show gepresenteerd tijdens het Mobile Word Congress in Barcelona. Een echt Android-feestje met Huawei, Samsung en andere Aziatische fabrikanten.

Apple en Samsung zijn de twee fabrikanten die er op gebied van marktaandeel toe doen in smartphoneland. Er werd dan ook reikhalzend uitgekeken naar de Samsung Galaxy S5. Alle verwachtingen ten spijt, geen enkele techsite lijkt echt onder de indruk of enthousiast over de S5.

Samsung had wat in te halen
Natuurlijk heeft de Galaxy S5 een nog groter scherm, nog meer megapixels en een nog snellere processor. Na de presentatie van de iPhone 5S in het najar van 2013 had Samsung echter wat in te halen. De nieuwe iPhone bracht immers een vingerafdruklezer,  64-bit processor en gouden kleurtje.

De gouden S5 is gouder dan de gouden iPhone 5S.
De gouden S5 is gouder dan de gouden iPhone 5S.

NUtech: “Innovatie laat Samsung niet zien.”
In een hands-on op NUtech.nl lezen we dat de S5 slechts een kleine stap vooruit is. Het ontwerp valt reviewer Colin van Hoek qua originaliteit en afwerking tegen. Ook laat de gebruiksvriendelijkheid van de vingerafdrukscanner volgens NU ten wensen over. De conclusie “Wellicht weet Samsung nog te verrassen met de prestaties, camera en accuduur.” liegt er niet om.

The Verge: “Vingerafdrukscanner werkt niet goed”
Samsung is er volgens The Verge niet in geslaagd een vingerafdrukscanner te maken die net zo goed is als die in de iPhone 5S. De vinger moet over de homeknop geveegd worden, reviewer Dan Seifert noemt de functie bovendien “quite unreliable and virtually impossible to activate when holding the phone in one hand.”

PC-Advisor: “We zijn er niet echt ondersteboven van”
Het Britse PC-Advisor bekeek de Galaxy S5 en concludeerde dat het toestel “nothing to get excited about” is. Dat de telefoon waterbestendig is en een fingerprint scanner heeft, is volgens de Britten tegenwoordig vrij standaard. De enige nieuwe en unieke feature, de hartslagmeter, wordt al niet bijzonder nuttig omschreven.

De voorkant van de Galaxy S5 is praktisch gelijk aan die van de S4.
De voorkant van de Galaxy S5 is praktisch gelijk aan die van de S4.

Apple heeft met 64-bit en de vingerafdruklezer in de iPhone 5S de lat hoog gelegd. Samsung lijkt er niet in te slagen deze features naadloos in zijn nieuwe vlaggenschip te integreren en gokt verder op veilig. Het gevolg is dat de Galaxy S5 niet weet te imponeren. Dat het toestel ongetwijfeld goed zal verkopen is een pleister op de phone wond.

Reacties

54 reacties
 • Profielfoto
  DannyMiddelburg

  Ik dacht dat de slogan van OMT “One More Thing: Alles over Apple, Mac, iPod, iPhone en iPad” was….

 • Profielfoto
  Woutermesker

  Het enige wat ik echt handig blijf vinden is die verwisselbare batterij!

 • Profielfoto
  Marius1976

  @DannyMiddelburg

  Maar jij als rechtgeaarde apple fanboy hebt toch maar weer mooi de moeite genomen om op de titel van het bericht te klikken, die toch overduidelijk in de richting van een niet apple gerelateerd artikel zou leiden. Dus wat je nou zeurt ontgaat mij volledig. Klik dan niet!

 • Profielfoto
  Sandermrt

  De gouden versie doet me enorm denken aan m’n kindertijd: hij linkt gigantisch veel op de pleisters die ik altijd op m’n knieën moest plakken.

 • Profielfoto
  Targaryen

  Een review van een Galaxy S5 op een Apple(fan)site. Mooi mooi.

 • Profielfoto
  MobileBelg

  In vergelijking met de iPhone 5s is die Galaxy S5 lelijk, ziet er ook goedkoop uit maar dat is natuurlijk niet zo want zit in dezelfde prijsklasse als de iPhone 5s.

 • Profielfoto
  sunapple

  Wat maar op de Galaxy F, de S5 is slechts Samsungs “5C” model.

 • Profielfoto
  belfortmac

  De tweede dag van OMT om Samsung af te kraken.
  Wordt zo wel een beetje zielig hoor!!
  Nogmaals, ik hield van mijn S1, S2, S3, en nu van mijn s4:smile:

  Begin nu weer eens over Apple ipv Samsung.

 • Profielfoto
  IcyDragon68

  Die S5 is trouwens waterbestendig en NIET waterproef. Die hartslagmeter zit op een onhandige plaats: naast de camera. Een paar centimeter ernaast en je veeg je vinger over de cameralens. Erg handig als je blurrige foto’s wil. Daarnaast zit er dacht ik ook nog eens een vingerafdrukscanner naast die LED en hartslagmeter.
  Qua vormgeving zie ik amper verschilt tussen deze en de S4 van de voorkant. Wel een gemiste kans van Samsung.

 • Profielfoto
  IcyDragon68

  Vinden jullie het ook niet opmerkelijk dat er nu ook de vingerafdrukscanner in de S5 en de HTC one zit? (Totaal niet boeiend…)

 • Profielfoto
  essiw

  @Marius, omdat je verwacht dat er toch iets van apple in komt. Wie wil er nou een Samsung review lezen op een Apple fansite, je weet van tevoren toch dat die review nooit een goede gaat worden, maar eentje met alleen kritiekpunten.

 • Profielfoto
  UtregCity

  Ach ja, boeien…:P

 • Profielfoto
  sanomi78

  Eigenlijk vind ik het jammer om op een site die zich profileert als nieuwssite over Apple en de ‘daarbij behorende lifestyle’ (wat dat ook mag zijn, ik vind het nogal generaliserend) steeds meer te moeten lezen over hoe slecht de concurrentie wel niet is. Dan kan je de site beter een ‘opiniesite voor fanboys- en girls van apple waar de concurrentie de grond in geboord word’ noemen.

  Begrijp me goed: ik ben zelf een tevreden Apple gebruiker (iPhone 5, iMac, Macbook Pro) maar om nou daarom alles wat Samsung doet constant af te zeiken gaat me veel te ver. Je hebt fans van het ene en fans van het andere. Als lezer van OMT zou ik graag meer nieuws lezen over ‘everything Apple’ en wat minder over hoe slecht de concurrentie wel niet is. Maar dat is mijn mening:D

 • Profielfoto
  Baron Van Dedem

  Ik ben het helemaal eens met de schrijver. De Galaxy 5 brengt niks echt nieuws in de smartphone wereld. Een groot bedrijf als Samsung moet toch iets kunnen bedenken. (Galaxy 4 had trouwens ook niet veel bijzonders.) Maar als Apple fan kan ik dit soort berichten wel waarderen.

 • Profielfoto
  Brandsi

  Wel een gemiste kans inderdaad dat Samsung niet met een gouden variant op de proppen is gekomen. #not

 • Profielfoto
  MacJelle

  Hoho, mensen. Volgens mij gaat het artikel over de reacties op de S5 en is het niet een review door OMT. Je kunt berichtgeving over de grootste concurrent best apple-relevant noemen, hoewel ik ook begrijp als je dat minder interessant vindt. Maar lees er dan langs en hou op te klagen over de redactie. OMT is geen ANP.

 • Profielfoto
  djromdebom

  @daanhofmac

  Dus je blijft bij je s4
  Of ga je de nieuwe iPhone 6 halen dit jaar;)

 • Profielfoto
  mmww

  De Galaxy S5 heeft wel een groot scherm.:wink:

  Daarnaast opvallend dat Samsung opeens “sport en gezondheid” centraal stelt!
  Beide zaken zien we straks ook terug in de iPhone 6:!:

  Dan roept iedereen.., kijk Apple kopieert Samsung!

 • Profielfoto
  belfortmac
 • Profielfoto
  1984

  NRC: Samsung Galaxy S5: 5 redenen om ‘m wel/niet te kopen

  Vijf redenen om de S5 WEL te kopen

  1) Een nieuwe verpakking
  Dit toestel kan, net zoals de Sony Xperia-serie, tegen stof en (een beetje) water. Dat betekent dat je het toestel uit de wc kunt vissen en nog altijd kunt bellen. Bij een telefoon van circa 600 euro (exacte prijs is nog niet bekend) hoort zo’n goede bescherming. Het afsluitbare klepje bij de usb-poort nemen we op de koop toe.

  Samsung wordt al jaren uitgelachen om het goedkope plastic klepje dat ze achter op de Galaxy-toestellen klikken. Heel anders dan de aluminium behuizingen en ‘monoblocks van hoogwaardig kunststof’ die concurrenten gebruiken. Laat ze maar lachen, denken ze in Korea, want met die plastic achterkantjes werden we wel nummer één op de telefoonmarkt. Toch is bij de S5 de achterzijde opgewaardeerd met een geperforeerd glimmend kunststof. Beetje disco. Mooi? Dat is een kwestie van smaak. Maar het voelt robuuster aan dan de aalgladde achterkant van de voorgangers van de S5.

  2) De binnenkant is verbeterd
  Samsung heeft de bezem gehaald door de Touchwiz-bediening. Simpele iconen, minder 3D-effecten. Vergelijk het maar met de restyling van iOS 7, zij het iets minder radicaal. Ook verdween de menu-knop uit het rijtje knoppen onderaan het scherm. Je krijgt nu een taakoverzicht, zoals Google het graag ziet op Android-toestellen. Nadeel: de nieuwe software vreet wel wat geheugen (ca 8 GB op een 16 GB toestel).

  3) Een vingerafdrukscanner
  Apple veranderde de home-knop van de iPhone 5S in een vingerafdrukscanner, Samsung voegt nu soortgelijke technologie toe aan het scherm. Het toestel leert je vingerafdruk door je vinger acht keer langs de onderzijde van het scherm te vegen. Zo kun je je bestanden beveiligen en ook mobiele betalingen via Paypal doen. De vingerafdruk werkt ook samen met een speciale privacymodus, die belangrijke bestanden als je kopie van je paspoort beveiligd opslaat.

  4) Roep de noodtoestand uit
  Als de accu van je telefoon bijna leeg is biedt de S5 een ultrazuinige modus aan: het scherm wordt zwart wit, en je kunt alleen nog wat basale taken uitvoeren. Maar daardoor ben je met die laatste procenten acculading nog wel uren bereikbaar. Ziet er ook best retro uit, zo’n zwart wit scherm.

  5) Lekkere gadgets
  De S5 werkt samen met de nieuwste Samsung wearables, draagbare gadgets die je als accessoire kunt kopen. Samsung heeft zijn smartwatch-serie, de Gear 2, vernieuwd met een systeem dat niet langer op Android werkt maar op het eigen Tizen. Wel prijzig: de Gear 2 kost 299 euro, de Gear 2 Neo (zonder camera) 199 euro. En de Gear Fit, een fitnessband met gebogen amoled scherm in spetterende kleuren, gaat 199 euro kosten.
  Vijf redenen om de S5 NIET te kopen

  1) Nog geen 64 bit
  De S5 heeft een iets groter scherm (5,1 inch), een iets snellere processor (quadcore SnapDragon 801), een iets betere camera (16 megapixel), een iets grotere batterij (2.800 mAh). De meeste technologieblogs zijn beetje teleurgesteld over de hardware-upgrade: er zit geen 64-bit chip in (die Apple wel in zijn iPhone 5s stopte), er zitten geen wezenlijke verbeteringen in de schermtechnologie. Er zit evenveel geheugen is als in de S4 (2 GB ram, 16 of 32 GB opslag). Vermoedelijk krijgt de S5 pas later een snelle Exynos-processor met acht kernen.

  2) Camera houdt beperkingen
  De camera van de S5 stelt sneller scherp dan concurrerende telefoons: 0,3 seconden belooft Samsung. Die recordtijd wordt bereikt door extra snelle berekeningen in de scherpte-diepte verhoudingen. Maar de beeldsensor zelf is niet erg lichtgevoelig, blijkt uit de eerste tests van onder meer Hardwareinfo.

  3) Kijken of je nog leeft
  Vorig jaar, bij de presentatie van de S4 verbaasde Samsung de wereld met nieuwe sensoren waarvoor (nog) geen duidelijke toepassing was. Zoals de sensor die je ogen traceert om te kijken of je nog wakker bent, of waar je bent gebleven op een pagina. Ook in de S5 zit een kijken-of-je-nog-leeft-sensor: een hartmeter aan de achterzijde die je hartslag achteraf weergeeft. Voor fitness-toepassingen zou je hartslag continu en rechtstreeks in beeld willen hebben, zonder dat je je vinger tegen de telefoon hoeft te drukken. Je mag ook niet praten als je je hartslag met de S5 meet.

  4) Sneller, beter, maar waarom?
  De verbeteringen van de S5 voegen weinig toe aan het basisgebruik je telefoon: foto’s maken, berichten sturen, sociale netwerken afstruinen, beetje gamen en nu en dan bellen. Er zijn genoeg andere Android-concurrenten te koop die dezelfde apps draaien. Net nieuw: de Xperia Z2 van Sony, of de nieuwe HTC One die eind deze maand geïntroduceerd wordt. Als je echt wilt opvallen kies je voor LG G Flex, met z’n holle scherm.

  5) Klein maar fijn
  Heb je geen behoefte aan een nog groter scherm? Wacht dan op de mini-uitvoering van de S5. Die verscheen ook van de S3 en S4.

 • Profielfoto
  knekkie

  De reacties hier zijn vergelijkbaar met de reacties van overtuigd NIET iPhone gebruikers nadat Apple de opvolger van de iPhone heeft gepresenteerd.

  Zelfde klaagzang over stilstand, prijs en gebrek aan vernieuwing.

  Maar goed dat er ook wat nuchterdere mensen zoals: 1984 Bestaan

 • Profielfoto
  Minoe

  Had men niet beter een artikel geschreven over ” The Global Mobile Awards ” van 25 februari in Barcelona waar de iPad Air als nr 1 uit de bus kwam als beste tablet op de markt een bericht dat je wel terugvind op Apple Vlaanderen http://www.a-n-v.be

 • Profielfoto
  eiko

  @Icydragon68

  en wat is de engelse vertaling van waterbestendig……….uhhhhm ja waterproof…..

 • Profielfoto
  Steef Ams

  Die zuinige modus vind ik nu werkelijk geweldig! Zo eenvoudig, maar zal voor velen in een dergelijk moment een groot verschil kunnen maken:smile:

 • Profielfoto
  App69

  Niemand is écht enthousiast over de Samsung Galaxy S5

  Nochtans zitter er hier die hem super vinden.

 • Profielfoto
  Bento

  Triest artikel, trieste reacties.

 • Profielfoto
  sunapple

  De grote concurrent zwartmaken door alleen de slechte dingen op te sommen (niet dat er zoveel goede punten zijn, maar dat terzijde).. Hoezo past dit niet op een Apple-site?

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  @djromdebom

  Van zijn leven niet, 700 euro.
  http://www.onemorething.nl/community/topic/samsung-unpacked-2014-wat-een-lachertje/page/3/#post-2662035
  Leest dit maar

  Met het geld dat je ondertussen hebt uitgegeven aan die S1,2,3 en 4, had je nu ondertussen ook gewoon één prima iPhone gehad en dan had je nog geld bespaard.

 • Profielfoto
  Hydræ

  Wat wel interessant is, is dat elke app de vingerafdruk sensor kan gebruiken voor beveiliging/authenticatie doeleinden.

 • Profielfoto
  Derover

  Super artikel, als je niks weet over de concurrent
  Weet ook niet wat voor top toestel je bij Apple kan kopen

 • Profielfoto
  belfortmac

  @MoNdO GeNeRaToR

  Ik wil dus geen Iphone, en al helemaal niet 4 jaar met het zelfde toestel willen rondlopen, want daar komt jouw uitleg wel op neer.

 • Profielfoto
  Henk Jan de Bruijn

  Geen gouden uitvoering… Ja dan kun je het wel vergeten natuurlijk.

 • Profielfoto
  iDuck

  Dat putjesplastic op de achterkant, net zoals op hun tablets, komt behoorlijk goedkoop over… en lelijk dat het is.

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  @MoNdO GeNeRaToR

  Ik wil dus geen Iphone, en al helemaal niet 4 jaar met het zelfde toestel willen rondlopen, want daar komt jouw uitleg wel op neer.

  Ja dat is ook wat ik bedoel. Mijn iPhone 4 doet het nog prima en heeft €740 gekost (32Gig model).
  Jij hebt er ondertussen vier versleten (van om en bij de €300). Dat is één per jaar.

  Dan moet je ook geen vergelijking maken met een iPhone, want één jaar kan elke telefoon wel aan. Ik wil die Samsung S1 na vier jaar nog wel eens zien werken op het laatste OS van Google.

 • Profielfoto
  MacMartino

  Mooi, als de iphone opeens waterbestendig zou zijn is het WEL imponerend

  Tsja, over het waterbestendig zijn van Samsung is de reactie dan opeens heel laconiek. Dat moet je wel verwachten bij zo’n dure telefoon. Uh, en bij de iPhone dan? Een drama. Valt die in de sneeuw, of nat gras dan kan je m zo ongeveer wegwerpen…

  Dus wellicht toch wel handig.

 • Profielfoto
  SUPERJORN

  En hij is erg lelijk!;!

 • Profielfoto
  belfortmac

  @MondO GeNeRaToR

  Wat betreft het voorbeeld of die S1 het nog wel zou doen, heb je gelijk.
  Maar dat is niet mijn probleem, ik heb het ding dan al 2 jaar niet meer.
  En 300 euro per jaar kost het niet, tussen de 200 en 225.
  Januari prijzen gezakt, en de media markt BTW actie, en oude toestel verkopen.
  Dan kom ik ongeveer aan dit bedrag.

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Dan zit je aan 900 euro. Daar kan je de dikste iPhone voor kopen. En tenzij je altijd de laatste telefoon wilt hebben, dan kan daar dus makkelijk 5 jaar mee doen waardoor je ondertussen bij een S5 bent beland die je ook nog eens 225 euro heeft gekost.

  Dat is dan al 1100 euro.

 • Profielfoto
  belfortmac

  Ik wil dus ook steeds het nieuwste model:smile:

 • Profielfoto
  TonE

  Kan het woord “fanboy” afgeschaft? ik word schijtziek van het te pas en on te pas gebruik. Iedereen, te beginnen met mij een ip ban bij het inkloppen van dat woord.

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Inkloppen? Jij hebt een nog een ouderwetse leistenen tablet?

 • Profielfoto
  Marius1976

  @TonE: U is een fangirl?

 • Profielfoto
  Hypertallih

  Ze hebben best wel gelijk.

  Ik ben zelf een Android fan en de Samsung Galaxy S5 is totaal niets ik ga voor de Sony Xperia Z2

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Nee man. Nokia is the real deal man.

 • Profielfoto
  Hypertallih

  Nokia XL is best cool maar jammer genoeg haalt het me niet over

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Het was dan ook niet bepaald serieus bedoeld

 • Profielfoto
  wouwout

  De S5 is geen 5s. Met name vanwege de prijs, toen ik afgelopen december mijn abonnement verlengde was een 5s 32GB 270 euro duurder dan een S4 32GB.

  Zie hier de reden van het sterk dalende marktaandeel van iPhones in Nederland.

 • Profielfoto
  Ruwepit

  Zie hier de reden van het sterk dalende marktaandeel van iPhones in Nederland.

  Als je happy bent met je “cheap” Samsung moet je dat vooral zijn.

  Prima ontwikkeling dat dalende marktaandeel. Alleen heeft dat geen k*nt te maken met het prijsverschil tussen deze 2. De S4 is/was namelijk nog steeds niet het best verkochte toestel.
  De andere nog veel goedkope modelletjes snoepen namelijk van het marktaandeel

 • Profielfoto
  Dutch-American

  Wat een zielig mannetje is raymon toch. Als je de concurrentie zwart moet maken op je site als bewijs hoe goed apple wel niet is. Wat een isheeps zijn het toch.

 • Profielfoto
  zepkleiker

  Zucht. Een Apple-fansite die zich bezighoudt met het neersabelen van een Android-toestel.

  Nieuwswaarde: 0,0.

  En over een paar maanden lezen we op een willekeurige Android-fansite wat een lachwekkend toestel de iPhone 6 wel niet is.

  Goh. Interessant joh. Ja. Zucht. Dé reden waarom ik tegenwoordig OMT nauwelijks nog bezoek.

  Maar het levert OMT wel lekker wat extra verkeer en bezoekers op, en dus wat extra advertentieinkomsten. Daar is Samsung wel weer goed voor.

 • Profielfoto
  MacRidge

  Prima om over dé concurrent te berichten dat is geen zwakte. Maar kopieer dan geen artikel schrijf er zelf een, met een vergelijk(tabel) over wat er beter en minder is t.o.v. een gelijkwaardig Apple model. Anders wordt het zo’n tienersite.

 • Profielfoto
  tomc

  Mijn gedachten nadat de Samsung Galaxy S5 uit kwam:
  1) Of het is binnenkort gedaan met het succes van Samsung
  2) Of samsung heeft nog meer in petto maar dan vraag ik me wel af hoeveel dat zal kosten.

 • Profielfoto
  The Redesigner

  Misschien omdat het net als alle iPhone’s afgelopen jaar niks nieuws bevat?

 • Profielfoto
  Henkbaas

  Vroeger werd je bij de keuring militaire dienst met S5 afgekeurd als je geestelijk niet in orde was. Ik hoop dat deze S5 in orde is.;-)