Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 4 februari 2014

Kamer wil telefoonlaadpalen op stations

Krantje, croissantje en even op je iPhone of iPad kijken hoe laat de volgende trein gaat. De gemiddelde OMT’er die gebruik maakt van het openbaar vervoer zal ongetwijfeld steeds meer naar zijn OV-app grijpen en steeds minder naar de gele borden kijken. Ook de NS wil het aantal gele borden op stations gaan verminderen.

In de tijd waarin steeds meer reisinformatie digitaal wordt, is het vervelend als je iPhone of ander apparaat onverwachts leeg is. Dat vond Groenlinks ook. Daarom diende de partij een motie in waarin het kabinet en de NS gevraagd worden te onderzoeken of er op stations en perrons laadpalen kunnen komen. De motie is vandaag met een kamermeerderheid aangenomen.

De laadpalen voor telefoons, laptops en tablets zijn een tussenoplossing. Uiteindelijk zal de NS alle treinen voorzien van stopcontacten, ook in de 2e klas. Staatssecretaris Mansveld (Infrastructuur) noemde de laadpalen vorige maand al een interessante gedachte, omdat dit het comfort van treinreizigers ten goede komt. Ze gaat hierover in overleg met de NS.

Een NS-oplaadpaal die als proef enige tijd op Rotterdam Centraal stond.

Ongeveer een jaar geleden startte de NS al met een proef op station Rotterdam Centraal. Er werd een apparaat geplaatst dat mobiele telefoons op kan laden. OMT onderzocht of dit een praktische oplossing was en concludeerde dat het een handige, maar omslachtige service was. De laadpaal was omslachtig, met luikjes en codes. Diverse lezers opperden al dat een laadpaal met USB-aansluitingen sneller en praktischer zou zijn. Mogelijk wordt dit nu binnen afzienbare tijd werkelijkheid.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Kamer wil telefoonlaadpalen op stations
Sluiten