Kamer wil telefoonlaadpalen op stations

Door: Raymon Mens - 19 reacties

Krantje, croissantje en even op je iPhone of iPad kijken hoe laat de volgende trein gaat. De gemiddelde OMT’er die gebruik maakt van het openbaar vervoer zal ongetwijfeld steeds meer naar zijn OV-app grijpen en steeds minder naar de gele borden kijken. Ook de NS wil het aantal gele borden op stations gaan verminderen.

In de tijd waarin steeds meer reisinformatie digitaal wordt, is het vervelend als je iPhone of ander apparaat onverwachts leeg is. Dat vond Groenlinks ook. Daarom diende de partij een motie in waarin het kabinet en de NS gevraagd worden te onderzoeken of er op stations en perrons laadpalen kunnen komen. De motie is vandaag met een kamermeerderheid aangenomen.

De laadpalen voor telefoons, laptops en tablets zijn een tussenoplossing. Uiteindelijk zal de NS alle treinen voorzien van stopcontacten, ook in de 2e klas. Staatssecretaris Mansveld (Infrastructuur) noemde de laadpalen vorige maand al een interessante gedachte, omdat dit het comfort van treinreizigers ten goede komt. Ze gaat hierover in overleg met de NS.

Een NS-oplaadpaal die als proef enige tijd op Rotterdam Centraal stond.
Een NS-oplaadpaal die als proef enige tijd op Rotterdam Centraal stond.

Ongeveer een jaar geleden startte de NS al met een proef op station Rotterdam Centraal. Er werd een apparaat geplaatst dat mobiele telefoons op kan laden. OMT onderzocht of dit een praktische oplossing was en concludeerde dat het een handige, maar omslachtige service was. De laadpaal was omslachtig, met luikjes en codes. Diverse lezers opperden al dat een laadpaal met USB-aansluitingen sneller en praktischer zou zijn. Mogelijk wordt dit nu binnen afzienbare tijd werkelijkheid.

Reacties

19 reacties
 • Profielfoto
  Gastonw

  Kost gelukkig niks…

  Nee sorry, dit gaat nergens over. NS kan haar tijd beter besteden aan het treinmaterieel in plaats van het installeren van oplaadpunten voor mobiele telefoons. Als mensen de hele dag reizen en het nodig hebben kunnen ze beter gewoon een externe batterij kopen.

 • Profielfoto
  RhB-Mikey

  Amateurs, beter stopcontacten in de 2e klas dan buiten in de kou

 • Profielfoto
  computer space

  Mooiste en meest comfy station van NL.

 • Profielfoto
  koen

  Goed idee! Je ziet ze (USB laadpalen) ook steeds vaker op vliegvelden. Even snel je laptop of iPhone opladen voor je het vliegtuig instapt.

 • Profielfoto
  OSXIvogelbekdier

  Wat een onzin.
  Waarom moet de NS voor een volle accu zorgen als ik te dom of lui ben om de mijne op tijd op te laden?

  ..en gaat dit ook gelden voor metrostations, bushaltes en andere openbare plekken waar je op je klok moet kijken om te kijken hoe laat er iets (of niets) gebeurt?

  En verplichten ze straks ook gemeenten om op elk dorpsplein weer een moderne versie vd dorpspomp neer te zetten? Stel je voor dat je aan het shoppen bent en je kunt niet even snel de prijs vergelijken omdat je accu leeg is… !!

  Verschil met vroeger is dat die pompen er stonden omdat de mensen zelf geen water hadden.
  Lijkt me dat de NS haar geld beter kan besteden.. Wc’s in treinen of meer conducteurs bijvoorbeeld?

 • Profielfoto
  Cloudsurfer

  Waarom moet de Kamer zich hiermee bemoeien? Stop dat geld liever in de ontwikkeling van batterijen die langer dan een dag mee gaan.

 • Profielfoto
  SunKeeper

  NedTrain gaat over het beheer van het treinmaterieel, niet de NS.

  Verder las ik recent iets over zonneceltechnologie. Apple, doe daar wat mee en laat de iPhone 6 zijn batterijtijd verviervoudigen door kleine stukjes energie rechtstreeks uit het daglicht te halen.

 • Profielfoto
  Rickje

  Onzin, je staat vaak maximaal 10 minuten op het station terwijl je gemiddeld 30 minuten in de trein zit. Gewoon stopcontacten in de trein dus… indien je zo nodig stopcontacten wilt plaatsen. Over 10 jaar heb je ze toch niet nodig want dan gaan die accu’s een heel jaar mee op 1 lading.

 • Profielfoto
  essiw

  Ik kan in de trein nog snappen, maar op het station? Ik kan me haast niet voorstellen dat er veel mensen gebruik van zullen maken, je staat daar toch nooit lang. En als er wel mensen gebruik van maken dan komen er wachtrijen? Want opladen duurt wel ff…

 • Profielfoto
  babo

  Wat een hoop onzin weer. Leeg is leeg en dan thuis of elders maar weer opladen.

 • Profielfoto
  Domtoren

  Het is vooral triest dat de Tweede Kamer zich met dit soort details bezig houdt. Zijn alle belangrijke problemen in de wereld opgelost?

 • Profielfoto
  leavestone

  En zo makkelijk wordt er weer met geld van de burger omgegaa,n reken maar uit wat deze motie gekost heeft. Populisme ten top.

 • Profielfoto
  djneo

  Zal niet eens zo erg zijn, als die palen het gewoon makkelijk deden…
  Waarom moet ik een code onthouden en in typen met vage toets combo’s

  Ik heb toch een OV chip kaart, gewoon ov er voor houden laat een kastje open gaan met Micro usb, Lightning en 30pins. tis alleen jammer dat ik dan geen apparaat meer heb om te zien dat mijn Telefoon vol is

 • Profielfoto
  MEEUW

  de ene is voor gewoon stopcontacten in de trein, oplaad punten.

  En wie gaat al die shit betalen (aansluiten en al die stroom)?
  De belasting betaler. Thuis opladen, en zelf betalen.
  Laten we ons concentreren op rijdende treinen en werkende ov kaart en beter openbaar vervoer.

 • Profielfoto
  iPrincess

  Waarom moet de Kamer zich hiermee bemoeien? Stop dat geld liever in de ontwikkeling van batterijen die langer dan een dag mee gaan.

  Ook dat is iets waar de overheid niet mee moet bemoeien, dat is iets aan het bedrijfsleven.

 • Profielfoto
  Lucazz

  Hebben ze niks beter te doen in de kamer?…

 • Profielfoto
  The Jesus

  Hebben ze niks beter te doen in de kamer?…

  Nee!
  De treinen rijden niet op tijd, 5 miljard naar de klote met de HSL en Fyra, thuiszorg is een puinhoop, oldtimerregeling die nergens op slaat, massaal boodschappen doen over de grens, de ene toko na de andere gaat failliet, enz, enz.
  We zijn druk met ons eigen hachje en de verkiezingen, dus dit is een hot item!

 • Profielfoto
  gen7

  Zielig hoor, hebben ze in den Haag geen belangrijker dingen te doen? het is gemakkelijk praten als anderen het moeten betalen. Laat ze eens gaan bezuinigen, en geen cent meer voor onnodige projecten, eerst onze staatsschuld afbetalen dan gaan we weer eens leuke dingen doen.

 • Profielfoto
  SUPERJORN

  Prima idee! Er is duidelijk de behoefte om op het station een telefoon op te kunnen laden, maar niemand biedt het aan. Goed dat de overheid zich er dan mee bemoeid.:grin: