iTunes Radio breidt uit, maar nog niet naar Nederland

Door: Lucas Raggers - 12 reacties

Je bent het misschien alweer vergeten, maar met de introductie van iOS 7 zag ook de feature iTunes Radio het levenslicht. iTunes Radio is een radiofunctie die onderdeel uitmaakt van de Muziek app en die gebruik maakt van de muziek in de iTunes Store. Waarom had je er nog nooit van gehoord? iTunes Radio was alleen beschikbaar in de VS, maar daar kwam vandaag verandering in!

Per direct is iTunes Radio ook beschikbaar in Australië. Deze trage uitrol heeft waarschijnlijk alles te maken met muziekrechten waarvoor in ieder individueel land  contracten gesloten moeten worden. Daarnaast bevat iTunes Radio reclame en ook dat is onderhevig aan lokale wensen en eisen.

In oktober meldde Bloomberg dat begin 2014 Nieuw-Zeeland, Australië, Canada en de UK in aanmerking zouden komen voor iTunes Radio. Het lijkt er dus op dat het allemaal nog niet wil vlotten met de uitrol en dat Nederland voorlopig verstoken blijft van Apple’s idee van radio 2.0.

Weet je na het lezen van dit bericht nog steeds niet waar we het over hebben? Bekijk dan onze introductie in iTunes Radio.

Reacties

12 reacties
 • Profielfoto
  Xcode

  De Nederlandse vertaling van iTunes Radio (wat trouwens ook niet heel erg veel werk is), is al beschikbaar. Het feit dat we het in Nederland nog niet hebben, komt waarschijnlijk door onmogelijke clubs zoals BUMA/Stemra die vooruitgang in de weg staan in plaats van ondersteunen.

 • Profielfoto
  wouwout

  Spotify en Rdio zijn al tijden in Nederland. Dus het model voor licenties is er al en Buma Stemra wil vast wel zaken doen. Het grootste probleem lijkt me dat Apple net weer andere afspraken wil, in hun voordeel uiteraard. Dat kan terecht zijn overigens.

  De voorsprong van Spotify is in Nederland zo groot dat ik me afvraag of iTunes Radio een succes wordt, wat voegt het toe / wat doet het wat Spotify niet doet?

 • Profielfoto
  Elduderino

  Spotify en Rdio zijn al tijden in Nederland. Dus het model voor licenties is er al en Buma Stemra wil vast wel zaken doen

  Die willen vast wel zaken doen, maar het is bekend dat dit soort zaken zeer moeizaam gaan. Jij neemt aan dat Apple het probleem is, maar volgens mij zijn er 2 partijen aan tafel. Buma Stemra wil ook andere afspraken en ook in hun voordeel.
  Elke keer is het licentie model een groot drama en het moet per land onderhandeld worden, veel andere diensten lopen hier ook tegenaan.
  Dit is iets wat misschien beter op Europees niveau geregeld kan worden.

  iTunes Rdio voegt natuurlijk wel wat toe. Nu heb ik een abonnement op Rdio voor de radio functie om nieuwe muziek te ontdekken, met iTunes Radio krijg ik die functie er gratis bij. Dus geen reden meer om spotify of Rdio te nemen en ik denk dat dit voor veel meer iTunes gebruikers geldt.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Wie gaat Tim Cook een keer vertellen dat Nederland dé internetregio is van de wereld en de proeftuin van Europa. Je weet wel dat samenraapsel van landen dat niet zo’n eenheid is als de VS (hoewel…!) maar er wél in geslaagd is op gebied van cultuur en veiligheid betere resultaten te bereiken.

  Buma Stemra verdenk ik altijd van tegenhouden en remmen van alles dat met nieuwe dingen op gebied van muziek te maken heeft. Organisatie die contra-productief werkt – ook voor artiesten die ze menen te beschermen.

 • Profielfoto
  Buzz

  iTunes Radio is ook nog niet beschikbaar in landen als Canada, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Frankrijk, die normaal gesproken eerder aan de buurt zijn dan Nederland, als het om nieuwe diensten en producten van Apple gaat. Het lijkt er volgens mij op dat ze bij Apple gewoon niet zo’n haast maken. Ik zie geen enkel bewijs dat er onwil is, of dat er onderhandelingen vastgelopen zouden zijn, of iets dergelijks.

 • Profielfoto
  Roko

  Apple als content providor (ATV en iRadio) is in eerste instantie toch een heel select feestje. Hier in het kleine kikkerlandje tel je dan niet mee, kijk maar naar Siri

 • Profielfoto
  SanderApple

  @Roko dat klopt deels, want er zijn wel twee Apple Stores in Nederland. Daarnaast is er ook een massale groep mensen in Nederland met iDevices.

 • Profielfoto
  gwillaert1983

  Voor mij hoeft het al niet meer, heb er een tijd naar uitgekeken en dan spotify premium gestart. Appel zal serieus uit de hoek mogen komen, want Spotify is mijn standaard muziek app geworden, ook voor offline muziek in de auto enz….

 • Profielfoto
  essiw

  BUMA/Stemra staan er om bekend erg moeilijk en sloom te doen… hoogst waarschijnlijk ligt het nu niet aan Apple…

  Verder is Siri een ander verhaal, hoeveel nederlanders kunnen er geen engels, of nog beter, hoeveel nederlanders met een iOS device kunnen geen engels? In vergelijking met andere landen zijn dit er erg weinig, Nederland heeft daarom totaal geen prioriteit.

 • Profielfoto
  mmars

  iTunes Radio, zucht…

  Indien de uitrol compleet is loopt Apple alweer achter feiten aan. (iSlow)
  Kom op Cook, in de benen, je beursgang zakt alsmaar!

 • Profielfoto
  winfredderuijter

  Werd gisterenochtend verrast. Spontaan was de eerste positie van de Music app op mijn iPhone ineens Radio. Scherm liet Welkom bij iTunes Radio zien. Nadat ik begin met luisteren aantikte kwam een melding Nu niet beschikbaar, probeer het later nog eens.
  Vandaag was alles weer als normaal en is de keuze ook verdwenen. Heb geen ander account gebruikt dan mijn Nederlandse AppleID, en was gewoon in NL.
  Vreemd…

 • Profielfoto
  ln.XSOcam

  Ik was niet in Nederland maar heb dit nu ook winfredderuijter. Er zit iets aan te komen blijkbaar. Mijn account was heel even uit de lucht en toen ie even later terug was verscheen iTunes Radio precies zo… Maar hij doet het helaas ook nog niet ….