iPhone populairst bij 16- tot 30-jarigen

Door: Raymon Mens - 28 reacties

Er wordt veelvuldig onderzoek gedaan naar het gebruik van smartphones. Vaak gaan deze onderzoeken over de Amerikaanse markt. Een onderzoek van Nederlandse bodem is daarom altijd interessant. Zeker als het opmerkelijke verschillen toont.

Uit een recent onderzoek van Smartphonehoesjes.nl blijkt dat Nederlanders boven de veertig vaker een Samsung mobieltje hebben. Apple is het populairst bij mensen tussen de 16 en 30 jaar. Van die groep heeft een op de drie een iPhone. De meeste Samsung-gebruikers zijn tussen de 41 en 60 jaar oud. Van hen heeft 47 procent een telefoon van het Koreaanse merk.

Leeftijd smartphonegebruiker per merk.
Leeftijd smartphonegebruiker per merk.

Naast Apple blijkt ook Sony een merk te zijn dat populair is onder jongeren tussen 16 en 20 jaar. HTC en Nokia blijken een grotere groep oudere gebruikers te hebben. De uitkomst van het onderzoek is opmerkelijk. Apple wordt vaak geassocieerd met gebruiksgemak, waardoor het in theorie de minder tech-savvy gebruiker zou moeten aanspreken.

Tablet populair bij 60-plusser
Het bezit van een tablet blijkt toe te nemen naarmate Nederlanders ouder worden. Van de jongeren tussen de 16 en 20 heeft minder dan de helft (44,4 procent) een tablet. Bij mensen tussen 41 en 50 jaar neemt dat toe tot 68,5 procent en bij 60-plussers is het zelfs 72,4 procent.

Aan het onderzoek deden 1261 Nederlandse respondenten mee. Een infographic met daarin alle uitkomsten van het onderzoek is hier te bekijken.

Reacties

28 reacties
 • Profielfoto
  bechris60

  Ik ben nu 16 jaar oud en ben al een jaar of 4 groot fan van Apple. Bijna iedereen die ik ken heeft een Iphone. Ik heb dan wel een 5S ( 14 uur op gewacht in rij voor de Apple store Leidseplein precies de dag voordat ik 16 werd ). Dus voor zover ik weet klopt het wel zo’n beetje!!!!

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Verbazingwekkend! Toch opvallend dat iPhone onder jongeren zo populair is en Samsung meer bij ouderen. En dat ook Sony bij jongeren zo populair is. Van de Nokia’s wisten we het al. Alleen nog maar populair bij ouderen.

  Het méést opvallend vind ik nog wel wat het percentage tablet-bezitters toeneemt naarmate mensen ouder zijn. Dat had ik toch niet verwacht. Misschien komt het ook omdat veel jongeren een smartphone (iPhone) hebben en ook een laptop (MacBook) en ouderen vaker een desktop (iMac) of geen computer, maar vaak nog geen smartphone en daarom nu sneller overgaan tot het kopen van een tablet (iPad).

 • Profielfoto
  desafiadore

  Mmm… apart. Tijdje geleden ga een onderzoek aan dat juist Samsung telefoons bij jeugd en ‘starters’ populair zijn en iPhones juist bij de oudere generatie.

  Het valt mij op dat mensen van mijn leeftijd (35-40) nog veel een iPhone gebruiken, de nog oudere generatie zie ik inderdaad vaak met een Samsung of LG (Android) of Nokia lopen. Jeugd zie ik erg veel een Samsung gebruiken en
  juist niet vaak (meer) een iPhone. (misschien streekgebonden??? Hier in noord-oost Gelderland)

 • Profielfoto
  Jobberns82

  Ik denk dat je hier niet veel uit op kan maken. Naar mate je ouder wordt ga je ook bewuster om met geld ( hypotheek, vaste lasten, kinderen etc.) een mobiel is dan al gauw iets waar je op bespaart. Een nieuwe iPhone koop je niet onder de 400 euro, waar je een Samsung smartphone met android Al aanschaft vanaf enkele tientallen Euro’s

 • Profielfoto
  Dave123

  Tijden veranderen denk ik?
  Ik ben zelf 16, en ben een gelukkige eigenaar van een iPhone 5. Superhandig voor school!

 • Profielfoto
  koen

  Ha, ik ben een oudere jongere:lol:

 • Profielfoto
  Nosferatu

  Ik zie hier bij mij in het verzorgingshuis alleen naar iphone-bezitters. Alleen het personeel en onze kleinkinderen hebben nog een samsung

 • Profielfoto
  Franky Mac

  Zou dat iets met dat kleine scherm te maken hebben.;-)

 • Profielfoto
  belfortmac

  Ik ben 49, heb geen IPhone, en kan ook werkelijk niemand wat er wel een heeft.
  Je zou wel gek zijn daar 700€ aan uit te geven.
  Ik heb een ipad mini, die kan het zelfde voor de helf van de prijs, behalve bellen.
  Voor te bellen lekker een android, kan ik die apps ook nog gebruiken:razz:

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Aan wie zou in dit onderzoek de gezins-iPad worden toegeschreven? Iedereen gebruikt hem: bezit is min of meer irrelevant. Als zo’n iPad aan de vader/moeder die hem kocht wordt toegeschreven, snap ik de uitkomst op dat gebied wel.
  Ook interessant dat Android door mensen zo fijn wordt gevonden vanwege zijn hoge aanpasbaarheid. Jongeren zitten toch meestal meer te wachten op hoge aanpasbaarheid dan ouderen?

 • Profielfoto
  pim939

  Ik denk niet dat leeftijd echt een verband heeft met het soort smartphone. Het is gewoon een kwestie van opvoeding en voorkeur. Mensen die opgegroeid zijn met apple of thuis een Mac hebben staan zie ik vaker met een iPhone dan mensen die nooit een Mac hebben gehad.

 • Profielfoto
  Poezenbeest

  Vreemd om twee leeftijdscategoriën ineens bij elkaar te zetten… Uit de grafiek blijkt het overigens dat Sony populairder is als ik de twee staafjes bij elkaar optel en pas als ik het marktaandeel zie, dan kom ik er achter dat er meer iPhones in de gebundelde categorie zijn in absolute aantallen.

  Bijne 1300 mensen onderzoeken op ruim dertien miljoen houders van mobiele telefoons is misschien ook een beetje een steekproef, nog even los van het bedrijf dat achter het onderzoek zit. Het wordt tijd voor een echt wetenschappelijk onderzoek…

  Overigens loop ik met mijn 35 jaar en iPhone dus uit de pas, snel een Samsung halen!

 • Profielfoto
  Jurien73

  Inderdaad, als ik bij mij op school rond kijk (17) lijkt het onderzoek te kloppen. Steeds meer jongeren van mijn leeftijd hebben, of willen een iPhone.

 • Profielfoto
  defores

  Wat worden ze verwend op die leeftijd …:smile:

  Sony maakt overigens wel goede producten betreft PS4 en Sony (Alpha) 7 + nieuwe reeks en RX1/100/100M2 camera’s. Die android dingen zijn niet zo boeiend.

 • Profielfoto
  Caszz

  Misschien dat ouderen hun mobiel eerder ‘los’ kopen. Want die is voor ‘erbij’, je hebt namelijk en echte vaste telefoonlijn thuis.
  Dan is €700,- te veel. Zo beredeneren mijn ouders bijvoorbeeld.
  Ik (ehm, oudere jongere 37) heb geen vaste lijn thuis, alleen een zakelijke abo met iPhone.

 • Profielfoto
  computer space

  Ach Caszz: Mobiel nummer en vast nummer is ALLEBEI gedateerd. Tegenwoordig heb je een floating VOIP nummer, dat actief is op het device waar je op dat moment beschikking over hebt.

 • Profielfoto
  Clarus

  Ook al hoor ik bij de 30+ers, ik stap mooi niet over op iets anders dan iPhone!:)

 • Profielfoto
  ro_me

  Logisch. Pubers zijn vaak ergens ‘fan’ van. Britney Spears, Justin Bieber, Ajax, Flügel en Apple.
  Ouderen maken toch vaak een rationele overweging bij hun aankoop. Die kiezen wat het beste is, het goedkoopste of beste past bij hun eisen.
  Daar stemt Apple ook hun hele marketing op af: trendy shops, flitsende commercials etc.
  Ook wel jammer want als volwassene wordt je tegenwoordig raar aangekeken als je een iPhone hebt.

 • Profielfoto
  Hydræ

  Nu nog een gedragsverandering dat velen de hele dag naar het scherm staren als een autist.

 • Profielfoto
  iPrincess

  Gefeliciteerd met die 16 tot 30 jarigen, dat wordt een leuk feestje!

  (of schrijf het zoals het hoort als 16- tot 30-jarigen)

 • Profielfoto
  Ian L

  Wow wel 1261 mensen.

  Weer een waardeloze onderzoek.
  Als ik 10 mensen vraag wat voor telefoon ze hebben en 8 zegt een Samsung betekend dit dat 80% van de Nederlandse bevolking dan een Samsung heb???

 • Profielfoto
  UtregCity

  Als ik op m’n werk kijk naar de “oudere leeftijdsgroep” dan klopt het dat ze met een Samsung/HTC lopen. Ik heb (uiteraard) gevraagd waarom, en waarom geen iPhone? Ze antwoorden, nog net niet in koor, door het grotere scherm. De ogen worden slechter en kunnen dat grotere scherm nog wel zonder leesbril zien. C’est ca!:cool:

 • Profielfoto
  streeff

  Het is de leeftijdopbouw per merk. Leuk onderzoek.

  Ik denk dat het lastig is om uit te vogelen waarom die jonkies voor Apple kiezen. Status? (als dat zo is geven ze het nooit toe) Gebruiksgemak? Compatibiliteit?

  Wel verbazend hoe snel dat is gegaan. Zijn er nog dwarse types zonder mobiele telefoon in de klas? (ik ben zelf 46, geen kinderen dus ik moet het hebben van info via buurkinderen en neefjes)

 • Profielfoto
  1984

  Het Nederlandse persbureau ANP laat via een persbericht weten dat uit een onderzoek blijkt dat Nederlanders boven de 40 gemiddeld een jaar langer doen met hun smartphone dan Nederlanders tot 20 jaar. Zes op de tien jongeren beschadigen hun toestel wel eens en meestal komt dit doordat een smartphone niet valbestendig is. Vooral mannen veroorzaken schade aan hun toestel, zo’n 38.2% ten opzichte van 36.1% van de vrouwen. Mannen zorgen vaker voor een scherm in honderdduizend stukjes en vrouwen hebben vaker last van waterschade. iPhone-bezitters hebben vaker schade dan Samsung-bezitters: 41% tegen 34%.

  Daarnaast toont het onderzoek aan dat de Nederlander zuiniger op zijn smartphone is naarmate hij ouder (en wijzer?) wordt.

  bron

 • Profielfoto
  appievanr

  Ik ben 38. Sinds mijn iPhone 4 is overleden en mijn iPad 3 heb verkocht ben ik helemaal om naar Google Nexus apparaten.

  Apple maakt mooie apparaten maar gewoon te overpriced in vergelijking met wat je bij de concurrentie kan krijgen.

  Gebruik LG Nexus 5 telefoon en Asus Nexus 7 Tablet op dit moment.

  Nog steeds gebruik ik mijn iMac Late 2009 met Mavericks 10.9.1 met volle plezier.(y)

 • Profielfoto
  SvS

  Wat voel ik me weer jonger:D

 • Profielfoto
  Zakske

  Daarnaast toont het onderzoek aan dat de Nederlander zuiniger op zijn smartphone is naarmate hij ouder (en wijzer?) wordt.

  Het gros van de “ouderen” die ik ken loopt met totaal afgetrapte smartphones rond. Een iPhone 3GS met een totaal versplinterd scherm? Geen enkel probleem, zolang het kreng het maar doet. Voor jongeren is het vaak een statussymbool; hoe duurder, hoe beter & als er een nieuw model op de markt verschijnt is het oude niet meer cool.

 • Profielfoto
  alli232343

  Ik gebruik zelf de iPhone 5S met 32 GB… En ik ben 14. Ik mag niet klage