iOS 7.1 beta 5 brengt kleine veranderingen

Door: Raymon Mens - 20 reacties

Met de vijfde betaversie van iOS 7.1 die zojuist uitgebracht is, kan iOS 7.1 niet ver weg meer zijn. In de aanloop naar de eerste grote update voor iOS 7 houden we je op de hoogte van de veranderingen in de betaversies die Apple vrijgeeft aan ontwikkelaars.

Apple stelde iOS 7.1 beta 5 dinsdag beschikbaar aan ontwikkelaars. De update is over the air the downloaden en is afhankelijk van het toestel 35 tot 98 MB groot. De vijfde beta van iOS 7.1 bevat een aantal kleine bugfixes, optimalisaties en uiterlijke tweaks. Wij hebben ze op een rijtje gezet.

Random Reboots
Apple beloofde al eerder een oplossing voor bugs die ervoor zorgen dat iOS-apparaten zonder aanwijsbare reden regelmatig opnieuw opstartten. In iOS 7.1 beta 4 waren de bugs nog steeds in bepaalde mate aanwezig, waarschijnlijk is beta 5 verder gewerkt aan het pletten van deze bugs.

Optimalisaties A7-chip
Het lijkt erop dat Apple in beta 5 van iOS 7.1 gewerkt heeft aan optimalisaties van de aanwezig drivers voor de A7-chip. Deze zit onder andere in de iPhone 5s en iPad Air. Een benchmark wijst uit dat de software nu nog iets meer snelheid uit de chip kan persen. Bij oudere iPhone-modellen was geen verschil in de Geekbench-score merkbaar.

Geekbench-score iPhone 5s op iOS 7.1 beta 4 (links) en iOS 7.1 beta 5 (rechts).
Geekbench-score iPhone 5s op iOS 7.1 beta 4 (links) en iOS 7.1 beta 5 (rechts).

Siri spreekt natuurlijker
Siri heeft nieuwe stemmen gekregen. Helaas ontbreekt Nederland nog steeds, maar Japan, Australie, China en het Verenigd Koninkrijk krijgen nu Siri met een natuurlijkere stem van betere kwaliteit. De stemmen zijn niet standaard in iOS aanwezig, maar worden automatisch gedownload zodra er verbinding met Wi-Fi en een stroombron is.

Veranderingen toetsenbord
In de vorige beta van iOS 7.1 gaf Apple de toets voor shift en caps lock een nieuw uiterlijk. Dit zorgde voor enige verwarring, vooral omdat het enige verschil tussen shift en caps lock slechts met een subtiel kleurtje aangegeven werd. In iOS 7.1 beta 5 heeft caps lock een aangepast icoontje op het toetsenbord.

iOS 7.1 beta 4 (links) en iOS 7.1 beta 5 (rechts).
Caps Lock op iOS 7.1 beta 4 (links) en iOS 7.1 beta 5 (rechts).

Bewegen = Perspectiefeffect
We besluiten met een kleine verandering. Bij het instellen van een achtergrond kan sinds iOS 7.1 beta 3 gekozen worden om beweging aan of uit te zetten. Vanaf nu noemt Apple dit echter ‘Perspectiefeffect’.

iOS 7.1 beta 4 (links) en iOS 7.1 beta 5 (rechts).
iOS 7.1 beta 4 (links) en iOS 7.1 beta 5 (rechts).

Eerdere veranderingen
Sinds de derde beta van iOS 7.1 wordt door Apple ge├źxperimenteerd met diverse uiterlijke kenmerken van iOS 7. Heb je de eerdere veranderingen gemist? Bekijk de opvallende veranderingen in beta 3 en hoe Apple die veranderingen in beta 4 vervolgens polijstte.

De nieuwe beta heeft buildnummer 11D5145e en is voor geregistreerde ontwikkelaars over the air te downloaden door naar Instellingen > Algemeen > Software-update te gaan. Het is nog niet bekend wanneer de definitieve versie van iOS 7.1 uitkomt, maar deze laat waarschijnlijk niet lang meer op zich wachten. De meest recente versie voor consumenten is op moment van schrijven iOS 7.0.5.

Reacties

20 reacties
 • Profielfoto
  nicj56

  Mooi, kan niet wachten tot het uitgebracht word.

 • Profielfoto
  Dick de Roos

  +t

 • Profielfoto
  knekkie

  Het blijft wennen dat Apple zo snel terug komt op eerdere design keuzes.

 • Profielfoto
  bangbangsystems

  Laat Apple aub komen met Siri voor NL. Laten ze een voorbeeld nemen aan Google.

 • Profielfoto
  marcelnijman

  Het zou zo maar kunnen dat we over 4 maanden een preview van iOS 8 krijgen. Dat betekent dus dat we de halve levensduur van iOS 7 te maken hebben gehad met random reboots, en een inconsequent design. Waarom kan Apple niet 2 maanden na de introductie van iOS 7 versie 7.1 uitbrengen, en ons dat de rest van het jaar laten gebruiken? Nu zitten we beta software te gebruiken (en dan bedoel ik niet 7.1 beta 5 maar 7.0.4). Ik vind dit niet passen bij de elegantie die Apple vroeger uitstraalde. Waarom kan ik ineens op het ene device iemand niet meer met iMessage bereiken, en op een ander device wel? Hoe moeilijk kan het zijn?

 • Profielfoto
  sciletto

  Een hoop verbeteringen zo te zien.

  Wat mij opvalt is dat we heel veel verwachten van Apple. Moeten we niet is na gaan denken om wat minder te verwachten zodat er minder teleurstellingen zijn? Het is gewoon een feit “wanneer je veel verwachtingen heb” dat je dan een beeld vormt die uiteindeljk niet strookt met de realiteit dus is het vaak een teleurstelling.

  Tuurlijk, ik mis het tijdperk van de stabiliteit van Apple wel maar tegelijkertijd ben ik wel benieuwd waar dit ontwerp en gebruik heen gaat met os x en iOS. We will see.

 • Profielfoto
  McShamus

  @Dick de Roos. U heet Dick de Roost? Dat zou ik dan maar eens snel aanpassen in uw profiel! Of nam u de moeite om het foutje van nicj56 te herstellen, zonder dat aan hem te adresseren? Ik kan haast niet wachten om ├║w volzinnen te mogen redigeren. Mannetje.

  OT: De enige, nuttige aanpassing die ik nu zie is inderdaad de shift-knop. Reboots heb ik geen last van gehad met een 5s. Heeft iemand ├╝berhaupt het parallax effect geactiveerd? In mijn ogen kost het alleen maar accu. Viesueel biet het wijnig.

  Iets waar ik wel echt op zit te wachten is Siri in NL. Ik gebruik Siri veel, maar dan voor functies waarbij je simpele, in het Engels gesproken opdrachten voor kunt geven. Een SMS beantwoorden, of een e-mail dicteren is er gewoon nog niet bij. Helaas.

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  De stabiliteit van iOS en OSX is niet meer wat het geweest is?
  OSX 10.9.1: momenteel 60 dagen zonder reboot.
  IOS 7.0.4 : geen idee wanneer die nog eens herstart werd. Sinds de vorige update zeker?
  Hoezo niet stabiel?
  Er is een klein aantal gebruikers met reboots en dat zou idd niet mogen, maar om nou ineens de algehele stabiliteit aan te kaarten…

 • Profielfoto
  Buzz

  Het blijft wennen dat Apple zo snel terug komt op eerdere design keuzes.

  Wennen? Apple doet al haar hele bestaan niets anders dan terugkomen op eerdere design keuzes. Als ze dat niet zouden doen dan zaten we nu nog met de Apple I. Vergeleken met andere recente aanpassingen zijn dit maar minieme verschillen. Ik begrijp je opmerking dus niet zo.

 • Profielfoto
  Di May

  ” Viesueel biet het wijnig. ” Is dat Siriaans Nederlands ?

 • Profielfoto
  knekkie

  Buzz_D

  Zo gek is de opmerking niet.
  Van OS6 naar 9 per iteratie minimale veranderingen

  Zlefde van 10.0 naar nu.

  IOS heeft wat dat betreft met iOS7 een super stap gemaakt. Een die ze nu al weer aan het bijschaven zijn. Dat is goed maar het gebeurt veel sneller dan voorheen.

  En daardoor lijkt het alsof Apple onder de vele kritiek is bezweken en terugkrabbelt.
  Want er is een hoop mis met de UI en UX

 • Profielfoto
  RobertBV

  Niet zo kritisch over het taalgebruik in dit artikel mensen. Voor Raymond zijn doen is het ‘redelijk’ leesbaar.

 • Profielfoto
  Buzz

  Nee hoor, dit zijn echt minimale veranderingen in iOS 7, en er is al helemaal geen sprake van dat er ook maar iets terug gaat naar hoe het in iOS 6 was. Als je dat terugkrabbelen noemt dan gebruik je dus een voor mij erg vreemde definitie van dat woord.

  Bijschaven lijkt me wel een goed benaming die je gebruikt. En dat is iets wat Apple de afgelopen decennia voortdurend heeft gedaan, en goed ook. iOS 7 was een grote verandering ten opzichte van iOS 6, die behalve veel kritiek (wat je kan verwachten bij grote veranderingen) ook veel lof heeft gekregen. Waarschijnlijk gaan we daarom in iOS 8 nog veel meer bijschaaf-acties zien, waarbij de kritiekpunten verder worden aangepakt, maar waarbij wellicht ook weer nieuwe dingen worden uitgeprobeerd die kritiek zullen oogsten.

  Voor wie Apple al jaren volgt zou dat alles niets nieuws moeten zijn.

 • Profielfoto
  Di May

  @ Robert BV : ‘Redelijk’ leesbaar ? Maar niet ver meer van een onmisbaar woordenboek. By the way, ” Ik kan haast niet wachten om ├║w volzinnen te mogen redigeren. Mannetje. ” is van dezelfde auteur …

 • Profielfoto
  Caszz

  woordenboek zit ingebouwd h├Ę:razz:

 • Profielfoto
  Loois

  @Buzz_D: iOS 7 een ‘grote’ verandering noemen vindt ik echt schromelijk overdreven. Het is echt niet meer dan een nieuwe skin met een baby handje aan nieuwe mogelijkheden. Dat iOS 7 niet vernieuwend is op zich geen probleem, “never change a winning team”; valt iets voor te zeggen. Maar als mensen het zo gaan beschouwen zorgt dit er niet echt voor dat Apple de lat hoger gaat leggen.

 • Profielfoto
  Imade

  De meest recente versie voor consumenten is op moment van schrijven iOS 7.0.5

  Dat is enkel voor de iPhone5S zo, voor de iPhone4S/5 is iOS 7.0.4 de nieuwste versie.

 • Profielfoto
  Di May

  Wat Siri betreft :

  De belangrijkste stem.provider zit in de erfenis van Lernaut & Hauspie, en is Vlaams. ( Voor de Vlamingen onder ons onderdeel van hun vaderlandse economische en onbegrijpelijke geschiedenis ) Een Vlaamse jongedame heeft een compleet arsenaal aan klanken ingesproken, waardoor het Nederlands in wezen ten volle beschikbaar is voor Apple, of andere geïnteresseerden. Als ze dat zouden willen, tenminste.

  Natuurlijk, het Nederlands is een kleine taalgemeenschap, en daardoor zijn wij een iets minder aangescherpte prioriteit.

 • Profielfoto
  Buzz

  Loois: Zo zie je maar weer: Knekkie moet er aan wennen aan wat er allemaal tussen 7.0 en 7.1 verandert in iOS. In reactie daarop zeg ik dat dit niks voorstelt en dat van 6 naar 7 wel een grote verandering was. Vervolgens vind jij dat weer overdreven van mij… Ik denk trouwens wel dat je iOS 7 een grote verandering kan noemen. Apple verbetert haar producten meestal beetje bij beetje. Als je bijvoorbeeld iOS 1 en iOS 6 vergelijkt dan zie je in 5 jaar een grote verandering. Maar iedere tussenstap, dus van 2 naar 3 en van 3 naar 4, etc. was maar een relatief kleine verandering.

 • Profielfoto
  McShamus

  ” Viesueel biet het wijnig. ” Is dat Siriaans Nederlands ?

  Haha, nee, dat was een honingpot voor mensen die niet de gehele thread lezen.