Gerucht: dit jaar maar één nieuwe iPad

Door: Jan David Hanrath - 20 reacties

Analist Ming-Chi Kuo van het Taiwanese KGI Securities heeft weer eens in z’n glazen bol gekeken en zich gebogen over de toekomst van de iPad. Met korte lijntjes naar de fabriek bleek Kuo eerder een goede voorspeller te zijn van nieuwe Apple-producten.

Dit jaar brengt ons volgens Kuo maar één nieuw model iPad en dat wordt een verbeterde iPad Air. Deze zal in de tweede helft van het jaar uitkomen en beschikken over een A8 processor en Touch ID. De retina iPad mini zal volgens hem onveranderd blijven, waardoor er weer een verschil in performance zal ontstaan tussen de kleine en grote iPad.

Als reden voert Ming-Chi Kuo aan dat Apple extra resources nodig heeft om begin 2015 een 12,9″ ‘iPad pro’ op de markt te kunnen brengen. De iPad 2, die met z’n A5 processor momenteel als instap-iPad fungeert, mag dit jaar ook met pensioen. Deze wordt naar verwachting vervangen door een opnieuw te introduceren iPad 4 met A6 processor en Retina scherm.

Reacties

20 reacties
 • Profielfoto
  Macman

  Waarom krijg ik ditzelfde bericht twee keer achter elkaar?

 • Profielfoto
  MrBelloNLD

  @macm ach dan heb jij gewoon 2 nwe modellen :-/)

 • Profielfoto
  knekkie

  Spannend die iPad pro geruchten.:D

  Ben wel benieuwd wat een iPad in Apple’s ogen straks het label PRO waardig maakt.

  Alleen maar een groter en iOS zoals we het kennen brengt geen (nieuwe) PRO mogelijkheden.

  – misschien een active (drukgevoelige) stilus met palm onderdrukking.
  – misschien een ander OS dan iOS (Touch enabled Mac OSX)
  – misschien de mogelijkheid om Mac desktop apps te kunnen draaien.

  Als Apple kiest voor een iPad Pro dan zal men hard moeten werken aan de marketing. Nu snapt de meerderheid niet hoe je een tablet computer als productiviteit apparaat in kan zetten.

  Als Apple een aantal usecases geloofwaardig over kan brengen waarin je met een iPad net zo productief of zelf productiever kan zijn dan een laptop dan kan het wel wat worden.

 • Profielfoto
  steveb

  maar 1?
  alweer 1. na de grote stap die ze maakten met de ipad air

 • Profielfoto
  Abelvoyen

  @knekkie stylus? Ga jij eens de biografie van Steve Jobs lezen of de introductie van de eerste iPhone kijken.

  Geen stylus

 • Profielfoto
  bangbangsystems

  Ik kan me voorstellen dat er alleen een iPad Air uit gaat komen met touch ID. En dat een vernieuwde ipad mini niet meer het daglicht zal zien. Met een grotere iPhone opkomst van bijna 6″. Zie ik geen levenskans op een nieuwe ipad mini. Ik denk dat daar een phablet voor in de plaats komt.

 • Profielfoto
  1984

  @knekkie stylus? Ga jij eens de biografie van Steve Jobs lezen of de introductie van de eerste iPhone kijken.

  Geen stylus

  Als je de woorden van Steve Jobs zelf beluistert zou de huidige iMac (G5/Intel) onmogelijk zijn : http://www.youtube.com/watch?v=TDVYfgRoVAo

  Dus waarom niet de mogelijkheid van een stylus voor de 12,9″ ‘iPad pro’

 • Profielfoto
  klonic

  @ Knekkie
  Ja Touch Enabled OSX! iOS en OSX apps draaien, 2 USB poorten, 128 GB SSD voor maar €1200, ik ga alvast sparen.

  Windows gebruikers die een convertable ultrabook hebben (ik bedoel dus een W8 tablet met laptopdock) zullen nu echt geen interesse hebben in Apple. Ok ik overdrijf misschien wat, maar mn punt is duidelijk.

  @ Abelvoyen
  Dingen veranderen met de tijd en voor een 3,5 inch iPhone gelden natuurlijk ook andere regels dan voor een 12″ iPad Pro

 • Profielfoto
  knekkie

  @Abelvoyen

  Jobs heeft het wel vaker fout gehad.
  Alle illustrators en animators die digitaal werken weten dat dat de grootst mogelijke onzin is. Tot noch toe is er geen vinger die nauwkeuriger is dan een stylus. ook kunnen vingers geen drukgevoeligheid door geven aan een scherm wat met een sylus wel prima gaat. iOS apparaten hebben moeite met de hand palm. Dus als je al een stylus op je iOS apparaat gebruikt dan moet het en hele fancy stylus zijn die dan weet hoe die alles behalve de stylus pen tip moet negeren. En vaak werkt zon stylus alleen met een select groepje apps die gebruik maken van de SDK van de stylus maker. Dan heb ik het over ADONIT Jot touch lijn en de stylie van Ten one.
  Ik denk dat je Apple en haar uitspraken iets nuchterder moet interperteren.

  Dan zul je inzien dat de meeste uitspraken van Apple strategische uitspraken zijn om fans en de concurrentie te beïnvloeden. Alle gelovers denken nu dat als je een stylus nodig hebt op een tablet, dat je dan hebt gefaald.

  Dat is Onzin. Ik denk dat Apple juist dqt onderscheid nodig had om te benadrukken dat de multitouch schermen anders en heel veel beter waren dan alle aanraakschermen voor de iPhone. Logisch dat je dan het verleden belachelijk maakt. maar om de stylus volledig te diskalificeren en te beweren dat een vinger beter is dan ben je niet goed wijs. of je bent heel slim en je liegt.

 • Profielfoto
  knekkie

  @klonic

  Wat veel mensen hier niet (willen) beseffen is dat het uiteindelijk maar gereedschap is. Of het nu Windows 8 draait iOS of Mac OSX maakt niet uit.
  als het gereedschap niet volledig genoeg is voor jou doel einden kies je iets anders. In mijn geval ben ik daarvoor zelfs een overstap aangegaan van mijn oude vertroude Apple naar de concurrent. Wat ik momenteel van een computer verwacht heeft Apple helaas niet in de aanbieding.

  Ik gebruik zelf de Surface PRO op dit moment als animator/illustrator. Met dit apparaat neem ik mijn studio overal mee naar toe als dat nodig is. Ik kan er gewoon al mijn desktop rand apperatuur op aansluiten als dat nodig is en moet ik op pad werk ik op 1 apparaat 1 op 1 verder. En dat zonder dat ik net als vroeger naast een Macbook Pro ook nog een los wacom (scherm) tablet mee hoef te zeulen. Dit apparaat is Alles in 1. Qua performance on par met de 13″ Macbook PRo retina die ik had. Als Apple een soortgelijk Apparaat verkocht had ik de overstap maar een windows 8 apparaat niet eens overwogen. En na ruim een jaar werken met dat apparaat kan ik je verzekeren dat het apparaat niet onder doet voor welke Macbook dan ook. En als je tekent voor je werk dan is het een gouden combinatie. Het beste dat nu op de markt is in die hoek is de Wacom companion. (die bestond nog niet toen ik mijn surface PRO kocht)

  Wat maakt het zo geweldig? Je kan alles wat je al met je laptop kon PLUS dat je direct op het scherm werken me een drukgevoelige stylus en palm rejection. In feeite heb je digitaal papier op zak in de vorm van een tablet computer. Adobe CC werkt er prima op. Adobe houd zelfs rekening met touch en heeft regelmatisch touch gerichte updates waardoor het geheel vinger vriendelijker wordt.

  Als Apple ooit een iPad pro of tablet computer lanceert die op MacOSX draait en Adobe CC naast Alle andere Mac Apps kan laten draaien stap ik gelijk weer terug over naar de Mac.

 • Profielfoto
  knekkie

  Apple maakt momenteel hele kleine stappen met de evolutie van de iPad. Misschien bewust. omdat de competitie dat toe liet. touch ID en een maatje kleiner of groter zijn voor mij geen reden om een iPad (Pro) te kopen. Als het apparaat Mac Apps kan draaien en qua performance en mogelijkheden de Surface Pro en wacom companion zielig in een hoekje achter laat wel. Als Die bedrijven het kunnen moet Apple het NOG beter kunnen.

  Tijd voor Apple om zijn game up te steppen. Apple weet donders goed dat de tablet en hybrids draaiend op windows 8 tot veel meer in staat zijn dan welke iPad dan ook. Ze smack talken het nu elke keynote tot de dag komt dat ze zelf een apparaat hebben dat het zelfde doet. En dan is het in eens geweldig want Apple heeft het her uitgevonden.

 • Profielfoto
  polansky

  [sarcasm]
  Mooi dat Apple zo goed innoveert!
  [/sarcasm]

  @Knekkie
  Je maakt een heel goed punt.
  Apple ligt als een luie reus te slapen, terwijl ze door de markt links en rechts worden ingehaald.

 • Profielfoto
  knekkie

  Als Apple een 12″ iPad draaiend op MacOSX (Touch) komt mag er van mij ook gelijk een iMac Touch uitgebracht worden. Een volledige touch computing lijn zorgt er alleen maar voor dat Mac Apps sneller de overstap naar touch maken.

  iOS developers kunnen hun Apps vast snel en gemakkelijk porten naar het nieuwe Mac OSX dat speciaal voor touch ontwikkeld is. WWDC is de ultieme plek om te laten zien hoe dat in zijn werk gaat. en waarvoor de ontwikkelaars het doen.

  Alleen voor een iPad gaan ze hun software niet aanpassen.
  Voor een gehele touch enabled hardware lijn wel.

 • Profielfoto
  MacAnarie

  Ik kan mij nauwelijks voorstellen dat er een desktop computer uitkomt met een touch-screen. Het is ergonomisch ondoenlijk om een 21,5″/27″ scherm met de hand te bedienen. Leuk om een keer iets aan te tikken, maar functioneel is het echt niet. Zelfs bij een laptop niet.

  Ik kan de zucht naar een grotere iPad wel snappen.

 • Profielfoto
  knekkie

  @Macanarie

  Blijkbaar ben je nog niet bekend met dit soort apparaten. Dat geeft niks. Dit soort apparaten zijn namelijk niet per definitie NIET ergonomisch omdat jij het je niet kan voorstellen.

  Hele beroepsgroepen op apparaten als deze:


  perfect in hoek verstelbaar. Dus voor iedereen zo ergonomisch als een velletje A4 papier of een schilders ezel.

  Het tekent met de meegeleverde wisselbare stylus pen tip zelfs als een kwast potlood of stift.  Dit soort apparaten laten zich ook prima met vingers bedienen als je wat meer uit geeft voor de multitouch versie. Dan heb je naast de bediening van een stylus ook de mogelijkheid om je vingers te gebruiken. Wn als je niet gelooft dat dit goed gaat dan zijn er op youtube filmpjes te vinden die laten zien dat op deze scherm je handpalm van de tekenende hand volledig genegeerd wordt als de pen tip in de buurt van het scherm is. Stel je voor dat er en volledige computer in zit dan heb je in feite een iMac Touch

  En op klein formaat verkoopt wacom al zon scherm waar de computer in zit. dat is de Wacom companion. Bij een iPad Pro zou ik dan ook dergelijke techniek verwachten als in de wacom companion apparaten. Apple zal dan wel zelf een technologie moeten ontwikkelen voor de stylus in combinatie met multitouch. Want wacom houd de best werkende versie van hun techniek voor zichzelf. de Surface Pro heeft bijvoorbeeld een minder nauwkeurige multitouch scherm en pen imput sensor dan Wacoms eigen apparaten gebruiken.

 • Profielfoto
  knekkie

  Als Apple een iOS gebaseerde iPad PRO lanceert met als enig verschil: “touch iD” en een groter scherm dan laat Apple heel wat kansen liggen.

  Dit zullen de fans vast wel weer goed weten te praten natuurlijk, want Jobs & Cook zeiden ooit…

  Ben benieuwd waar apple mee komt. Weer een muizen stap. of iets totaal anders

 • Profielfoto
  polansky

  Ik werk zelf met een 22″ Wacom Cintiq Touch HD – Zou geen ander beeldscherm meer willen hebben. Ideaal dat touch gedeelte in combinatie met het kunnen illustreren op je scherm.

  Wat ik niet begrijp is dat Apple dat zelf niet wil inzien en een boel gebruikers in de waan laat dat het niet handig zou zijn.

  Jullie weten niet wat je mist.

 • Profielfoto
  knekkie

  Ik denk dat er een heel hoop apple gebruikers zijn die blij worden van een scherm als de Wacom cintiq 22HD Touch. OSX laat zich nu al prima met touch bedienen.

  Ik ben bang dat het een soortgelijke oplossing van Apple zelf kost voor om dit in te zien. Van een paar tevreden wacom Cinctiq xxHD Touch gebruikers neemt men immers niet zo snel aan dat het geweldig is.;)

  touch voegt echt wat toe aan de computer ervaring.

 • Profielfoto
  1984
 • Profielfoto
  knekkie

  Ik ben bang dat Apple de iPad laat voor wat het is en elk jaar een kleine spec bump geeft om mee te komen.

  Apple gaat de domotica en quantified self kant op.
  gebied waar Apple met de M7 processor in diverse (nog niet aangekondigde) apparaatjes heel veel meer geld kan verdienen dan de nu al verzadigde tablet markt.