Binnenkort ook gratis bellen met WhatsApp

Door: Raymon Mens - 20 reacties

FaceTime Audio, Skype, Viber en FaceBook Messenger hebben allen de mogelijkheid om via Voice Over IP een telefoongesprek te voeren. Bij WhatsApp ontbreekt deze functie echter, er kunnen alleen korte gesproken berichtjes verzonden worden.

Enkele dagen na de overname door Facebook maakt WhatsApp vandaag bekend dat het nog voor de zomer mogelijk zal zijn om gratis te bellen via de populaire chat-app. De nieuwe feature werd door WhatsApp CEO Jan Koum aangekondigd tijdens het Mobile World Congress in Barcelona.

Jan Koum, de CEO van WhatsApp tijdens MWC 2014.
Jan Koum, de CEO van WhatsApp, tijdens MWC 2014.

Koum lichtte toe dat de mogelijkheid om te bellen eerst naar iOS en Android zal komen, later volgen Nokia en BlackBerry. Volgens de CEO zal WhatsApp voor zijn voice over ip-diensten zoveel mogelijk uit zo weinig mogelijk bandbreedte proberen te halen. Dit is essentieel voor bellen over bijvoorbeeld relatief langzame 3G-verbindingen.

Als laatste herhaalde de voorman van het pas overgenomen WhatsApp nogmaals dat de focus van de messenger op eenvoud zal blijven liggen. Er zijn geen plannen om advertenties of andere vormen marketing in de app te laten verschijnen.

Reacties

20 reacties
 • Profielfoto
  computer space

  Ha, lekkere U-bocht door al die Telegram flippo’s!

 • Profielfoto
  Munnichs

  Kom nou eerst eens met tablet en desktop support! Tot dan houd ik het bij Telegram, is ook nog eens een oneindig aantal keer sneller op de wat oudere iOS devices.

 • Profielfoto
  Koezel

  Dat vind ik goed nieuws.

 • Profielfoto
  mavericks94

  En het wachten is op een gekkie die tussen de reacties begint over zijn privacy die geschaad wordt…

 • Profielfoto
  Alles-apple

  Kapitein probeert een zinkend schip te redden?

 • Profielfoto
  Xcode

  Doodsteek voor het verdienmodel van huidige telecomproviders, die zullen zichzelf opnieuw uit moeten gaan vinden en eindelijk eens moeten gaan innoveren. Als ze slim zijn, gaan ze daar nu direct mee aan de slag.

 • Profielfoto
  Afroman

  Met de technieken van facebook kunnen ze dat implementeren ook.

 • Profielfoto
  Kuin

  Met m’n huidige red abbonement kan ik ook gewoon gratis bellen dus dat maakt me in principe vrij weinig uit.

  Mits ik gratis geile 0909 nummers kan bellen vind ik het nog niet interessant;)

 • Profielfoto
  Henk Jan de Bruijn

  Doodsteek voor het verdienmodel van huidige telecomproviders, die zullen zichzelf opnieuw uit moeten gaan vinden en eindelijk eens moeten gaan innoveren. Als ze slim zijn, gaan ze daar nu direct mee aan de slag.

  Nee joh, dat gaat wel meevallen. Het probleem met VoIP over 3G is niet de snelheid (bandbreedte) van de verbinding, maar de betrouwbaarheid. Betrouwbaar VoIP over 3G is in de praktijk niet mogelijk – dat gaat met Whatsapp ook niet gebeuren. Misschien dat dit beter gaat werken met 4G.
  Het kan uiteindelijk inderdaad de doodsteek betekenen voor een verdienmodel, maar dat maakt uiteindelijk voor de provider weinig uit, want je hebt hoe dan ook een mobiel abonnement nodig om je mobiel onderweg te kunnen gebruiken. Of nou de berekend op basis van SMSjes, belminuten, dataverkeer, data-tijd, de hoeveelheid gesproken woorden of wat dan ook – uiteindelijk gaat het er gewoon om hoeveel geld er binnen komt.

 • Profielfoto
  coppess

  Het handige van Telegram is dat het ook via de computer kan. Dat zou ik ook graag bij whatsapp zien!

 • Profielfoto
  computer space

  Komt goed coppess. Facebook gaat ongetwijfeld toegang regelen met je FB account i.p.v. duf ouderwets telefoonnummer.

 • Profielfoto
  Needler

  Te laat meneer Koum. Inmiddels is Whatsapp verwijderd. Telegram is de nieuwe messenger app. Werkt perfect vanaf mijn MacBook, iPad en iPhone. Heerlijk.

  Ik heb liever mijn privégegevens bij de russen dan bij Facebook. Laten we de intelligence een beetje beter verdelen over de wereld.

 • Profielfoto
  Maverick2001

  ‘Er zijn geen plannen om advertenties of andere vormen marketing in de app te laten verschijnen.’ Moeten we daar veel waarde aan hechten? Al die bandbreedte en ondertussen niks ervoor terug willen? Dat klinkt toch echt te mooi.

  Ben nu ook Telegram gebruiker en vind het wel mooi. Of de privacy gegarandeerd is? Geen idee.. maar beter zo dan alles bij 1 partij.

 • Profielfoto
  seek

  Ik heb jaren ervaring met bouwen & testen van VoIP apps (voor grote internationale klanten). ’t Grote probleem is dat je nooit zeker weet of je internet verbinding goed genoeg is voor een gesprek. De dekking, zogezegd, is behoorlijk onvoorspelbaar, voor zowel jezelf als degene die je wil bellen.

  Voor een berichten service is dat geen probleem, komt een berichtje gewoon wat later aan. Voor audio is het behoorlijk rampzalig als de internet verbinding niet optimaal is.

  Op een huis Wi-Fi kan het heel goed werken. Op het werk of op 3G is het vaak gezeur. Maar ja, als het een gratis dienst wordt …

 • Profielfoto
  maconly

  whats app dat is verleden tijd .

 • Profielfoto
  ralpharma

  Whatsapp krijgt van mij voordeel tot Hemlis uit is…

 • Profielfoto
  immaculatae
 • Profielfoto
  Ricardo Coleman

  Whatsapp krijgt van mij voordeel tot Hemlis uit is…

  Mee eens, voor mij het zelfde

 • Profielfoto
  Multimediaknaller

  Te mooi om waar te zijn en waar zit de adder?

 • Profielfoto
  zigginl

  Ik zit ook dan maar te wachten op https://heml.is/ – Telegram blijkt niet zo veilig als gedacht; http://unhandledexpression.com/2013/12/17/telegram-stand-back-we-know-maths/