Lucas Raggers
Lucas Raggers Nieuws 14 februari 2014

Apple publiceert rapport over werkomstandigheden fabrieken

Met een tweet van CEO Tim Cook kondigde Apple haar jaarlijkse ‘Supplier Responsibility 2014 Progress Report‘ aan. Dit rapport gaat onder andere over de werkomstandigheden van werknemers van toeleveranciers. Oftewel, de megalomane fabrieken in Azië waar miljoenen mensen Apple produkten assembleren.

In het rapport komt een aantal onderwerpen aan bod: onderwijs dat werknemers kunnen volgen, mensenrechten, gezondheid en veiligheid en milieu. Er zijn 451 audits uitgevoerd, 1.5 miljoen arbeiders zijn actief hun rechten bijgebracht en de mogelijkheden voor arbeiders om te studeren zijn verdubbeld.

Nieuwe iPhones
Van 1 miljoen fabrieksarbeiders werd in 2013 gecontroleerd hoeveel uur ze werken in een week. De regel is dat er niet meer dan 60 uur gewerkt wordt, behalve in uitzonderingsgevallen. De aanloop naar de introductie van de iPhones is waarschijnlijk zo’n uitzonderingsgeval.

Van januari t/m juni blijkt meer dan 95% zich aan de 60-uursregel te houden. Maar in juli, augustus en met name in september duikt dit percentage onder de 90%. Dit zijn precies de maanden waarin de iPhone (die een regelmatige jaarlijkse cyclus kent) wordt geproduceerd voordat hij in oktober officieel uitkomt. Hierover zegt Apple het volgende in het rapport:

Workweeks exceeding 60 hours have been a persistent problem for the electronics industry, and reducing excessive overtime remains a priority for Apple. We limit workweeks to 60 hours except in unusual circumstances. And all overtime must be absolutely voluntary.

Apple heeft een speciale website ingericht voor dit rapport. Het is interessant om te lezen dat er sinds 2011, het jaar waarin er veel commotie was over de werkomstandigheden én het jaar waarin Tim Cook CEO werd van Apple, veel meer aandacht is voor het welzijn van fabrieksarbeiders in Azië.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Apple publiceert rapport over werkomstandigheden fabrieken
Sluiten