Apple publiceert rapport over werkomstandigheden fabrieken

Door: Lucas Raggers - 26 reacties

Met een tweet van CEO Tim Cook kondigde Apple haar jaarlijkse ‘Supplier Responsibility 2014 Progress Report‘ aan. Dit rapport gaat onder andere over de werkomstandigheden van werknemers van toeleveranciers. Oftewel, de megalomane fabrieken in Azië waar miljoenen mensen Apple produkten assembleren.

In het rapport komt een aantal onderwerpen aan bod: onderwijs dat werknemers kunnen volgen, mensenrechten, gezondheid en veiligheid en milieu. Er zijn 451 audits uitgevoerd, 1.5 miljoen arbeiders zijn actief hun rechten bijgebracht en de mogelijkheden voor arbeiders om te studeren zijn verdubbeld.

Nieuwe iPhones
Van 1 miljoen fabrieksarbeiders werd in 2013 gecontroleerd hoeveel uur ze werken in een week. De regel is dat er niet meer dan 60 uur gewerkt wordt, behalve in uitzonderingsgevallen. De aanloop naar de introductie van de iPhones is waarschijnlijk zo’n uitzonderingsgeval.

Van januari t/m juni blijkt meer dan 95% zich aan de 60-uursregel te houden. Maar in juli, augustus en met name in september duikt dit percentage onder de 90%. Dit zijn precies de maanden waarin de iPhone (die een regelmatige jaarlijkse cyclus kent) wordt geproduceerd voordat hij in oktober officieel uitkomt. Hierover zegt Apple het volgende in het rapport:

Workweeks exceeding 60 hours have been a persistent problem for the electronics industry, and reducing excessive overtime remains a priority for Apple. We limit workweeks to 60 hours except in unusual circumstances. And all overtime must be absolutely voluntary.

Apple heeft een speciale website ingericht voor dit rapport. Het is interessant om te lezen dat er sinds 2011, het jaar waarin er veel commotie was over de werkomstandigheden én het jaar waarin Tim Cook CEO werd van Apple, veel meer aandacht is voor het welzijn van fabrieksarbeiders in Azië.

Reacties

26 reacties
 • Profielfoto
  Nosferatu

  Hoe geloofwaardig van Appel: de slager die z’n eigen vleesch keurt

 • Profielfoto
  KR1275

  ‘waar miljoenen mensen Apple produkten assembleren.’

  Echt?? Miljoenen?

 • Profielfoto
  pim939

  Hoe geloofwaardig van Appel: de slager die z\’n eigen vleesch keurt

  Ze doen er tenminste wel iets aan. Of het dan ook echt goede controle’s zijn weet ik niet…

 • Profielfoto
  KR1275

  Maak je geen illusies. Die keuringen stellen niks voor. Ze worden bijna altijd aangekondigd en het personeel heeft de leugens ingepompt gekregen. De realiteit is echt anders. Duizenden rapporten over de werkelijkheid zijn overal te vinden. Vraag ’t eens aan Amnesty International.
  De essemblagefabrieken staan grotendeels in Taiwan, daar valt het nog mee. Maar Apple heeft echt geen vat op de toeleveranciers in veel andere landen (en geloof er niks van dat die ook allemaal gecontroleerd worden). Helaas is het met de mensenrechten en behandeling van personeel in veel arme landen erg, zeer erg gesteld. Mishandeling is aan de orde van de dag. Soms beschamend hoeveel ellende wij aanrichten met de producten die wij kopen, al hebben we dat vaak niet eens door. Het is goed dat mensenrechtenorganisaties er steeds meer aandacht voor vragen en door undercover gemaakt videomateriaal de werkelijkheid laten zien.

  Die extra aandacht van Apple (laatste regel) is zowat afgedwongen door maatschappelijke druk. Apple zélf kon het geen bal schelen. Pas na heel veel aandringen gaven ze (enige) openheid van zaken en ging men aan de slag. Fabrikanten als Sony, Dell en HP werkten veel beter mee.

 • Profielfoto
  knekkie

  is dat een 12″ iPad op de foto?

 • Profielfoto
  Maikelw

  Wat denk je van de achterkant/bovenkant van een macbook….

 • Profielfoto
  sciletto

  Ik geloof wel dat Apple er alles aan doet. Het Aziatische deel trek ik alleen een beetje in twijfel. Ik snap wel waarom ze langzamerhand hun producten in de Verenigde Staten willen hebben.

  Ik schrik wel van de cijfers van het aantal mensen die aan de producten van Apple werken. Nu is het wel begrijpelijk waarom er 37 miljard aan verlies is geleden van de 170,9 miljard aan omzet.

 • Profielfoto
  knekkie

  @Maikelw

  Dat was ook mijn eerste gedachte maar gezien een iPad van dat formaat nu eenmaal in de geruchten molen zit…

  Qua uiterlijk zou het apparaat denk ik niet veel verschillen met jou verklaring.
  Een beetje hiding in plain sight dus.

 • Profielfoto
  Lucas Raggers

  In addition to regularly scheduled audits, we conduct a number of surprise audits. In these audits, our team visits a supplier unannounced and insists on inspecting the facility within an hour of arrival. We conducted 31 surprise audits in 2013.

 • Profielfoto
  FilX

  @ Lucas Raggers,

  En jij denk dat alle werknemers niet prima zijn voorbereid op deze ‘suprice audits’ en werkelijk eerlijk antwoord geven op de vragen van de inspecteurs ? Je ziet aan een werknemer niet hoelang hij of zij al in zijn stoel zit en als ze het vragen zullen ze de opdracht hebben te liegen.

  Apple doet, zoals geen enkel groot bedrijf, geen ene *** aan werkomstandigheden van wie dan ook in het productie proces tussen de tekentafels in California en het scannen voor de verscheping in. Oh, toch wel, een rapport erover schrijven die er vooral op gericht is te laten zien ‘dat het allemaal wel meevalt’ ten behoeve van de publieke opinie.

  Kijk beste mensen: we halen de norm (soms, maar er zijn natuurlijk uitzonderingen) ! Maar of die norm ook humaan is, daar rept verder niemand niet over…

 • Profielfoto
  Obliviant

  tja, wat moet je ervan vinden…

  het is gemakkelijk om er schande van te spreken maar als je in de VS gaat werken mag je ook blij zijn als je 5 verlofdagen krijgt per jaar.. of als je salaris ineens gehalveerd wordt ga je dan ook klagen als je 60 uur wil gaan werken om toch vooral nog dat brood voor je gezin te kunnen kopen..

  waar wij, als deel van de misschien amper 10% van de wereldbevolking onszelf baden in luxe en weelde met 30 vakantiedagen en 25 euro per uur, moet de rest van de wereld gewoon knokken voor hun bestaan, en als je dat niet wilt dan verhonger je gewoon. een situatie die hier geheel ondenkbaar is en daarom dan ook onacceptabel is. zijn wij het er niet mee eens dan gaan we naar een rechter, iets wat je daar ook moet doen als je er zeker van wilt zijn dat je nooit meer ergens aan de bak kan en daardoor dus je gezin laat verhongeren.

  vanuit ons oogpunt zijn het waarschijnlijk ongekend slechte omstandigheden, voor hun gewoon weer een zelfde dag als gisteren. dat het allemaal wel meevalt zal zeker kloppen als je het gaat vergelijken met het bedrijf dat er naast staat.. de westerse maatstaven tellen daar simpelweg niet, klaar.

 • Profielfoto
  Yh-xxl

  ProduKten?!? Echt ? ProduKKKKten?!
  Alleen de NMBS mag zulke joekels van fouten gebruiken.

  Ja, de nmbs toont op heel wat schermen het woord ‘produkt’.

 • Profielfoto
  essiw

  ^goh tjonge wat erg, een K inplaats van een C, wat ook nog tot 1995 een correcte spelling was van het woord. En alsof jij het goed doet met 2 vraagtekens achter een zin.

 • Profielfoto
  Buzz

  Er zijn weinig technologiebedrijven die zo uitgebreid over arbeidsomstandigheden naar buiten toe rapporteren. Zonder rapportage van het bedrijf zelf is het ook niet mogelijk het bedrijf aan te spreken op onwaarheden. Ik zie zo’n rapport als een goed begin.

  Ik heb zelf tijdens mijn studie eens een rondleiding gekregen bij een toeleverancier van de vliegtuigindustrie in Indonesië. Deze fabriek was ingericht voor de interne markt, maar er was een apart gedeelte van de fabriekshal waar geproduceerd werd in opdracht van een Engels bedrijf. In dat gedeelte was de vloer schoner, de apparatuur moderner, en waren de veiligheidsvoorzieningen beter. Dat zegt natuurlijk nog niks over andere werktijden, etc.. Dat heb ik niet allemaal kunnen beoordelen, maar dat was ook niet het doel van ons bezoek. Maar het is voor mij zeker wel duidelijk dat het voor fabriekswerknemers in de Aziatische landen wel wat uitmaakt wie de opdrachtgever is, en hoe die zich opstelt wat betreft arbeidsomstandigheden. Ik denk dat de mensen die in Azie voor Apple werken veel beter af zijn dan de mensen die in dezelfde (soort) fabrieken werken voor de goedkope Aziatische kloonfabrikanten.

 • Profielfoto
  Moltie

  “Soms beschamend hoeveel ellende wij aanrichten met de producten die wij kopen”

  Oh, het is ónze schuld begrijp ik nu. Sorry mensen! Sorry voor de ellende waar wij jullie toe dwingen.

 • Profielfoto
  Haike

  Oh, het is ónze schuld begrijp ik nu. Sorry mensen! Sorry voor de ellende waar wij jullie toe dwingen.

  Dat is het zeker; als jij een bankrekening hebt en belegd bij een bank die met jouw geld handelt in de in- en verkoop van wapens, dan heb je daar debet aan. Je kunt namelijk ook je geld parkeren bij een bank waarvan je weet dat die dat niet doet. Dat is jouw verantwoordelijkheid, en daar kun je op aangesproken worden.

  Dat geldt dus ook voor producten die je aanschaft, maar waarbij dus niet duidelijk is onder wat voor een omstandigheden die geproduceerd zijn. Eigen verantwoording hebben/nemen houd nooit op dus ja: het jouw schuld…:wink:

 • Profielfoto
  knekkie

  @Haike

  Volgens mij kan je dan bij geen enkele Nederlandse bank je geld kwijt.
  Ze hebben allemaal hun beleggingen en investeringen zitten in of wapen handel.

  http://vorige.nrc.nl/economie/article2287750.ece/Nederlandse_banken_investeren_in_wapenbedrijven

  En zo kan je van heel veel kleding merken geen kleren meer aan omdat daar kinderhandjes aan hebben meegewerkt.

  En zo kan je ook geen chocola, koffie en ander eten meer eten omdat daar ook weer een maffia achter zit.

  Hoe zijn wij als gewone mensen mede schuldig aan al die shady business? Kiezen voor een ander product is vaak niet eens mogelijk of stukken duurder.
  en van de meerderheid weet je niet eens dat je een product of diens af neemt die als je zover terug zoekt resultaat is van misstanden als kinderarbeid en over uren.

  ga je vanaf nu alleen nog gebruik maken van pure producten dan ga je denk ik een heel sober leven tegemoet zonder de alledaagse electronica eten en merk kleding waar je nu aan gewend bent.

 • Profielfoto
  Marius1976

  @Haike
  ga je vanaf nu alleen nog gebruik maken van pure producten dan ga je denk ik een heel sober leven tegemoet zonder de alledaagse electronica eten en merk kleding waar je nu aan gewend bent.

  Neemt dus niet weg dat je dus wel een keus hèbt! Ik maak die keus zelf niet, maar de keus is er dus wel.

  Hoewel je mij niet zult horen zeggen dat wij met z’n allen medeschuldig zijn, denk ik dat men wel zal moeten erkennen dat de zogenaamde ‘gewone man’ (wie dat ook moge zijn) wel een schakel in het geheel is.

 • Profielfoto
  knekkie

  @Marius

  Met de gewone man bedoel ik de modaal verdienende mens, en zij die nog minder verdienen.

  Die keuze is er idd. Te weinig mensen weten er van. Of het is voor hen de te dure keuze om aan te komen. Zolang gezond en biologisch eten duurder is dan fastfood en voedsel met pesticiden kiest de meerderheid voor het goedkoopste alternatief.

  Wat kleding en electronica aan gaat is het niet eens zon heel ander verhaal.
  Kleding gemaakt met kinderhandjes is ook goedkoper dan kleding die eerlijk vervaardigd is.

  Ik denk dat het systeem aan twee kanten spaak loopt als men hier besluit alleen maar biologisch (fairtrade) voedsel kleding en electronica besluit te kopen. Zeker als het duurder is dan de minder eerlijke variant.

  Het is krom en hypocriet wat ik nu ga zeggen… maar goed. Mensen die nu onder slechte omstandigheden werken hebben dan geen werk meer en de eindgebruikers die nu al weinig te makken hebben staan voor een dure keuze wat eten kleding en electronica betreft. Ik ben helemaal voor als we het voor mekaar kunnen krijgen dat de omstandigheden beter zouden worden aan het begin van de keten zodat iedereen er beter van wordt

  Maar dat is ben ik bang Utopia. Zou mooi zijn als het lukt…

 • Profielfoto
  Obliviant

  inderdaad Utopia..

  als we dan alleen zouden kiezen voor eerlijk vervaardigd materiaal is de keuze klein en gaan we een somber bestaan tegemoet, en daarmee gelijk ervoor zorgen dat miljoenen mensen dakloos worden en verhongeren omdat ze geen werk meer hebben in de goedkope fabrieken

  dit is hetzelfde als het utopische ideaal om de honger de wereld uit te helpen.. om dat voor elkaar te krijgen zal elk stukje grond op de aardbol omgetoverd moeten worden in landbouw grond.. ummm.. en waar wonen de mensen dan? en gaan we dan klagen dat alle bossen omgekapt worden?

  ja, er is een onderzoek gedaan als de hele wereld dezelfde welvaartstatus zou hebben en elke wereldburger gewoon zijn/haar eten uit de supermarkt kan halen.. het is zeker mogelijk, maar dan wel als de wereld bevolking minimaal gehalveerd wordt

  dus ja, je hebt een keuze.. kies maar

 • Profielfoto
  mrchablis

  Dat is het walgelijke aan Apple. Ze maken meer pr rond werkomstandigheden dan dat ze er daadwerkelijk iets aan doen maar hangen wel de moraalridder uit ivm toelatingseisen voor boeken en apps.

 • Profielfoto
  Maverick9898

  Vraag ‘t eens aan Amnesty International.

  Nu is dat een lobby-club die ook regelmatig een hele hoop dingen erger maakt dan ze zijn. En dat komt van iemand die weleens met AI heeft moeten werken. Met uitzondering van het Rode Kruis, zou ik niet heel veel van die grote lobby-clubjes vertrouwen.

  Het is op zich gek dat op de één of andere manier mensen grote bedrijven, zoals Apple, meteen wantrouwen als ze iets vertellen over werkomstandigheden, maar als Amnesty International het zegt, het ineens een soort morele superioriteitswaarde heeft. Geeft ook weer aan hoe groot de propagandawaarde is van dit soort instellingen…

  Helaas is het met de mensenrechten en behandeling van personeel in veel arme landen erg, zeer erg gesteld. Mishandeling is aan de orde van de dag.

  Ben je zelf in dit soort fabrieken geweest? Wat ik ervan gezien heb, is het prima te doen. Tuurlijk, het is hard werken en lange uren maken en het is niet comfortabel. Maar in Nederland is men simpelweg te rijk om lange uren hard te werken. Tegenwoordig is een ‘full-time’ baan in Nederland 36 uur werk(!).

  Dat is het zeker; als jij een bankrekening hebt en belegd bij een bank die met jouw geld handelt in de in- en verkoop van wapens, dan heb je daar debet aan.

  Krijgen we dát weer. Er is niks mis met de handel in wapens;)! Wapens zijn nodig om de vrede te bewaren. Hoe het Nederlandse volk zo’n afkeer van wapens hebben omdat het ‘gevaarlijk’ is, maar vervolgens wel als een idioot ongecontroleerd vuurwerk afsteken, zich elke week volgooien met alcohol en met iedereen seks hebben, is mij echt een groot raadsel…

 • Profielfoto
  Haike

  @Haike

  Volgens mij kan je dan bij geen enkele Nederlandse bank je geld kwijt.
  Ze hebben allemaal hun beleggingen en investeringen zitten in of wapen handel.

  http://vorige.nrc.nl/economie/article2287750.ece/Nederlandse_banken_investeren_in_wapenbedrijven

  En zo kan je van heel veel kleding merken geen kleren meer aan omdat daar kinderhandjes aan hebben meegewerkt.

  En zo kan je ook geen chocola, koffie en ander eten meer eten omdat daar ook weer een maffia achter zit.

  Hoe zijn wij als gewone mensen mede schuldig aan al die shady business? Kiezen voor een ander product is vaak niet eens mogelijk of stukken duurder.
  en van de meerderheid weet je niet eens dat je een product of diens af neemt die als je zover terug zoekt resultaat is van misstanden als kinderarbeid en over uren.

  ga je vanaf nu alleen nog gebruik maken van pure producten dan ga je denk ik een heel sober leven tegemoet zonder de alledaagse electronica eten en merk kleding waar je nu aan gewend bent.

  Misschien moet je het door jou aangehaalde artikel nog eens goed lezen?

  Nooit van Fair Trade Koffie Chocolade gehoord? Niet gehoord over de Fair fone? En je schrijft dat je denk dat het zus of zo er uit ziet,. Ik zou zeggen; denk wat minder, open je ogen, en ga op onderzoek uit wat er allemaal niet voor een alternatieven zijn.

 • Profielfoto
  Haike

  inderdaad Utopia..

  als we dan alleen zouden kiezen voor eerlijk vervaardigd materiaal is de keuze klein en gaan we een somber bestaan tegemoet, en daarmee gelijk ervoor zorgen dat miljoenen mensen dakloos worden en verhongeren omdat ze geen werk meer hebben in de goedkope fabrieken

  dit is hetzelfde als het utopische ideaal om de honger de wereld uit te helpen.. om dat voor elkaar te krijgen zal elk stukje grond op de aardbol omgetoverd moeten worden in landbouw grond.. ummm.. en waar wonen de mensen dan? en gaan we dan klagen dat alle bossen omgekapt worden?

  ja, er is een onderzoek gedaan als de hele wereld dezelfde welvaartstatus zou hebben en elke wereldburger gewoon zijn/haar eten uit de supermarkt kan halen.. het is zeker mogelijk, maar dan wel als de wereld bevolking minimaal gehalveerd wordt

  dus ja, je hebt een keuze.. kies maar

  Dat doe ik ook, ik maak een keuze en die is dat zolang ik niet zeker weet of apple zijn zaken in Azië echt en structureel op orde heeft geen Iphone koop.

  De honger hoeft de wereld niet de wereld uit geholpen te worden, dat is namelijk geen probleem, er is genoeg voor iedereen en met duurzame landbouw methode hoef je geen boom te kappen omdat je het zelfde stuk grond kan gebruiken wat je al gebruikt. Het probleem zit hem in het verdelen van het voedsel, en met kennis en kunde Land en tuinbouw bedrijven.

 • Profielfoto
  Haike

  Dat is het zeker; als jij een bankrekening hebt en belegd bij een bank die met jouw geld handelt in de in- en verkoop van wapens, dan heb je daar debet aan.

  Krijgen we dát weer. Er is niks mis met de handel in wapens;)! Wapens zijn nodig om de vrede te bewaren.

  Yep, jij zou een goede zijn om bij een wapenfabrikant te gaan werken, die zien die visie graag wijd en zijd verspreid.

  Hoe het Nederlandse volk zo\’n afkeer van wapens hebben omdat het \’gevaarlijk\’ is

  Hoe zou dat nou toch komen… misschien is daar een reden voor?

  maar vervolgens wel als een idioot ongecontroleerd vuurwerk afsteken, zich elke week volgooien met alcohol en met iedereen seks hebben, is mij echt een groot raadsel…

  Hmm.. ik weet niet wat dat te maken heeft met de prijs van eau de cologne op de noordkaap…

  Geweld heeft nog nooit een conflict definitief opgelost, een middelbare school die zichzelf respecteert zorgt voor goede geschiedenislessen die dat aantonen, of je hebt op de verkeerde school gezeten, of jij hebt tijdens die lessen niet opgelet.

  Het grootste voorbeeld is nog steeds de Vietnamoorlog; Het Amerikaanse leger, toen al het meest moderne leger ter wereld, werd in 1975 gewoon Vietnam uitgeknikkerd, en waarom? Omdat de Vietnamezen van mening waren dat ze recht hadden op hun eigen leef en zienswijze, die overtuiging heeft gemaakt dat de Amerikanen het onderspit daar hebben gedolven, ondanks dat hun bewapening vele malen beter was dan die van de Vietnamezen.

 • Profielfoto
  Buzz

  Dat is het walgelijke aan Apple. Ze maken meer pr rond werkomstandigheden dan dat ze er daadwerkelijk iets aan doen maar hangen wel de moraalridder uit ivm toelatingseisen voor boeken en apps.

  Waar baseer je dat op, dat ze meer PR maken dan dat ze er daadwerkelijk iets aan doen? Heb je eigenlijk wel in dat rapport gelezen wat ze er daadwerkelijk aan doen, voordat je met dit oordeel kwam? Je kan natuurlijk kritiek hebben op de situatie, en er op aandringen dat ze er meer aan doen. Maar dan zou je, lijkt mij, toch eerst moeten hebben gelezen wat de situatie is, en wat ze er aan doen. Voor dat laatste is dit rapport bedoeld. En op basis daarvan is wat jij hier zegt natuurlijk onzin.