‘Android is net Europa’ en meer uitspraken uit interview Tim Cook

Door: Koen van Tongeren - 33 reacties

Steve Jobs praatte zelden met de pers en als hij dat wel deed, dan was het enkel en alleen om een nieuw Apple-product aan de man te brengen. Zijn opvolger doet dat heel anders. CEO Tim Cook geeft regelmatig interviews in tijdschriften, kranten en op TV.

Deze week was het de beurt aan de Wall Street Journal. De krant heeft een uitgebreid interview met Cook gepubliceerd. Daarin wordt hem gevraagd naar Apple’s mysterieuze nieuwe productcategorie die in 2014 uit zal komen. Cook legt ook uit waar het wachten op is voor een iPhone met een groter scherm en tot slot ziet hij Europa als een metafoor voor Android…

Bestaande en nieuwe categorieën van 2014
Allereerst wordt Cook herinnerd aan eerdere uitspraken waar hij suggereerde dat Apple met een nieuwe innovatieve productcategorie zal komen in 2014. Daarop reageert hij door eerst de innovaties van 2013 door te nemen: Touch ID, twee nieuwe iPhones, de retina iPad mini, de iPad Air en iTunes Radio.

Volgens Cook heeft Apple dus veel geïnnoveerd in 2013 maar kan er nóg meer gedaan worden. Er zal daarom naast vernieuwingen in bestaande categorieën ook een nieuwe categorie producten uitkomen, althans, volgens Cook zou geen redelijk mens zeggen dat ze niet tot een nieuwe categorie behoren.

[W]e’re going to stick with our knitting with only doing a few things and doing them great. There will be new categories and we’re working on some great stuff. We’re not ready to talk about it. We’re really working on some really great stuff. I think no one reasonable would say they’re not a new category.

Cook voegt er aan toe dat met al die innovaties bij iOS en de andere nieuwigheden van 2014 niet gedacht moet worden dat de Mac niet meer belangrijk is voor Apple. Er worden immense hoeveelheden geld uitgegeven aan talent en ontwikkeling van nieuwe Mac-producten. Het feit dat steeds minder mensen (Windows-)PC’s kopen ziet hij dan ook niet als een voorbode op krimp voor de Mac, maar als een kans om mensen naar het Mac-kamp te lokken.

A lot of people are throwing in the towel right now on the PC. We’re still spending an enormous amount on really great talent and people on the Macs of the future. And we have some really cool things coming out there. Because we believe as people walk away from the PC, it becomes clear that the Mac is what you want if you want a PC.

Grote iPhones komen als het kan
Dan was er nog de kwestie van de schermgrootte van de iPhone. Terwijl Samsung, HTC en andere smartphonebouwers met steeds grotere modellen komen heeft Apple het iPhone-scherm nog maar één keer een klein beetje groter gemaakt. Tegenover de WSJ zegt Cook niet langer dat het geen goed idee is. Volgens hem is de technologie er alleen nog niet klaar voor.

Als Apple met een groter model iPhone uit wil komen moet het scherm wel de zelfde beeldkwaliteit hebben als de huidige iPhones en bovendien een hoge pixeldichtheid hebben zodat het nog steeds een retina-scherm genoemd kan worden. Volgens Cook is een beeldscherm een ‘venster tot de software’ van een telefoon en is het dus belangrijk om alle onderdelen van zo’n scherm perfect te maken voordat het in een telefoon gestopt kan worden.

What we’ve said is that until the technology is ready, we don’t want to cross that line. That doesn’t say we’ll never do it. We want to give our customers what’s right in all respects – not just the size but in the resolution, in the clarity, in the contrast, in the reliability. There are many different parameters to measure a display and we care about all those, because we know that’s the window to the software.

Android en Europa
Tot slot vroeg de krant of iOS uiteindelijk ook het onderspit zal delven en een nichespeler wordt, net als de Mac dit werd nadat Windows uitkwam. Natuurlijk denkt van Cook niet en eerlijk is eerlijk, als oud topman van Compaq kan hij het weten. Volgens Cook won Windows het van de Mac omdat er veel meer software voor te krijgen was. Op iOS zijn nog steeds de meeste kwaliteits-apps te vinden. Als specifiek gekeken wordt naar apps voor tablets is het verschil tussen Android en iOS nóg groter.

Daarnaast ziet Cook nog een probleem met Android, waarvoor hij een geografische metafoor gebruikt. Android zou gezien moeten worden als Europa: eigenlijk is dat niet meer dan een verzameling landen. Voor de Amerikanen is er ooit de naam Europa aan gegeven, maar verder hebben de onderlinge landen weinig met elkaar te maken, Datzelfde ziet Cook gebeuren met Android: het heet overal hetzelfde, maar ziet er op elk apparaat anders uit en functioneert ook niet uniform. Net zoals weinig Europeanen zich Europeaan noemen zullen lang niet alle Android-gebruikers zich bewust zijn van het besturingssysteem van hun telefoon, tablet, ereader of Smart TV.

Android is like Europe. Europe was a name that somebody came up with for Americans who didn’t understand that Europe was a lot of countries that weren’t like U.S. states. They were very different. Android is many things. How many people who use a Kindle know that they’re using Android?

Naast deze onderwerpen sprak Tim Cook ook nog over Apple’s marktwaarde, aandeelhouders en het voorzichtige overnamebeleid. Het hele interview kan online teruggelezen worden.

Reacties

33 reacties
 • Profielfoto
  nervus

  … a name that somebody came up with for Americans who didn’t understand that Europe was a lot of countries that weren’t like U.S. states.

  Mijn hemel, zou de goede man nu echt niet weten dat Europa al zo genoemd werd voordat de eerste ontdekkingsreizigers op het latere “America” aankwamen?:eek:
  Als dat zo is, zegt dat natuurlijk wel wat over het “niveau” van “America-centrism” van meneer Cook ;!

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Ik vind het sowieso een beetje een vreemde uitspraak. Tot nu toe doet Cook het niet slecht vind ik. Het enige dat hij tot nu toe wél totaal fout heeft aangepakt is dat hij heeft toegegeven aan de de NSA. Wat een gratis publiciteit zou dat wel niet geweest zijn. “Iedereen speelt informatie door aan de NSA, behalve Apple.” Beter kan je het niet hebben. Jammer.

 • Profielfoto
  jackybe67

  Wat heeft hij dan toegegeven? Dacht juist dat zijn verklaring was dat de NSA absoluut geen toegang heeft tot de servers van Apple.

 • Profielfoto
  Buzz

  Precies, wat worden de woorden weer omgedraaid.

  Net zoals die uitspraak over “Europe”. Neem dat niet zo letterlijk. Hij bedoelt juist te zeggen dat veel Amerikanen het over Europa hebben, omdat ze het te ingewikkeld vinden om een onderscheid te maken tussen alle afzonderlijke landen. Maar door dat te doen missen die Amerikanen de subtiele en niet zo subtiele verschillen tussen de landen. Hij zet zich daar dus juist tegen af.
  Hetzelfde gebeurt namelijk met Android. Als je het over het marktaandeel van Android vs. iOS hebt dan vergeet je dat de Amazon Android devices bijvoorbeeld geen toegang hebben tot de App Store van Google, en andersom. Om maar een niet zo subtiel onderscheid te noemen.

 • Profielfoto
  Di May

  Slip of the tongue … Zal daar ooit wel een of ander goed excuus voor verzinnen.
  Iedereen struikelt al eens. Ook Timmy …

 • Profielfoto
  bestbier

  De azijnpissers hier nemen het inderdaad weer eens te letterlijk.

 • Profielfoto
  Meneerkaka

  betekent dit dan dat we nog een jaartje moeten wachten op een grotere iphone?

 • Profielfoto
  The Redesigner

  Bent het met hem eens. Deels dan.
  Ik heb nu zelf de LG Nexus 5 en de Asus Nexus 7 (2013). Dit zijn top producten. Het zal zeer spijtig zijn als Google hier volgend jaar mee stopt, met de Nexus lijn.

  De rest van Android moet ik niks van hebben. HTC, Sammy en ook LG met hun zware skins, bloatware apps (Ja ook in een HTC zit standaard Twitter wat je alleen kunt uitschakelen.)
  Daarnaast zijn de meeste Android tablets om te janken. Slechte specs of veel te zware software.

  Daarnaast is het app aantal niet groot, alleen stoor ik me hier niet aan.

  Cook doet het prima trouwens.

 • Profielfoto
  ro_me

  Wat een Cookebakker die man!

 • Profielfoto
  sally

  Het is trouwens niet eenvoudig om vast te stellen hoe Europa werkelijk aan haar naam komt.

 • Profielfoto
  Janjans

  @sally inderdaad, dat is niet eenvoudig. Heb ooit kort hierover gesproken. Het komt iig niet van Europa, een van de schone dochters van Zeus volgens mij. Maar waar het wel vandaan komt, iemand een idee?

 • Profielfoto
  Bento

  Ach, de Fanboys die Tim blijkbaar regelmatig spreken getuige het feit dat ze precies weten wat hij bedoelt zijn weer wakker.

  Trouwens, wat is er toch van die Jobs geworden?

 • Profielfoto
  The Redesigner

  Ligt het aan mij of lijkt Cookie een beetje op Steve in dat plaatje?

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Wat heeft hij dan toegegeven? Dacht juist dat zijn verklaring was dat de NSA absoluut geen toegang heeft tot de servers van Apple.

  Ik zei dus “informatie doorspelen aan de NSA”. Dat doen ze dus sinds Cook wél.

 • Profielfoto
  Janjans

  ^ wanneer daar grond voor is en in zeer beperkte mate. De NSA krijgt geen toegang wanneer het dat wilt en mag ook geen meta-data analyses uitvoeren, etc. Ik vind persoonlijk dat Apple goed omgaat met de persoonsgegevens.

  Heb ook het vermoeden dat het beschermen ervan veel energie, tijd, aandacht en kunde vereist aangezien ze wel flink onder druk zullen worden gezet om meer vrij te geven.

  De mate waarin Apple gegevens afstaat is zo beperkt dat het bijna te verwaarlozen is in mijn ogen. Dit alles natuurlijk er vanuit gaande dat de gepubliceerde rapporten kloppen.

 • Profielfoto
  AdvanDongen

  Groter model iPhone:
  Neem een iPad mini met Retina-display, Wi-Fi + Cellular en activeer de telefoon app?

 • Profielfoto
  Night

  Dat zal dan wel weer té groot zijn:p

 • Profielfoto
  Tee Loo

  “U.S. states”?
  ik neem aan U. States, of U.S. of America.
  Ik mag hopen, dat Cook zijn eigen land weet te verwoorden;-)

  Verder vind ik de Europa vergelijking geen punt. Zijn audience is U.S.A. (!).
  Het enige wat je hem kan verwijten, is dat hij als CEO van een internationaal bekend bedrijf niet internationaal spreekt.
  Maar goed, het gaat over “The Wall Street Journal”, dus is zijn publiek U.S. of A. citizens.

 • Profielfoto
  STEVEJ0BS

  Mijn hemel wat een Thunderbird. Hij wil stoer over komen. Nou, dan moet hij eerst eens van die pot Nivea afblijven.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Wat een absolute domheid die uitspraak van Cook over Europa. Ik geloof helemaal niet dat hij dat grappig heeft bedoeld. Het zegt veel over zijn (gebrek aan) algemene ontwikkeling.
  Hij is overigens niet de enige Amerikaan die weinig weet van geschiedenis en topografie. Veel Amerikanen zijn nog altijd van mening dat de beschaving bij hun landsgrenzen ophoudt.
  Echt treurig. Ik begin nu te begrijpen waarom we nooit Apple reclames op TV zien in Nederland en andere Europese landen.

 • Profielfoto
  wouwout

  Ja en iOS is Noord Korea, niks mag, de fans zijn net robots, en alles ziet er hetzelfde uit. /s

 • Profielfoto
  LordChaos

  “Android is like Europe. Europe was a name that somebody came up with for Americans who didn’t understand that Europe was a lot of countries that weren’t like U.S. states.”

  Seriously? Daar hebben ze een mooi Amerikaans woord voor: ‘ignorant’.

 • Profielfoto
  debulpaep

  Is hier nu werkelijk niemand die zijn vergelijking snapt? Wat boeit het nu vanwaar de naam europa komt!! En of het nu us states of u states is, precies of Tim Cool dat niet weet, niet eerste keer dat hier een spellingsfout zou staan nietwaar? Lees zijn artikel in de krant, eens kijken of die fout ook in de Wall Street Journal staat.. Amerikanen weten best hoe ze het moeten noteren. Cook bedoeld dat niemand van ons zich een Europeaan noemt, maar wel een Nederlander of Belg of Fransman of Duitser of… Een Amerikaan noemt zichzelf een…. juist ja een Amerikaan. Je hebt een iphone, iedereen zegt dat die met Apple werkt of Mac.. Niet iedereen die met Android werkt beseft zelfs nog maar die met Android werkt.. Cook weet goed wat hij zegt en wanneer hij het zegt, maar natuurlijk is het véél belangrijker om uit te gaan zoeken wanneer de naam Europa uitgevonden is.. En Amerikaan of niet, ignorant of niet.. Kijk eens wat die so called Amerikanen betekenen met hun bedrijfje Apple..

 • Profielfoto
  klonic

  Dus dat zijn ‘nieuwe innovatieve productcategorieën’? Dit zijn geen productcategorieën maar producten. Iets vernieuwen betekend niet dat je een nieuwe productcatagorie hebt gemaakt. Een iPad Air is nog steeds een tablet en die had Apple al.

  De technologie niet klaar voor grotere telefoonschermen? Hoe zit het dan met de Galaxy S4? Ok AMOLED is niet geschikt voor gekalibreerde schermen (doordat blauwe pixels sneller slecht worden) maar het zijn mooie schermen en op accu performance winnen de AMOLEDs. Ook normale 5″ IPS schermen zijn goed genoeg. Je kan me echt niet wijs maken dat er Retina schermen bestaan in 3,5″, 4″, 7,9″, 9,7″, 13″ en 15″ maar niet in 5″! Cook lult nu echt uit z’n nek. O, en als hij het over reliability heeft mag hij best wel mijn iPhone met verrotte homeknop lenen.

  Wat hij zegt over Europa, daar kan ik me wel in vinden, wij zijn veel minder hecht als de VS. Ok, Europa is niet zo genoemd door Amerikanen maar in de metafoor kan ik me wel vinden.

 • Profielfoto
  koen

  Hij is overigens niet de enige Amerikaan die weinig weet van geschiedenis en topografie. Veel Amerikanen zijn nog altijd van mening dat de beschaving bij hun landsgrenzen ophoudt.

  En waar baseer je dat op?

 • Profielfoto
  klonic

  @ koen, MacAanZee
  Hoewel het geen MacAanZee zegt natuurlijk een generalisering is (en ook overdreven) ben ik het wel deels met hem eens. Toen ik in de VS was bleek dat zij dachten dat Amstel en G-Star Amerikaanse merken waren. Nu heb ik veel van dit soort dingen meegemaakt en veel mensen maken dit soort dingen, net zo als ik, mee.

  De algemene ontwikkeling van Amerikanen rijkt dan wel niet zo ver maar de gespecialiseerde ontwikkeling rijkt juist wel ver. Amerikanen zijn erg innovatief en doen het over het algemeen niet slecht. De vraag is dan ook waar die algemene ontwikkeling voor nodig is? Ik kan wel een paar dingen bedenken maar ik kan ook voordelen bedenken van de situatie zoals hij nu is.

 • Profielfoto
  Buzz

  Ach, de Fanboys die Tim blijkbaar regelmatig spreken getuige het feit dat ze precies weten wat hij bedoelt zijn weer wakker.

  Je hoeft iemand niet regelmatig te spreken om te begrijpen wat hij in een interview zegt. Daarvoor hoef je slechts begrijpend te kunnen lezen, naar de context te kijken en je vooroordelen over domme Amerikanen overboord te zetten. Maar goed, dat leer je pas in de hogere klassen van de middelbare school, dus voor alle kleuters en brugklassers die hier van zich laten horen is dat wat te hoog gegrepen.

  Wel opvallend dat zoveel mensen hier de intelligentie van Cook zo onderschatten en hun eigen intelligentie zo overschatten. Toegegeven, de passage in kwestie rammelt een beetje, qua taalgebruik. Dat heb je met spreektaal. Maar in de context is meteen duidelijk waar het over gaat, en dat het bij lange na niet zo dom is als het buiten de context misschien lijkt.

  Als Cook echt zo’n domme opmerking zou maken tegenover de Wall Street Journal, denk je dan niet dat de journalist van die krant er bovenop gedoken zou zijn? Bovendien legt Koen van Tongeren de vergelijking hierboven nog eens in het Nederlands uit, en laat hij niet blijken dat hij het als een domme opmerking interpreteert. Degenen die hier zeggen het een domme opmerking te vinden geven hiermee dus alleen maar bewijs van hun eigen beperkingen, als het om begrijpend lezen gaat, en/of van hun onmacht om het trollen na te laten.

  Cook had het trouwens over de staten die deel uitmaken van de VS. “U.S. states” dus en niet “United States”. Zijn opmerking over Europa was juist bedoeld om er op te wijzen dat veel mensen generaliseren als ze het over Android hebben, net als dat soms gebeurt met Amerikanen die het over Europa hebben als ze onderscheid zouden moeten maken tussen de Europese landen. En zo gebeurt er nu hier in dit commentaardraadje precies hetzelfde met een stel Nederlanders die generaliseren over Amerika en Amerikanen. Lees het nog maar eens terug en kijk in de spiegel die je jezelf voorhoudt, MacAanZee.

 • Profielfoto
  jackybe67

  @Buzz, kon het niet beter verwoord hebben.(y)

  Op de nieuwssite Nu zijn de duivels weer ontbonden. Wat een hersenloze reacties daar weer gegeven worden, niet te geloven.

 • Profielfoto
  flyinghigh

  @Buzz, mooi verwoord. Respect!

 • Profielfoto
  H.deweg

  De technologie is nog niet klaar voor het maken van een schermpje dat een inch groter is. Yeah right?

 • Profielfoto
  Gigs

  @ Sally en Janjans

  “… Het Avondland is een benaming voor het continent Europa. Het woord “Europa” is mogelijk afgeleid van het Fenicische ereb, dat “avond” betekent. Vandaar dat Europa ook wel het “Avondland” wordt genoemd. Vanuit Fenicië gezien gaat de zon namelijk boven Europa onder. Tegenover het Avondland staat het Morgenland, oftewel Azië, (van açer): het land van de opkomende zon. …”

  Bron: Wikipedia

 • Profielfoto
  Gigs

  @ Sally en Janjans

  Een andere verklaring, eveneens van Wikipedia:

  “… in de oudste tijden was in het gebied van Boötië tot aan Macedonië Europa de naam van een aardgodin en kwam deze naam daar ook als plaats- en riviernaam voor. Nadat men eerst het noordelijke deel van Griekenland met de naam Ευρώπη/Europè is gaan aanduiden, werd dit vervolgens de naam voor het hele vasteland van Griekenland en uiteindelijk voor het hele Europese vasteland zoals dat door de Hellespont en de Bosporus van Azië en door de straat van Gibraltar van Afrika gescheiden was. …”

 • Profielfoto
  mmars

  Tim en z’n stuiptrekkingen, je bent ook zo langzaam man!

  10-2-2014 17:25