Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 8 februari 2014

‘Android is net Europa’ en meer uitspraken uit interview Tim Cook

Steve Jobs praatte zelden met de pers en als hij dat wel deed, dan was het enkel en alleen om een nieuw Apple-product aan de man te brengen. Zijn opvolger doet dat heel anders. CEO Tim Cook geeft regelmatig interviews in tijdschriften, kranten en op TV.

Deze week was het de beurt aan de Wall Street Journal. De krant heeft een uitgebreid interview met Cook gepubliceerd. Daarin wordt hem gevraagd naar Apple’s mysterieuze nieuwe productcategorie die in 2014 uit zal komen. Cook legt ook uit waar het wachten op is voor een iPhone met een groter scherm en tot slot ziet hij Europa als een metafoor voor Android…

Bestaande en nieuwe categorieën van 2014
Allereerst wordt Cook herinnerd aan eerdere uitspraken waar hij suggereerde dat Apple met een nieuwe innovatieve productcategorie zal komen in 2014. Daarop reageert hij door eerst de innovaties van 2013 door te nemen: Touch ID, twee nieuwe iPhones, de retina iPad mini, de iPad Air en iTunes Radio.

Volgens Cook heeft Apple dus veel geïnnoveerd in 2013 maar kan er nóg meer gedaan worden. Er zal daarom naast vernieuwingen in bestaande categorieën ook een nieuwe categorie producten uitkomen, althans, volgens Cook zou geen redelijk mens zeggen dat ze niet tot een nieuwe categorie behoren.

[W]e’re going to stick with our knitting with only doing a few things and doing them great. There will be new categories and we’re working on some great stuff. We’re not ready to talk about it. We’re really working on some really great stuff. I think no one reasonable would say they’re not a new category.

Cook voegt er aan toe dat met al die innovaties bij iOS en de andere nieuwigheden van 2014 niet gedacht moet worden dat de Mac niet meer belangrijk is voor Apple. Er worden immense hoeveelheden geld uitgegeven aan talent en ontwikkeling van nieuwe Mac-producten. Het feit dat steeds minder mensen (Windows-)PC’s kopen ziet hij dan ook niet als een voorbode op krimp voor de Mac, maar als een kans om mensen naar het Mac-kamp te lokken.

A lot of people are throwing in the towel right now on the PC. We’re still spending an enormous amount on really great talent and people on the Macs of the future. And we have some really cool things coming out there. Because we believe as people walk away from the PC, it becomes clear that the Mac is what you want if you want a PC.

Grote iPhones komen als het kan
Dan was er nog de kwestie van de schermgrootte van de iPhone. Terwijl Samsung, HTC en andere smartphonebouwers met steeds grotere modellen komen heeft Apple het iPhone-scherm nog maar één keer een klein beetje groter gemaakt. Tegenover de WSJ zegt Cook niet langer dat het geen goed idee is. Volgens hem is de technologie er alleen nog niet klaar voor.

Als Apple met een groter model iPhone uit wil komen moet het scherm wel de zelfde beeldkwaliteit hebben als de huidige iPhones en bovendien een hoge pixeldichtheid hebben zodat het nog steeds een retina-scherm genoemd kan worden. Volgens Cook is een beeldscherm een ‘venster tot de software’ van een telefoon en is het dus belangrijk om alle onderdelen van zo’n scherm perfect te maken voordat het in een telefoon gestopt kan worden.

What we’ve said is that until the technology is ready, we don’t want to cross that line. That doesn’t say we’ll never do it. We want to give our customers what’s right in all respects – not just the size but in the resolution, in the clarity, in the contrast, in the reliability. There are many different parameters to measure a display and we care about all those, because we know that’s the window to the software.

Android en Europa
Tot slot vroeg de krant of iOS uiteindelijk ook het onderspit zal delven en een nichespeler wordt, net als de Mac dit werd nadat Windows uitkwam. Natuurlijk denkt van Cook niet en eerlijk is eerlijk, als oud topman van Compaq kan hij het weten. Volgens Cook won Windows het van de Mac omdat er veel meer software voor te krijgen was. Op iOS zijn nog steeds de meeste kwaliteits-apps te vinden. Als specifiek gekeken wordt naar apps voor tablets is het verschil tussen Android en iOS nóg groter.

Daarnaast ziet Cook nog een probleem met Android, waarvoor hij een geografische metafoor gebruikt. Android zou gezien moeten worden als Europa: eigenlijk is dat niet meer dan een verzameling landen. Voor de Amerikanen is er ooit de naam Europa aan gegeven, maar verder hebben de onderlinge landen weinig met elkaar te maken, Datzelfde ziet Cook gebeuren met Android: het heet overal hetzelfde, maar ziet er op elk apparaat anders uit en functioneert ook niet uniform. Net zoals weinig Europeanen zich Europeaan noemen zullen lang niet alle Android-gebruikers zich bewust zijn van het besturingssysteem van hun telefoon, tablet, ereader of Smart TV.

Android is like Europe. Europe was a name that somebody came up with for Americans who didn’t understand that Europe was a lot of countries that weren’t like U.S. states. They were very different. Android is many things. How many people who use a Kindle know that they’re using Android?

Naast deze onderwerpen sprak Tim Cook ook nog over Apple’s marktwaarde, aandeelhouders en het voorzichtige overnamebeleid. Het hele interview kan online teruggelezen worden.

Reageer op artikel:
‘Android is net Europa’ en meer uitspraken uit interview Tim Cook
Sluiten