5 functies voor de nieuwe Apple TV

27 reacties

De derde generatie Apple TV werd in maart van 2012 geïntroduceerd. Destijds geloofde men vooral dat 3D the next big thing zou worden. Inmiddels weten we wel beter, de 3D-bril kan de kast in. Content in 4k is anno 2014 de volgende vernieuwing.

Naar alle waarschijnlijkheid komt er dit jaar een nieuw model van de Apple TV uit. Tijd om vooruit te kijken naar de nieuwe settopbox van Apple. Wij zetten vijf nieuwe features op een rij die stuk voor stuk waardevolle toevoegingen aan de vierde generatie Apple TV zouden zijn.

AirPlay Direct
Airplay-Speed-520
AirPlay vraagt steeds meer van onze WiFi-netwerken. In drukbevolkte gebieden storen verschillende netwerken elkaar vaak en moet Airplay de beschikbare capaciteit delen met andere apparaten op het netwerk. Het is momenteel al lastig om HD-beeld zonder buffers of onderbrekingen via AirPlay af te spelen. Wat als we van HD naar 4K gaan? Dat gaan onze bestaande WiFi-netwerken nooit bijbenen.

De oplossing is AirPlay Direct. Volgens de laatste geruchten zal Apple de nieuwe Apple TV voorzien van een eigen Airport waardoor het apparaat zelf een WiFi-netwerk op kan zetten. Dit netwerk kan, naast het bestaande draadloze netwerk, als direct lijntje tussen de Apple TV en een ander Airplay-apparaat dienen. Snel genoeg voor 4K en geen last van andere netwerken.

Content in 4K (Ultra HD)
4k-cam-520
Terwijl Nederlandse televiesiezenders de laatste slagen maken om te zorgen dat alle uitzendingen HD zijn, staat 4K (Ultra HD) voor de deur. Met de Mac Pro heeft Apple een apparaat gemaakt waarmee het gemakkelijk is om 4K te maken. De nieuwe Apple TV zou het makkelijk moeten maken om 4K te bekijken.

Een Apple TV wordt vaak gebruikt om Netflix te kijken, laat deze streamingdienst nu juist pionier zijn op het gebied van 4K. Het laatste seizoen van House of Cards is in 4K opgenomen en bestaande HDMI-kabels zijn geschikt om beeld in 4K over te dragen.

Apps en Games
appsgames-520
De A7-chip die in de iPad Air, iPad mini Retina en iPhone 5S zit, heeft geen enkele moeite om mooie graphics op een hoge resolutie te renderen. Door deze chip ook in de nieuwe Apple TV te stoppen, beschikt de kleine hockeypuk ineens over meer processorkracht dan bijvoorbeeld een Nintendo WII U.

Met talloze iTunes-accounts en ontwikkelaars die bekend zijn met de App Store, is het een kleine stap om de Apple TV ook de voorzien van een App Store. Grote studio’s als EA en Rockstar maken al games voor iOS. GTA, Sonic, Rayman of Need For Speed op de Apple TV spelen met een iPhone of iPad als controller komt dan ineens een stuk dichterbij.

4. HDMI / CI+ Ingang
old-tv-520
De liveshows van de THOV of VI zien? Die worden niet streaming uitgezonden, soms is ‘gewoon’ live TV kijken ook wenselijk. Om dit mogelijk te maken is Apple naar verluidt al enige tijd in gesprek met grote aanbieders van kabeltelevisie. Het is echter niet waarschijnlijk dat deze de distributie van de zenders uit handen zullen geven.

Apple zou er daarom voor kunnen kiezen om een tussenoplossing in te bouwen in de vorm van een HDMI ingang of CI+ slot. De vaak crappy interfaces van de decoders worden hierdoor vervangen door de interface van de nieuwe Apple TV. De settopbox zou hiermee ook de rol als centrale hub waar streams, Airplay en live tv op binnenkomen gaan vervullen.

5. Siri 2.0
Siri-520
Op de iPhone en iPad beperkt Siri zich nog tot alleen luisteren. Siri 2.0 zou niet alleen naar de gebruiken moeten luisteren, maar deze ook zien. Apple heeft de technologie om Siri ogen te geven al in huis, vorig jaar werd Kinect-maker Primesense overgenomen door het bedrijf uit Cupertino.

Bediening door middel van stem en gebaren wordt hierbij mogelijk, terwijl de sensor ook ingezet kan worden bij games. De formfactor van de Apple TV zou hiervoor wel aangepast moeten worden. Het lijkt ons onwaarschijnlijk dat Apple een losse Kinect-achtige sensor die aangesloten moet worden op de settopbox gaat leveren.

Reacties

27 reacties
 • Profielfoto
  Martink

  Stiekem is apple al bezig met voorbereiden voor games op apple tv.

  Ze hebben tijd terug dus game controllers naar iPhone gebracht. Hierdoor gaan mensen hun apps aanpassen op zo’n game controller.

  De apps die game controller ondersteunen werken dus direct op apple tv:)

 • Profielfoto
  sunapple

  We zijn dus al van het alles-in-één (dus met scherm) idee af? Eigenlijk stukken realistischer en makkelijker. Bereik je ook meer mensen mee met lagere prijzen en is veel flexibeler.

 • Profielfoto
  mymac

  Een CI+ slot zou leuk zijn ja. In mijn situatie heb ik namelijk niks aan een HDMI ingang voor een of andere decoder. Op m’n Xbox One kan ik die functionaliteit immers ook niet gebruiken helaas… Gamen op een Apple TV zie ik toch niet gauw gebeuren bij mij. Dat hou ik lekker op de Xbox zoals het al ruim 10 jaar gaat.

 • Profielfoto
  KR1275

  Wat dacht Apple van weergave van movies etc vanaf mijn NAS-server.
  En brede ondersteuning van formaten.
  4K? Moet nog zien of dat daadwerkelijk doorzet…

  En.. als accessoire een mooie afstandsbediening met QWERTY toetsenbord?

 • Profielfoto
  Lorenzo-e

  Wanneer kunnen wij dit prachtige apparaat van Apple verwachten?
  Ik ben blij met de innovatieve producten van Apple, alleen jammer dat ze zo prijzig zijn…

 • Profielfoto
  defores

  “ineens over meer processorkracht dan bijvoorbeeld een Nintendo WII U.”
  Kom op ondanks de Wii U ten onrechte afgekraakt wordt (allemaal onzin praat want de graphics zijn niet eens slechter dan op de PS4 of Xbox one) en de controller is uniek en werkt subliem. Apple TV is niet een apparaat wat ineens dan beter is …. die suffe app store games zijn al de moeite niet waard om er een console van te maken.

 • Profielfoto
  Nickalicious

  Ik mis in dit lijstje Apple’s equivalent van een Netflix-achtige dienst?

 • Profielfoto
  Mcegbert

  Wie lees ik hier weer over Apple en te duur? Apple tv kost 109 euro. Vor wat je krijgt vind ik dat echt geen geld… En, ook dit product is weer voorzien van voiceOver!
  Echt, Apple is niet goedkoop, maar om alles wat ze maken zonder meer duur te noemen, mij gaat dat te ver.

 • Profielfoto
  firstchair

  Waarom een Airport voor Airplay Direct? Kan toch gewoon peer-to-peer zoals dat ook met Airdrop gaat?

 • Profielfoto
  formulefan

  Als apple een goed game platform in de markt wil zetten zullen ze toch alle grote bestaande aanbieder zoals ea moeten benaderen en die ontwikkelen al voor twee uiterst succesvolle platformen. Lijkt me onwaarschijnlijk.
  Daarnaast 4k? Waarom? Mijn tv kan dat nog lang niet aan hoor. Is overkill, dus waarom daarin investeren voor televisie die qua resolutie altijd al achterloopt op de computerschermen.
  Airplay direct lijkt me wel mogelijk en erg handig. Airplay is niet altijd stabiel, maar dat kan dan inderdaad het beste peer to peer zoals al met airdrop gebeurd.
  en de snellere processor? Uiteraard. Als je een nieuw apparaat uitbrengt moet je iig een nieuwe processor uitbrengen.

 • Profielfoto

  Voor televisie zou ik kiezen voor apps van de providers, net als je nu al kan op de ipad of iphone. CI modules werken geloof ik alleen als ze gecertificeerd zijn door de provider. En skin leggen over de huidige van de provider heeft tot nu toe nog nooit goed gewerkt.

 • Profielfoto
  hutkoffer

  Ik ben van plan op korte termijn een Apple TV aan te schaffen. Maart 2012, even wachten of gewoon aanschaffen die hap? Onmogelijk antwoord op te geven, maar benieuwd naar jullie mening.

 • Profielfoto
  g3or

  Het enige waar ik echt op zit te wachten is, vanaf de AppleTV alle media vanaf mijn QNAP-NAS ondersteunen en kunnen afspelen.
  Zoals ik nu ben gewend met m’n WD TV LIVE HUB (maar dan soepeler;-)

 • Profielfoto
  Buzz

  Voor het afspelen van allerlei mediaformaten heb je simpelweg een MacBook nodig voor bij je Apple TV. Probleem opgelost. Die Apple TV moeten ze niet ingewikkelder maken dan nodig is.

  En 4K op de Apple TV is inderdaad de grootst mogelijke onzin. Ook al denken sommige fabrikanten er misschien anders over, 4K is gewoonweg totaal niet bedoeld voor gebruik in een normale huiskamer. Het levert qua gebruik van bandbreedte alleen maar ellende op, en het verschil met HD is alleen te zien op een gigantisch scherm.

  Ook een extra WiFi netwerk, alleen voor Airplay, lost de problemen met storing van netwerken van de buren natuurlijk niet op.

 • Profielfoto
  g3or

  ??? Voor het afspelen van allerlei mediabestanden heb je simpelweg een MacBook nodig voor bij je AppleTV???

  Begrijp je ff niet…

  Als je een NAS hebt met een film-verzameling, wat wil je dan met een MacBook???
  Ik wil gewoon via LAN m’n films kunnen afspelen vanaf de AppleTV zonder dat daarvoor een Mac voor nodig is (met iTunes) of aan hoeft te staan.

  Daarbij is iTunes ook nog es beperkt in zijn ondersteunende bestandsformaten.
  Ik wil niet ook nog es m’n films converteren naar iets wat iTunes ondersteund. Zeker niet met al m’n HD-content.
  Dus nogmaals.., een volwaardige mediaplayer, zoals een Popcorn Hour, WD tv Live, Dune, Emenent etc….
  ;-)

 • Profielfoto
  Buzz

  Alles wat je op je Mac kan afspelen kan je via Airplay van je Mac naar je Apple TV streamen. Daar heb je helemaal geen iTunes voor nodig. Met deze airplay mogelijkheden, in combinatie met Apple’s eigen iTunes store en streaming services als Netflix is de Apple TV volgens mij al een aardig volwaardige mediaplayer. Natuurlijk kan er aan het aanbod en de mogelijkheden van de Apple TV nog flink wat verbeterd worden, maar ik zou dat zeker niet zoeken in de hoek van het zelf aansluiten en opvullen van een NAS met video files in allerlei verschillende formaten. Dat past simpelweg niet bij het concept van de Apple TV.

  Als je graag een andere “volwaardige” mediaplayer wil, waarbij je je NAS zonder computer met je televisie kan koppelen, dan moet je iets anders kopen. Blijkbaar heb je je research wat dat betreft al gedaan en noem je een heel rijtje aan mogelijkheden op. Lijkt me prima toch, als dat is wat je wil?

  Ik wil alleen maar zeggen dat dat niet het concept is achter de Apple TV, en dat je daar volgens mij ook niet op hoeft te wachten. Die HDMI / CI+ ingang op een Apple TV zie ik om diezelfde reden ook niet gebeuren.

 • Profielfoto
  g3or

  Dan kom ik weer terug op mijn eerste bericht:

  Zou het niet mooi zijn als de AppleTV tevens een volwaardige mediaplayer is.
  Dat kan deze makkelijk.

  Weg met die andere mediaplayers!
  Gewoon één apparaat onder je flatscreen.
  Apple zou daarmee heel wat meer afname door krijgen.
  Ik zelf ben een aardige Apple fan, mij hebben ze al.

  Ik zit zelf te stoeien met een WD tv live Hub, maar ik heb ook een AppleTV 3.
  En om eerlijk te zijn, ik doe er niks mee.
  Heel af en toe een YouTube filmpje vanaf m’n iPhone/iPad te bekijken. Voor de rest niks.

 • Profielfoto
  tuur.smeets

  Ik zou Netflix niet echt pionier op het gebied van 4K noemen. House of Cards is misschien wel in 4K opgenomen maar dat gebeurt tegenwoordig met bijna alle films en series. Ook denk ik dat als ze elk jaar weer een nieuwe Apple TV gaan uitbrengen deze in ieder geval geen 4K zal ondersteunen. Ultra-HD TV’s zijn nog schaars en er is, buiten bioscoopfilms, nog niet echt materiaal voor deze extreem hoge resolutie. Daarnaast zou dit natuurlijk dé grote vernieuwing van de Apple TV 2015 (?) kunnen zijn! En als ze Siri met beeld gaan doen, moet je zeker, zoals al in het artikel vermeld wordt, weer zo’n webcam bij je TV zetten. Mensen die een beetje het nieuws op het gebied van technologie hebben gevolgd weten dat er vorig jaar een hoop te doen was om de Kinect-camera van de Xbox One. AirPlay Direct zou dan wel weer een mooie toevoeging zijn, en de apps en games moeten nu toch wel echt eens gaan komen. Verder zou een CI+ ingang een mooie toevoeging zijn, maar met een HDMI-input gaat dit denk ik niet optimaal werken. Ook bij de Xbox One, die dit ook had, zou het beeld niet heel goed zijn en nog wel eens willen haperen. Maar ik denk wel dat er absoluut een aantal van deze functies aanwezig zijn op dit apparaat.

 • Profielfoto
  technophobia

  Een audio uitgang (tulp) zou mooi zijn. Kan de Airport Express ook aan de kant.

 • Profielfoto
  Multimediaknaller

  Jammer dat men nog steeds blijft steken bij het stokoude en brakke Dolby Digital, want wij zijn al een paar jaar verwend met het DTS HD

  Ten opzichte van DD vraagt DTS (HD) veel bandbreedte maar kom op zeg ,het is 2014. Waarom voegt men deze optie niet gewoon toe op Apple TV?

 • Profielfoto
  Buzz

  DTS HD zou maar door minder dan 1% van de Apple TV gebruikers echt gebruikt en gewaardeerd worden, en 4K maar door 0.001% ofzo. Ondersteuning van video op een NAS, HDMI-in en CI+ gaat regelrecht tegen de filosofie van de Apple TV in, waarbij de content uit de Cloud of van een Mac of iOS device vandaan komt en er dus geen wildgroei aan extra apparaten nodig is die wel of niet werken om via de Apple TV tv te kijken. Ik durf dus wel te stellen dat dit er allemaal niet gaat komen.

 • Profielfoto
  g3or

  Het grappige is, dat je bv de Plex app kunt installeren op je iPhone/iPad, waarmee ik gewoon mijn content van mijn NAS kan afspelen, maar de AppleTV kan dat niet…
  (Dan kun je natuurlijk via Airplay vanaf je iDevice naar je AppleTV streamen, maar dat moet toch niet de bedoeling zijn???)

  Die iPhone en iPad komen toch van dat zelfde bedrijfje uit Cuppertino???;-)

  Dus waar blijf je dan met de filosofie van Apple…

 • Profielfoto
  Baron Van Dedem

  Apple zou het platform half open moeten zetten voor echte content makers. Zodat partijen als de NPO en Sport 1 hun kanalen er op kunnen zetten. Maar als eindgebruiker kies jezelf welke je wel en niet wilt. Maar houd het voor de rest gesloten, als je kijkt naar de troep die in iOs app-store te vinden is, wil ik dat niet terug zien op mijn tv.

 • Profielfoto
  Roko

  En dan straks allerhande apps op je atv voor npo, nos, veronica en noem maar op? Jongens, daar heb je toch al een tv voor!! Daarom zal dat hier ook niet gaan werken. Wij hebben omroepland met zenders en geen echte tv-netwerk operators zoals in de US. Ik zit niet te wachten op crap apps waarmee je “gemiste” uitzendingen kunt terugkijken.

 • Profielfoto
  Buzz

  Misschien dat die apps op de Apple TV er wel gaan komen, maar dan ligt de verantwoordelijkheid voor de inhoud en gebruikservaring niet langer alleen bij Apple. Als de verbinding met je NAS of de ondersteuning van het juiste videoformaat het dan niet goed zou doen moet je bij de maker van die app zijn.

 • Profielfoto
  Poezenbeest

  Ik denk nderdaad eerst aan apps voor op de ATV… Apple zou hiermee de kabelaasrs (al dan niet via de kabel of telefoonlijn) kunnen uitschakelen en ik denk dat een hoop televisieboeren daar wel op zitten te wachten.
  .
  Een bedrijf als FOX moet nu bijvoorbeeld bedelen bij KPN, Ziggo, UPC en consorten om FOX Life in het pakket te krijgen. Met een eigen app kunnenze zelf beslissen welke zenders ze in de app aanbieden. Ook is het een einde aan alle pakketten waarbij je zenders moet afnemen die je niet wil. Zo heb ik helemaal geen interesse in SLAMTV en Private Spice, maar moet ik ze wel afnemen.
  .
  4K is vooralsnog een hobby van filmmakers, niet van de kijkers. Daarnaast zie ik het nut van een dedicated AirPortverbinding voor de ATV niet: het blijft bandbreedte kosten en je moet je afvragen of de andere kant (verbinding met wat dan?) dit ook wenst.

 • Profielfoto
  KR1275

  Volgens mij is de tijd van de setup boxjes een beetje voorbij met al die internet-tv’s. Mijn Sony heeft dat allemaal nog niet, maar de Panasonic van mijn ouders speelt youtube, speelt muziek en movies van een HD via USB en draadloos van de iMac. En volgens mij hebben vrijwel alle nieuwe tv’s deze functionaliteit ingebouwd. De komende Apple TV zal misschien wel de laatste zijn? Ik heb er zelf niks aan, want mijn collectie staat op de NAS in de meterkast.