Raymon Mens
Raymon Mens Geruchten 25 februari 2014
Leestijd: 3 minuten

5 functies voor de nieuwe Apple TV

De derde generatie Apple TV werd in maart van 2012 geïntroduceerd. Destijds geloofde men vooral dat 3D the next big thing zou worden. Inmiddels weten we wel beter, de 3D-bril kan de kast in. Content in 4k is anno 2014 de volgende vernieuwing.

Naar alle waarschijnlijkheid komt er dit jaar een nieuw model van de Apple TV uit. Tijd om vooruit te kijken naar de nieuwe settopbox van Apple. Wij zetten vijf nieuwe features op een rij die stuk voor stuk waardevolle toevoegingen aan de vierde generatie Apple TV zouden zijn.

AirPlay Direct

AirPlay vraagt steeds meer van onze WiFi-netwerken. In drukbevolkte gebieden storen verschillende netwerken elkaar vaak en moet Airplay de beschikbare capaciteit delen met andere apparaten op het netwerk. Het is momenteel al lastig om HD-beeld zonder buffers of onderbrekingen via AirPlay af te spelen. Wat als we van HD naar 4K gaan? Dat gaan onze bestaande WiFi-netwerken nooit bijbenen.

De oplossing is AirPlay Direct. Volgens de laatste geruchten zal Apple de nieuwe Apple TV voorzien van een eigen Airport waardoor het apparaat zelf een WiFi-netwerk op kan zetten. Dit netwerk kan, naast het bestaande draadloze netwerk, als direct lijntje tussen de Apple TV en een ander Airplay-apparaat dienen. Snel genoeg voor 4K en geen last van andere netwerken.

Content in 4K (Ultra HD)

Terwijl Nederlandse televiesiezenders de laatste slagen maken om te zorgen dat alle uitzendingen HD zijn, staat 4K (Ultra HD) voor de deur. Met de Mac Pro heeft Apple een apparaat gemaakt waarmee het gemakkelijk is om 4K te maken. De nieuwe Apple TV zou het makkelijk moeten maken om 4K te bekijken.

Een Apple TV wordt vaak gebruikt om Netflix te kijken, laat deze streamingdienst nu juist pionier zijn op het gebied van 4K. Het laatste seizoen van House of Cards is in 4K opgenomen en bestaande HDMI-kabels zijn geschikt om beeld in 4K over te dragen.

Apps en Games

De A7-chip die in de iPad Air, iPad mini Retina en iPhone 5S zit, heeft geen enkele moeite om mooie graphics op een hoge resolutie te renderen. Door deze chip ook in de nieuwe Apple TV te stoppen, beschikt de kleine hockeypuk ineens over meer processorkracht dan bijvoorbeeld een Nintendo WII U.

Met talloze iTunes-accounts en ontwikkelaars die bekend zijn met de App Store, is het een kleine stap om de Apple TV ook de voorzien van een App Store. Grote studio’s als EA en Rockstar maken al games voor iOS. GTA, Sonic, Rayman of Need For Speed op de Apple TV spelen met een iPhone of iPad als controller komt dan ineens een stuk dichterbij.

4. HDMI / CI+ Ingang

De liveshows van de THOV of VI zien? Die worden niet streaming uitgezonden, soms is ‘gewoon’ live TV kijken ook wenselijk. Om dit mogelijk te maken is Apple naar verluidt al enige tijd in gesprek met grote aanbieders van kabeltelevisie. Het is echter niet waarschijnlijk dat deze de distributie van de zenders uit handen zullen geven.

Apple zou er daarom voor kunnen kiezen om een tussenoplossing in te bouwen in de vorm van een HDMI ingang of CI+ slot. De vaak crappy interfaces van de decoders worden hierdoor vervangen door de interface van de nieuwe Apple TV. De settopbox zou hiermee ook de rol als centrale hub waar streams, Airplay en live tv op binnenkomen gaan vervullen.

5. Siri 2.0

Op de iPhone en iPad beperkt Siri zich nog tot alleen luisteren. Siri 2.0 zou niet alleen naar de gebruiken moeten luisteren, maar deze ook zien. Apple heeft de technologie om Siri ogen te geven al in huis, vorig jaar werd Kinect-maker Primesense overgenomen door het bedrijf uit Cupertino.

Bediening door middel van stem en gebaren wordt hierbij mogelijk, terwijl de sensor ook ingezet kan worden bij games. De formfactor van de Apple TV zou hiervoor wel aangepast moeten worden. Het lijkt ons onwaarschijnlijk dat Apple een losse Kinect-achtige sensor die aangesloten moet worden op de settopbox gaat leveren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
5 functies voor de nieuwe Apple TV
Sluiten