30 jaar Apple creativiteit in 1 filmpje

Door: Lucas Raggers - 10 reacties

Zo schaars als Apple zich normaal gesproken uit over haar verleden, zo glorieus werd de afgelopen week het 30-jarige jubileum van de Macintosh gevierd. De voorpagina van de website van Apple stond een aantal dagen helemaal in het teken van de Macintosh uit 1984 en de Macs die daarop volgden. Vandaag voegt Apple er een bijzonder filmpje met de titel ‘1.24.14’ aan toe.

Op de gedenkwaardige 24e van januari stuurde Apple 15 film crews erop uit om over de hele wereld shot te maken van bijzondere wijzen waarop Apple producten worden ingezet. Normaliter zet Apple Arri camera’s in voor haar promotiefilmpjes, maar dit keer moesten de filmcrews het doen met de iPhone 5s. Nadat zij op de hele wereld hun shots hadden gemaakt, was het de taak aan Jake Scott (zoon van Ridley Scott, maker van de beroemde 1984 reclame) om uit de 70 uur een mooi eerbetoon te maken. Op een Mac.

Het is opvallend dat Apple er niet voor gekozen heeft om dit filmpje te tonen tijdens de Super Bowl. In plaats daarvan werd het filmpje de morning after op Apple.com gezet. Vindt Apple 1 miljoen euro voor een reclame op het belangrijkste prime time moment van de Amerikaanse televisie té veel?

https://www.youtube.com/watch?v=zJahlKPCL9g

Reacties

10 reacties
 • Profielfoto
  Macnido

  Zit al 26 jaar bij de club. Het was zwaar om de vlag in 1996 hoog te houden, but we made it! Happy 30!

 • Profielfoto
  GerryvanBakel

  Mooi filmpje, te mooi om op te offeren aan het reclamegeweld tijdens de Super Bowl;-)

 • Profielfoto
  tomc

  mooi mooi maar welk van deze ‘fantastische’ dingen zijn vandaag de dag nog speciaal aan een mac…

 • Profielfoto
  MacRidge

  Het is een ode aan alle soft- en hardware van Apple en dat is, als je de ontwikkeling tenminste mee hebt gemaakt, Amazing!

 • Profielfoto
  KrijnB

  @tomc ooit op een Windows geprobeerd? Werkt op de Apple toch allemaal een stuk beter hoor.

 • Profielfoto
  knekkie

  @KrijnB .

  Dat durf ik in twijfel te trekken. Tijden zijn flink veranderd. Ik dacht er ook zo over tot ik een jaar geleden de overstap terug naar PC heb gemaakt. Wat platform onafhankelijke software als Maya, Sketchbook pro en Adobe software aangaat zijn er in mogelijkheden geen verschillen.

  We kunnen er kinderachtig over doen met bluescreens en virussen en zo… Maar effectief merk ik op wat toetsenboard commandos na geen verschil. (Het [cmnd] = [ctrl] verhaal)

  Het is uiteindelijk gewoon een kwestie van welk gereedschap heeft je voorkeur. Als het om creatie gaat, dan kan je op een PC (mits je de zelfde software gebruikt.) exact het zelfde maken als op de Mac. Logisch dat je met platform specifieke software andere dingen kunt. Maar zelfs dan zijn er alternatieven te vinden en valt of staat het evenaren van de verschillen op jou kennis van de software en je creativiteit.

  Dat is mijn situatie nu. Ik heb dagelijks beide platforms onder mijn neus als animator. En ik heb geen speciale voorkeur omdat het alle twee naar behoren werkt. De reden dat de PC weer terug in mijn leven is…? Omdat voor het apparaat dat ik gebruik (de surface PRO) Apple geen vergelijkbaar alternatief heeft. Apple gelooft op dit moment niet in een MacBkook PRO in een tablet jasje. Zoals de SurfacePRo en de Wacom Companion. Als ik de uitspraken van Cook moet geloven zal dat er ook nooit komen.

  Hoe onhandig tekenen werken op een tablet voor sommigen ook lijkt… Voor illustrators en animators kan het een uitkomst zijn. Wacom gelooft er in. En die leveren al Jaren apparatuur in die richting. en sinds kort dus ook mobiele totaal oplossingen waardoor je je studio overal mee naar toe kan nemen. en dat is voor mij de reden geweest om mijnMacBook Pro Retina gedag te zeggen en voor werk buiten de studio een PC te gebruiken. Als de Wacom Companion op dat moment had bestaan had dat mijn apparaat geweest. Net zo makkelijk. Als Apple het niet maakt wil het niet zeggen dat het bij voorbaat een slecht product zonder toekomst is. Apple ziet er geen brood in. misschien een te niche markt.

  Voor elk platform valt wat te zeggen wat bedienings gemak en (keuze)mogelijkheden betreft. Ook qua interface elementen zijn er op beide platforms dingen die ik graag op de ander terug zou willen zien. Geen van dit alleen is iets wat je belemmert in het wel of niet kunnen doen van je werk. Wat je kan belemmeren is het niet open staan voor alternatieven bij je gereedschaps keuze.;)

  Neemt niet weg dat Apple vaak het meest gelikte gereedschap verkoopt.

 • Profielfoto
  sciletto

  @knekkie

  Qua animation kan ik in je verhaal komen. De surface tablet zal ongekend bijzondere mogelijkheden hebben alleen ondervind mijn vriendin op geen van beide tablets de mogelijkheid die een Mac/PC wel bied, en dat is verfijnd tekenen. Het ontbreekt op alle tablets dat je heel gedetailleerd kan tekenen:(

  Met welke Windows werk je want ik heb recent nog geprobeerd om een PC erbij te nemen voor bepaalde programma’s maar ik kan gewoon niet aan W8 wennen en W7 wordt ”na alle updates geïnstalleerd te hebben” zo traag. Ik heb dan een Quadcore Q serie van intel erin zitten met 8 gb geheugen maar wat wordt dat traag zeg. Illustrator is nog te doen maar Photoshop en Vegas HD pro wordt al problematischer. Mijn voorkeur gaat dan toch uit naar een Mac waar ik Final Cut Pro X gebruik en het hele Adobe pakket.

  Wat bied de Surface tablet pro aan een editor volgens jou?

 • Profielfoto
  tdwesten

  Maar.. wat is er nou in Amsterdam gefilmd?

 • Profielfoto
  Lukkiey

  Maar.. wat is er nou in Amsterdam gefilmd?

  Ik dacht dat ik Armin van Buren even zag, maar weet niet zeker.

 • Profielfoto
  zepkleiker

  1 miljoen euro? Volgens mij kost een halve minuut 4 miljoen dollar. En dit filmpje is 1,5 minuut, dus dan zit je al aan 12 miljoen dollar.

  Voor 1 miljoen heb je dus een paar seconden.