Vier jaar geleden: “And we call it: iPad”

32 reacties

Dat de Mac inmiddels zijn dertigste verjaardag viert, zal niemand ontgaan zijn. Er is deze maand echter nog een Apple-apparaat dat een aantal kaarsjes mag uitblazen. De iPad werd precies vier jaar geleden op 27 januari 2010 in San Francisco geïntroduceerd door Apple-oprichter Steve Jobs.

De eerste iPad draaide iOS 3.2 en was voorzien van een A4-processor op 1000 MHz, dezelfde processor als later in de iPhone 4 zou zitten. Het display had een resolutie van 1024×768 en apparaat had een gewicht van 700 gram. Met de woorden “And we call it: iPad” liet Steve Jobs de wereld kennismaken met de tablet en was een nieuwe markt geboren.

Tijdens de presentatie van de iPad legde Steve uit dat er een ideaal apparaat tussen de iPhone en de MacBook moest zijn. Het apparaat moest beter dan de iPhone of MacBook zijn in de volgende dingen: Surfen, e-mailen, foto’s en video’s bekijken, muziek ontdekken en luisteren en e-books lezen. Netbooks waren dit volgens Jobs niet, de destijds populaire mini laptops konden niet op de goedkeuring van de toenmalig Apple CEO rekenen. De apparaten waren traag, hadden een slechte kwaliteit scherm en draaiden Windows. Tijd voor iets anders, dat werd de iPad. Een tablet van Apple die toegespitst is op de eerdergenoemde taken.

Het woord iPad verscheen op OMT voor het eerst op 8 januari 2002 in een artikel, op het forum ging het aan het eind van 2004 het eerst over de mogelijk op handen zijnde iPad. Na de presentatie van de iPad in januari  van 2010, moesten Nederlanders nog enkele maanden wachten tot zij de tablet konden kopen. Op 23 juli 2010 lag de iPad dan eindelijk in de Nederlandse winkels. De vraag bleef echter, wat moet je nou met zo’n tablet? OMT zocht het uit:

Nu, anno 2014 is de iPad niet meer weg te denken uit het dagelijks leven. Wat ooit begon met een zware 9,7-inch tablet, is nu een volwaardige lineup met een iPad 2 en iPad mini als budget-modelen en de slanke en lichte iPad Air en iPad mini Retina voor de veeleisende gebruiker. Het laatste kwartaal verkocht Apple 26 miljoen iPads, een stijging van 14% tegenover het kwartaal ervoor.

Terugkijkend kunnen we concluderen dat de iPad vier mooie jaren achter de rug heeft en ongetwijfeld een gouden toekomst heeft. Wat was jouw eerste iPad-ervaring?

Reacties

32 reacties
 • Profielfoto
  ray-

  ik werd nog uitgelachen toen ik de ipad 1 kocht en het nut ervan zag. Vaak werd spottend de vergelijking gemaakt met een mega-iphone zonder ermee te kunnen bellen. Zoveel jaar later zien we net de concurrentie met phablets afkomen. Hoe ironisch is dat toch allemaal:twisted:

 • Profielfoto
  ray-

  en net die mensen hebben allemaal intussen ook een ipad:shock:

 • Profielfoto
  sciletto

  Deze aankondiging heb ik toen gezien maar uiteindelijk heb ik de 2 pas gekocht en nu heb ik dan de 4. Ik wil pas met de 6 overstappen.

  Eigenlijk is het super snel gegaan, 5 iPads in 4 jaar tijd. Ik ben heel benieuwd waar de iPad naar toe groeid.

 • Profielfoto
  elifafd

  De avond van de keynote was ik erg sceptisch, wat moest je nu met een iPad. Na enkele weken kon ik toch mijn nieuwsgierigheid niet langer bedwingen. Via een relatie in de VS er 1 laten overkomen. Een iPad-1 64 Gb, ik kreeg hem binnen op de zaak, wat een genot was dat. Thuis waren ze ook erg nieuwsgierig, vooral mijn dochter van toen 3 jaar oud. Overdag had zij de ipad ‘s-avonds mocht ik (als zij naar bed was) Een jaar later de iPad 2 gekocht, resultaat ik had de iPad 1 en mijn dochter de 2. Nu 4 jaar later, ik ben veroordeeld tot de iPad-4 en mijn dochter heeft de iPad-Air. Er wordt door haar ook consequent gesproken over HAAR iPad. En als ik een nieuw type iPad bestel en haar vertel dat ik mijn ‘oude’ verkoop is het altijd even tranen met tuiten want ze wil geen afscheid nemen van de ‘oude’ ipad.

 • Profielfoto
  fedde123

  leuk OneMoreThing filmpje! Zulke filmpjes zou ik wel weer terug willen zien op de site!:p

 • Profielfoto
  Jordybraam

  Ik heb geen iPad
  iPhone en een MacBook pro vind ik genoeg

 • Profielfoto
  fedde123

  leuk verhaal @elifafd!

 • Profielfoto
  McNismo

  Ik stond er gelijk voor in de rij.

 • Profielfoto
  Sandermrt

  Voor mijn 14e verjaardag samen met mijn vader een iPad 1 32gb wezen kopen bij de iCentre (tegenwoordig aMac) in Middelburg. Ik heb gewacht met het uitpakken ervan tot op m’n verjaardag zelf. Hoe vaak ik de vraag heb gehad ‘wat is het nut ervan?’ Is niet meer op een hand te tellen… Totdat er steeds meer en meer mensen een ipad kochten en zelf bevonden wat de ‘iPad feeling’ was. GEWELDIG!
  Ik heb erg lang met mijn iPad 1 gedaan, totdat de mini uitkwam: de kleine, maar vooral lichte versie van de iPad 2. Die heb ik daarom ook meteen gehaald: op de release date naar de winkel om mijn gereserveerde iPad op te halen. Maar als snel vond ik het scherm niet mooi in vergelijking met mijn iPhone 5 die ik op hetzelfde moment had aangeschaft. Toen aan het eind 2013 de iPad Air aangekondigd werd was ik eerst teleurgesteld: geen touch-ID en geen betere camera, maar alsnog ben ik op de release date naar de aMac gegaan om te doen wat ik 4 jaar geleden ook had gedaan: de nieuwste iPad kopen. Tot mijn grote verbazing was ik eerste in de rij en was ik dus in bezit van de ‘eerste Zeeuwse iPad Air’.
  Je kan dus wel over mij zeggen dat ik een iPad fan ben vanaf de eerste minuut!

 • Profielfoto
  Minoe

  Ik stel vast dat ik sinds ik een de ipad 3 heb ik minder en minder op de imac 27 ” werk behalve voor foto en filmbewerkingen – het is ook een heel stuk handiger dan de iphone om te surfen en mails mee te versturen want de grootte van het toetsenbord van mijn iphone 5 is te klein voor dikke vingers … maar ik zou daarom zeker geen iphone met een 5″ scherm kopen want ik wil niet de ganse dag met een ” plank ” in mijn broekzak rondlopen – nu op weg naar de mac pro zeker weten

 • Profielfoto
  sciletto

  Niet te vergeten jongens dat wij de generatie zijn van de tablets

 • Profielfoto
  Maikelw

  Gebruik de 16gb WiFi versie nog iedere dag voor filmpjes en internet. Ding is ijzersterk, valt na 4 jaar half uit elkaar maar goed… Hij heeft ook flink wat stoten en gehad in die tijd. Puik dingetje hoor.

 • Profielfoto
  maconly

  mn eerste ipad gekocht in San Francisco voordat hij te koop was in Nederland 64gig wifi , ik heb hem nog steeds evenals de ipad air , ok de eerste is wat minder snel maar doet voor de rest niet onder voor de air , batterij van het eerste model gaat langer mee.

  Prachtige apparaten , van de hand van Steve Jobs de man die in zijn te korte leven de wereld heel veel innovatie heeft gebracht, past wel naast Einstein.

 • Profielfoto
  Janjans

  Mooie verhalen allemaal! Ik ben pas bij de eerste mini ingestapt, ik wachtte op deze voor mij perfecte maat. Ik zie aan de ene kant alle voordelen en alle punten waarop het mijn leven eenvoudiger lijkt te hebben/heeft gemaakt, maar ik mis ergens ook bepaalde aspecten van het leven voordat de iPad er was. Binnenkort maar eens een maand of twee zonder denk ik. Gewoon om te zien hoe dat ook alweer was en te kijken welke gedragingen die ik heb ontwikkeld ivm de iPad ik niet meer wil.

  @maconly Jobs en Einstein op gelijke hoogte zetten, dat gaat in mijn ogen echt niet.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Net als met de eerste iPod touch, hadden we ook de iPad 1 al in huis, voordat deze hier goed en wel werd verkocht. De touch kwam uit Engeland, de iPad uit Amerika.

 • Profielfoto
  pruus

  Geweldige revolutie….van wat moeten we er mee tot in elk huis wel een of twee stuks…..laat de rest maar komen…

 • Profielfoto
  JBStudio

  Haha, ik weet het nog goed… kon de nacht voor lancering in Nederland niet slapen van opwinding om zo’n ‘ding’ te hebben! Om 02:00 zat ik met een bak koffie voor de iCentre in Leidschendam… een geweldige nacht/ochtend gehad met wat andere zotten die ook zo’n ‘ding’ wilde hebben. Ik zeg bewust een ‘ding’ want ik wist toen m’n god niet wat ik er nou precies van moest verwachten, laat staan wat ik überhaupt mee moest doen! Maar dat werd gelukkig snel duidelijk…. wat een heerlijk makkelijk apparaat is het toch. Het jaar erna maar weer gaan zitten voor de iPad 2 (was toen lancering om 17:00 ’s middags, zat er om 04:00, kon weer niet slapen;-) ) welke ik elke dag nog met volle tevredenheid gebruik. De volgende wordt waarschijnlijk een iPad Mini Retina, maar voorlopig doet deze het nog perfect!

  ps: leuk artikel, en mooi om het filmpje van Steve weer eens te zien…. 4 jaar wat gaat het hard!

 • Profielfoto
  TKroon

  Grappig was dat ja. Ik kocht hem een paar maanden voordat de iPad in Nederland verkrijgbaar was op Marktplaats. Mijn ouders verklaarden me voor gek, want wat moest ik ermee… Een jaar later vertelde ik dat ik de iPad 2 wilde gaan kopen. “Wat ga je met je oude iPad doen? Wij willen hem wel graag overnemen…” aldus mijn ouders:)

 • Profielfoto
  Maverick9898

  Haha ik zie nog steeds de toegevoegde waarde niet;)! Ik heb er zelf dan ook geen :)!

 • Profielfoto
  S.E.

  Sinds 1 jaar heb ik een IPad.
  Er is weer een wereld voor me open gegaan. Dankzij de iPad kan ik weer een boek lezen,( ik ben slechtziend) en daar hebben de makers veel energie ingestoken. Zodat hij voor veel mensen toegankelijk is
  De koppeling die je met de Aplle tv maken kunt is ook heel prettig.

  Ben een echte liefhebber geworden, en heb sinds kort ook een Mac mini, en een iFoon.

  Vooral oudere mensen zouden er beslist 1 moeten kopen, er zijn zoveel toepassingen!

 • Profielfoto
  Jordybraam

  En hoe zit dat eigenlijk met de iPhone die is sinds januari toch ook een aantal jaar oud

 • Profielfoto
  Multimediaknaller

  Na de iPad I 32GB, en die met zeer veel plezier te hebben gebruikt, nu een iPad 4(y)

  Levert ook nog geld op, doordat we de omroepgids hebben stop gezet. Nu super-eenvoudig met de iPad:)

 • Profielfoto
  sunapple

  Vier dagen na de Nederlandse introductie kwam de mijne binnen en sindsdien heb ik ook de derde en vijfde generatie in mijn bezit gehad. Mijn enige bezwaar destijds was dat de rand zo enorm breed was; de Air heeft dat mooi opgelost:wink:

 • Profielfoto
  ln.XSOcam

  Haha ik zie nog steeds de toegevoegde waarde niet;)! Ik heb er zelf dan ook geen :)!

  Met iPad’s werkt het andersom. Je ziet de toegevoegde waarde niet OMDAT je er nog niet een hebt. Ook ik dacht een paar jaar geleden, tja wat moet ik ermee. Twee jaar later ben ik er mee vergroeid en kan (bij wijze van spreken) niet zonder. Twee jaar geleden zat ik nog met zo’n joekel van een MacBook Pro op mijn schoot om de meest simpele dingen te doen. Dat voelt nu net zo als weer 15 jaar daarvoor toen ik nog naar een computer toe moest lopen en opstarten omdat ik nog geen laptop had….

 • Profielfoto
  Pete.Z

  Ik zou zo graag de mensen eens spreken die bij de introductie riepen dat de naam belachelijk was, het formaat verkeerd, en het ding zelf nergens goed voor.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Haha ik zie nog steeds de toegevoegde waarde niet. ;)…

  .
  Eerlijk is eerlijk; dat gevoel hadden we ook toen we hem kochten.
  Het was meer nieuwsgierigheid dan dat we er echt het nut van inzagen.

  Maar als ik nu ‘s-avonds lekker door mijn TV-series heen scroll, of de iPad aan het keyboard hang en een synthesizer opstart, of in bed de vele magazines op het apparaat lees; dan weet ik wel dat het ‘nut’ er snel van bewezen was.

  Maar ook op tafel bij besprekingen met een klant bewijst de iPad zijn dienst, of op vakantie als video-player.

 • Profielfoto
  Jeffry

  Doordat hij breed uitgemeten werd destijds in de media viel je ook gelijk flink op als je ermee in de trein zat… ondanks dat het ding dus juist handig was om te gebruiken onderweg, kan ik me herinneren dat ik me er niet altijd gemakkelijk bij voelde om hem ook daar te gebruiken.

 • Profielfoto
  Raddie

  Hier nog steeds de 1 voor dagelijks gebruik. Wij woonden destijds in de VS en ik werd inderdaad ook door sommige Nederlandse en Amerikaanse vrienden vreemd aangekeken dat ik iets in dat vreemde apparaat zag. Maar wat een geweldige aankoop is dat geweest. Voor 2 kwartjes per dag enorm leuk en nuttig. Hij gaat altijd mee in de rugzak en mankeert nog helemaal niets. Nog steeds niet de behoefte om een nieuwe aan te schaffen. Soms wel verleidelijk, maar ik heb die nieuwe gewoon nog niet nodig.

  Heel herkenbaar in het oude filmpje: “het apparaat is het beste in rondslingeren in de huiskamer”. De aanbeveling om de 3G versie te nemen deel ik niet. Internet is nu al bijna overal dus zal in de toekomst alleen maar verder afnemen. Gefeliciteerd!

 • Profielfoto
  MichaelB

  Oeh, kan het me nog HEEL goed herinneren!

  Mijn vriendin lag voor langere tijd in het ziekenhuis, gevolgd door een lange opname van ons nieuw geboren zoontje. Nee, geen zielig verhaal, helemaal goed gekomen!

  Anyway: het is dan lastig om steeds met een laptop te zitten en zag ik dus METEEN de uitkomst van die iPad. Werkelijk iedereen keek er vol bewondering naar en zag er zeker in een ziekenhuisomgeving de meerwaarde van.

 • Profielfoto
  1984

  On January 24th…and January 27th…

 • Profielfoto
  Hydræ

  Wat ik me nog goed kan herinneren is dat de forums volstroomden met negatieve reacties. Waarvan prominent aanwezig de verontwaardige vraag “wat moet je nou met een grote iPod?” Ik vind het gebruik van een groter scherm juist fijner dan op het kleine iPhone scherm. Geweldig ding voor in de huiskamer!

 • Profielfoto
  Appellover

  Ruim 3 jaar geleden vroeg een vriend of ik mee wilde om een iPad te kopen bij Fnac in Gent.Een 32 gb met 3G.Hij had niet zo veel computer ervaring en wilde op de iPad foto’s bekijken.Ik klikte op de homeknop en moest hem aansluiten op itunes ,anders deed hij niks.Aangesloten op pc met itunes en in die paar minuten wat er daarna gebeurde hebben mij een hoop munten gekost.
  Ik was verbijsterd,zat met open mond te kijken,geweldig,ongelooflijk wat een uitvinding Steve !!!
  Direkt zelf ook een gekocht,deze gebruiken we nog steeds dagelijks maar ook een Mac mini ,een MacBook ,Air iPhone 5 en binnenkort een Ipad air,deze laatste krijgt mijn vrouw met valentijnsdag vrijdag.
  Mijn eerste iPad werkt nog perfect maar nadeel is dat er geen camera in zit en we vaak FaceTime gebruiken wat niet mogelijk is met iPad1 en laatste tijd steeds vaker de app’s iOS 7 nodig hebben.
  We zijn beide 65 plus maar bedankt Steve, je hebt ons leven stuk makkelijker en leuker gemaakt.