Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 17 januari 2014

Hitteprobleem GPU 2011 MacBook Pro

In een topic op het Apple Support Forum melden honderden gebruikers van een early 2011 MacBook Pro problemen met de grafische kaart. Er wordt vooral geklaagd over crashes en GPU’s die stoppen met werken. Het aantal klachten neemt de laatste tijd snel toe.

De MacBooks in kwestie hebben naast de onboard grafische kaart ook een AMD GPU die bij grafisch intensieve toepassingen bijgeschakeld wordt om meer grafische power te leveren. De eerste melding van het probleem werd gespot door ModMyi.com en dateert van februari, inmiddels telt het topic 160 pagina’s en bijna 2500 reacties.

Een voorbeeld van de GPU-problemen.

De problemen variëren van strepen in beeld tot het compleet zwart worden van het beeld en MacBooks die niet meer opstarten. Een reboot is soms een tijdelijke fix, maar de problemen komen volgens gebruikers op het Apple-forum na korte tijd weer terug. De enige oplossing is het vervangen van het logic board, een dure ingreep.

Officieel is er over de oorzaak van de problemen nog niets bekend, mogelijk zouden de MacBooks te maken hebben met hitteproblemen. Een foto gemaakt met een hittecamera laat een duidelijke hotspot zien op de plaats waar de GPU zich bevindt. MacBooks die last hebben van de problemen zijn van het model ‘MacBook Pro 8,2‘ en in 2011 gemaakt. Op het Apple Support Forum wordt vooral melding gemaakt van falende AMD Radeon HD 6750M en AMD Radeon HD 6770M GPU’s.

Er is een duidelijke hotspot rond de GPU zichtbaar bij de 2011 MacBook Pro [foto via CultOfMac]
Apple heeft nog niet gereageerd op de problemen, er is nog geen recall of kwaliteitsprogramma opgezet. Wil je zelf checken of je Mac last heeft van de vermeende hitteproblemen? Met je iPhone en een FLIR warmtecamera kom je een heel eind.

 

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Hitteprobleem GPU 2011 MacBook Pro
Sluiten