Hitteprobleem GPU 2011 MacBook Pro

70 reacties

In een topic op het Apple Support Forum melden honderden gebruikers van een early 2011 MacBook Pro problemen met de grafische kaart. Er wordt vooral geklaagd over crashes en GPU’s die stoppen met werken. Het aantal klachten neemt de laatste tijd snel toe.

De MacBooks in kwestie hebben naast de onboard grafische kaart ook een AMD GPU die bij grafisch intensieve toepassingen bijgeschakeld wordt om meer grafische power te leveren. De eerste melding van het probleem werd gespot door ModMyi.com en dateert van februari, inmiddels telt het topic 160 pagina’s en bijna 2500 reacties.

Een voorbeeld van de GPU-problemen.
Een voorbeeld van de GPU-problemen.

De problemen variëren van strepen in beeld tot het compleet zwart worden van het beeld en MacBooks die niet meer opstarten. Een reboot is soms een tijdelijke fix, maar de problemen komen volgens gebruikers op het Apple-forum na korte tijd weer terug. De enige oplossing is het vervangen van het logic board, een dure ingreep.

Officieel is er over de oorzaak van de problemen nog niets bekend, mogelijk zouden de MacBooks te maken hebben met hitteproblemen. Een foto gemaakt met een hittecamera laat een duidelijke hotspot zien op de plaats waar de GPU zich bevindt. MacBooks die last hebben van de problemen zijn van het model ‘MacBook Pro 8,2‘ en in 2011 gemaakt. Op het Apple Support Forum wordt vooral melding gemaakt van falende AMD Radeon HD 6750M en AMD Radeon HD 6770M GPU’s.

Er is een duidelijke hotspot rond de GPU zichtbaar bij de 2011 MacBook Pro [foto via CultOfMac]
Er is een duidelijke hotspot rond de GPU zichtbaar bij de 2011 MacBook Pro [foto via CultOfMac]
Apple heeft nog niet gereageerd op de problemen, er is nog geen recall of kwaliteitsprogramma opgezet. Wil je zelf checken of je Mac last heeft van de vermeende hitteproblemen? Met je iPhone en een FLIR warmtecamera kom je een heel eind.

 

 

Reacties

70 reacties
 • Profielfoto
  iphonerd

  Ik heb hier met mijn 15″ 2010 pro ook last van.
  Een fix voor mij is om via het programma GFXcardStatus mijn Nvidia kaart altijd te laten draaien. Bij mij is mijn intel GPU denk ik de oorzaak.

  Heb hier trouwens last van sinds mavericks

 • Profielfoto
  E M

  Ik heb niet veel verstand van Apple computers, maar de GPU is vrijwel altijd de ‘hotspot’ in een computer. Temperaturen van een GPU die tegen de 100 aan zitten zijn niet bijzonder, AMD zegt zelfs dat al hun GPU’s tot 120 graden blijven werken. Die foto’s vind ik dus niet veel zeggen, maar misschien zie ik dat verkeerd.

 • Profielfoto
  Wilbert

  Ik heb dit probleem ook gehad met mijn early 2011 MBP. Afgelopen november klapte de grafische kaart er ineens uit, waarbij de linkerkant van mijn scherm rechts stond, en de rechterkant links, en dan ook nog een of ander raar pixelig patroontje erover heen.
  Met wat gegoogle kwam ik op buitenlandse fora berichten tegen van diverse bezitters van dit type MBP die vanaf zomer 2011 tot nu dit probleem kregen.
  Apple heeft voor bijna 500 euro mijn moederbord vervangen.
  Ik hoop bij een eventuele recall met terugwerkende kracht garantie te krijgen.

 • Profielfoto
  SunKeeper

  Ik heb zo’n MacBook Pro.
  Ik zie vooral dat wanneer de AMD GPU hevig aan het werk is, (bijv. Silverlight RTL XL kijken vraagt best wat) dat dan de GPU erg veel warmte gaat afvoeren. De CPU moet de warme lucht nog daarlangs voeren. (door dezelfde heatpipe)

  Dus het wordt wel redelijk warm, maar tot nu toe nog nooit klachten gehad.
  Temperaturen wanneer de Intel HD Graphics lange tijd actief is: (en de AMD ‘uit’)

  Nu werk ik op het moment van het screenshot al vier uur op de batterij, dus dan wordt sowieso alles minder warm.

 • Profielfoto
  colinvanruth

  Heb ook Macbook Pro 8.2 met AMD Radeon HD 6750M laptop wordt idd heet maar heb er nog nooit problemen mee gehad.

 • Profielfoto
  Lucnijhuis

  Ik heb ook een Macbook Pro 8.2. Helaas dezelfde probleem inclusief defect wifi:(
  Echter heb ik een AMD Radeon HD 6490M

 • Profielfoto
  Gerben Goedhardt

  Heb ik ook gehad met mijn mid 2010 pro (6,2)…
  Heb hem op gestuurd toen het toestel 2,5 jaar was.. Nieuw moederbord ingezet toen, zonder kosten..

 • Profielfoto
  Bento

  Helaas dezelfde probleem…

  Hetzelfde probleem. Het is het probleem, niet de probleem.

  Stel dat dit probleem was opgetreden bij, laten we zeggen, een Samsung Tablet. Dan was Samsung tot de grond toe afgefikt. Gebeurt dat nu ook met appel?

 • Profielfoto
  macha

  en dan is het WIFI probleem met de Macbook pro late 2013 ( het nieuwste model )
  nog nauwelijks bekend. Worden en masse geretourneerd vanwege wifi drops en latency issues op 2.4 ghz
  https://discussions.apple.com/message/24536718?ac_cid=tw123456#24536718

  heb na twee exemplaren de moed maar opgegeven……allebei terug moeten brengen…..zo jammer…..

 • Profielfoto
  Tony smeT

  Bento, het minste dat we verwachten wanneer je iemand afzeikt over taalfouten is dat je zelf foutloos schrijft…!

 • Profielfoto
  Shyos

  Helaas dezelfde probleem…

  Hetzelfde probleem. Het is het probleem, niet de probleem.

  Stel dat dit probleem was opgetreden bij, laten we zeggen, een Samsung Tablet. Dan was Samsung tot de grond toe afgefikt. Gebeurt dat nu ook met appel?

  Blijf ajb on topic!

 • Profielfoto
  MEEUW

  Ik klaag al jaren over het hitte probleem. maar alles lijkt heel normaal krijg ik als reactie. cpu dik 90 graden. ja … heel normaal.
  Vaak crashen en opnieuw moeten starten.
  mijn macbook heeft het ook op geven moment begeven. Garantie eraf. Dag 3000 euro.

  Waardeloos van apple. Dit is de 3de macbook die binnen 2 jaar kapot gingen.
  3 macbooks in 3 jaar tijd kapot zien gaan. Voor mij geen apple meer.

 • Profielfoto
  mbgroen

  Mijn vorige iMac uit 2006 had ook een dergelijk probleem. En stof in het lcd panel zelf, dat had mijn iMac uit 2010 ook weer. Vervolgens een iPhone 3G gehad waar het scherm van “krom” trok en waar barsten het kunststof in kwamen. 3 iPhone 5’s geleverd gekregen alvorens er een geleverd werd waar geen krassen of andere productiefoutjes in zaten. Misschien moeten ze bij Apple weer eens wat meer aandacht gaan besteden aan de kwaliteit i.p.v. een iMac te ontwikkelen die een paar mm dik is (aan de randen) o.i.d…

 • Profielfoto
  ray-

  jep, identiek zelfde probleem gehad. Is echt abnormaal hoeveel mensen het voor hebben. En ook is het aantal gestegen sinds Mountain Lion uit is vind ik. Logic Board is al twee keer vervangen voor hetzelfde probleem. Voorlopig werkt hij naar behoren maar denk dat het een tijdelijke oplossing is…

 • Profielfoto
  richardboon

  Klopt heb ik ook last van, uiteraard geleid alluminium goed maar zo warm lijkt mij niet gezond. Ben erg benieuwd wat Apple hiermee gaat doen, het zal om erg veel mac’s gaan dus een recall zie ik niet gebeuren. Dat zou te veel kosten.

 • Profielfoto
  Wilbert

  /uploads/community/cb0a1c85bb235156288166d37006061962881b86_0.jpg

  Zo zag mijn scherm eruit als de Mac overschakelde van de grafische chip naar de kaart. Na een herstart was hij weer normaal maar zodra je iets meer grafische kracht vroeg klapte hij weer naar een variant van wat je op de foto ziet.
  Ik ben overigens niet zo negatief over Apple en zijn garantiebeleid, in 20 jaar Mac-gebruik was dit het eerste defect wat ik meemaak, mijn zoon heeft van school een MacBook Air die het prima deed maar toch in aanmerking kwam voor de recall mbt de SSD 2 maanden terug, Apple heeft die snel en kosteloos vervangen.
  Het probleem waar we het nu over hebben zal vast met slechte componenten te maken hebben en dus recall-waardig, maar ik kan mij ook voorstellen dat ze daar niet zomaar toe overgaan.

 • Profielfoto
  SunKeeper

  Foto van de post hierboven:

 • Profielfoto
  fredtreebusch

  Die van mij heb ik net terug van de reparatie. Ik had hetzelfde probleem. Gelukkig nog binnen de apple care garantie. Logic Board vervangen en hij draait weer als een zonnetje. Pfff Happy again.

  Maar is een vervelend probleem.

 • Profielfoto
  klonic

  De Macbook Pros hebben bijna allemaal beschadigingen in het aluminium. Ik heb er pas een gekocht (late 2013, retina) en hem toen voor een ander geruild vanwege kleine putjes. Vervolgens nog eens geruild, deze was ook lelijk en toen de beste van de 3 meegenomen. Mijn vorige Macbook Pro had ook een klein putje. Die daarvoor heb ik niet zo nauwkeurig gecontroleerd.

  Verder heb ik in m’n eerste macbook een kapotte HDD connector gehad en een kapotte superdrive. Nooit heb ik problemen met iets anders gehad (ik heb sinds 2009 13″ Macbook Pro’s).

  Mijn iPhone heeft alleen een gare home button, maar die is al bijna 4 jaar oud.

  Ik vind de kwaliteit prima. Andere apparatuur gaat bij mij sneller kapot. Mijn 40″ Samsung TV had een kapotte rij pixels terwijl zon TV een luizenleven heeft in vergelijking met mijn laptop. Mijn T-Mobile/HTC G1, voor mn iPhone is 2 keer kapot gegaan, een keer het touchscreen en een keer de software (zodanig dat hij terug moest).

 • Profielfoto
  Rickje

  Wat is dit nou weer voor een raar advies!?

  Wil je zelf checken of je Mac last heeft van de vermeende hitteproblemen? Met je iPhone en een FLIR warmtecamera kom je een heel eind.

  Want ik ga een warmtecamera kopen om de hitte van mijn Macbook te bekijken!? Joehoe, doe eens even down to earth komen!!!!

 • Profielfoto
  brandrob

  Ik heb ongeveer een half jaar geleden dit probleem gehad met m’n 2011 MacBook Pro Early 2011 (zwart scherm). Daarvan is toen voor 500 euro (!) het Logic Board vervangen. Het zou komen door ‘koffie’ in de aansluitingen, volgens de Apple Store medewerker. Dat komt in ieder geval niet door mij, want ik dronk toen in ieder geval nóóit koffie. Kan natuurlijk van de vorige eigenaar zijn geweest.

  Als Apple hier een gratis reparatie voor gaat doen, wil ik dan toch wel eens kijken of ik die 500 euro nog terug kan zien. Da’s veel geld.

  Het probleem kwam trouwens voor na gamen in Boot Camp…

 • Profielfoto
  EnnoDG

  Heb de zelfde 15″ Macbook pro met een AMD Radeon HD 6750M zoals beschreven in het artikel, maar nog nooit problemen met de GPU gehad. Hopen dat dit ook zo blijft;!

 • Profielfoto
  Hydræ

  AMD chips staan er toch om bekend dat ze hoger geklokt worden en daarom meer hitte opwekken?

 • Profielfoto
  ---

  Wat is dit nou weer voor een raar advies!?

  Wil je zelf checken of je Mac last heeft van de vermeende hitteproblemen? Met je iPhone en een FLIR warmtecamera kom je een heel eind.

  Want ik ga een warmtecamera kopen om de hitte van mijn Macbook te bekijken!? Joehoe, doe eens even down to earth komen!!!!

  Kijk je daar nog van op? Ik hoef niet eens meer te kijken naar de auteur. Raymon leeft met zijm Apple religie. Kritisch zou hij in ieder geva niet zijn. En dit stukje is geen kritsche toon te vinden.

 • Profielfoto
  Лукас

  Geen GPU problemen met m’n early 2011 MacBook Pro, maar wel:

  – Helft van de toetsen werken niet meer
  – Wifi valt willekeurig uit en wil pas aan na reboot (soms 3x proberen)
  – Extreem veel kernel panics, ook soms tijdens het inloggen of opstarten
  – Achtergrond menubalk valt na 1 op de 5 reboots weg
  – Computer onwerkbaar traag als de SSD in de hard drive bay zit ipv optische bay. Gewone HD in hard drive bay werkt wel goed.
  – Herkent wel FireWire schijf maar geen FireWire audio interface

  Een of twee van deze gebreken valt nog wel mee te werken, maar nu is het praktisch onbruikbaar. Ik gebruik nu mijn witte MacBook uit 2008 die het nog trouw doet. Blij dat ik die machine niet heb verkocht.

  En gezien nieuwe MacBook Pro’s geen uitbreidmogelijkheden hebben koop ik die ook niet dus waarschijnlijk moet ik dit jaar nog Marktplaats af gaan voor een oude nieuwe MBP die wél werkt of proberen deze ramp van een mac te repareren.

 • Profielfoto
  Imade

  Ik heb gelukkig geen problemen en gelukkig een 8,1 model.

 • Profielfoto
  LighScan

  Zelfde MacBook, maar een 6490M kaart. Laat me hopen dat de problemen uitblijven.:)

 • Profielfoto
  palski

  Ook bij mij afgelopen oktober de grafische kaart kapotgegaan en het hele logicboard laten vervangen. Koste meer dan 700 euro. Hopelijk komt er erkenning door Apple en komt er een repair program.

 • Profielfoto
  Jasperr

  Ik heb net als

  Gerben Goedhardt 17 uur geleden
  Heb ik ook gehad met mijn mid 2010 pro (6,2)…
  Heb hem op gestuurd toen het toestel 2,5 jaar was.. Nieuw moederbord ingezet toen, zonder kosten..

  Een MacBook Pro mid 2010 (6,2) of de Gforce of de i7 wordt zo warm dat mijn display niet meer wit is aan de onderkant maar geel (over de gehele breedte zit een gele streep).

  Binnen het eerste jaar het ik het display laten vervangen, maar toen een half jaar na de garantie het scherm weer een gele streep had vertelde de Apple Store dat ik pech had. Voor mij is het vervangen van het display geen optie omdat de streep toch binnen een half jaar terug komt.

 • Profielfoto
  MEEUW

  Leuk allemaal onze persoonlijke problemen opsommen, maar het onderwerp/probleem gaat over 1 ding. de mac book 8.2.
  Dus laat alle andere discutabele problemen even buiten wegen a.u.b.
  Snap uw frustratie maar hier gaat het waarschijnlijk over een productie fout
  Dat kunnen we niet constateren als er allemaal bij zaken en andere problemen zich melden.

 • Profielfoto
  Haike

  Wat is dit nou weer voor een raar advies!?

  Wil je zelf checken of je Mac last heeft van de vermeende hitteproblemen? Met je iPhone en een FLIR warmtecamera kom je een heel eind.

  Want ik ga een warmtecamera kopen om de hitte van mijn Macbook te bekijken!? Joehoe, doe eens even down to earth komen!!!![/quote]

  Daar sluit ik me helemaal bij aan en ik heb ook geen iPhone waar ik FLIR op kan zetten…

  Ik heb ook een 8.2 machine maar met een AMD Radeon 6490M erin. En het is een 2.0 MHz machine. Daarnaast werd de MBP early 2011 ook nog geleverd als 2.2 en 2.3 MHz, zijn dat de machine’s met de kaarten erin die in het artikel genoemd worden? Verder gaan bij mij de fan’s wel heel hard draaien als ik het Journaal kijk of iets dergelijks..

  En ik maar denken dat dat lag aan het feit dat mijn machine dichtgeklapt ligt onder een Mtable en daarom wat meer moeite heeft om z’n warmte kwijt te raken…

 • Profielfoto
  ekokooistra

  Van de week is mijn macbook pro 15 inch early 2011 uitgevallen, GPU defect. Kosten € 550,- ex. BTW!

  Met aankoopbon naar Apple toe en afwachten maar. Eerst nog 70 euro betalen om aanvraag in te dienen.

  Draaide ook Maverick. Eerst viel deze uit daarna grijs en blauw scherm.

 • Profielfoto
  iBear

  Juist!
  Ook €550,00 moeten betalen voor dit probleem!
  Nu weer problemen met scherm??
  iPhone 5 drie stuks gehad na twee maal omruilen.
  Een kapotte iMac, scherm was al vanaf de eerste dag grijs, vier maal nieuw scherm! Nu HD kapot. (2 jaar oud) geen garantie.
  AppleTV 3 verkocht. (Continu probleem met verbinden thuisnetwerk)
  Nu een mediacenter, werkt als een tierelier.

  Ben inmiddels overgestapt naar een Galaxy4.
  Werk alleen nog op een ipad mini, laatste Apple product wat ik bezit na 11 jaar trouwe Apple gebruiker.
  Zolang de mini het blijft doen, gebruik ik hem, maar daarna een andere tablet.
  Hier never geen Apple producten meer.

  Zal lezers op dit forum ws worst wezen, maar wou het ff kwijt.
  Zal zo even mijn account hier verwijderen, was hier toevallig terecht gekomen tijdens het surfen.

  Lang een zeer tevereden Apple gebruiker geweest!
  Werkte allemaal lekker. Innovatief en ziet er goed uit.
  Maar na alle problemen en de arrogante houding van Apple ben ik er dus klaar mee!

  Zo, dat moest ik even kwijt.

 • Profielfoto
  brambel

  Hier hetzelfde probleem gehad. Scherm werd compleet wit en kon niets meer. Kosten reparatie ruim 850 Euro…

 • Profielfoto
  Wilbert

  Na de verschillende bedragen heb ik even opgezocht hoeveel ik heb betaald voor de reparatie. Het moederbord 661-5973 Board, Logic, 2.3 GHz kostte € 381,-, de arbeidskosten waren € 29,-, BTW was € 86,10 wat totaal uitkomt op € 496,10.

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Hier hetzelfde probleem gehad. Scherm werd compleet wit en kon niets meer. Kosten reparatie ruim 850 Euro…

  WTF? Dat moet wel bij een APR geweest zijn.:wink:
  Geen enkele andere reparatiedienst heeft het lef om dat soort prijzen te vragen.

 • Profielfoto
  kumi83

  Oh jee… mij Macbook Pro uit 2011 geeft net een wit scherm aan.. krijg ‘m ook niet meer aan de praat.

 • Profielfoto
  MEEUW

  Zelfde probleem. Ik ga mogen gelijk apple bellen. Nu kunnen ze niet onderuit dat dit een fabrieksfout is….

 • Profielfoto
  RJG

  Ik waag mij niet meer aan een Mac book pro of aan iMac.
  Hele dure reparaties gehad, een paar net buiten de garantie periode en 1 gelukkig net binnen de garantie periode.
  Ik zou op zich nog wel het geld er voor over hebben als Apple, zonder bijbetalen, 5 jaar garantie zou geven. Ik geloof nooit dat Apple dat gaat doen, zij weten als geen ander wat dit hun gaat kosten.
  Werk nu op een Mac mini en een oude Mac book.
  Als ik mijn Mac book moet vervangen wordt het waarschijnlijk een Mac book air en hoop ik maar het beste van. Maar ik stel het zo lang mogelijk uit!

 • Profielfoto
  MEEUW

  hackintos, alternatief…..

 • Profielfoto
  Mapper

  j3nt3 op 17 januari 2014
  Ik heb hier met mijn 15″ 2010 pro ook last van.
  Een fix voor mij is om via het programma GFXcardStatus mijn Nvidia kaart altijd te laten draaien. Bij mij is mijn intel GPU denk ik de oorzaak.

  Heb hier trouwens last van sinds mavericks

  Mbt bovenstaande; dit geldt precies ook voor mij….
  Ik ga eens de fix proberen.

 • Profielfoto
  Samuel Beltman

  Ik heb ditzelfde probleem gehad, problemen traden op net buiten de garantietermijn. Kosten vervangen +/- 450 euro voor vervangen logic board. Ben blij te lezen dat ik niet de enige ben, laten we hopen op een vergoeding met terugwerkende kracht!

 • Profielfoto
  kumi83

  Die van mij doet het inmiddels gelukkig weer:-) Heel erg blij mee, want ik zag de bui al hangen dat het een heel duur klusje ging worden..

 • Profielfoto
  MacMartino

  Ik klaag ook al tijden, maar het schijnt normaal te zijn dat je een ei erop kan bakken en je macbook pro niet op je schoot kunt houden omdat je dan je b*llen verbrandt.
  De fans gaan af en toe aan als een straaljager. En de batterij gaat vanaf het begin max 2 uur mee. Nieuwe erin gezet, omdat de batterij nog maar 30 minuten meeging. Maar nu zit ik weer op 2 uur.
  Ik heb deze macbook pro 8,2. Maar ik heb niet de videoklachten. Die had ik wel in mijn vorige macbook pro, wereldwijd bekend probleem. Edoch, tsja. Als zakelijke klant kom je niet voor consumentenrecht in aanmerking, dus geen vervanging. Maar goed, hoe moet je anders een paar miljard per kwartaal winst maken? Gewoon GEEN service verlenen en arrogant blijven doen! Hulde!

 • Profielfoto
  Solidrocketbooster
 • Profielfoto
  MacMartino

  Waar meld je je aan voor een probleem? Heeft apple daar een centrale klaagmuur voor? Want we kunnen wel van alles op een forum zetten, maar het klagen moet wel bij the big apple lijkt mij – anders gebeurt er niets. Uiteindelijk hebben ze ook consumenten met de video issues van 2007/2008 geholpen door het logic board te vervangen (dat is weer iets anders dan zelf je kaart in de over stoppen).

 • Profielfoto
  DjRobinFM


  Dit is eigenlijk (nog) het enige probleem dat ik heb op mijn 15″ MacBook Pro uit begin 2011. Iedere keer bij het opstarten 2 seconden zichtbaar, daarna het loginscherm. Ik heb het dan weer langer dan een jaar en dacht het te krijgen na installatie van een of ander programma, maar ik weet niet welk.

 • Profielfoto
  Dieter_31

  Mijn Macbook Pro draait als een zonnetje laatst een ssd in laten installeren en hij gaat nog langer mee in zijn accu duur .)

 • Profielfoto
  DigiD

  Er is een petitie gestart door mensen die willen dat hun videokaart kosteloos wordt gerepareerd of vervangen. Hier kun je tekenen:
  Change.org: Replace or Fix All Early 2011 Macbook Pro with Graphics Failure

 • Profielfoto
  Sarcas

  Mijn MBP early 2011 is er zojuist ook mee opgehouden. Tussen de eerste verschijnselen en het Definitieve Zwart zat 10 minuten.

 • Profielfoto
  Henkkijul

  Mijn MBP early 2011 ”doet” het weer, hij was gister gestopt nadat de symptomen van hierboven zich voordeden. Ik was bezig met photoshop en had verder geen zware programma’s open staan. Opstarten deed hij niet meer, pas na 1 uur wachten kwam ik weer in osx, maar hij starte alle geopende programma’s weer op en toen ging het scherm weer flikkeren en kwam uiteindelijk op een blauw scherm met zwarte strepen.
  Toen heb ik mijn oude hdd met een ouder osx(10.6.2) in mijn macbook pro gestopt, waarna hij ook niet meer wilde opstarten.
  Na een uur niets gedaan te hebben heb ik hem weer opgestart met de oude hdd, toen deed hij het wel weer en heb ik gfxCardStatus gedownload.
  Vervolgens heb ik de ssd weer in de MBP geplaatst en hij starte weer op, ik heb geprobeerd z.s.m. alle grafische programma’s te stoppen. Daarna heb ik gfxCardStatus geïnstalleerd, die kan er voor zorgen dat de AMD Radeon HD 6750M wordt uitgeschakeld en dat de MBP alleen de Intel Graphics HD3000 gebruikt.
  Ik kon geen externe monitor meer aansluiten, maar alle programma’s werken naar behoren,(archicad, photoshop etc.) het gaat allemaal wel een stukje trager.
  Vandaag weer de externe monitor(DELL 24 inch) aangesloten(ingeschakelde AMD) en de hele ochtend kunnen werken(Archicad 16), maar toen ik een render(Artlantis 5.0) wilde maken van een simpel bushokje versprong het beeld weer… Vervolgens opnieuw opgestart en de programma’s niet op laten starten waardoor hij weer werkte op de Intel (integrated).
  Dus zolang ik geen hoge eisen stel aan mijn MBP werkt hij prima, maar ik ben bang dat ik niet veel langer goed met deze MBP kan werken, toch jammer van zo’n duur apparaat. Petitie inmiddels getekend voor wat het waard is…
  Ik wacht nog even met een beslissing nemen om hem wel of niet te repareren.
  Een nieuwe MBP is niet meer aan de orde, hoe fijn het ook mag werken.

 • Profielfoto
  MacFundamentalist.nl

  En sinds vandaag ben ik ook slachtoffer. Ik heb mijn MBP bij MyCom gekocht omdat zij 3 jaar garantie geven. Eens kijken hoe goed ze dat gaan oplossen voor me. Ik leef van die Mac, dus kan hem niet lang missen. Ik weet natuurlijk ook niet meer waar ik de bon gelaten heb.

 • Profielfoto
  ahtohtoh

  Ik heb een MBP 15″ Late 2011 (2,4 GHz i7 / AMD Radeon HD 6770M)
  Sinds paar dagen geleden ervaar ik dezelfde symptomen die hier beschreven staan. Het begon met een verschoven beeld, bij restart wilde het systeem niet verder dan witte scherm en bij safe restart eindigt het bij een blauw scherm (blue screen of death). Door de MBP zo in te stellen dat er niet meer van GPU geswitched wordt heeft heel even geholpen. Af en toe krijg ik nog steeds het versprongen beeld of een compleet zwarte scherm. Sinds vandaag wilt de MBP niet meer opstarten.

  Ik heb dit probleem aangekaart bij Apple via de service chat. Het gesprek begon behulpzaam en begrijpend totdat ik aangeef dat ik mijn product op kosten van Apple gerepareerd wil hebben. Ik heb verschillende bronnen laten zien waar steeds meer gebruikers dezelfde klachten indienen en dat dit een kwaliteit fout is in de productie process van deze Macbooks. Maar nee, zij willen dit probleem niet erkennen en willen ook niks voor ons doen.

  Ik heb mijn MBP nog geen eens 2 jaar, wettelijk gezien zou een consument 2 jaar garantie ontvangen op elektronische apparaten. Omdat ik dit product zakelijk heb gekocht, kan de winkelier het product niet voor mij kosteloos opsturen voor reparatie omdat Apple maar 1 jaar fabrieksgarantie geeft. De winkelier vertelde mij wel dat Apple uitzonderingen maakt d.m.v. een code vrij te geven waarmee reparaties onder kosten van Apple wordt uitgevoerd.
  Maar omdat ik mijn product zakelijk heb gekocht, vertelt Apple support (contactpersoon: Ricardo) dat ze mij die uitzondering niet willen geven omdat ik al belastingvoordeel heb mogen ontvangen voor mijn product, belachelijk.

  Ik heb destijds geen Applecare genomen omdat ik niet verwacht had dat een product van een “betrouwbare” merk als Apple binnen 2 jaar zal begeven. Wat ik helemaal niet verwacht had is dat een merk zo groot als Apple, zo teleurstellend slecht customer support kan leveren.

 • Profielfoto
  Henkkijul

  Toch maar laten repareren, reparatiekosten: 496,10 euro. Nergens meer op te verhalen.
  Nu maar hopen dat ik nog zo lang mogelijk van mijn MBP gebruik kan maken.
  Reparatie was redelijk snel voor elkaar(Apple Store Amsterdam), na drie dagen had ik ‘m weer in bezit.

 • Profielfoto
  Martijnisfijn

  Vriend van me had pcies zo’n macbook pro van begin 2011 met ook een verrotte videokaart. Hij had veel geklaagd bij Apple maar die gaven er geen garantie op en in de winkel kreeg hij een reparatie-bedrag van ruim 700 euro gepresenteerd. Na veel NEE van Apple was hij zo teleurgesteld in Apple dat hij geen Apple meer wilde; hij had toen die defecte macbook pro bij Macdefect verkocht voor 300 euro en met nog zo’n bedrag erbij heeft hij nu een samsung laptop gekocht met 3 jaar garantie erop bij de mediamarkt.
  tjsa hopelijk heeft Apple geen defecte GPU’s in die nieuwe retina’s ingebouwd wat dan ben ik over een paar jaar de sjaak… (misschien toch maar applecare erbij kopen)

 • Profielfoto
  Horloge

  Hier ook een defecte MBP early 2011 . Krijg tijdens het surfen ineens 2 schermen en strepen door het scherm .Ook een blauw scherm bij het opstarten.
  Mavericks opnieuw geïnstalleerd en 2 dagen niks aan de hand, toen begon het weer.
  Vraag me af of het niet aan de upgrade Mavericks ligt.

 • Profielfoto
  Homemix25

  Zojuist bevestiging gehad van mijn verkoper dat mijn Macbook Pro “15 kosteloos gerepareerd is. Ik heb een beroep gedaan op het Nederlandse consumentenrecht.

 • Profielfoto
  Giltribe

  Ik heb exact het hierboven beschreven probleem. Ik vrees al voor mijn vakantiegeld…
  Even opgelost met cmd-R bij opstarten ingedrukt houden.
  Reinstall OS X Maverick en hij deed het weer!

  Helaas maar voor 2 dagen… ik ga ook de Apple store hierover schrijven.

 • Profielfoto
  Dewi87

  @Homemix25 Kan je uitleggen waar dat precies staat op de website van het Nederlandse consumentenrecht? Ik ga namelijk deze week naar de Apple Store in Amsterdam, een dom meisje aan de telefoon kwam met 2 jaar garantie, waarvan ik al dacht dat kan niet!
  Ik wil er namelijk ook beroep op doen, mijn videokaart heeft 3 jaar garantie en geen 2 jaar, dan heb ik ook van een medewerker bij de Amac gehoord. Ik wil het alleen hard kunnen maken met bewijs.

  Mijn garantie is dan pas 3 maanden geleden verlopen (omdat er 3 jaar garantie op zit en geen 2 jaar). Ik wil dan toch kijken of het gratis of met korting gemaakt kan worden, wat dit is wel zuur. Ik ben als freelance designer ook erg afhankelijk van mij laptop als ik bij klanten over de vloer kom.

  Kut apple.
  Ik was eerst anti samsung, maar nu omarm ik ze met alle liefde. >:(

 • Profielfoto
  inoxx

  Net mijn MacBook Pro early 2011 laten maken ivm GPU problemen. Dit laten doen bij Monitron. Monitron heeft de GPU los gesoldeerd en weer vast gesoldeerd (reball). Ook gelijk de gehele binnenzijde schoongemaakt. Kosten? Ik heb € 136,50 betaald. Mocht de chip wel stuk zijn, dan kunnen ze die bij Monitron ook vervangen indien nodig.

  Totaal ben ik de MacBook 3 werkdagen kwijt geweest (woensdag ’s ochtends gebracht en vrijdagmiddag weer opgehaald). Dus nog snel gemaakt ook!

 • Profielfoto
  hendrikjohan

  inoxx; dat is weggegooid geld dan. Want je macbook pro zal weer defect gaan namelijk. Ik heb dit namelijk ook laten doen en na 2 maanden kreeg ik de problemen opnieuw en toen zeiden ze dat ze de chip gingen vervangen en moest ik ook nog bijbetalen en na weer een paar maanden ging die weer kapot! ik was er helemaal klaar mee; en vooral met al die prutsers met gelul die blijkbaar ook maar wat aanklooien.

 • Profielfoto
  tuan

  Ik zit momenteel ook met dit probleem. al sinds 2013. Er is een petitie op poten gezet. Hopelijk kunnen we zo Apple overtuigen voor een recall van alle 15/17 macbook pro early2011

  http://www.change.org/en-AU/petitions/timothy-d-cook-replace-or-fix-all-early-2011-macbook-pro-with-graphics-failure?recruiter=45766001

  niks doen helpt niet, zagen en klagen moete doen!!!

 • Profielfoto
  LighScan

  Zelfde MacBook, maar een 6490M kaart. Laat me hopen dat de problemen uitblijven.:)

  Ik had op 18 januari, ten tijde van bovenstaande reactie, een ferm blok hout moeten vasthouden. Mijn MacBook vertoont dus deze kuren nu ook!

 • Profielfoto
  AnnaMaura89

  Ik heb hetzelfde probleem, 3 jaar oud, verzekering net verlopen. Geen enkel probleem gehad en nu (alsof er een tijdbom op zit) blue screen of death. Of een verplaatst scherm, of strepen. Ik heb geen geld voor reparatie of een nieuwe laptop na al heel lang gespaard te hebben voor deze.

  Op deze site:
  http://www.change.org/p/timothy-d-cook-replace-or-fix-all-2011-macbook-pro-with-graphics-failure

  kun je tekenen voor reparatie. Hopelijk gaat dat lukken.

 • Profielfoto
  Windsong

  Beste mensen allemaal,

  Erg treurig om te lezen dat er zoveel mensen kampen met het bekende macbook pro 2011 probleem. Daarbij komt het ook nog voor dat mensen zich laten afwimpelen bij Apple met reparatiekosten van ruim 500,- voor het vervangen van het moederbord.

  Als men een product aanschaft van ruim 1000,- en meer dan ga je ervan uit dat zoiets minimaal 5 tot 10 jaar moet meegaan. Zelf mijn pc is al 8 jaar oud en geen problemen mee gehad. Laat je niet afschepen bij Apple met reparatie kosten ook al is je garantie net verlopen.

  Ik wil jullie adviseren om even mijn verhaal te lezen van wat ik meemaakte in de Apple store in de Passage, Den Haag. Mijn macbook pro was net 2,5 jaar oud… uiteindelijk met volhouden toch kosteloos gerepareerd.

  http://www.onemorething.nl/community/topic/wat-betekent-zero-pos-bij-apple/

 • Profielfoto
  jurdepur

  Misschien is dit wel een goede om aan te pakken met http://www.crowdsuing.nl
  Het enige is dat ik er geen tijd voor heb om leider in deze zaak te zijn. Maar het lijkt me wel een probleem dat met een crowd opgelost kan worden

 • Profielfoto
  Sorel_IX

  Hallo iedereen,

  Ik heb hier voor grotendeels gelezen en blijven verder zoeken.
  Ik kom met goed nieuws.

  Apple betaald dergelijke herstellingen terug! tot ergens in 2016.

  Alle details vind je op onderstaande site. Gewoon je land aanklikken en lezen.

  http://www.apple.com/support/macbookpro-videoissues/

  Hopelijk kunnen er nog veel mensen geholpen worden op deze manier!

 • Profielfoto
  olbo

  Ik heb ook het probleem gekregen met mijn MacBook Pro.

  Is er een manier waarop ik belangrijke documenten kan bachuppen voordat ik hem uit handen geef voor reparatie?

 • Profielfoto
  JokeB

  Hallo,

  Ik ben op zoek naar een goede tweedehands macbook en kwam per toeval op dit forum terecht. Ik weet niet of iemand deze reactie nog leest, maar wellicht is het voor iemand nog van nut.

  Ik wilde slechts iets juridisch delen aangezien ik een geschil van Apple heb gewonnen m.b.t. de aankoop van een kapotte Macbook, het totale negeren van Apple en dus niet het probleem vinden waardoor ik de laptop elders heb laten repareren en de kosten op Apple heb verhaald.

  Ik lees dat sommige met een probleem als ZZP-er geen juridische stappen zouden durven te nemen aangezien het consumentenrecht niet van toepassing in. Het consumentenrecht is in een aantal gevallen wel van toepassing ook voor bedrijven en zzp-ers als bv je expertise niets met computers te maken heeft. Deze wet heet reflexwerking.

  Apple is overigens echt het meest klantonvriendelijke bedrijf waar ik ooit mee te maken heb gehad.

  http://www.wetrecht.nl/reflexwerking-als-bedrijf-aanspraak-maken-op-consumentenrecht/