Tony Fadell’s Nest is nu van Google

40 reacties

$ 3,2 miljard dollar had Google ervoor over om Nest Labs in te lijven, het bedrijf van de intelligente Nest thermostaat. Nest Labs is opgericht door Matt Rogers en Tony Fadell en die laatste kennen we weer als de geestelijk vader van de iPod. Fadell was ook betrokken bij de ontwikkeling van de iPhone.

Nu komen beide oprichters op de loonlijst bij Google te staan en rapporteren ze rechtstreeks aan CEO Larry Page. Nest Labs blijft wel een aparte bedrijfsunit onder de huidige naam. Tony en Matt gaan niet rentenieren, maar willen er volgens Tony vol tegenaan: ‘I don’t want to retire. I want to build this vision’.

Google had al een aandeel in Nest Labs via Google Ventures, wat een interesse in domotica bewijst. Uit deze overname blijkt dat Google graag meer vat krijgt ons huis en haard. Het goede nieuws voor ons is dat Fadell aangeeft dat de overname helpt bij de wereldwijde expansie van Nest Labs én dat Nest naast Android ook gewoon iOS compatible blijft. Voor privacy-watchers met angst voor Google is het een schrale troost dat er momenteel nog niets verandert aan de privacy policy van Nest en dat er geen data wordt uitgewisseld met Google.

Reacties

40 reacties
 • Profielfoto
  knekkie

  Als er een partij is dat groot genoeg is om een domotica standaard neer te zetten is dat Google wel.

  Zeker met nest. Al had ik liever gezien dat Apple nest kocht en stappen zou maken richting domotica.

  Iets als Jarvis in huis en om je pols/broekzak en auto lijkt mij wel gaaf.

 • Profielfoto
  sjonnie

  Mien god, wat een bedragen!

 • Profielfoto
  UtregCity

  …dan hoef ik hem dus niet!:razz:

 • Profielfoto
  soulutions

  Google wil total control. Ze kunnen nu ook zien wanneer je thuis bent of niet…

 • Profielfoto
  Hydræ

  Vind het wel een gaaf ding, die Nest. Lekker clean ontwerp.
  Volgens mij is die domotica standaard er al: X10.

 • Profielfoto
  computer space

  X10 is wel een beetje gedateerd. De grote jongense zitten veel op varianten van Zigbee te werken. Andere draadloze standaard in het Wifi spectrum.

 • Profielfoto
  Needler

  Zonde.

 • Profielfoto
  polansky

  Het verval van Apple is al een jaar of twee geleden ingezet.
  In plaats van te investeren in domotica investeert Apple liever in een suf horloge en een 4K televisie.

  Jammer want zodra de eerste domotica applicaties op android van de grond komen kan Apple het wel shaken om ook nog maar iets in die markt klaar te gaan spelen als ‘all in one’ oplossing.

  Apple stelt namelijk veel te grote restricties aan fabrikanten, terwijl Android gewoon een ‘open’ systeem is. Uiteindelijk gaat Apple hier veel last van krijgen als zij hun ecosysteem zo gesloten houden zoals ze dat nu doen.

  Prachtige apparatuur en het belangrijkste: Het werkt!
  Maar te duur voor de massa, waardoor het straks net als op de PC markt Apple slechts een kleine speler wordt.

  Duurt nog even, maar gaat wel gebeuren.

 • Profielfoto
  knekkie

  Samsung heeft een product aanbod van TV computer tot koelkast wasmachine en koffiezet apparaten die ze zouden kunnen voorzien van foefjes zoals die in NEST.

  Als Samsung the internet of things weet te implementeren in al die apparaten en dat weer weet te koppelen aan populaire domotica oplossingen dan ben je er al. De eerste connected producten van samsung waren al op de CES 2014 te zien. Alles was met je Samsung tablet of telefoon af te lezen, in te stellen en of te bedienen.

  Op deze schaal zal apple het nooit voor mekaar krijgen. Apple heeft een te klein ecosysteem.
  Van de broekzak tot de huis en studeerkamer. Waar samsung producten heeft voor nog veel meer kamers.

  Daarom hoop ik op een universele standaard. Wellicht die van Google. Dan kan domoctica stappen nemen zonder dat je alles van 1 fabrikant hoeft aan te schaffen om het mogelijk te maken.

 • Profielfoto
  computer space

  Het verval van Apple is al een jaar of twee geleden ingezet.

  Het verval van Google zet nu in.
  Ze kunnen gewoon niet langer ontkennen dat ze gewoon een virtuele bushokjesposterplakker zijn. En dan gaan ze maar allemaal coole shit graaien, maar de mensen krijgen steeds meer tabak van de core business en vinden Google steeds minder cool.

 • Profielfoto
  Verdult

  Google wil total control. Ze kunnen nu ook zien wanneer je thuis bent of niet…

  Dat kunnen ze dus niet, staat gewoon in het artikel

 • Profielfoto
  polansky

  @Computer space
  Begrijp me niet verkeerd. Ik heb een hekel aan Android en aan Google.
  “Too much privacy is being given away to them”

  Maar Apple is gewoon niet goed bezig de laatste tijd.
  Ze houden teveel vast aan wat zij vinden dat goed voor ons is en ze zijn te geheimzinnig en te gesloten.

  Dat is aan de ene kant de kracht van Apple, maar tegelijkertijd ook hun grootste bedreiging.

 • Profielfoto
  Zaphod_B

  X10 is totaal achterhaald en notoir onbetrouwbaar. Totaal niet inzetbaar in een serieuze omgeving.

  Z-Wave is een heel goed alternatief, en Zigbee is ook prima. Zo zijn er meer standaarden, helaas. Het zou fijn zijn als er een Open Standaard kwam in de domotica-markt waar alle fabrikanten zich aan committeren. Nu blijft het een woud van concurrerende en gesloten standaarden.

 • Profielfoto
  Maverick9898

  In plaats van te investeren in domotica investeert Apple liever in een suf horloge en een 4K televisie.

  Hoe weet je dit eigenlijk? Vooralsnog heeft Apple geen 4K televisie, noch een suf horloge (met misschien uitzondering van de iPod nano) gelanceerd…

  Maar Apple is gewoon niet goed bezig de laatste tijd.

  Eigenlijk geen enkel technologiebedrijf is goed bezig. Dat technologie ons privé leven significant verbeterd heeft zijn piekmoment inmiddels bereikt, in ieder geval in de ontwikkelde wereld.

 • Profielfoto
  Ruud Ravenhorst

  @ Polansky:
  “Maar Apple is gewoon niet goed bezig de laatste tijd.
  Ze houden teveel vast aan wat zij vinden dat goed voor ons is en ze zijn te geheimzinnig en te gesloten.”
  Dat is niet iets van de laatste tijd; dat was zo ongeveer het levensmotto van Steve Jobs. En dat heeft toch aardig wat moois opgeleverd;-)

 • Profielfoto
  Obi

  ‘Domotica’ is geen core bussiness voor Apple en domotica zal pas echt van de grond kunnen komen als IPV6 WW wordt gebruikt. En Apple is altijd geheimzinnig geweest, Apple heeft nooit hints of vooraankondigingen gedaan over nieuwe producten, dat is onderdeel van hun marketing strategie (net zoals het sluiten vd webshop voor updates, ‘web technisch’ gezien is dit niet noodzakelijk, maar iedereen anticipeert op nieuwe producten en prijzen in hun shop nadat deze gesloten is)

  Closed vs open source, Apple heeft OS X tot op bepaalde hoogte ‘closed’ gemaakt en ‘maximale’ controle over dat OS. Maar OS X is gebaseerd op een BSD Unix (open source en ook POSIX compliant) en OSX is ook als open source variant beschikbaar, daarnaast zijn een aantal componenten/software in OS X open source gemaakt, bv ‘webkit’ in Safari is open-source en wordt ook door andere browsers gebruikt..

 • Profielfoto
  sunapple

  Ik vind Nest een prachtig bedrijf en deze zet is eigenlijk niet heel vreemd. Met Google’s infrastructuur kan het verder groeien en groter worden dan het misschien op eigen kracht had gekund. Ik hoop dat het bedrijf ook in de toekomst blijft wat het nu is en verder zo min mogelijk Google-achtig wordt..

 • Profielfoto
  Novix

  Ik kende NEST niet tot gisteren en heb me net eens wat in hun producten verdiept. Ik begrijp het niet, wat is hier nu zo speciaal aan? Wellicht zal het aan mij liggen, maar het zijn, in mijn ogen, gewoon wat rookdetectors of thermostaat met een beetje extra design. De functionaliteit die erin zit vind ik niet ‘baanbrekend’, de ergernissen die ze in hun filmpjes laten zien heb ik niet. Die prijzen van 129 en 249$ maken de grap helemaal compleet.

  Iedereen bepaalt uiteraard zelf wat hij of zij koopt, maar als dit 3 miljard oplevert, begrijp ik de wereld duidelijk niet:)

 • Profielfoto
  essiw

  @polansky, dat roepen mensen nou al jaren, ik heb nog geen enkel verval gezien bij apple, behalve misschien de apple maps blunder, welke ze keurig hebben opgelost. Ik zie juist vooruitgang, een nieuwe mac pro die voledig gemaakt wordt in de VS, en nog meer van dit soort dingen. We hebben nog geen flauw idee wat het horloge (als het uberhaupt een horloge wordt) voor functies gaat hebben, iedereen dacht ookd at de ipad zou floppen, nu denkt iedereen dat zon smart watch zou mislukken, alleen maar op basis van probeersels van andere bedrijven.

 • Profielfoto
  bestbier

  Google=NSA dus ik zeg nee!

 • Profielfoto
  sciletto

  Damn, ben ik blij dat ik gewacht heb. De Nest wilde ik graag hebben en wachtte ook met smart tot hij verkrijgbaar was in Nederland maar ik hoef hem nu echt niet meer. Ik ga een beetje data versturen naar Google wanneer ik thuis ben en dan straks zeker reclame ontvangen in me brievenbus van energie bedrijven die precies weten wat ze aan me kunnen verdienen en Google is dan het bedrijf die betaald krijgt over mijn rug. Nope: Exit Nest.

  In mijn ogen heeft Google zijn naam verpest door de privacy zo te schenden zoals ze de afgelopen jaren gedaan hebben. Ik had al een hekel aan Android maar nu kan ik het woord amper uitspreken.

  Ik vind het verder gewoon komisch dat Google het bedrijf Nest heeft kunnen kopen doordat mensen zijn gaan zoeken op internet:) (telefoons etc niet mee gerekend)
  Nee, bij mij staat de standaard zoekmachine op Bing of Yahoo en heb ik alle accounts opgeheven die ik bij Google had. Hopelijk wordt het systeem van De data coup de standaard. Ik heb het echt gehad met Google.

 • Profielfoto
  sciletto

  Maar als je Tony Fadell zijn geschiedenis leest dan vind ik dat hij het goed gedaan heeft. Op je 22ste je Bachelor Computer Science halen en dan 4 jaar later ingehuurd worden door Philips om als CTO aan het werk te gaan…. op je 26ste! Daarna de geest zijn van de iPod, 300 patenten op je naam, Nest Labs opzetten in je garage en dan op je 44ste 3.2 miljard dollar ontvangen van Google. Ik denk dat hij er warmpjes bij zit en volgens mij kan 2014 dan niet meer stuk:)

  Jammer dat ik niet zo een garage heb:(

 • Profielfoto
  KrijnB

  Polansky, je bent een ouwe zeur aan het worden. Sorry dat ik het zeg. Maar begin eens met lezen van de biografie van Steve Jobs en begrijp WAT Apple nu echt is en waar ze voor staan. In dacht licht gezien doen ze het gewoon prima. Het enige wat mij verbaasd is dat zon groot bedrijf met in verhouding zo weinig (nieuwe) projecten bezig is. Maar als je het boek hebt gelezen is dat ook weer begrijpelijk.

 • Profielfoto
  desafiadore

  Het verval van Apple is al een jaar of twee geleden ingezet.
  In plaats van te investeren in domotica investeert Apple liever in een suf horloge en een 4K televisie.

  ETC…

  Duurt nog even, maar gaat wel gebeuren.

  Apple loopt eigelijk nooit voorop, maar gebruikt de bestaande technologie, giet het in een mooi en veel gebruiksvriendelijker jasje, en brengt het op de markt ‘als iets revolutionairs’ (en dat is wel ‘over done’, maar gebruiksvriendelijk werkt het allemaal wel!) .

 • Profielfoto
  Lukkiey

  Off-topic: Wanneer komt er een nieuwe OMT-live/café en wanneer komt de uitslag van het dictee?

 • Profielfoto
  NoPlasticPhones

  Het lijkt wel of Google gewoon door een supermarkt rondloopt en het ene product na het andere koopt, om het na een tijdje (als ze het weer beu zijn) gewoon stop te zetten. Een paar miljoen hier, een bedrijfje daar enz. Google wilt alles controleren: van stroomvoorziening tot ons bloedeigen DNA!

 • Profielfoto
  Hydræ

  …en dat er geen data wordt uitgewisseld met Google.

  Zodra je de Nest app start haalt ie data van een server. Door de overname zijn dit nu Google’s servers geworden.

 • Profielfoto
  Wyodor

  Afhankelijk van de instelling van de thermostaat krijg je straks wel leuke aanbiedingen.

 • Profielfoto
  Janjans

  Ik kende NEST niet tot gisteren en heb me net eens wat in hun producten verdiept. Ik begrijp het niet, wat is hier nu zo speciaal aan? Wellicht zal het aan mij liggen, maar het zijn, in mijn ogen, gewoon wat rookdetectors of thermostaat met een beetje extra design. De functionaliteit die erin zit vind ik niet \’baanbrekend\’, de ergernissen die ze in hun filmpjes laten zien heb ik niet. Die prijzen van 129 en 249$ maken de grap helemaal compleet.

  Om met Craig Ferguson te spreken: “Mmmm, reminds you of anyone?”

 • Profielfoto
  Needler

  Het verval van Apple is al een jaar of twee geleden ingezet.
  In plaats van te investeren in domotica investeert Apple liever in een suf horloge en een 4K televisie.

  Jammer want zodra de eerste domotica applicaties op android van de grond komen kan Apple het wel shaken om ook nog maar iets in die markt klaar te gaan spelen als \’all in one\’ oplossing.

  Daarom zit er in elke iPod, iPhone, iPad, iMac, MacBook, Mac Pro en Apple TV Bluetooth 4 LE ingebouwd.

 • Profielfoto
  Rickje

  Google wil total control. Ze kunnen nu ook zien wanneer je thuis bent of niet…

  Dat kunnen ze dus niet, staat gewoon in het artikel

  Nog niet…

 • Profielfoto
  Novix

  Om met Craig Ferguson te spreken: “Mmmm, reminds you of anyone?”

  Dat begrijp ik ook al niet, haha, sorry!

 • Profielfoto
  Wauters

  Dan is dit http://www.smappee.com minstens ook zoveel waard!

 • Profielfoto
  bestbier

  Vanmiddag op BNR radio: Nest is gekocht omdat het soort “Smart appliance” is. Hiermee kunnen Google en de NSA jouw levenspatroon in kaart brengen, net zials Smart TV’s, Smart Meters etc. Niet meer kopen dus!!!

 • Profielfoto
  Janjans

  @Novix:smile: Craig Furguson gebruikt de uitspraak wanneer hij iets of iemand omschrijft in zijn late night show en dan indirect heel veel aspecten van zichzelf omschrijft. Jouw omschrijving van Nest-producten deed mij op verschillende punten aan Apple producten denken, vandaar mijn vergelijking:wink:

  Is ook niet zo vreemd wellicht, met een ex-Apple man aan het roer

  Op youtube zijn wel enkele filmpjes van CF te vinden, misschien vind je het wel leuk:grin:

 • Profielfoto
  bangbangsystems

  Polansky ik geef je helemaal gelijk. Op Apple is de wet van de remmende voorsprong van kracht.

  Ik moet bekennen dat ik voor het eerst voor me zoon een Moto G heb gekocht. Al hebben mijn kidz allemaal iPhone’s. Moest ik toch overstappen voor mijn jongste jongen op een Moto. Groot, goed & goedkoop.

  Ik zelf wacht nog op een grotere iPhone 6. En anders moet ik dit eco systeem verlaten, als ze niet op zijn minst met een 5″ scherm uitkomen.

  Polansky ik ben een echte Apple liefhebber. Jou mening is helemaal geen gezeur. Al doet het me pijn. Maar je heb helemaal gelijk.

 • Profielfoto
  Bento

  …dat Google graag meer vat krijgt ons huis en haard.

  ??????

 • Profielfoto
  Bento

  Polansky ik geef je helemaal gelijk. Op Apple is de wet van de remmende voorsprong van kracht.

  Ik moet bekennen dat ik voor het eerst voor me zoon een Moto G heb gekocht. Al hebben mijn kidz allemaal iPhone\’s. Moest ik toch overstappen voor mijn jongste jongen op een Moto. Groot, goed & goedkoop.

  Ik zelf wacht nog op een grotere iPhone 6. En anders moet ik dit eco systeem verlaten, als ze niet op zijn minst met een 5″ scherm uitkomen.

  Polansky ik ben een echte Apple liefhebber. Jou mening is helemaal geen gezeur. Al doet het me pijn. Maar je heb helemaal gelijk.

  Het is “mijn zoon”, “jouw mening” en “je hebt”.
  Geen dank, graag gedaan.

 • Profielfoto
  Nautdeapplefan

  Die Nest zou ik best willen hebben, maar moet je daar straks ook inloggen met Google +

 • Profielfoto
  Needler
  polansky

  Het verval van Apple is al een jaar of twee geleden ingezet.
  In plaats van te investeren in domotica investeert Apple liever in een suf horloge en een 4K televisie.

  Hoe weet je dit toch? Tot nu toe is er helemaal niets officieels bekend over een horloge en/of TV van Apple. Hoe weet je dat zo’n eventueel horloge suf wordt? Hoe weet je dat het überhaupt een horloge wordt? Waarom geen armband? Waar haal je het 4K verhaal vandaan? Wat een bullshit kraam je uit!