Toch geen Apple-datacenter in Groningen

Door: Raymon Mens - 10 reacties

Genoeg stroom, ruimte, koelwater en ook nog gelegen op een belangrijk internetknooppunt. De Groningse Eemshaven lijkt een ideale locatie voor een nieuw Apple-datacentrum. Toen Het Dagblad van het Noorden in december speculeerde dat Apple zijn intrede zou doen in het Eemshavengebied, leek dat plausibel.

Met de woorden “Apple in Groningen is een canard” ontkrachtte Harm Post, directeur van Groningen Seaports, het gerucht vandaag op BNR Nieuwsradio. Volgens eerdere speculaties zou er een gebouw komen op het terrein in de Eemshaven waar ook Google al een datacenter heeft staan. 

Op de vraag of Apple in beeld is geweest, antwoordde Post ontwijkend. Het is niet duidelijk of er wel gesprekken zijn geweest. De directeur van Groningen Seaports benadrukt echter dat er op dit moment geen sprake van vestiging van Apple in de regio Groningen is. Mochten er wel concrete plannen zijn, dan horen we dat het eerst van hem, zo beloofde Post op BNR.

Luister het gesprek dat Harm Post met BNR Nieuwsradio had hieronder terug:

[jwplayer player=”2″ mediaid=”2652670″]

Reacties

10 reacties
 • Profielfoto
  karelschapie

  Er wordt denk ik te weinig gas geboord.

 • Profielfoto
  hermen

  Energie prijs wellicht niet alleen voor Aldel maar ook voor Apple te hoog.

 • Profielfoto
  Hydræ

  Ze kunnen beter een stukkie grond in Polen op de kop tikken. Een enorme groeimarkt, nu is het nog goedkoop.

 • Profielfoto
  Wyodor

  Klein detail.

  Google huurt er ruimte. Het datacenter is van TCN :

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Eemshaven#Google
  http://www.tcntelehouse.com/tcndatahotels/nl/location/eemshaven

  En de recente aardbevingen zijn ook niet direct een aanbeveling.

 • Profielfoto
  flappah

  @wyodor, denk je nou echt dat dit maar enige factor voor bedrijven die een hoofdvestiging in Californië hebben. Men draait hun hand niet om voor een 1.8 (een willekeurige personenauto voorbijkomend met 50km/u genereert iets dergelijks), een 2.8 (beetje decent geladen vrachtwagen voel je al op die manier) of zelfs een 4.1 dat theoretische rechtstreeks onder de wingebieden mogelijk zou zijn mag zelfs de naam aardbeving nog niet eens dragen. Noem het een aardtrilling of iets dergelijks. Uit ervaring weet ik dat het mogelijk is om een 4.8 of een 5.4 in het geheel niet op te merken, dus een Google dat haar gebouwen in Californië voor moet bereiden op 6,7 of 8 zal geen zorgen maken over onze trillinkjes.

 • Profielfoto
  SvS

  Jammer voor de werkgelegenheid daar. Ik weet niet hoeveel mensen er dan zouden hebben kunnen werken, maar goed, evengoed toch jammer.

 • Profielfoto
  queenfan

  Weet niet wat ik er van moet denken, natuurlijk zal hij niet meteen roepen ja Apple komt.

  Hij ontkent niks op de vraag of er een gesprek is geweest, waar rook is is vuur. Het Dagblad van het Noorden heeft het vaker goed gehad, en Harm Post heeft me niet overtuigt.

  Veel losse einden.

 • Profielfoto
  sjoerdrei

  En tog heb ik een bron die iets anders verteld. En die is zeer betrouwbaar.

 • Profielfoto
  maartenvt

  tog wel ja? … spannend

 • Profielfoto
  computer space

  Als je Cook volgt hoor je iets wat nergens op Groningen duidt.
  Hij vind het maar belachelijk dat Microsoft data naar Europa wil verplaatsen, en dat Apple dat niet van plan is. Als het echt moet, misschien een beetje in Ierland. Tja, dan zie ik Groningen nog niet snel gebeuren.