Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 25 januari 2014
Leestijd: 2 minuten

Tim Cook op TV: “Apple wil meer transparantie over spionage overheid”

Steve Jobs heeft het in zijn laatste jaren weinig meer gedaan, maar CEO Tim Cook zoekt regelmatig de media op voor een ‘exclusief’ interview. Nu was het de beurt aan ABC. Gisteren zond de zender een montage uit van een interview dat David Muir onlangs met hem hield op Apple’s campus in Cupertino.

https://www.youtube.com/watch?v=apdV5qjGIco

Veel nieuws kwam er niet naar voren in het interview. Zo sprak Cook over Apple’s plannen om meer in de Verenigde Staten te gaan produceren, te beginnen met de nieuwe Mac Pro en een geheimzinnige saffierfabriek. Waar het kunstmatige saffier dat daar gemaakt wordt voor bedoeld is wil hij Muir niet vertellen. Grappend ‘onthult’ Cook dat het om een iRing gaat.

Sprekend over geheimzinnigheid bevestigt Cook de vragen van Muir over zwarte gordijnen, gesloten deuren en andere maatregelen om zo min mogelijk voortijdig naar buiten te brengen. ‘Wij geloven dat mensen houden van verrassingen’, zo redeneert hij.

Als het vervolgens gaat over de geheimzinnigheid rond de afluisterpraktijken van de NSA en andere overheidsinstanties laat Cook een ander geluid horen. Hij benadrukt dat Apple graag meer openheid zou willen geven over de data die gedeeld wordt, maar dit (nog) niet mag doen van de overheid. Volgens hem zou het juist goed zijn om opener te zijn omdat dit mensen gerust zou stellen. De geruchten dat er direct inzage in Apple’s servers is door overheidsinstanties is namelijk niet waar, zo zegt hij; ‘dan zouden ze eerst fysiek uit onze datacenters gehaald moeten worden’.

Tot slot komt een van Apple’s oudste medewerkers in beeld. Bud Tribble zat in het oorspronkelijke Macintosh-team en heeft zich opgewerkt tot Vice-president van Software Technology. In het ABC-item krijgt hij echter niets te zeggen. Datzelfde geldt voor VP Sofware Engineering Craig federighi die wél te zien, maar niet te horen is in het vier-minuten-durende item.

Het interview met Tim Cook wordt afgesloten met een vraag over Steve Jobs. Die vroeg Cook om Apple niet te leiden zoals ‘zoals hij dat gedaan zou hebben’ maar een eigen pad te kiezen en zelf te bepalen wat de goede weg is. Volgens Cook was dit een ‘ongelofelijke’ uitspraak van Jobs die voelde als een last die van zijn schouders viel.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Begin je weekend met de beste artikelen van OMT

Een goed weekend begint met de nieuwsbrief van One More Thing

Reageer op artikel:
Tim Cook op TV: “Apple wil meer transparantie over spionage overheid”
Sluiten