Tim Cook “incredibly optimistic” over de samenwerking met China Mobile

Door: Maarten - 15 reacties

Het was een mooie aankondiging net voor de kerstdagen van 2013: de samenwerking tussen Apple en China Mobile. Na 5 jaar onderhandelen was er eindelijk een deal gesloten tussen de iPhone-fabrikant en¬†‚Äės werelds grootste mobiele telefonie provider. Twee dagen voor de verkoop start, spreekt Tim Cook zich uit over de deal.

In een interview met¬†The Wall Street Journal¬†laat Tim Cook weten¬†“incredibly optimistic” te zijn over de samenwerking met China Mobile. Gisteren werd bekend dat er met de lancering in het vizier, 1,4 miljoen iPhone 5S toestellen zijn verscheept naar China Mobile. Het belooft dan ook een mooi eerste kwartaal te worden voor Apple met meer dan 3000 nieuwe verkooplocaties voor Apple in China. Met een uitspraak in hetzelfde interview laat Cook doorschemeren dat de samenwerking zich in de toekomst nog verder zal ontwikkelen, mogelijk meer dan alleen iPhone verkopen.

Er zijn al 1,4 miljoen iPhone 5S toestellen verscheept naar China Mobile
Er zijn al 1,4 miljoen iPhone 5S toestellen verscheept naar China Mobile.

Via China Mobile wil Apple zoveel mogelijk Chinese consumenten bereiken en het marktaandeel vergroten. China Mobile heeft namelijk een klantenbestand van maar liefst 700 miljoen abonnees. Ter vergelijking: Vodafone Nederland heeft 5,3 miljoen abonnees, gemeten op 31 maart 2013. Hoewel ongeveer een half miljoen iOS ontwikkelaars woonachtig is in China (naar zeggen van Tim Cook), hebben lokale telefoonmerken een bijzonder groot marktaandeel. De prijs van de iPhone blijft hoog in vergelijking met producten van fabrikanten als Huawei en Xiaomi.

Desalniettemin is Tim Cook, zoals eerder geschreven, enthousiast over de samenwerking:

We’ve gotten to know each other‚Ķtoday is a beginning, and I think there are lots more things our companies can do together in the future.¬†– Tim Cook

Hoeveel de deal voor Apple precies gaat opleveren is niet duidelijk. Analisten schatten dat de deal kan zorgen voor 15 tot 39 miljoen iPhone verkopen via China Mobile. Dit geeft het bedrijf uit Cupertino een mooi financieel steuntje in de rug. Gezien de uitspraak van Cook is het mogelijk dat in de toekomst de samenwerking verder uitgebreid zal worden. Wat denk jij dat beide bedrijven elkaar extra te bieden hebben?

 

Reacties

15 reacties
 • Profielfoto
  Verwijderen

  De vertaal service van OMT….

 • Profielfoto
  Barend Mars

  1.4 miljoen iphones en de operator heeft 730 miljoen klanten dat is nog niet eens een druppel op een gloeiend plaat waarom niet 5 miljoen of 10 klanten genoeg

 • Profielfoto
  Serge Nelissen

  @redactie
  Het belooft dan ook een mooi eerste kwartaal te worden…

 • Profielfoto
  Trat

  1.4 miljoen iphones en de operator heeft 730 miljoen klanten dat is nog niet eens een druppel op een gloeiend plaat waarom niet 5 miljoen of 10 klanten genoeg

  Bedenk dat dit aantal alleen maar zal toenemen omdat de huidige (grijze) import iphones niet kunnen draaien op het Chinese 3G netwerk. Die klanten hebben nou eenmaal wat geld te besteden en zullen zeker een echte Chinese 5s gaan kopen. Daardoor komt er een hoop 2e hands spul vrij en begint de machine daar straks te draaien (zoals hij ook begon toen in NL de eerste 3G op de markt kwam en de eerste iphones van de hand werden gedaan).

  Ik ga vandaag ook maar eens een unlocked 5s kopen: is gewoon een mooie telefoon.

 • Profielfoto
  Hydræ

  Of zoals Sinterklaas het goed samenvatte: “Dan mogen ze uitpakken wat ze het hele jaar hebben ingepakt.”

 • Profielfoto
  essiw

  @Barend, beter te weinig verschepen dan teveel, je weet natuurlijk nooit hoe het aan slaat, waarschijnlijk zijn de meeste chinezen wel blij met het alternatief dat ze nu hebben.

 • Profielfoto
  koen

  Je kunt het hem horen zeggen: “Team, I am very proud of all the hard work that you have put into this”

 • Profielfoto
  Dick de Roos

  Het is, denk ik, niet zo dat de iPhone 5x pas na deze deal in China te koop is.
  Reeds bij het uitkomen van de iPhone 5c heb ik in verschillende steden (Chengdu; Bejing, Kunming, Shanghai e.d.) grote reclameborden van deze telefoon gezien, met borden van de telefoons in alle kleuren naast elkaar. Of groot tegen gevels.
  Maar misschien was het alleen een warmmakertje.
  Verder waren er opvallend veel Chinezen die een iPhone en/of iPad gebruikten.
  Overigens heb ik niet bij iedereen kunnen checken of het geen namaak betrof, maar degene van wie ik het apparaat in handen kreeg of met wie ik gesproken heb, hadden een echt Apple-apparaat in bezit.
  “iPhone! yes! Yes!”

 • Profielfoto
  essiw

  ^Misschien sim-lock vrije toestellen?

 • Profielfoto
  Dick de Roos

  Sim-lock-vrij. Dat zou kunnen.
  Nooit zo op gelet.
  Ik had een sim-lock-vrij van China Unicom voor gewoon bellen en verder interesseerde het mij niet zo.

 • Profielfoto
  Trat

  ^Meer dan bellen kunnen ze er daar zonder wifi ook niet mee omdat de grijze imports niet op de Chinese 3G netwerken werken. Pas vanaf nu zullen er iPhones komen die technisch voorbereid zijn om op het 3G netwerk van China Mobile te kunnen…

 • Profielfoto
  petjez

  Ik ben 10 dagen geleden in de Apple Store van Beijing geweest. Daar lagen voldoende iPhones. Dus ik denk dat ze al verkocht werden, maar misschien niet via China Mobile.

 • Profielfoto
  RobbieB

  Barend Mars 4 uur geleden
  1.4 miljoen iphones en de operator heeft 730 miljoen klanten dat is nog niet eens een druppel op een gloeiend plaat waarom niet 5 miljoen of 10 klanten genoeg

  Bedenk dat dit de voorraad is voor het eerste weekend. Het moet ook financieel haalbaar zijn. Stel dat China Mobile ‚ā¨400 betaald per toestel (waarschijnlijk veel meer, maar laten we hiervan uitgaan.

  1.400.000 * 400 = ‚ā¨560.000.000 aan voorraad die op de schap ligt. Doe dat x7 en dan weet je hoeveel het kost om 10 miljoen iPhones in te kopen… uitgaande van ‚ā¨400.

  Een goed bedrijf zorgt ervoor dat voorraad zo kort mogelijk op de schap ligt. Het is niet dat ze na die 1.4 miljoen iPhones geen nieuwe meer krijgen…

 • Profielfoto
  MacRay

  Copy paste van Macrumors

 • Profielfoto
  leavestone

  RobbieB wat zou je zeggen van logistiek en het produceren, vergeet overigens niet dat China Unicom al een aantal jaren de iPhone verkoopt.