Maarten
Maarten Nieuws 15 januari 2014
Leestijd: 2 minuten

Tim Cook “incredibly optimistic” over de samenwerking met China Mobile

Het was een mooie aankondiging net voor de kerstdagen van 2013: de samenwerking tussen Apple en China Mobile. Na 5 jaar onderhandelen was er eindelijk een deal gesloten tussen de iPhone-fabrikant en ‘s werelds grootste mobiele telefonie provider. Twee dagen voor de verkoop start, spreekt Tim Cook zich uit over de deal.

In een interview met The Wall Street Journal laat Tim Cook weten “incredibly optimistic” te zijn over de samenwerking met China Mobile. Gisteren werd bekend dat er met de lancering in het vizier, 1,4 miljoen iPhone 5S toestellen zijn verscheept naar China Mobile. Het belooft dan ook een mooi eerste kwartaal te worden voor Apple met meer dan 3000 nieuwe verkooplocaties voor Apple in China. Met een uitspraak in hetzelfde interview laat Cook doorschemeren dat de samenwerking zich in de toekomst nog verder zal ontwikkelen, mogelijk meer dan alleen iPhone verkopen.

Er zijn al 1,4 miljoen iPhone 5S toestellen verscheept naar China Mobile.

Via China Mobile wil Apple zoveel mogelijk Chinese consumenten bereiken en het marktaandeel vergroten. China Mobile heeft namelijk een klantenbestand van maar liefst 700 miljoen abonnees. Ter vergelijking: Vodafone Nederland heeft 5,3 miljoen abonnees, gemeten op 31 maart 2013. Hoewel ongeveer een half miljoen iOS ontwikkelaars woonachtig is in China (naar zeggen van Tim Cook), hebben lokale telefoonmerken een bijzonder groot marktaandeel. De prijs van de iPhone blijft hoog in vergelijking met producten van fabrikanten als Huawei en Xiaomi.

Desalniettemin is Tim Cook, zoals eerder geschreven, enthousiast over de samenwerking:

We’ve gotten to know each other…today is a beginning, and I think there are lots more things our companies can do together in the future. – Tim Cook

Hoeveel de deal voor Apple precies gaat opleveren is niet duidelijk. Analisten schatten dat de deal kan zorgen voor 15 tot 39 miljoen iPhone verkopen via China Mobile. Dit geeft het bedrijf uit Cupertino een mooi financieel steuntje in de rug. Gezien de uitspraak van Cook is het mogelijk dat in de toekomst de samenwerking verder uitgebreid zal worden. Wat denk jij dat beide bedrijven elkaar extra te bieden hebben?

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Tim Cook “incredibly optimistic” over de samenwerking met China Mobile
Sluiten