Nintendo komt zonder games naar iOS

Door: Raymon Mens - 17 reacties

Ongeveer iedereen kent Nintendo-helden Mario, Toad en Luigi wel. Toch konden de loodgieter en zijn familie de Japanse gamegigant niet uit de rode cijfers krijgen. Tijdens een meeting in zijn thuisland moest Nintendo een operationeel verlies van 261 miljoen euro in het laatste kwartaal van 2013 bekend maken.

Eerder werd gespeculeerd dat Nintendo zijn winstgevendheid zou willen verbeteren door een aantal games ook voor iOS uit te brengen. Volgens The Wall Street Journal heeft het Japanse bedrijf bekend gemaakt inderdaad apps voor onder andere iOS uit te gaan brengen, maar dat dit alleen ‘service apps’ en geen games zullen zijn.

Nintendo-baas Satoru Iwata moet de gamemaker door een moeilijke periode loodsen.
Nintendo-baas Satoru Iwata moet de gamemaker door een moeilijke periode loodsen.

Wat deze apps precies zullen zullen inhouden is nog onduidelijk. In een toelichting zei Satoru Iwata, directeur van Nintendo, dat de apps vooral zullen dienen om de betrokkenheid van klanten te vergroten. Hoewel dit in de richting van marketing via apps wijst, benadrukt Nintendo dat de apps ook praktisch nuttig en leuk zullen zijn. Mogelijk kan gedacht worden aan extra kaarten, statistieken of minigames.

De verkoopcijfers van de nieuwe Wii U-console laten momenteel ten wensen over. Hierdoor ligt er een flinke druk op het management van Nintendo. Voorlopig lijkt het bedrijf nog vast te houden aan eigen consoles en handhelds. Spelen met Mario, Donkey Kong en Link op de iPhone of iPad lijkt er dus voorlopig niet in te zitten.

 

Reacties

17 reacties
 • Profielfoto
  iFlorens

  Ik snap wel dat ze het liever niet willen, maar ze zouden veel geld verdienen als ze echt de games zouden verkopen op iOS. Denk dat veel mensen daar wel €5 tot €10 voor over hebben. Heel veel mensen.

 • Profielfoto
  Abelvoyen

  Inderdaad, gewoon de oude gameboy advance pokemon spellen verkopen

 • Profielfoto
  SunKeeper

  Ze hebben niet alleen in hun vingers gesneden, maar hun vingers eraf gesneden en alle eigen ruiten ingegooid door zo lang te wachten met het uitbrengen van een opvolger van de Wii.

  Natuurlijk was daar de iPod touch en de App Store, maar daar hadden ze bovenop moeten springen met een nieuwe console die net alle tekortkomingen van de Wii zou kunnen oplossen. Dan hadden ze een markt kunnen aanspreken, Sony en Microsoft hadden op dat moment namelijk niets bijzonders.

  Nu waren ze alsnog eerder dan Sony en Microsoft, maar die laatste gaan er wel keihard met de winst vandoor qua console-verkoop. Nintendo kan wel inpakken nu, uit welke markt denken ze nog iets te gaan halen?

 • Profielfoto
  Hydræ

  Zo is Sega na het verlies van de Dreamcast verder gegaan in games ontwikkelen voor andere platformen, en staat Sonic nu wel in de App Store. Ik denk dat hardware steeds minder belangrijk is, het gaat om wie heeft de beste games en het beste systeem om deze te distribueren.

 • Profielfoto
  Loek1991

  Ik zou zo 5 euro aftikken voor zo’n Gameboy Pokémon klassieker op iOS, en met mij vele anderen. Het kost ze werkelijk niks om een emulator voor iOS te maken om die oude roms mee af te spelen. Voor jailbreak zijn er zelfs al een paar in omloop. Pure winst voor Nintendo lijkt me. Waarom ze het niet doen blijft mij een raadsel.

 • Profielfoto
  essiw

  Inderdaad, oude games op de ipad zou geweldig zijn. Het hoeven niet de nieuwste te zijn, daarmee gooien ze hun eigen markt niet in.

 • Profielfoto
  App69

  Zelda.

 • Profielfoto
  Needler

  98% van de Nintendo games hebben knoppen nodig. Als je denkt dat een touchscreen de Nintendo controllers kan vervangen ben je geen echte gamer. Ik moet er niet aan denken om The Legend of Zelda: Ocarina of Time te moeten spelen zonder fysieke knoppen en sticks. Als de DualShock 4 (PS4 controller) nou eens zou werken op iDevices wordt het een heel ander verhaal. Zeker als Apple met games op de Apple TV komt.

  Maar Nintendo games op iOS gaat (voorlopig) niet gebeuren. Net zoals Apple geen OS X licenties aan clones moet geven moet Nintendo haar games niet aan derden geven. Nintendo heeft nog iets van 15 miljard dollar aan cashreserves. Dus voorlopig zitten ze het nog even uit.

 • Profielfoto
  Nautdeapplefan

  Als ze gewoon oude Mario, Pokemon etc. Zouden uitbrengen zijn er echt veel mensen die daar vast een tientje voor over hebben.

 • Profielfoto
  Petje

  Ik heb net een half jaar de WII U gekocht, maar ik vindt dat er geen leuke games op deze console uitkomen.
  Een aantal spellen als Zelda is gewoon een remake van het oude spel.
  Ik vindt dat er echt nieuwe spellen moeten uitkomen met de kracht van de WiiU anders denk ik dat nintendo ten dode is opgeschreven.

 • Profielfoto
  Jeffry

  Ja Zelda!!:)

 • Profielfoto
  aspers

  Echt, als iemand zo eigenwijs blijft, dan gun ik je een faillisement! Een game als Mario is perfect voor iOS! Gewoon even een level lekker snel spelen. Klaar…

  De tijd van console’s aanschaffen is bijna voorbij. Games zullen veel meer universeel uitkomen voor diverse platforms.

  Ik zou het in elk geval meteen aanschaffen (terwijl ik nu thuis dus geen device van Nintendo heb liggen). Ben er van overtuigd dat ze in no-time weer de plus in zouden gaan. Maar ja…

 • Profielfoto
  Needler

  Echt, als iemand zo eigenwijs blijft, dan gun ik je een faillisement! Een game als Mario is perfect voor iOS! Gewoon even een level lekker snel spelen. Klaar…

  Welke Mario ga jij spelen op je touchscreen iDevice? Mario Party is misschien de enige die te doen is. Een deel uit de main serie Super Mario is niet te spelen zonder knoppen.

 • Profielfoto
  Xcode

  De hardware slag hebben ze verloren, maar ze hebben meer dan genoeg interessante oude games en nieuwe mogelijkheden. Jammer dat ze dat niet inzien, Nintendo zou volgend jaar rond dezelfde tijd weer goede resultaten kunnen boeken.

 • Profielfoto
  Floris De Munck

  Als Nintendo met zoiets komt zou dat erg succesvol kunnen zijn denk ik …

 • Profielfoto
  Floris De Munck
 • Profielfoto
  mausklaus2002

  Advance wars op de iPad! Zou zo goed zijn:-)