Mijn eerste Mac: de Macintosh Plus van mijn vader

Door: Koen van Tongeren - 37 reacties

Het is 1986, Spanje en Portugal sluiten zich aan bij de Europese Gemeenschap, in Zweden wordt de eerste niet-rokersvlucht uitgevoerd en dichter bij huis wordt Flevoland de twaalfde provincie van Nederland. Kortom, een jaar waarin veel nieuwe dingen gebeurden die vandaag de dag heel gewoon gevonden worden.

Hetzelfde gebeurde dat jaar op microniveau in een huis in Nijmegen. Daar kwam mijn vader op een dag binnen met een grote doos waar hij kort ervoor 8300 gulden voor had betaald. Uit de doos kwam een gloednieuwe Macintosh Plus tevoorschijn.¬†Als zesjarig jongetje kon ik niet bevatten hoe groot de impact zou zijn van de computer die opgetild aan zijn ge√Įntegreerde handvat uit het piepschuim naar boven kwam. E√©n ding wist ik wel meteen: dit is pure magie.

macplus1
De Macintosh Plus met (optionele) draagtas.

Mijn eerste Mac was dus eigenlijk de eerste Mac van mijn vader. Werkzaam bij de faculteit Wijsbegeerte van de Katholieke Universiteit Nijmegen, en thuis een gezin met drie jonge kinderen behoorde hij zeker niet tot de typische Mac-doelgroep. Op de universiteit waren computers vooral te vinden in het rekencentrum van beta-faculteiten.¬†Op bureaus stonden typemachines. Wie veel te typen had en het zich kon veroorloven gebruikte een elektrische typemachine. Op een computer kon je weliswaar eenvoudiger lange teksten typen maar je betaalde er een prijs voor, letterlijk. Had je zo’n computer en wist je ‘m te bedienen, dan moest er alsnog een printer bijgekocht worden voordat je die getikte teksten kon delen met anderen. Het internet was nog ver weg.

Toch kocht mijn vader met een mager salaris zijn eerste computer en wel een Mac. Dit nadat een jonge collega op een dag zijn kantoor binnenliep met een eigen Macintosh in bijpassende draagtas. Op het scherm verscheen een virtueel bureau. Op kleine plastic diskettes stonden √°l zijn documenten; altijd beschikbaar om bewerkt of geprint te worden.

macplus2
De Mac Plus werd onder andere geleverd met een handleiding op cassette en gekleurde Apple-stickers.

Zo gebeurde het dat de Macintosh Plus ons huis in kwam en ik voor het eerst in mijn leven geconfronteerd werd met een personal computer. In de basis waren er veel gelijkenissen met de computer waar ik nu deze herinnering op tik, al was het dagelijks gebruik compleet verschillend, te beginnen bij de opstartprocedure. Met een grote knop aan de achterkant zette je de Mac aan waarna een harde piep te horen was. Daarna was er volledige stilte; geen ventilator of een krakende harde schijf. Er gebeurde pas wat nadat je het systeem laadde vanaf een 3,5-inch diskette waar 800 kilobyte op paste. Er verscheen een lachend gezichtje in beeld en na een opstartprocedure van een paar minuten kwam het bureaublad met mappen en een prullenbak in beeld. Om een programma te starten moest eerst de diskette verwisseld worden. Multitasking bestond nog niet; je werkte in één programma tegelijkertijd.

De Macintosh Plus van mijn vader heeft altijd dienst gedaan als tekstverwerker. Alleen al van het [ploink ploink]-geluid dat het toetsenbord maakte kon ik als kind genieten. Dat genot ging over in pure fascinatie wanneer ik, bij wijze van uitzondering, zelf achter het zwartwitscherm mocht zitten. Dat ik 512×342 pixels voor me had wist ik nog niet. Wel moet ik ervaren hebben dat ik voor het eerst iets nieuws zag dat ik t√≥ch direct begreep. Als ik het kleine kastje naast het toetsenbord bewoog ging het pijltje op het scherm heen en weer. Als ik op het knopje drukte gebeurde er iets.

Het spelen op de Mac van mijn vader begon met het ontdekken van Systeem 6. Het openen van mapjes, een schijf naar de prullenmand slepen waardoor de diskette uitgespuugd werd, het spelletje Breakout dat onderdeel van het systeem was, alles op de Mac reageerde op de muis en kon mij als zesjarige boeien.

macplus3
Systeem 6 op ware resolutie.

Gelukkig had mijn vader door dat zijn Macintosh niet gemaakt was om zijn leven te slijten als veredelde typemachine, ook al kwam hij zelf niet verder dan de tekstverwerker WriteNow. Onder het kleine groepje Mac-gebruikers op de universiteit ontstond een levendige ruilhandel in software en zo verschenen er al snel andere programma’s op onze Mac Plus.

Er kwamen tekenprogramma’s om uitnodigingen voor kinderfeestjes te maken, compleet met gekke letters en tekeningen en uitgeprint met de inmiddels aangeschafte Image Writer matrixprinter. Die werd ook gebruikt voor het printen van schoolwerkstukken, al moest menig leraar er eerst van overtuigd worden dat schoolwerk niet handgeschreven hoeft te zijn. Schoolvriendjes staarden met open mond naar het scherm tijdens het spelen van spelletjes als Airborne waar zelfs √©chte muziek en geluiden in zat. Mijn vader liet me meestal mijn gang gaan op de Mac, behalve bij het spelen van Tetris. Daarbij kon hij het niet laten om zich te bemoeien met de te gebruiken tactiek om de blokjes netjes te stapelen.

De Macintosh Plus was een ruwe schets van de computer waar ik nu onafscheidelijk van ben. Toch werd mij al snel duidelijk dat er veel potentie schuilging achter de beige kast op het bureau van mijn vader. Daar kwam ik echter op bijzondere wijze achter; dankzij een tekenprogramma.

macplus4
Mac Paint

Ik vond het geweldig om in Mac Paint een achtegrond te maken in baksteenpatroon en er vervolgens met de spuitbus KOEN op te spuiten. Misschien beschaamd voor mijn virtuele baldadigheid wiste ik alles vervolgens weer uit met de gum die, zo legde mijn vader uit, nooit op zou raken.

Met de metafoor van een oneindige gum werd voor mij in 1986 duidelijk wat nu vanzelfsprekend is.¬†De computer bleek toegang te bieden tot een wereld waar woorden als ‘einde’, ‘leeg’ en ‘afgelopen’ niet bestaan. De ontwikkeling die de Mac de afgelopen 30 jaar heeft doorgemaakt, gecombineerd met de razendsnelle opkomst van het internet heeft het bevestigd:¬†de digitale wereld is eindeloos en met een Mac wordt hij nog n√©t iets mooier.

Wat was jouw eerste Mac-ervaring?

Reacties

37 reacties
 • Profielfoto
  Erik Van der bijl

  Geweldig (:

 • Profielfoto
  GerryvanBakel

  Ook mijn eerste computer was een Mac+, volgens mij kostte hij toen rond de 3000 gulden, bijeengespaard op mijn zilvervlootrekening. Op de School voor de Journalistiek in Utrecht had ik kennisgemaakt met de Macs en ik vond ze geweldig. Anderen mochten zeggen: what you see is all you get, ik vond dat witte scherm met zwarte letters een verademing na de zwarte schrmen met gele of groene cursor. De leukste anti-Apple-slogan vond ik trouwens: A Mac (Apple) is like a monorail in Disneyland, you don’t go anywhere but the kids like it. Absoluut.
  Zo’n Mac+ wilde ik ook. Geen harde schijf, alleen 1 MB RAMgeheugen en als tekstverwerker gebruikte ik McWrite, slechts 370 KB groot. Ik schreef er mijn examenwerk op en later verhuisde de Mac mee naar LA, waar we hem ook gebruikten om te chatten via Apple-talk met onze vrienden in Amsterdam.
  Eerlijk gezegd, weet ik niet meer wanneer ik precies afscheid heb genomen van mijn Mac, maar nog vele verhuizingen later vind ik steeds weer die kleine floppy disk die nu nergens meer inpassen. Ik kocht of kreeg een paar keer een pc, maar sinds 2006 ben ik weer terug bij Apple en de Mac (van Macbook via iMac naar Air). En al ben blij met alle draadloze connecties en de eindeloze opslagruimte, soms heb ik nog wel heimwee naar de de tijd dat 370 KB genoeg was om een leuk stukje te schrijven.

 • Profielfoto
  edwinveneman

  Mijn eerste ervaring met een Mac was bij, destijds, mijn baas. Ik ging aan het werk als signmaker, in 1996. Ik werd er chagrijnig van en vervloekte de PowerMac! Ik was een doorgewinterde Windows gebruiker en kende dat van voor tot achter. Nu bijna 17 jaar later heb ik zo’n beetje elk Apple apparaat zelf gehad en 1 ding weet ik zeker: zolang Apple bestaat wil ik met niets anders meer werken!

 • Profielfoto
  JeePee123

  Ook een plusje, maar daarna een MacII. 2mb geheugen, ik meen 20mb harde schijf en een 11 inch grijstinten scherm. MacWrite en MacDraw. Mijn helden. Kon je de mooiste rapporten mee maken. Ongehoord in die tijd. Ook nog Excel 4.2 op die II gehad. Ongekend mooie grafieken. Was zo rond ’88. De Mac+ in ’86/’87. Heb gelukkig nooit een Windows PC gehad. Lucky me. Nu de sterkste iMac’s met Mavericks. Maar favoriete OS door de tijd heen 6.0.7. gevolgd dor 10.6.8.

 • Profielfoto
  1984

  Wat was jouw eerste Mac-ervaring?

  Grafisch werk wat voorheen door 4 mensen gedaan werd, werd kort na de Mac nog door 1 persoon gedaan.nadat de de tekentafels , doka etc verdwenen waren.
  Dat is de andere kant .

 • Profielfoto
  koen

  Ook toen waren er al gekken die de Mac gingen openmaken:

  https://www.youtube.com/watch?v=Zz90MkUcho8

 • Profielfoto
  Barend Mars

  Leuk verhaal man

 • Profielfoto
  veyske

  Mooi verhaal idd!

 • Profielfoto
  pim939

  Mooi verhaal idd!
  Mijn eerste ervaring op een Mac was bijna 4 jaar geleden. We gebruikten alleen maar Dell pc’s thuis en op school. Ik werd echt gek van die dingen. Dus ik besloot “rebels” een iMac te kopen. Daar heb ik nog geen moment spijt van gehad. Hij werkt nog steeds goed en oogt heel mooi op mijn bureau.

 • Profielfoto
  Hydræ

  Ik kreeg m’n eerste computer een Sony MSX-1 in 1992. Ik was net zo blij als Koen in dit verhaal. Daarna altijd met Windows gewerkt en nooit naar Apple omgekeken. M’n eerste Mac was op advies van een collega in 2009, en toen sloeg het Apple virus toe. “Zij die blind waren, zagen het licht…” hehe:smile:

 • Profielfoto
  computer space

  Bij mij hetzelfde, ook pa met een plus, maar de ervaring was niet hetzelfde. Na de P2000T van Philips, was dit natuurlijk weer als jongetje van @)*(&$# PA! waarom weer zo’n kutcomputer! Bij de P2000T wilde je eigenlijk een C64, nu had het een Amiga of PC moeten zijn. Dus gamen was weer bij vriendjes, en thuis af en toe een streepje MacPaint (wel cool was de mirror-functie!). Pas vele jaren later begon het een beetje een voordeel te worden, en nu achteraf is het wel cool geweest om met Freehand 2 en Pagemaker 1 te zijn opgegroeid.

  En hij was natuurlijk gruwelijk lelijk. In retrospectief nog steeds trouwens. Best grappig om de desingbeslissingen nu terug te lezen en daarin als ontwerper leuke dingen te herkennen, maar mooi was ie natuurlijk nooit.
  Vooral lachen dat verhaal in Jobs bio over de kleur beige. Ik heb altijd gedacht dat het noodzakelijk kwaad was, dat die eerste Mac zo stijf stond van de broomhoudende vlamvertragers dat het enkel zo smerig kon. Bleek het dus een enorme zoektocht naar het perfecte beige! Volgende keer gewoon wit of grijs graag!

  Europa en Japan was veel frivoler in die tijd dan de VS. ZX Spectrum, Ping-O-Tronic, Videopac G7200, Sega Master System etc. Daar was dat Amerikaanse “Design” natuurlijk prutswerk bij.

 • Profielfoto
  Matthijs Logemann

  Mijn eerste mac heb ik pas sinds kort eigenlijk… Gekocht om te gaan programmeren voor iOS. Ik ben 14 jaar en ja ik programmeer apps, nu ook voor Thinking Cleaner (de Roomba robotstofzuiger uitbreiding voor wifi en meer!). Ik ben opgegroeid met Windows, maar toen ik de Mac (ik was denk ik rond een jaar of 8/9) zag: WOW! Zulke mooie apparaten… Het enige nadeel was dat ze zo duur zijn.
  Nu heb ik een MacBook Pro en ik wil niets anders meer! Op school hebben we computers met Windows 7, blehg!, geef mij maar een Mac!

 • Profielfoto
  Jupilerke13

  Altijd leuk dit soort verhalen.

  Mijn eigen eerste ervaring met Mac’s was toen ik in 2009 naar de middelbare school ging. Natuurlijk had ik al eens vaker van Apple gehoord, we hadden immers een eerste generatie iPod Nano in huis. Toen ik destijds naar de brugklas ging, moesten we de schoolboeken nog zelf betalen. De school was toen al enkele jaren bezig met MacBooks. Doordat de boeken nog zelf betaald moesten worden kon school ons verplicht stellen een MacBook te kopen. En zo werd ik de trotse eigenaar van een witte mid-2009 MacBook 2.13GHz Intel Core 2 Duo met 2GB ram en 160GB HD.

  Helaas heeft deze trouwe vriend vorig jaar de geest gegeven, en na een kort consult bij Ivizi kwamen we tot de conclusie dat reparatie door het (zeer) vele gebruik en (redelijk onvoorzichtig) vervoer in de tas niet meer de beste optie was, en dat het toch maar uitstel van executie betekende. Ik had echter dringend een computer nodig voor school, en dus hebben we diezelfde dag een mooie nieuwe mid-2012 MacBook Pro 2,5GHz i5, 4GB ram en 500GB HD, waar ik op dit moment dit bericht mee schrijf. (al zij dat via Windows 8.1 onder bootcamp)

  Ik moet zeggen dat er toch altijd wel weer mooie verhalen verschijnen hier op OMT.

 • Profielfoto
  Raddie

  Heel herkenbaar, Koen. Ook 1986, vergelijkbare situatie met een vader die plotseling met een Mac Plus ED binnen kwam zetten. Via een collega was hij ermee in aanraking gekomen. In het begin geen idee wat je ermee moest doen, gelukkig hadden we nog een externe disk drive (woog 10 kg denk ik) met zo’n dikke SCSI kabel waar een tweede floppy disc in kon, dat was dus voor de applicaties. Dark Castle was het favoriete spel. Geweldig, en (priv√©) nooit meer weggeweest.

  Een aantal jaar na de Plus kwam er een echte Mac SE in huis, met 30 Mb HD! Ik wist toen werkelijk niet hoe ik dat ooit allemaal nodig zou kunnen hebben. Internet vanaf 1990 op de universiteit. Veel veranderd in die paar decennia, nu draaien we onze hand niet meer om voor een mobiel videogesprekje naar de andere kant van de wereld vanuit de trein en vinden we het raar als het een keer niet werkt.

  Dank voor dit stukje jeugdsentiment!

 • Profielfoto
  koen

  Ik weet nog heel goed, tijdens mijn studie moest ik een rapport schrijven op een computer. Ik vond het maar niets, gele letters op een blauwe achterground, en dan allerlei rare codes die je nodig had om je tekst op te maken. WordPerfect heette dat. Maar goed ik wist niet beter, ik had het liever gewoon geschreven op papier, maar de docent stond erop om het op een computer te doen.

  Wat later tijdens een vervolgstudie hadden ze Macs, die kleine postzegeltjes zoals we ze liefkozend noemden. En die had zwarte letters op een witte achtergrond, net zoals wanneer schrijft. Hoe geniaal was dat! Vanaf dat moment zijn er alleen maar Macs bij ons in huis. Behalve dan de PC laptops die de kinderen via school gebruiken.

 • Profielfoto
  The Redesigner

  Leuke verhalen hier.

  Mijn eerste ervaring was met de G4, die met het beeldscherm wat je alle kanten kon opdraaien. Prachtig ding.

  Nog steeds het beste Mac design in mijn ogen.

 • Profielfoto
  Tjerker

  Ja, herkenbaar! Mijn vader kwam rond die tijd thuis met een Commodore 64… bij een vriendje stond een Atari en later bij de omroep Veronica kwam ik in een mac Walhalla, met een heus netwerk van plusjes, LC’s, de eerste Powerbook, laserwriters, de Quadra en natuurlijk de Macintosh TV. Kon je intern mailen en kreeg je van elke mail een return receipt. Vooral grappig als je all@ mailde… En, ow, SimCity!

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Bij ons thuis was ik het zelf (niet mijn vader dus) die met computers aan de slag ging. Mijn allereerste ervaring met de computer was dus geen ‘Mac ervaring’ maar een ‘Apple ervaring’. Sommige mensen denken dat ‘de Mac’ de eerste computer was van Apple maar dat is dus niet waar.
  Daar v√≥√≥r had je de Apple I en II computers en de Apple II plus was mijn eerste ervaring met een computer eind jaren ’70.

  Ik had in eerste instantie nog geen floppydrive waar je in vergelijking met een 2TB harde schijf een klein fortuin voor moest neertellen. Nee, ik had een cassetterecorder aan mijn Apple hangen waarmee je via een speciale radiozender programma’s kon inladen. 24 of 48k duurde ongeveer een kwartiertje omdat de lengte en duur van de ‘uitzending’ 1 op 1 was.

  En hoe vaak ik op die Apple met het zweet in mijn handen ‘pong’ heb gespeeld weet ik niet meer.

  Mijn eerste Mac kwam pas na 2 andere computers van Apple en was de PowerMac 6100. Ik ging toen van ‘enkele’ MHz naar 60 en dat was het verschil tussen een Daf en een Ferrari.

 • Profielfoto
  Anoniem ex-lid

  Leuk verhaal.

 • Profielfoto
  maconly

  Ik denk 1997 een Performa 6200 iedereen vertelde me dat ik gek was zo’n macintosh daar kun je niets mee.
  Ik geloof dat. Ik fl 2400 kwijt was voor de computer fl 350 voor mn 64 k modem en nog eens fl 380 voor 16 mb extra geheugen.
  Bij xs4all het net op dat was niet makkelijk er liep er daar maar 1 rond die wist hoe dat moest.
  Nooit meer op iets anders gewerkt van de performa 6200 naar een G3 blue white 233 mhz naar een G4 grey desktop 400 mhz , tot m’n imac 3.5GHz Quad-core Intel Core i7, Turbo Boost up to 3.9GHz
  32GB 1600MHz DDR3 SDRAM – 4X8GB
  3TB Fusion Drive
  NVIDIA GeForce GTX 780M 4GB GDDR5

  Op mijn zaak ook imacs al het personeel iphone’s , op vakantie macair bij me ipad en iphone .
  Als een ware zendeling heel wat vrienden aan de mac gebracht.

  Ik kan vaak heel kritisch zijn maar ben 100% Apple fan .

 • Profielfoto
  KarelWillem

  De eerste was deze:

  Ge√Įntroduceerd in het jaar v√≥√≥r de Macintosh, en wereldwijd een groot succes (¬Ī 8000 stuks verkocht).;)

  Ik kocht hem in (waarschijnlijk) 1984 voor 99 gulden.

 • Profielfoto
  ernst.

  Terugkomend op de OP.

  De Macintosh Plus met (optionele) draagtas.

  Ik wist niet dat je optioneel die grote stoffen tas kon kiezen?
  Ik kreeg bij mijn aanschaf van de 512K deze tas er gewoon bij omdat daar juist de Macintosh in moest te samen met alle toebehoren. Printer die ik gelijktijdig erbij nam uiteraard niet.

  Of wist de schrijver e.e.a niet zeker en gokte hij dat het optioneel was?
  Oh en de 128K en 512 hadden die Macintosh tekst op de voorkant niet.

 • Profielfoto
  ro_me

  Eerste ervaringen met een Apple waren leuk. Maar ik moet zeggen dat de eerste home-computers vele malen spannender waren. De Sinclair ZX81en daarna de P2000T. En natuurlijk de C64 als ultieme game computer.
  Toen Apple met hun ‘PC’ kwam was het niet meer nieuw, gewoon evolutie. Die eerste homecomputers waren nieuwe techniek die je in huis kon halen.

 • Profielfoto
  Multimediaknaller

  Jij moet sprookjes gaan schrijven, maar dan waar gebeurde! Wat leest jou verhaal lekker en dromerig weg(y)

 • Profielfoto
  KarelWillem

  …Ik wist niet dat je optioneel die grote stoffen tas kon kiezen?… … Of wist de schrijver e.e.a niet zeker en gokte hij dat het optioneel was?

  .
  Dat was absoluut een optie, en zeker niet standaard meegeleverd.

 • Profielfoto
  bouwquest

  Ik werkte in 1986 op de mac plus van de Architect Zeilermaker waar ik mijn MTS stage liep. We hadden op Filemaker, word en excel een programma in elkaar gezet die gebouwen konden voorzien van onderhoud schema’s. Prachtig werkt perfect! Maar de inhoud was toch steeds weer veel en net iets anders.
  Daarna hele lang tijd niets! Totdat ik in 1991 van mijn werkgever de mogelijkheid kreeg om het hele architectenbureau (Archiment) waar ik toen werkte mocht autimatiseren. 3 IIfx en 32″ hitachi beeldschermen werden aangeschaft. Fl 150.000,- gulden. Hiermee ben ik afgestudeerd op de academie van Bouwkunst in Arnhem. De 3D tekeningen waren voor die tijd fantastisch. In april begonnen met Architrion en dacht om niet te gebruiken voor mijn afstuderen. In september maakte ik persepktieven die een rekentijd van 2,5 dag nodig hadden. Super! En in november afgestudeerd. Daarna nooit meer los gelaten en al vanaf 1998 met de voorloper van Revit gewerkt. Dat heette toen nog “relationeel gebouwmodel” ipv. BIM.

 • Profielfoto
  Ostinato

  Oh de nostalgie. Mijn eerste computer was ook een Plus. Wat een heerlijk ding was dat. De enige in de wijde omtrek met WYSIWIG-tekstverwerker (volgens mij was het Word, dat toen nog niet op Windows beschikbaar was). Printen met de StyleWriter gaf de mooiste prints ooit. En: fatsoenlijk geluid, toen de meeste pc’s alleen amechtig konden piepen.

  4MB intern geheugen, geen harde schijf. Opstarten van systeemflop. Programma opstarten? Flop er in, flop er uit, flop er in, flop eruit. Later een externe hd van maar liefst 40MB aangeschaft. Wat een luxe was dat.

  Favoriete spellen destijds: Crystal Quest, Pararena en Tetris.

  System 7 is misschien nog steeds wel mijn favoriete OS.

  Edit: de Plus is de enige computer die ik gehad heb, waar ik een soort emotionele band mee voelde. Dat ding was gewoon een vriendje in huis. Alleen al die Happy Mac als je ‘m opstartte. En als ik een keer de Sad Mac te zien kreeg, maakte ik me echt zorgen. Ja, ja, ik weet het, echt gezond komt het niet over.

 • Profielfoto
  celie

  Mijn eerste was de 512.. Ik denk 1984. Het zou leuk zijn om die oude games op de ipad of macbook te spelen.

 • Profielfoto
  boerke

  1984 24 jan….
  De feestelijke intro van de Macintosh in het Autotron/Drunen.
  Alle offici√ęle Appledealers waren uitgenodigd,
  Dus ik en een bedrijfsleider gingen ’s morgens vroeg van Groningen naar Drunen.
  Er lag een stevig pak sneeuw, maar geen problemen.
  Leuke dag, eten, schotse pijpers, computers, conculegaas/vrienden etc.
  Toen in de middag terug….Het weer was ietwat (veel) slechter geworden,
  Uiteindelijk viel er zoveel sneeuw dat de enige mogelijkheid achter een sneeuwschuiver rijden was. We hebben er ongeveer 6 uur over gedaan!

  Plm 3 weken later een pakket van Apple. Met een Mac 128K en een Imagewriter, om in de winkel neer te zetten als toonmodel.
  Hij was nog 110 volt, dus een hele grote transformator ervoor.

  Nu had ik nog een broertje op de middelbare school, die het volgend weekend een scriptie moest afmaken, dus ik dacht “Dat moet kunnen”

  Dus zaterdagmiddag (na winkelsluiting) op de fiets met 2 grote boodschappentassen aan het stuur.
  Aan de ene kant de Mac, aan de andere kant de (enorme) trafo en printer.
  Weer een heidense (slinger) tocht naar huis (toch weer 12 KM),
  en aan het werk.
  Hij moest eerst natuurlijk die Macwrite ietwat proberen, maar na een uurtje gingen we los. Om 3 uur ’s nachts was zijn opgeschreven scriptie ingeklopt, en gelayout. Prima.
  Maar wat is een verhaal zonder plaatjes?
  De zondag daarna hebben we besteed aan Macpaint en het maken van tekeningen, en die er tussengeplakt.
  Uiteindelijk waren we maandag vroeg klaar…
  De printout…
  De Verbeteringen…
  En klaar…
  We konden nog net 4 uur naar bed voordat hij naar school moest,
  en ik moest even later die 20 kilo weer aan het stuur hangen en 12 Km fietsen.

  Maar het werd een 9!

  Ik heb de scriptie nog steeds ergens op de zolder liggen.(printout)
  Het is waarschijnlijk het eerste complete document dat in heel Europa is gemaakt op een Mac!

 • Profielfoto
  aukem

  wauw ook al zo’n mooi verhaal!

 • Profielfoto
  Dorkiban

  Mijn eerste mac was een Atari ST…. Ik was met een studie gestart in 1991 en onze universiteit had vele mac plussen. Echter, deze waren te duur voor mij. Je had wel kastjes (Sprectre heetten die dingen) waarmee je op de ST een mac hardwarematig kon emuleren. Omdat de Atari en de Mac dezelfde processoren hadden, hoefde je alleen een mac rom in de Spectre te hebben (werden ze zelfs mee geleverd, dacht ik) om een Apple te hebben. Werkte als een trein, althans, zo heb ik me laten vertellen. Want ook zo’n kastje was te duur. Nu was er ook een ondernemende programmeur, die dit kastje weer als software programma had verspreid, en die had ik dus. En dat werkte heel redelijk. Dus een paar jaar gewerkt op zo’n constructie. Mijn eerste echte mac was een tweedehands witte ibook G3, die het heeft gedaan tot het beruchte graphics card probleem (kapotte solderingen naar de grafische kaart) de kop opstak. Aaaah mooie tijden…

 • Profielfoto
  Lauwrence

  Geweldige verhalen! Graag meer van dit soort topics op OMT, heerlijk!

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Eigenlijk een geweldig achterhaald systeem als je ziet wat je met een Amiga uit 1985 allemaal MEER kon doen… Dat was destijds mijn machine. Helaas heeft Commodore dit geweldige systeem vroegtijdig om zeep geholpen. Ik vraag me wel eens af hoe computerland er nu had uit gezien als Amiga was blijven bestaan.

 • Profielfoto
  Evertson

  Mijn verhaal is wellicht een tikkie anders. Het was 1990 en ik was aan een computer toe, zo vond ik zelf. Echter, ik had totaal geen verstand van zaken en ben met mijn dochters naar Vogelenzang in Eindhoven gereden. Immers : daar hadden ze wel verstand van zaken zo was mij verzekerd. Ik weet het nog als de dag van gisteren. Ik werd door een behulpzame verkoper keurig te woord gestaan, maar van zijn verhaal over die PC’s begreep ik geen moer. Dus na een uurtje wilde ik vertrekken. Probleem : ik was mijn dochters in de winkel kwijtgeraakt. Ik zoeken en roepen. Wat bleek : ze stonden met z’n tweeen te spelen met een muis en een Mac. Het was een Performa 400. Zelfs die rot-apen konden er meteen mee overweg. ClarisWorks, alles stond er al op. Meteen gekocht plus een printer en ben mijn leve lang al mega-fan van het merk. Na de Performa kwam er een iMac. Vul de rest zelf maar in.

 • Profielfoto
  SvS

  Leuk @Evertson !:D
  Goed dat je dochters meegingen!

 • Profielfoto
  MacRidge

  Klopt cenobyte, mijn eerste was een Amiga 500, deze waren grafisch hun tijd ver vooruit en werkten met al eerder dan de Mac met mutltasking.
  Vervolgens op het werk gepionierd met de SE, CX en de FXII (droommachine met 16MB…).
  Zelf begonnen met een 8600 vanwege de multimedia mogelijkheden, dan de G3, G5 en vevolgens de MBP.
  Volgend jaar koop ik de 13″ iPad Air Pro met Standaard keyboardclamshell case, 512Gig ssd en 32 gig werkgeheugen…
  Oja en een gratis iWatch of iGlass naar keuze.
  Welterusten allemaal.

 • Profielfoto
  N3RD

  Ik ben van dezelfde leeftijd als Koen, sterker; we hebben bij elkaar in de klas gezeten op de HAVO.

  Mijn eerste PC ervaring zal met de Apple II series zijn, die nog steeds ergens stof ligt te pakken. Al voordat ik geboren was had m’n vader die aangeschaft om zo zelf berekeningen te maken op gebied van bedrijfskunde en klimaat.

  Destijds was hij de eerste met een PC in z’n dorp, dus aan anderen kon hij ’t niet vragen. Later zijn MS-DOS en Windows PC’s gekomen vanwege de prijs en uitwisselbaarheid van bestanden.

  Pas in 2011 heb ik alles eruit gedaan om een Mac, iPad en iPhone aan te schaffen.