Mijn eerste Mac: de iMac bij de Primafoon

Door: Jan David Hanrath - 38 reacties

Omdat de Mac deze week 30 jaar bestaat vertellen Koen, Lucas en ik onze verhalen hoe wij met de Mac in aanraking zijn gekomen. Gisteren was het de beurt aan Koen. vandaag mag ik een boekje opendoen over een tijd waarin de aankoopervaring van computers door bedrijven nog niet zo belangrijk werd gevonden.

Lucas en Koen mogen dan beweren dat ik op Apple-gebied een rookie ben omdat ik ‘pas’ met de allereerste iMac in 1998 de overstap naar Apple heb gemaakt, maar ik heb tenminste een bewuste keuze gemaakt. Dat kun je van de heren die het met de paplepel ingegoten¬†hebben gekregen niet zeggen. Hieronder mijn verhaal.

Ik heb twee pc’s gehad voordat ik de switch naar Apple maakte. De eerste was een 486 DX2 66 en de tweede een Pentium 133. Allebei clones, verpakt in een beige plastic computerkast en aangeschaft bij de Haagse winkel DES computers.

Een vergelijkbare computerwinkel
Een vergelijkbare computerwinkel

Het kopen van een computer bij DES was een belevenis, maar geen prettige. Je liep een winkel in waar het vol hing met gele briefjes. Daarop waren met rode stift dingen geschreven als ‘Soundblaster 16’, ‘Soundblaster 32 AWE’, ‘ATI 3D Xpression’ en ‘Matrox Millennium’. Onder de briefjes lagen stapels bont gekleurde dozen met computeronderdelen, maar ik had geen idee wat het allemaal was en of ik het nodig had.

Een verkoper in een slecht zittend pak sprak je aan en overspoelde je met nog meer technische termen. Het is alsof je je eten in een restaurant per ingredi√ęnt bestelt in plaats van te kiezen voor een creatie die door een deskundige kok is samengesteld. Wanneer je de ingredi√ęnten samenvoegt weet je niet of het zal smaken. Bij een computer konden de gevolgen alleen ernstiger zijn: je wist niet √≥f het √ľberhaupt ging werken. Voor je het weet conflicteert je videokaart met je controller omdat er een dipswitch verkeerd staat en word je opgezadeld met een vastloper of een blue screen of death.

Time to switch
Mijn echte interesse in Apple begon bij Gijs die naast een studiegenoot ook de broer van mede-OMT-er Lucas is. Hem was het Apple-virus ook met de paplepel ingegeven en hij maakte al sinds het begin van z’n studie bouwkunde mooie tekeningen op z’n eveneens beige Mac. Nadat ik een paar jaar had aangemodderd met zielloze tekeningen met een DOS-versie van AutoCAD wilde ik dat ook wel eens proberen. Op de lagere school had al wat vlieguren gemaakt door een werkstuk te typen¬†op de Mac Plus van onze achterburen, dus geheel nieuw was het niet voor me.

Ik zal onmiddellijk toegeven dat de aankoopervaring van pc’s inmiddels veel beter zal zijn dan toen, maar toen ik van Gijs hoorde dat Apple een iMac had aangekondigd en dat die in Nederland verkocht zou gaan worden bij Primafoon, was ik meteen overtuigd: mijn volgende computer werd een Mac.

Een iMac kocht je bij Primafoon
Een iMac kocht je bij Primafoon

Primafoon
Niet lang daarna was het zover. Ik ging naar de Primafoon, melde mij aan de balie en werd geholpen door een oudere vrouw. “E√©n iMac alstublieft”, vroeg ik. “Wat zegt u?”, de vrouw keek me onbegrijpend aan. “Een iMac, de nieuwe computer van Apple. Als het goed is verkoopt u die”. Ze ging te rade bij een collega die haar wist te vertellen dat hij inderdaad een stapel Apple-dozen had zien staan in het magazijn. Niet veel later stond er een witte doos met oranje zijkanten en een afbeelding van een doorzichtige helm-achtige computer op de balie. Ik rekende 3.284,- gulden af en vertrok met de zware doos.

iMac
Met kundiger personeel had ook deze aankoopervaring beter gekund, maar de iMac maakte dat eigenlijk onnodig. Er viel namelijk niets te kiezen, want dat had Apple al voor je gedaan. Net als een kundige kok met gevoel voor smaak √©n esthetiek. En met die keuzes was Apple vrij radicaal geweest. Zo hadden ze een floppy drive achterwege gelaten en er voor het aansluiten van randapparatuur iets ingestopt met de onbekende naam Universal Serial Bus. Dat zou nog wat worden met het overzetten van al mijn bestanden die ik op 3,5″ diskettes had staan.

Advertentie voor de eerste iMac
Advertentie voor de eerste iMac

Het enige USB-randapparaat dat je toen voor de Mac in Nederland kon kopen was een printer. USB floppy drives bestonden nog niet en omdat er op internet nog geen cloud bestond, moest ik, om de inhoud van mijn floppies over te zetten naar m’n iMac, uitwijken naar on-Apple-achtige maatregelen. Ik kocht een crosskabel, een aangepaste netwerkkabel waarmee je twee computers rechtstreeks aan elkaar kunt verbinden en installeerde Dave op de iMac. Met Dave werd het mogelijk om Windows-schijven te lezen via het netwerk en door de floppy drive op de Windows computer van m’n huisgenoot de delen had ik het voor elkaar.¬†Ik nam definitief afscheid van beige.

Ik heb nooit spijt gehad van de switch. Nooit meer een besturingssysteem opnieuw hoeven installeren omdat het traag werd, nooit meer hardware gekocht die niet werkte en al heel lang geen website meer gezien die niet compatible is met de Mac. Inmiddels ben ik 9 Macs verder en vraag ik me nog wel eens af waarom je zelf zou koken wanneer je een sterrenmaaltijd kant en klaar uit de doos kunt halen…

Reacties

38 reacties
 • Profielfoto
  Floris

  Gaaf!

 • Profielfoto
  gbruit

  En neit alleen een USB maar een ingebouwd modem. Met een draadje direct aan de telefoonlijn:)

 • Profielfoto
  gbruit

  niet*

 • Profielfoto
  aukem

  wauw… Mooi!:-)

 • Profielfoto
  Hydræ

  “Once you go Mac, you’ll never go back…”

 • Profielfoto
  GerryvanBakel

  Goed verhaal. Die eerste iMac had ik ook graag gehad. Prachtig, die snoepgoedkleuren. Voor het eerst dat een computer ook echt mooi was. De Mac+ was vooral schattig.

 • Profielfoto
  GForce85

  En dan te bedenken dat men nu dagen van te voren voor de winkel zit voor een nieuw apple product.

 • Profielfoto
  1984

  USB floppy drives bestonden nog niet

  In de beige Mac.s zat wel altijd een floppy drive en cd /dvd drive sinds ? ik zit nu te denken hoe ik dat toen deed , ik had een Zip 100 drive (een dikke floppy) die ik ook op de beige PM gebruikte en Performa, deze Zip drive heb ik ook op de PM G3 B&W gebruikt.
  Om CD DVD te branden had ik een losse brander aangeschaft. volgens mij kon dat destijds niet anders
  Maar die Zip drive vond ik wel handig.

 • Profielfoto
  poing

  DE zip drive van Imation was toen een mooi apparaat met 100 mb schijven.

 • Profielfoto
  NicoJ

  Leuk verhaal, maar die prijs? In mijn herinnering werd hij aangeboden voor fl. 999,-.

 • Profielfoto
  makasa

  9 iMacs in 15 jaar. Apple gaat voor duurzaam. Nu de grbruiker nog.

 • Profielfoto
  RobertBV

  Mooi geschreven Jan-David!

 • Profielfoto
  macoky

  Ik heb mijn b rev ook bij prima-Donna gekocht. Ik woonde toen in de binnenstad van Deventer. De verkoper heeft de iMac met een steekwagen naar mijn woning gebracht. Dus prima verkoopervaring:-)

 • Profielfoto
  Lauwrence

  Leuk verhaal! Doet me denken aan mijn 1e PC (386SX16) die ik, met m’n stomme kop, voor mijn Amiga 500 had geruild. Jaren meelopen met de kudde met nieuwe mainboards, CPU’s, VGA kaarten, noem het maar, modderen met VESA drivers, zucht.

  Ik heb nog wel een bondi blue gehad maar de door mij gebruikte software was nauwelijks beschikbaar, dus weer terug naar PC, totdat ik het totaal zat was om altijd maar te moeten herinstalleren, crashes… In 2005 kocht ik een Mac Mini, nooit meer omgekeken.

  Ik spaar nog liever een jaar door voor een nieuwe Mac dan te moeten downgraden naar een Windoos.

 • Profielfoto
  ro_me

  Ik heb nog wel een bondi blue gehad maar de door mij gebruikte software was nauwelijks beschikbaar, dus weer terug naar PC……..

  Juist, onbruikbaar die Mac’s toen. Geen software of niets. Als student was je echt gebonden aan windows.
  Dat was heel jammer, want het was een mooi ding!

 • Profielfoto
  THX-1138

  9 Macs in 16 jaar. Da’s 1,7 jaar per Mac. Ik mag hopen dat je er meerdere tegelij k hebt, anders is de levensduur/kwaliteit bedroevend.

 • Profielfoto
  JJmac

  Ik heb ook mijn eerste iMac gekocht in 1998, bij Objectief.
  Ik heb wel een uitbreiding van het geheugen gedaan incl. Het video geheugen van 2 naar 6 Mb.
  Ook de zip drive en een printer erbij, kosten, ca 5000 gulden.

  Later de 400Mhz aangeschaft bij de Primafoon, daarna bij Bossina de eMac gekocht.

 • Profielfoto
  bangbangsystems

  Mijn eerste Apple computer was van Motorola… Hahahaha

 • Profielfoto
  imacbrielle

  Ik heb mijn switch naar de imac rond de zelfde periode gemaakt overstap van Amiga 2000 en mijn trouwe 500 naar de Mac en gelijk een hollands tintje hij was oranje deze staat nu nog op zolder.

 • Profielfoto
  poing

  Ik deed een grafische cursus en kreeg voor 3 maanden een Performance om mijn huiswerk op te maken, ik was gelijk verkocht. In 2000 mijn eerste blauwe Imac gekocht wat was ik daar blij mee na jaren rommelen met een pc.

 • Profielfoto
  Brandgoose

  Ik begon in de 80-er jaren met een Spectrum van Sinclair, gekregen van mijn zwager. Na een jaartje een 2e hands ED. Via de (2e hands) Classic iMac blue 2000 en iMac 2007 sinds een dik jaar op de 15″ Retina.

 • Profielfoto
  Jan David Hanrath

  @THX-1138 De laatste jaren 3 tegelijk, dus met die duurzaamheid zit het wel goed:)

 • Profielfoto
  Targaryen

  Inderdaad, mijn complimenten aan Jan-David voor zijn fijn stukje tekst. Vrij luchtig. Als het goed is, mag het ook gezegd worden!

 • Profielfoto
  ro_me

  Ik begon in de 80-er jaren met een Spectrum van Sinclair, gekregen van mijn zwager. Na een jaartje een 2e hands ED. Via de (2e hands) Classic iMac blue 2000 en iMac 2007 sinds een dik jaar op de 15″ Retina.

  ZX81 Spectrum(y) Machtig mooi! Daarop rammelen was pas echt pionierswerk!

 • Profielfoto
  ernst.

  Leuk verhaal in de OP. Naast dat ik al beginjaren 80 een Macintosh kocht i.c.m. bijbehorende printer heb ik daarna vanwege het feit dat Apple nadat Jobs vertrok alleen maar op pc’s gewerkt met merken zoals Compaq en Toshiba. Zo dus ook mijn eerste ervaringen met het werken onder Windows 95 & 98 en NT 4.0.

  Mijn eerste ‘nieuwe’Mac werd een powerbook genaamd “Pismo”en een iMac waarbij laatst genoemde bij een lokale kleine reseller werd gekocht die ook een Apple man van het eerste uur bleek te zijn. De winkel van hem was ook meer een uit de hand gelopen hobby want Martin (zo heette hij) had van echt zaken doen totaal geen verstand. Logisch dat hij later over de kop ging maar doodleuk daarna met hele goede internetinvesteringen zijn zakken vulde en anno 2014 ergens op de wereld leeft al genietend van zijn vermogen.

  Die iMac die ik toen kocht was de Bondi Blue en werd afgeleverd in een gigantische doos die ik anno 2014 nog steeds ergens op zolder heb staan waarin…die aloude iMac Bondi Blue nog steeds in zit i.c.m. alle orginele toebehoren.Prijs toen was om en nabij de 3.000,- guldens naar ik meen.

  En mijn eerdere computers/laptops zoals de Compaq en de Toshiba?
  De Compaq en Toshiba heb ik jaren later op 30 april (koningindag) aan wat passerende straat-Marokkanen verkocht voor de hoofdprijs daar ze een laptop sowieso moesten hebben voor school. De “Pismo”staat ergens mooi te wezen tussen de Ti 15 inch G4 PB, de 17 inch Alu PB en wat ander Mac spul van wat jaartjes geleden.

 • Profielfoto
  athens

  Imac Rev. A en Rev. B gehad.
  Voor de Rev. B later een Scsi card gehaald in Duitsland en ik kon scsi apparatuur aansluiten. Wat een tijd!

  Het bekende “mezzanine” slot gaf veel discussies.
  https://discussions.apple.com/thread/203033

  Vind overigens dat KPN nooit echt apple goed positioneerde, het bleef met KPN kwakkelen inzake Apple

 • Profielfoto
  Akoni

  Leuk geschreven artikel, sinds 3 jaar iMac en daar heb ik geen spijt van!

 • Profielfoto
  maconly

  Met die Imac heeft Steve Apple een boost gegeven jammer dat men bij het huidige Apple die kleuren niet heeft gebruikt voor de iphone 5c ter ere van Steve Jobs de man die het hart en de ziel is van Apple.

  Mooie dingen warrn die imacs en die damestassen de ibooks waren ook prachtig evenals de G3 blue and wit eesktops.

 • Profielfoto
  AndyB

  Dat is mijn foto en mijn iMac doos in dit artikel!
  Ik heb een Apple verzameling die te zien is op http://www.flickr.com/andyapple2

 • Profielfoto
  AndyB

  Ik heb de originele 1998 iMac Bondi Blue in revisie A en revisie B.

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Leuk verhaal, maar die prijs? In mijn herinnering werd hij aangeboden voor fl. 999,-.

  Ik dacht het niet. Maar mogelijk ben je hier mee in de war. De Apple I werd verkocht voor $666,66. (Wozniak had iets met cijfers)

 • Profielfoto
  Gijs Raggers

  Jan, wanneer kopen we weer eens samen een Mac?

 • Profielfoto
  Hermanko

  Mijn eerste Mac was 1994 een soort cadeau van een vriend die met een 2e hands Mac Classic II kwam aanzetten. Een ex-ministerie computer, die op PC’s overgingen. Dat nadat ik na vier DOS computer lessen, gillend zo ongeveer, was weggelopen. Binnen een uur kon ik met dat Mac-je overweg en dat is zo gebleven. Nu, sinds die tijd, aan de zevende/achtste, een MB Air en een iMac, ..

 • Profielfoto
  csteelooper

  Ik werk nu achter mijn eerste Mac; de iMac late 2007 met een Intel Cor2Duo Extreme op 2.8GHz en 2GB geheugen. Werkt nog steeds als een zonnetje en heb nog nooit opnieuw hoeven te installeren. Ik draai nu Mavericks.

  Mijn Allereerste ervaring met Apple dateert van eind jaren ’80 en was met een Macintosh Plus van √©√©n van mijn kennissen. Ik kan me ervan herinneren dat ik ge√Įntrigeerd was door de schijfjes die zelf uit de drive kwamen als je CMD+E indrukte op het toetsenbord, of als je het icoontje van de diskette naar de prullenbak sleepte. Die Mac draaide System 6.
  Daarna h√©√©l lang niet met Mac gewerkt, en met wisselend plezier met diverse Windows-systemen geleefd. Mijn eerstvolgende Mac ervaring had ik op school, eveneens met Macintosh Plus-computers. We hadden een computerlokaal met een flink allegaartje aan computers, vari√ęrend van een van de allereerste 8088-computers (XT) tot de meest ‘moderne’ 80386 systemen. √Čn er stond √©√©n Apple Macintosh Plus. Als ik de ‘opgegeven’ opdrachten af had, die vrijwel altijd in Windows 3.X of DOS gemaakt moesten worden, ging ik steevast daarmee zitten klootviolen. En dat is me z√≥ goed bevallen dat ik sindsdien eigenlijk al een Mac wilde hebben. Dat is me echter niet gelukt voor 2007, maar gelukkig heb ik wel een enorme hoeveelheid mensen met Macs om me heen, zodat ik wel al heel lang eraan kon proeven.

  Dit heeft tot gevolg dat ik nu zelf alweer enkele jaren met volle tevredenheid met Mac werk, terwijl ook op Windows-gebied bijna iedereen bij mij komt met hun vragen. En dat is en blijft een geweldige gewaarwording. Ook al moet ik zeggen dat ik zelf geen moment meer denk aan een volledige terugkeer naar Windows.

 • Profielfoto
  petjez

  Wat een leuk verhaal, ik herken iets. Bedankt

 • Profielfoto
  dinck

  Tja, 9 Macs in 16 jaar, geen wonder dat je het systeem nooit hebt moeten herinstalleren.
  In 24 jaar heb ik 5 Macs gehad, de eerste LC werd al snel vervangen door een LC III, daarna een zwarte Performa 5400, toen de Platinum PowerBook die het probleemloos bijna 8 jaar heeft uitgehouden. Mijn huidige MacBook Pro is inmiddels 5 jaar oud en loopt nu met Snow Leopard.
  Ik heb wel degelijk gemerkt dat een clean install – zonder migratie – bij OSX nodig is om de zaak soepel draaiend te houden. Zeker als je veel software hebt en deze regelmatig update, blijven er teveel loze bestandjes over die bij migratie vrolijk worden overgezet, en dat merk je op den duur.

 • Profielfoto
  MacFundamentalist.nl

  Ik heb in 1989 een zeer bewuste keuze voor een Mac gemaakt, een MacPlus ED, voor 2.450 gulden op de universiteit te koop (normale prijs zonder ED aanduiding 4.995 ex btw). Ik hoefde geen DOS.
  Maar ik was toen ook al 28. Zelfs pc’s waren nog niet met de paplepel ingegoten.
  Die vreselijke ervaring bij de Primafoon heb ik ook gehad in 1998. Ik ging voor de aardigheid, met het idee er een column voor MacFan over te schrijven. De verkoper had totaal geen verstand van de iMac en probeerde zelfs te laten zien dat er wél een floppy drive inzat. Ik zal zijn wezenloze geklik op iconen nooit meer vergeten.
  Ik was net na de introductie in New York. Mooi hoor, helemaal volgehangen met posters van bondiblue iMacs.

 • Profielfoto
  AmberICT

  Leuk verhaal! Ik was echt verliefd op die iMac en gebruik vandaag de dag nog steeds een Macbook!

  Op zoek naar een leuke.NET vacature?