Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 3 januari 2014

Mac Pro; zwart is het nieuwe groen

Apple heeft een Environmental Report uitgebracht over de nieuwe Mac Pro. Daaruit blijkt dat de kleine zwarte krachtpatser véél groener is dan zijn voorganger. Volgens Apple komt dat niet alleen door het formaat en de gebruikte materialen. De nieuwe Mac Pro blijkt ook erg zuinig om te kunnen gaan met energie.

Volgens het rapport verbruikt de nieuwe Mac Pro op 230 volt ongeveer 42 watt in de idle-stand. Dat is vier keer zoveel als een Mac mini maar bijna 70% minder dan de vorige Mac Pro. Die gebruikte 130 watt in deze stand waarbij de computer aanstaat maar niet gebruikt wordt.

Ook als gekeken wordt naar de gebruikte materialen doet de nieuwe Mac Pro het een stuk beter dan zijn voorganger. Door zijn geringe omvang hoeft er 74 procent minder aluminium en staal gebruikt te worden en ongeveer 75 procent van de nieuwe Mac Pro kan gerecycled worden.

Met zo’n compact computertje kon de doos waarin ie vervoerd wordt ook een stuk kleiner worden. Een gevulde Mac Pro doos is 82 procent kleiner en weegt 84 procent minder dan voorheen. Dat bespaart karton en piepschuim maar scheelt vooral in het verbruik van fossiele brandstoffen bij het vervoer. Er passen nu immers drie keer zoveel Mac Pro’s in één vliegtuigcontainer.

Volgens Apple blijft de nieuwe Mac Pro ver onder de milieugrenzen die gesteld worden door instanties als de Europese Unie, Energy Star en EPEAT. Dat is maar goed ook, want de vorige Mac Pro was sinds begin 2013 niet meer te koop in Europa, vermoedelijk omdat het bakbeest niet meer voldeed aan de eisen die de EU stelt aan het verbruik van desktopcomputers.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Mac Pro; zwart is het nieuwe groen
Sluiten