iOS 7.1 beta 3 brengt opvallende uiterlijke veranderingen

Door: Raymon Mens - 67 reacties

Apple heeft dinsdagavond de derde betaversie van iOS 7.1 beschikbaar gesteld. De update is alleen beschikbaar voor geregistreerde ontwikkelaars en is afhankelijk van het toestel 71 tot 116 MB groot. Naast een flink aantal bugfixes, zijn er ook enkele opvallende aanpassingen aan het uiterlijk gedaan.

De uiterlijke veranderingen zijn niet erg groot, geen nieuwe iconen, maar wel opvallend genoeg. Inmiddels hebben wij ontdekt dat de letters op de toetsen van het toetsenbord dikker zijn gemaakt, de kleuren van enkele iconen iets aangepast zijn en misschien wel de grootste verandering: enkele knoppen en schermen compleet opnieuw ontworpen zijn. Screenshots na de break.

Donkere iconen voor Berichten, FaceTime en Telefoon
De felle groene iconen van de Berichten, FaceTime en Telefoon-app zijn iets donkerder gemaakt. Volgen in de volgende betaversie meer iconen?

iOS 7.1 beta 2 (links) en iOS 7.1 beta 3 (rechts).
iOS 7.1 beta 2 (links) en iOS 7.1 beta 3 (rechts).

Nieuw afsluitscherm
Het bleek niet mogelijk om een screenshot van het afsluitscherm te maken, vandaar de foto’s.

Het afsluitscherm heeft een nieuw ontwerp.
iOS 7.1 beta 2 (links) en iOS 7.1 beta 3 (rechts).

Inkomende oproep
Het scherm bij een inkomende oproep is flink aangepast. Als er een inkomende oproep is terwijl de telefoon vergrendeld is, verschijnt een balk die vergelijkbaar is met die in het afsluitscherm.

Nieuw ontwerp bij inkomende oproepen.
iOS 7.1 beta 2 (links) en iOS 7.1 beta 3 (rechts).

Inkomende oproep bij vergrendelde iPhone:

iOS 7.1 beta 2 (links, op iPhone 4) en iOS 7.1 beta 3 (rechts)
iOS 7.1 beta 2 (links, op iPhone 4) en iOS 7.1 beta 3 (rechts)

Aanpassingen aan toetsenbord
Twee aanpassingen aan het toetsenbord. De letters zijn iets dikker geworden en de shift en verwijder-knoppen zijn duidelijker aangegeven.

iOS 7.1 beta 2 (links) en iOS 7.1 beta 3 (rechts).
iOS 7.1 beta 2 (links) en iOS 7.1 beta 3 (rechts).

Aangepaste dialer
De dialer is iets aangepast, ook hier zien we nu ronde in plaats van rechthoekige knoppen.

iOS 7.1 beta 2 (links) en iOS 7.1 beta 3 (rechts)
iOS 7.1 beta 2 (links) en iOS 7.1 beta 3 (rechts)

Beweging van wallpapers uitzetten
Houd je niet van het parallex effect? Dan hoef je nu niet meer de Toegankelijkheidsinstellingen in te duiken. Bij het kiezen van een wallpaper kun je de beweging uit of aan zetten.

beweging
Beweging aan- of uitzetten

Andere, kleinere aanpassingen
– In het menu Algemeen > Toegankelijkheid > Verhoog contrast is nu een optie beschikbaar om het witpunt te verminderen. Wit wordt hiermee iets geler en minder hard voor het oog. Ook bij het omkeren van de kleuren, wordt het scherm iets geler, dit is mogelijk fijn voor gebruik in het donker.

– De sliders in het control center hebben nu een rubber banding effect en bouchen een klein beetje terug als ze hard naar minimaal of maximaal gezet worden.

Voor web developers:
In iOS 7.1 beta 3 is een nieuwe viewport meta tag toegevoegd die gebruikt kan worden om de UI van Safari op een website te minimalisten. Gebruik hiervoor: name=”viewport” content=”width=1024, minimal-ui” binnen de meta tags.

Deze betàversie van iOS 7.1 is alleen beschikbaar voor geregistreerde ontwikkelaars en testers. Ben je een ‘gewone’ iPhone-gebruiker, dan kan je deze niet installeren. Het gebruiken van betàversie op toestellen die gebruikt worden voor andere doeleinden dan testen of ontwikkelen, wordt afgeraden.

Het is nog niet bekend wanneer de definitieve versie van iOS 7.1 uit komt. De meest recente versie voor consumenten is op moment van schrijven iOS 7.0.4. Het is waarschijnlijk dat deze uiterlijke veranderingen hun weg zullen vinden naar de definitieve versie van iOS 7.1.

Reacties

67 reacties
 • Profielfoto
  tomc

  ik vindt de nieuwe “schuif om uit te zetten” echt nergens op trekken.

 • Profielfoto
  Abelvoyen

  ik vind het nieuwe inkomende oproep scherm erg verbeterd, veel minimalistischer

 • Profielfoto
  iFlorens

  Dat nieuwe afsluitscherm komt een beetje uit het niets… Vond de oude juist mooi

 • Profielfoto
  colinvanruth

  Ziet er beter uit!

 • Profielfoto
  PH-SKY

  Neee nu wordt het nóg lelijker! Al die rondjes zijn niet strak en zo niet Apple!

 • Profielfoto
  Apple Focus

  Die lelijke schuif om je iPhone uit te zetten is te lelijk voor woorden (persoonlijke mening). Maar de rest vind ik wel een mooie verbetering.

 • Profielfoto
  essiw

  ik hoop dat ze het afsluitscherm niet gaan veranderen, de rest ziet er top uit. De aanpassingen van de icoontjes (ik zie alleen groene veranderingen) zijn ook mooi meegenomen.

 • Profielfoto
  Sander

  Hè, ik was net gewend aan het fijne dunne lettertype van het toetsenbord. Ik kan wel begrijpen dat het zo beter leesbaar wordt, maar of het een ‘verbetering is…

 • Profielfoto
  seek

  Nog steeds trieste boel.

 • Profielfoto
  sunapple

  Goed om te zien dat ze niet stil blijven staan bij het huidige design en dat ze niet bang zijn het een en ander om te gooien binnen 7.x updates. Die verlooptinten in iconen kunnen veel veranderen; hopelijk passen ze er meer aan. Ronde knoppen met iconen in plaats van vlakken met tekst is ook een goede zaak!

 • Profielfoto
  jojost1

  Ik vind het persoonlijk allemaal een stuk mooier!
  UI bij uitzetten en oproepen is juist een stuk beter zo!:)

 • Profielfoto
  Bman

  Moest juichen bij het lezen van de titel, maar huilen na het lezen van het artikel. Had gehoopt eindelijk van het lelijke Safari- en Camera icoon af te zijn (in het beeldige iOS 7). Maar nu dit. Nu moet ik wel jailbreaken; ik wil niet! Ik raak vertrouwen kwijt! Nee! Apple! Niet Doen! Zo lelijk! Net Android dat ‘binnenkomend-gesprekscherm’. Apple, houdt van je, maar begin te twijfelen. (Ongenuanceerde gevoelensuiting)

 • Profielfoto
  jordi99

  Wanneer kunnen consumenten deze versie ongeveer verwachten als download via over the air or itunes?

  Bedankt!!

 • Profielfoto
  rdesign

  Dat ‘Schuif voor opnemen’ is in ieder geval een stuk beter zo! Maar die twee icoontjes voor Herinnering en Bericht zweven zo een beetje in het niets..:eek:

 • Profielfoto
  EliVanquaille

  Het afsluitscherm is echt een stap achteruit

 • Profielfoto
  Sandermrt

  Ziet er een stuk beter uit. iOS 7 wordt steeds meer een geheel, zo worden vormen, kleuren en andere fracties steeds herhaald waardoor er meer een eenheid ontstaat naar mijn idee. Wat ik wel jammer vind is het nieuwe toetsenbord, want de dunne letters vond ik juist goed passen bij iOS 7.

 • Profielfoto
  jojost1

  @Bman Hoelang kijk je per dag naar de iconen? Geen rede om te jailbreaken in mijn gezicht:p

 • Profielfoto
  roger767

  er zit nu meer ruimte tussen de eerste rij iconen en de signaalsterkte/ klok/ batterij balk. Vind het ook lelijker geworden. De ouwe schuifbalken waren mooier, maar misschien wel onduidelijker voor mensen?

 • Profielfoto
  jojost1

  Btw, hier is een echte ‘screenshot’ van de slide to power off:


  (ik vind hem mooier zo!)

 • Profielfoto
  Anon Ymous

  Tis een beta mensen, dus niet alles wordt ook echt werkelijkheid

 • Profielfoto
  Bman

  @jojost1; Autistische-designmannen (zoals ik) willen het allermooiste! Strak, minimalistisch, plat en afgeronde rechthoeken, geen in-het-niets-zweefende ronde buttons!

 • Profielfoto
  maxtje

  Bij de berichten app zijn de groene tekstballonetjes ook donkerder groen. Ook crashed de omt app bij het opstarten bij deze versie

 • Profielfoto
  SanderApple

  Ach mensen, hoe vaak sluit je je iPhone af? Dat scherm krijg je waarschijnlijk toch niet zo vaak te zien.(niet dat ik het mooi vind, maar ook niet lelijk)

 • Profielfoto
  maxtje

  Wat denk ik ook wel een nieuwtje is is dat als je bij bedieningspaneel de slider van helderheid of van geluid helemaal naar 0% of 100% “afduwt” de indicator stuitert. Ik denk dat dit in de vorige versies er niet was.

 • Profielfoto
  ---

  En zo groeit het weer iets dichter naar het uiterlijk van Mavericks.

 • Profielfoto
  bechris60

  Ik vind het telefoon pad echt heel lelijk geworden.
  Uitzetten wel leuk. Over het opnemen in lockscreen moet ik nog nadenken! waar veranderen ze die iconen van Safari niet. En Game Center moet helemaal een remake!!!!! Maar verder wel leuk behalve dan dat het feit dat het toetsenbord niet meer mooi is vind ik. Nou misschien nog wel mooi maar ik denk dat ik de oude wel leuker vond. Begrijp wel dat het misschien makkelijker is voor sommige mensen!!!!

 • Profielfoto
  Needler

  Ziet er een stuk beter uit. Wat zeg ik, stukken beter uit! Ik ben blij dat Apple niet wacht tot iOS met deze verbeteringen.

 • Profielfoto
  maximiliaan

  Zag het er net allemaal net strak uit, gaan ze alles weer rond maken. Ziet er echt niet uit!
  Vooral dat uitschakelen

 • Profielfoto
  slaxxx1

  Ik hoop dat met de nieuwe slider, hetprobleem voor het aannemen van een gesprek op de iPhone 5 en 5S is opgelost. Moet nu vaak 6 a 7 keer sliden

 • Profielfoto
  Airswing

  Prachtig! Nog beter!

 • Profielfoto
  Bman

  Ik hoop gewoon dat je via instellingen een klein beetje invloed kan uitoefenen op het uiterlijk.

 • Profielfoto
  louis1993

  als je een foto wilt als achtergrond en je zet de beweging uit heb je dan de volledige foto of nog altijd niet?

 • Profielfoto
  AppChanger

  De annuleer knop uit het uitschakelscherm geeft toch een knipoog naar het logo van OS X Mavericks!
  http://mashable.com/2013/06/10/os-x-mavericks/

 • Profielfoto
  Needler

  Zag het er net allemaal net strak uit, gaan ze alles weer rond maken. Ziet er echt niet uit!
  Vooral dat uitschakelen

  Je moet het in beweging zien. Als je de slider naar rechts duwt wordt het scherm geleidelijk zwart. Echt heel mooi gedaan.

 • Profielfoto
  mmww

  Ik hoop maar dat ze ook de nodige bugs eruit halen, zoals in de de muziek app. Deze is nu zeker niet stabiel en de interface is niet strak! (knoppen zitten te dicht op elkaar!) Ik vindt de muziek app een grootte achteruitgang in iOS 7.

  Toch knap dat als je een perfecte muziek app hebt in iOS 6 deze opeens verrot is in iOS 7 ??? Dan doe je toch echt iets verkeerd!

  Daarnaast vindt ik het vreemd dat je echt alles uit moet zetten om 1 dag met je accu door te kunnen met een iPhone 5. Ik vraag mij dan werkelijk af wat het nut van iOS7 dan is? Het design?? zodra ik alle nieuwe functies aanzet is de iPhone onbruikbaar door het hoge accu verbruik!

  Frequent locaties o.a…, waarom staat dat standaard aan als dit je accu leeg trekt!??

  Laat Apple er eerst maar voorzorgen dat de accu weer wat langer meegaat! ipv elke x nieuwe design aanpassingen! Daar heb je toch niks aan als je accu leeg is!

 • Profielfoto
  Meneerkaka

  vind het weer mooie vooruitgang, alleen snap ik het nut nog niet van het ietsje donkerder maken van de achtergrond van berichten en phone, maar ja daar zal apple z’n redenen wel voor hebben:wink:

 • Profielfoto
  la1974

  Hoe was het op je werk schat?

  Top dag gehad! Vandaag eindelijk, na twee maanden, eindelijk de juiste kleur groen geselecteerd voor de Berichten, FaceTime en Telefoon app.

  Heb nu echt een voldaan gevoel!!

  Morgen aan de slag met de vormgeving van de letter p in iOS 7. Die kan echt niet op deze manier.

 • Profielfoto
  mmww

  @aandewiel

  +++++++

 • Profielfoto
  Sirll

  Heb me tel nog nooit uitgezet! Maar moet zeggen dat de nieuwe versie een verbetering is.

 • Profielfoto
  Harrie86

  Langzamerhand gaat het de goede kant op.
  – De felle onnodige fluorkleuren (groene iconen, rode uit-schuifbalk) gaan de prullenbak in.
  – Hey keyboard font strookte niet wanneer het lettertype vetter staat ingesteld. Lijkt nu opgelost te worden.

  Laat de afwerking maar snel voltooien.

 • Profielfoto
  Okkexxl

  Volgens mij is de kleur groen van de iconen nu in lijn gebracht met de kleur groen van de aan/uit sliders (bijvoorbeeld als je je wekker aanzet).

 • Profielfoto
  SunKeeper

  Ik hoop dat met de nieuwe slider, hetprobleem voor het aannemen van een gesprek op de iPhone 5 en 5S is opgelost. Moet nu vaak 6 a 7 keer sliden

  Idd, daar heb ik ook regelmatig last van. Een beetje driftige beller die mis je gewoon vanwege die slider die ‘je vinger niet ziet’. Je moet helemaal op de linkerrand buiten de slider al beginnen met schuiven, helemaal tot aan de rechterrand. Dat is wel te onthouden, maar doordat de weergave op je scherm niet klopt doe je het iedere keer in eerste instantie fout.

  alleen snap ik het nut nog niet van het ietsje donkerder maken van de achtergrond van berichten en phone, maar ja daar zal apple z\’n redenen wel voor hebben:wink:

  De andere iconen hebben dit allang, zoals Mail, Muziek, Podcasts en Weer. Alleen dan net omgekeerd. (donker boven, licht onder)

  Terwijl andere iconen (App Store, Apple Store, iTunes Store, Remote, Vrienden, Camera, iBooks) al dat gradiënt hebben. (licht boven, donker onder, zoals de nieuwe versies van de groene iconen)

 • Profielfoto
  Hydræ

  Meer ronde vormen waarmee Apple zich duidelijk onderscheid van de concurrent. Ook wordt tekst vervangen voor plaatjes wat je sneller herkent. Nu nog de bugs fixen!

 • Profielfoto
  aukem

  mooi veranderingen behalve de belfunctie vind ik niet mooier…

 • Profielfoto
  puccini

  Oh, wat erg, het wordt nu echt te lelijk voor woorden !

 • Profielfoto
  iDuck

  Wat mij als eerste opviel is dat Vodafone het slechtste bereik heeft:wink:
  Maar het ziet er wel beter uit, alleen het icoontje van Safari kan ik maar niet aan wennen.

 • Profielfoto
  ozzie X

  Eindelijk komen ze weer een beetje bij hun positieven daar. Goede verbeteringen.

  Wel shocking dat ze met dit soort aanpassingen komen. Zegt wel iets over het broddelwerk waarmee iOS 7 snel in elkaar gezet is. Je doet het goed, of je doet het niet, maar je komt niet na zo’n korte tijd al met dit soort aanpassingen. Jony Ive is geen grafisch ontwerper en had nooit hoofdverantwoordelijk mogen worden voor het uiterlijk van de software wat mij betreft.

 • Profielfoto
  Imade

  Vind het afsluiten echt lelijker worden.
  Voor het eerst dat ik een update uitstel totdat ik geforceerd wordt.

 • Profielfoto
  RobertBV

  Dit artikel wordt mede mogelijk gemaakt door de moeder van Raymond:smile:

 • Profielfoto
  hatolex

  48 reactie’s op zoiets onbenulligs als de kleur groen van een icoontje, heeeeeeeelp, waar moet dat heen met deze wereld.

 • Profielfoto
  jochems

  Het liefst zou ik een intelligente dailer zien. Vanuit je numeriek gedeelte gewoon een naam kunnen typen.

 • Profielfoto
  dkoel

  Eens @jochems! Tevens zou ik het fijn vinden wanneer ze wat meer op landscape uit zouden doen. M’n toestel hangt altijd in landscape in m’n auto en over dwars bellen, werkt niet zo prettig.

 • Profielfoto
  Mr Macintosh

  Ik vind die uit-knop echt weer een vorm van skeuoformisme. Dus die snap ik echt niet.

 • Profielfoto
  seek

  @jojost1 screenshot: Te schuiven cirkel is niet concentrisch met het linker halve rondje. Ik vind dat een design fout.

 • Profielfoto
  Buzz

  Erg grappig dat er weer zoveel felle reacties zijn op een developer-beta. Ik mag hopen dat het ook als grap bedoeld is dat mensen hun telefoon gaan inruilen of een update overslaan, omdat ze anders mogelijk aan een ander kleurtje of vormpje van een knopje moeten gaan wennen.

  En wie oprecht geshockeerd is dat Apple het uiterlijk van haar software continu beetje bij beetje blijft aanpassen heeft al heel lang onder een steen geleefd.

  Het is natuurlijk nog maar een beta van een punt-release, maar ik vind het stuk voor stuk wel weer kleine verbeteringen allemaal.

 • Profielfoto
  alexd90

  Haha, Nu valt het Whatsapp icoon weer helemaal buiten de groep. dat is nu het icoontje wat niet past…

  Verder prima! ontwikkel lekker door!

 • Profielfoto
  koen

  skeuoformisme.

  Mooi woord(y)

 • Profielfoto
  pruus

  Zo, zo, al heel veel reacties op de kleuren en vormen…zit er niet meer in deze update dan deze zaken/bugs zie nodig aanpassing nodig hadden ? ik noem het dan maar even belangrijkere dingen….

 • Profielfoto
  sciletto

  Ik vind de aanpassingen echt een vooruitgang. De “knoppen” komen weer een beetje terug. Ik hoop dat de aanraak vlakken versterkt zijn want vaak reageert iOS 7 niet wat hij bij iOS 6 wel deed, bijvoorbeeld; de slide knop met opnemen of uitzetten.

  Naar mijn mening hadden ze het andersom moeten doen. De update van iOS 7 langzaam integreren zodat mensen kunnen wennen.

 • Profielfoto
  Pete.Z

  Ziet er weer wat beter uit zo, hopelijk voeren ze de veranderingen door in de uiteindelijke versie.

 • Profielfoto
  Janjans

  Ik was eigenlijk ook helemaal gewend. Ook vind ik de slanke letters op het toetsenbord juist erg mooi. Maar goed, het volgende zal ook weer snel wennen.

  @pruus Ja! Daar ben ik eigenlijk ook veel meer benieuwd naar, want de kleur groen van een icoontje enkele tinten (of is het 1 tint) lichter of donkerder, daar kan ik persoonlijk niet zo veel mee.

 • Profielfoto
  knekkie

  Ik ben nog steeds niet erg onder de indruk van de nieuwe look van iOS7. Uiterlijk is vaak maar een jasje maar hier zit het probleem dieper. De gebruikers ervaring heeft er ook onder te lijden. Er zijn een hoop (voor mij) compleet onlogische keuzes gemaakt. zoals tekst die fungeert als knoppen op plaatsen waar voorheen duidelijk was wat wel en geen knop was.

  Een vervelende plek is bij de camera app. wisselen van foto naar video of een van de andere modi is lastig tot je door hebt waar je moet zijn en hoe je het moet bedienen. Dat probleem had je eerst niet. Wat je zag had geen uitleg nodig.

  iOS gaat er daarom denk ik wel op vooruit door een stap terug te doen en van knoppen weer gewoon duidelijk knoppen te maken i.p.v. puur tekst met knop functie.

  Een heel hoop gebruikers hebben met de voorgaande iOS versies geleerd dat een knop ook echt de vorm heeft van een knop. Bij een groot deel van de knoppen in iOS7 zie je dat ze puur uit tekst bestaan en deze worden bij een hoop mensen niet gelijk als een knop herkend.

 • Profielfoto
  SvS

  Als reactie op @knekkie: Apple wilde de knoppen blijkbaar minimaliseren, maar de tijd was nog niet rijp daarvoor.;)

  By the way, instellingen vind ik niet echt duidelijk, ik moet soms zoeken naar bepaalde instelling en dan ga ik googlen… Hopelijk wordt dat ook verbeterd.

 • Profielfoto
  jkuifje

  Apple probeert hun verschrikkelijke blunder-kleuterlook recht te zetten. Het is duidelijk dat Apple niemand meer in huis heeft met een oog voor detail. Ik verkies nog steeds de voorgaande iOS 6 en ervoor look, sommige zaken waren toen “te” zoals die lederen adresboek, kalender, enz.
  Maar iOS 7 is echt om bij te huilen.

 • Profielfoto
  dirkdej

  Veranderen om het veranderen….dat is hoe ik iOS 7 zie… Al dat gewauwel over die vormgeving! De bediening en het gebruiksgemak worden er vooralsnog alleen maar minder van….in een niet aflatende concurrentiestrijd met andere aanbieders worden er steeds meer ” handige” nieuwe functies toegevoegd die de eenvoud en het gebruiksgemak van eerdere incarnaties van het besturingsysteem in negatieve zin overschaduwen. Het is dat ik concurrerende systemen van collega aanbieders nog gruwelijker vind..anders zou de overstap snel gemaakt zijn. Het moge duidelijk: ik ben we klaar met apple, ook professioneel. Het bedrijft lijkt stuurloos.

 • Profielfoto
  SUPERJORN

  iLSD 7

 • Profielfoto
  Shorty007

  Snap niet waarom je een inkomende oproep niet kan wegdrukken met een rode knop als je telefoon vergrendeld of niet vergrendeld is. Vanwaar dat verschil..?