iBooks-studieboeken nu ook in Nederland

Door: Raymon Mens - 19 reacties

Apple heeft bekend gemaakt dat iBooks-studieboeken en iTunes U Course Manager nu ook in Nederland beschikbaar zijn. Door de iBooks-studieboeken hebben Nederlandse studenten in theorie genoeg aan een iPad in hun rugzak, scholen kunnen onderwijsmateriaal direct via de iTunes U-app beschikbaar stellen.

Binnen iTunes U worden interactieve studieboeken aangeboden die geoptimaliseerd zijn voor de iPad en voorzien zijn van animaties, video’s en 3D-diagrammen. Momenteel zijn er vooral studieboeken aanwezig die gericht zijn op de VS en UK, maar met de komst van iTunes U naar Nederland zou hier snel verandering in kunnen komen.

Voorbeelden van interactieve iPad-studieboeken.
Voorbeelden van interactieve iPad-studieboeken.

Naast de iPad-studieboeken stelt Apple ook de iTunes U Course Manager beschikbaar voor Nederlandse onderwijsinstellingen. Hiermee kunnen docenten zelf cursussen samenstellen en deze verspreiden onder hun eigen studenten of online publiceren via de iTunes U-app. Ook kunnen eigen documenten, sheets, aantekeningen en materiaal toegevoegd worden aan bestaand lesmateriaal.

Veel Nederlandse hogescholen en universiteiten gebruiken nu BlackBoard of Sharepoint voor dit doel, deze oplossingen stammen uit de tijd van de desktop en zijn vaak slecht toegankelijk via iPhone of iPad. iTunes U heeft de potentie om deze systemen te vervangen en te integreren in een iPad-oplossing. Of iedere student straks alleen een iPad met iTunes U in zijn schooltas heeft, zal afhangen van de bereidheid van Nederlandse uitgevers om naar dit platform te publiceren en van de bereidheid van scholen en universiteiten om iPad-only te gaan.

Reacties

19 reacties
 • Profielfoto
  essiw

  @auteur, blackboard is juist heel goed toegankelijk via een iPhone of iPad, het heeft een perfecte app, die echt geweldig werkt…

 • Profielfoto
  Iphone13

  Bye bye iddink. Geen boeken meer bestellen

 • Profielfoto
  MartyMacy

  Voor de Nederlandse universiteiten zal dit wel een uitkomst zijn. Eigen les materiaal zodat dure boek waar vaak maar de helft van gebruikt wordt de deur uit kunnen.

 • Profielfoto
  nicj56

  Heerlijk, bye bye boeken lekker een device in de tas:)

 • Profielfoto
  interFACE

  Wederom een markt omzeep

 • Profielfoto
  Xcode

  Wederom een markt omzeep

  Dat noemen ze disruptive innovations. In normaal Nederlands: vooruitgang. Dat het een bestaande markt om zeep helpt ligt aan de huidige aanbieders, niet aan de nieuwe toetreders. Daarnaast, jammer dat het zo lang heeft moeten duren in Nederland maar ik heb zo het vermoeden dat dat niet aan Apple ligt.

 • Profielfoto
  iPrincess

  Hoop dat het ook goed toegankelijk is voor de mensen die niet bij een bepaalde uni studeren, altijd leuk om een keer te kijken of een bepaald gebied ook je interesse heeft.

 • Profielfoto
  Disser24

  Voor de Nederlandse universiteiten zal dit wel een uitkomst zijn. Eigen les materiaal zodat dure boek waar vaak maar de helft van gebruikt wordt de deur uit kunnen.

  Ja, behalve als je bedenkt dat het nogal eens voorkomt dat docenten hun eigen boeken voorschrijven…

 • Profielfoto
  zepkleiker

  Voor de Nederlandse universiteiten zal dit wel een uitkomst zijn. Eigen les materiaal zodat dure boek waar vaak maar de helft van gebruikt wordt de deur uit kunnen.

  … maar vaak hebben de docenten zelf de boeken geschreven of worden er dictaten gebruikt die toch al zelf gedrukt worden en voor een paar euro te koop zijn.

 • Profielfoto
  sciletto

  @auteur, blackboard is juist heel goed toegankelijk via een iPhone of iPad, het heeft een perfecte app, die echt geweldig werkt…

  Het werkt niet altijd naar behoren zoals het eigenlijk bedoeld is. We kunnen met deze techniek ook veel meer dan wat we nu doen. Ik vind ook de omgevingen van sharepoint en blackboard zo amateuristisch, alsof we op Windows 95 pc’s zitten te werken. We leven anno 2014 en als ik zie wat sommige programmeurs kunnen dan vind ik dat Microsoft en blackboard er makkelijk vanaf komen. Ze verdienen ook nog eens goed geld.

  Net wat @disser24 en @franklinvv zeggen, docenten verdienen ook geld aan hun eigen lesmateriaal of men kopieert het zelf. Ik heb op de universiteit wel eens meegemaakt dat een docent 5 euro aan de studenten vroeg als onkosten voor een paar bladzijdes die gekopieerd waren.

  Ik ben blij dat iTunes u eindelijk in Nederland gelanceerd kan worden en ik hoop dat de uitgevers ook een beetje meewerken. Wellicht kan het blackboard en sharepoint uiteindelijk vervangen.

 • Profielfoto
  knekkie

  Zo disruptive is dit allemaal niet.

  Je kan nog steeds niet makkelijk wisselen tussen je aantekeningen, je huiswerk en je les materiaal binnen itunes U. Laat staan dat je het allemaal tegelijk kan zien.

  Er zijn tablets met een OS in opkomst die dat wel gemakkelijk kunnen maar hoe dan ook… ouderwets is wat dat betreft nog altijd beter dan nieuwerwets.

 • Profielfoto
  Buzz

  De universiteiten gaan niet zomaar iPads voorschrijven voor al hun studenten, dus als je hier als docent aan mee wil doen, dan moet je op dit moment daarnaast ook nog je lesmateriaal op een andere manier aanbieden.

 • Profielfoto
  mewdeeman

  Huh? Ik begrijp dit bericht niet zo goed. Er zijn toch allang Nederlandse iBooks studieboeken beschikbaar? En in ieder geval Delft, de VU en de UVA zitten al op iTunes U en iTunes U course manager is ook al een hele tijd beschikbaar.
  Wat is er veranderd dan?

 • Profielfoto
  Maverick9898

  Een boek werkt ook erg goed. En daar staan niet allemaal apps op die je alleen maar afleiden. Studeren is hard werken en de enige interactiviteit bestaat tussen de studenten en de docent en studenten onderling. Geen enkel apparaat voor nodig.

 • Profielfoto
  sciletto

  Huh? Ik begrijp dit bericht niet zo goed. Er zijn toch allang Nederlandse iBooks studieboeken beschikbaar? En in ieder geval Delft, de VU en de UVA zitten al op iTunes U en iTunes U course manager is ook al een hele tijd beschikbaar.
  Wat is er veranderd dan?

  iTunes u bestaat al lang maar voorheen waren er geen Nederlandse studie boeken te krijgen. Ik had met me opleiding diverse boeken nodig en ik kon geen enkel boek in het Nederlands krijgen, terwijl ze wel voor 76,- worden verkocht.

 • Profielfoto
  pimmink

  Eindelijk……..

 • Profielfoto
  Afroman

  Als je gedisciplineerd genoeg bent kan je met een iPad en iBooks/iTunes U of een andere tablet met dezelfde mogelijkheden net zo hard en goed leren als klassieke boeken. Ik zit ook als ik aan het werk ben achter mijn computer niet op facebook. Niet nodig ook. Als je constant je facebook moet checken of afgeleid bent ben je een pussy.

 • Profielfoto
  MacRidge

  Juist Afroman, minder feestneuzen en meer focus op wat er werkelijk toe doet.

 • Profielfoto
  PierreVanMouche

  Ik heb in de afgelopen maanden voor ruim achthonderd euro studieboeken voor mijn zoon gekocht. Was prachtig geweest als ik die voor een fractie fan dat bedrag digitaal had kunnen krijgen en in iBooks formaat.