“Google verkoopt Motorola aan Lenovo”

Door: Lucas Raggers - 6 reacties

Google verkoopt de handset business van Motorola aan Lenovo voor 2 tot 3 miljard dollar. In de overname is ook een aantal patenten opgenomen. Met dit nieuws kom China Daily. Mocht de overname morgen daadwerkelijk aangekondigd worden, dan is Google verlost van deze hete aardappel.

Google kocht Motorola Mobility in de zomer van 2012 voor maar liefst 12.5 miljard dollar. Daarmee was het de grootste aankoop in de geschiedenis van Google. Reden van de aankoop is nooit helemaal helder geworden. Was het Google te doen om de meer dan 17.000 patenten in de strijd met Apple? Of wilde Google met Motorola pure Android telefoons maken die tegenwicht konden bieden aan de iPhone? Het lijkt op het eerste want waarschijnlijk gaan niet alle patenten mee naar Lenovo.

Feit is in ieder geval dat Google sinds de overname van Motorola geen deuk in een pakje boter heeft kunnen slaan. Moto X, net als de Mac Pro geassembleerd in Amerika, werd positief ontvangen maar was de niet de verwachte verkoophit.

Lenovo heeft de laatste jaren verschillende grote overnames gedaan. Eerder dit jaar nam het de server tak van IBM over voor 2.3 miljard dollar en in 2005 kocht het eveneens van IBM de laptop lijn.

Reacties

6 reacties
 • Profielfoto
  NoPlasticPhones

  En dit bewijst nogmaals mijn supermarkt-theorie: het lijkt wel of Google door een supermarkt wandelt en alles wat het interesseert koopt, om het later (als het geen succes blijkt te zijn) weer door te verkopen.

  Oké, ieder groot bedrijf koopt andere bedrijven, maar Google gaat wel redelijk ver. Van stroomvoorziening tot DNA en van automatische auto’s tot gigantische ballonnen die WiFi-verspreiden.

  Google is gewoon bang “achterop” te geraken, zoals van Apple nu ook beweerd wordt. Daarom kopen ze het ene hippe project na het andere, om hun coole, geeky imago niet te verliezen.

 • Profielfoto
  iDuck

  Dacht dat Google de Nexus lijn helemaal in eigen beheer wou gaan ontwikkelen en fabriceren i.p.v. uitbesteden aan Samsung LG of Asus. Gaat dus niet door. Heb hier trouwens een Moto G met Google logo als je opstart. Geweldig soepel machientje trouwens. Vind het jammer dat Motorola naar Azië verhuist. Was toch de CPU bakker van Apple voor een tijd.

 • Profielfoto
  Xcode

  Zo te horen is slechts een deel van het bedrijf verkocht. Weet niet helemaal wat het gevolg gaat zijn voor Google’s productstrategie, maar zou het jammer vinden als er geen opvolgers komen van de Moto X (onder een andere naam dan waarschijnlijk). Het slaat misschien nog niet helemaal aan, maar het is een onderscheidend product van uitstekende kwaliteit. Het feit dat je ‘m helemaal kan personaliseren is juist iets wat we steeds meer zullen gaan zien. Hoop dus dat het geduld van Google wat betreft het zélf ontwikkelen en produceren van hardware nog niet op is.

 • Profielfoto
  Peter Villevoye

  Uiterst correcte beschrijving: een “hete aardappel”.
  Exact wat het is – behoeft totaal geen verdere uitleg.

 • Profielfoto
  csteelooper

  Dat Google alleen de Mobility-tak verkoopt, komt doordat dat de enige tak is die Google van Motorola hád. Maar als Lenovo bij Motorola kan doen wat ze bij IBM hebben gedaan, dan hebben ze mijn zegen. De IBM ThinkPads waren al goede laptops, maar Lenovo heeft er zeker niets verkeerd mee gedaan. Wellicht biedt dat gegeven een sprankje hoop voor de Moto X.

 • Profielfoto
  zepkleiker

  Dat Google alleen de Mobility-tak verkoopt, komt doordat dat de enige tak is die Google van Motorola hád. Maar als Lenovo bij Motorola kan doen wat ze bij IBM hebben gedaan, dan hebben ze mijn zegen. De IBM ThinkPads waren al goede laptops, maar Lenovo heeft er zeker niets verkeerd mee gedaan. Wellicht biedt dat gegeven een sprankje hoop voor de Moto X.

  Nee, Google verkoopt niet álles wat ze van Motorola hebben aangekocht.
  http://www.theverge.com/2014/1/29/5359068/google-keeping-motorola-advanced-technology-group-project-ara-phone