Redactie
Redactie Nieuws 12 januari 2014

Gameweekend: Badland en Zen Bound 2

Feestdagen weg, gameweekend terug. Ook in 2014 bespreken we ieder weekend twee games die de moeite van het spelen waard zijn. Deze week twee games die beiden succesnummers op het gebied van sfeer en design genoemd mogen worden. Volgens vast recept passeert zowel een game voor OS X als een game voor iOS de revue.

De iOS-game is het succesvolle Badland. Dit spel werd door Apple eind 2013 bekroond met de Apple Design Award en bekleed de nummer 1 van menig hitlijst verspreid over de wereld. In dit zijwaarts scrollende avontuur komt het aan op reactievermogen, maar ook genieten van het bijzondere ontwerp. Bij de OS X-game Zen Bound 2 gaat het vooral om inzicht en sfeer, reactievermogen speelt geen rol bij deze slow gaming experience die optimaal gebruik maakt van de trackpads van Apple.

Badland (iOS)
Hoewel de ontwikkelaars van Badland zichtbaar hun best hebben gedaan op de originaliteit van het design, kan de gameplay van deze sidescroller niet klassieker. Door je vinger op het scherm te houden, vliegt het zwarte wezentje. Haal je vervolgens je vinger van het scherm, dan valt het monstertje naar beneden. Met deze basale besturing is het risico dat het spel saai wordt aanwezig. Hier hebben de ontwikkelaars echter over nagedacht. Door gebruik te maken van het verrassingseffect met het plotseling veranderen van de omgeving en het presteren van het wezentje, blijf het spel spannend en een plezier om te spelen.

Badland is met 80 unieke levels een leuke invulling van je vrije tijd. De levels groeien met je vaardigheden mee doordat deze steeds ingewikkelder worden. Naast het singleplayer avontuur is het mogelijk met meerdere mensen het spel te spelen. Met maximaal vier spelers kan men met ieder een eigen monstertje de strijd met elkaar aangaan. De speler die als eerste levend de eindstreep weet te halen wint het spel.

De ontwikkelaars vragen voor Badland het bedrag van € 3,59. Hiervoor krijg je het volledige spel zonder verdere in-app aankopen of opdringerige advertenties. Mocht je in het bezit zijn van zowel een iPhone als een iPad en onderweg graag verder willen spelen, dan zorgt de iCloud integratie ervoor dat je voortgang in deze universele game wordt gesynchroniseerd tussen je iDevices. Badland is een game dat ondanks de klassieke besturing toch speciaal is in zijn soort. Naar mijn mening een terechte winnaar van de Apple Design Award 2013 en een waardige toevoeging aan je game collectie.

Zen Bound 2 (OS X)
Dat een game niet altijd vol met actie en snelheid hoeft te zitten om uren te boeien, bewijst Zend Bound 2. De makers omschrijven het als downtempo en zen. Je zou bijna gaan denken aan meditatie, maar Zen Bound 2 is een puzzelgame waarbij hersens en vingers samen moeten werken. Het doel is het verven van houten objecten door deze in touw te knopen. Dat klinkt simpel, maar wordt complex gemaakt voor de vorm van de figuren en de inzet van verfbommetjes en spijkers waar het touw omheen moet vallen.

Zen Bound 2 begint met makkelijke figuren.

Er is een vaste hoeveelheid touw per figuur beschikbaar. De uitdaging is om met zo min mogelijk centimeter touw, het figuur helemaal te verven. Het touw begeeft zich altijd in één positie, het figuur moet er omheen. De bediening werkt geheel met de muis, het grote en gladde touchpad van een MacBook komt bij Zen Bound 2 geheel tot zijn recht. De rustige soundtrack en geluiden zorgen voor een fijne beleving.

Levels zijn onderverdeeld in verschillende bomen die groeien bij het compleet maken van een level.

Met honderden levels die variëren van simpel tot serieuze hersenkraker is Zen Bound 2 goed voor uren vermaak. De soundtrack vult de sfeervolle vormgeving aan tot een mooi geheel. Zen Bound 2 is daarmee een unieke essential die op iedere Mac aanwezig zou moeten zijn. De game is inmiddels ook beschikbaar op Steam, iOS en Android, maar spelen met het trackpad van een MacBook of een Magic Trackpad heeft onze voorkeur.

Downloaden en spelen

^ Door: Maarten (Badland) en Raymon (Zen Bound 2)

Reageer op artikel:
Gameweekend: Badland en Zen Bound 2
Sluiten