Gaan wij Apple helpen met Street View?

Door: Raymon Mens - 37 reacties

Een groot verschil tussen Google Maps en Apple Maps is het ontbreken van Street View. Terwijl Google de hele wereld rond rijdt met auto’s, heeft Apple een slimmere manier gevonden om een mogelijke Street View-variant te realiseren: Samen met de gebruikers van Apple Maps de benodigde beelden crowdsourcen.

Voor dit doel heeft de iPhone-maker deze week een patent gekregen dat de technische mogelijkheden van een crowdsourced-streetview beschrijft. Het patent is op 7 januari 2014 toegekend en werd als eerst door AppleInsider ontdekt. De omschreven techniek maakt met behulp van de bewegingssensor en gyroscoop een 3D-model van de omgeving waarin de gebruiker met de camera ingeschakeld rondloopt.

Technische werking schematisch uitgedrukt.
Technische werking schematisch uitgedrukt.

Het patent werd in 2009 al aangevraagd, maar is nu pas toegewezen. Als uitvinders worden¬†Richard Tsai,¬†Andrew Just en¬†Brandon Harris genoemd. Behalve voor het genereren van street view-achtige beelden in Apple Maps, zou de techniek ook gebruikt kunnen worden om met een iPhone ieder willekeurig object te ‘scannen’ en er een 3D-object van te maken.

Schematische weergave van de Mapping-functie.
Schematische weergave van de Mapping-functie.

In theorie zou Apple door deze techniek een bijzonder actuele streetview database bij kunnen houden. In tegenstelling tot de Google-methode hoeven geen auto’s met speciale camera’s rond te gaan rijden, maar kan iedere iPhone-bezitter met enkele minuten werk een aanvulling of update indienen. Of de techniek ook echt toegepast zal worden is onduidelijk.

Reacties

37 reacties
 • Profielfoto
  s17574

  Ik hoop het! StreetView is nog het enige wat ik mis in Apple Maps.

 • Profielfoto
  Lars34

  Het lijkt me geweldig als het aan zou staan tijdens het rijden. Meestal wordt de iPhone dan gebruikt voor navigatie en dan ligt hij toch aan de oplader.

 • Profielfoto
  Needler

  Klinkt heel logisch. Crowdsourcen die handel!

  Ik snap dan ook niet dat Apple niet de locatiedata van bijv. Foursquare niet gebruikt. Voeg Foursquare aan iOS toe zoals ze dat ook met Facebook, Twitter, Vimeo, Flickr etc hebben gedaan.

 • Profielfoto
  michelvdb

  En wéér privacy op straat gooien? Over mijn lijk. Ja, ik ben een brommende oude zak, maar een die grenzen gerespecteerd wil zien. De wereld draait als een dolleman door, net of Edward Snowden een illustere onbekende is. Díe moesten ze volgend jaar de Nobelprijs voor de Vrede geven in plaats van aan enkele pippoos als de president van de USA of EU-bonzen zoals de voorbije jaren.

 • Profielfoto
  steveb

  heel handig om fiets- en wandelpaden in kaart te brengen

  of wel moutenbike parcoures, skipistes, …

  slinger dat maar rap in ios 8 tegen september
  en voeg daarbij een kras/water/schok besendige iphone aan toe met 3d camera en het plaatje is compleet

 • Profielfoto
  DavidRoman

  https://www.google.com/maps/about/contribute/photosphere/

  Zo te zien is Google ze al voor. Beetje research kan geen kwaad.

 • Profielfoto
  knekkie

  Wellicht heeft Apple dan ook gelijk een manier om mensen automatisch weg te halen uit die gecroudsourcete beelden.

  Of ze gebruiken alleen de 3D data natuurlijk die ze over de reeds bestaande satelliet foto’s heen kunnen leggen.

 • Profielfoto
  Zakske

  Apple gratis helpen? Ik denk het niet…

 • Profielfoto
  THX-1138

  Misschien moeten we eerder Apple massaal overtuigen gewoon weer de Google kaarten te gaan gebruiken..

 • Profielfoto
  JohnnyDeBelg

  Is het komkommertijd?

 • Profielfoto
  Xcode

  heel handig om fiets- en wandelpaden in kaart te brengen

  of wel moutenbike parcoures, skipistes, …

  Tsjah, daar heb je een punt. Ik gebruik street view vaak om afslagen te herkennen (ondanks het feit dat ik een navigatiesysteem kan gebruiken), dat zijn nou juist plekken waar je een mooi 360-graden beeld wilt hebben.

 • Profielfoto
  SunKeeper

  Afslagen herkennen in je mountanbike-parcours? Ja, altijd handig.

  http://www.youtube.com/watch?v=u9y6n1XtRWU

 • Profielfoto
  freewel

  @OMT is er een probleem met de iPhone app? op mijn iPhone 5s kan ik de app zowat niet openen of hij crashed:sad:

 • Profielfoto
  Frank Visser

  @freewel

  Mijn 5s is ook niet goed genoeg voor OMT..

 • Profielfoto
  SunKeeper

  Er is een update voor de app in de maak.

  Dus ergens voordat de iPhone 12 gelanceerd wordt werkt die goed op de 5S. Op dat moment werkt die uiteraard niet op de iPhone 11S en iPhone 12.

 • Profielfoto
  sunapple

  Lekker met je iPhone midden op de weg staan om de boel vast te leggen, of tijdens het rijden op de snelweg vanuit je dakraam/cabrio beelden maken.. Wordt een gevaarlijke boel:razz:

 • Profielfoto
  flyinghigh

  Precies zoals THX al zegt. Laat Apple de kaarten van Google gebruiken. Die doen dat een stuk beter. De Apple kaarten zijn in diverse landen echt nog steeds crap!

 • Profielfoto
  Maverick9898

  @michielvdb: hoewel ik je geneuzel over een zekere crimineel een beetje triest vind, kan ik wel met me je meegaan in deze ontwikkeling.

  Het is werkelijk waar enorme onzin dat Apple √ľberhaupt een eigen kaartendienst is begonnen. Vind het bovendien lelijk en niet goed werken. Bij iPhoto word ik er ook al mee geconfronteerd…

 • Profielfoto
  SvS

  Inderdaad. Laat ze het zelf maar doen. Wij maken gebruik van hun dure producten (met alle plezier, want eigen keus!) dus dan moeten ze hun apps goed volwaardig ontwikkelen. Zelf dus. Wat zij van ons willen, belast onze iPhones alleen maar, de accu, data… of begrijp ik iets verkeerd?

 • Profielfoto
  ozzie X

  Fail zeg ik nu al. Krijgen we een leuke lappendeken. Sommige plekken wel, en andere niet gedekt. Nee Google is juist degene die dat slim heeft aanpakt. Apple wil hier voor een dubbeltje op de eerste rang zitten volgens mij.

 • Profielfoto
  Xcode

  Inderdaad. Laat ze het zelf maar doen. Wij maken gebruik van hun dure producten (met alle plezier, want eigen keus!) dus dan moeten ze hun apps goed volwaardig ontwikkelen. Zelf dus. Wat zij van ons willen, belast onze iPhones alleen maar, de accu, data… of begrijp ik iets verkeerd?

  Ik heb sinds de introductie van Maps al een keer of 20 aangegeven dat mijn huisadres niet op de juiste plek wordt weergegeven. Dus ik heb niet echt het idee dat ze juiste aanpassingen van klanten serieus nemen.

 • Profielfoto
  Buzz

  Google gebruikt ook al lang crowdsourcing van foto’s in Google Maps en Google Earth, door integratie met Panoramio en Picasa. Iedereen die deze producten wel eens wat intensiever heeft gebruikt weet dat. Hierdoor zijn op interessante plekken waar de Street View auto’s niet kunnen komen toch beelden van de omgeving te zien.

  Waar het in dit patent om gaat is dat er een effici√ęntere manier is bedacht om dit soort stilstaande beelden uit videomateriaal met behulp van sensorinformatie uit de telefoon te verwerken voor dit soort toepassingen. Het lijkt me dat dit een mooie aanvulling kan leveren op wat er al bestaat, zowel bij Google als Apple.

  Je hoeft er natuurlijk niet aan mee te werken als gebruiker, dus ik begrijp de bezwaren over bijvoorbeeld de batterijduur dan ook niet echt.

  Grappig dat ze de top van Russian Hill in Lombard Street in San Francisco hebben gebruikt voor de patent-illustratie. Daar is Google’s technologie al goed te bekijken:

  http://goo.gl/IZZUwD

 • Profielfoto
  mowat

  Dom Apple om tweemaal het wiel te willen uitvinden. Google street view voldoet perfect. Waarom dan geen overeenkomst met Google om dat te gebruiken? Het is tevens kosten- en energiebesparend. En nadien geen gezeur nodig over patenten.

 • Profielfoto
  Buzz

  Dom? Niemand weet het precies (en zij die het wel precies weten mogen dat niet zeggen). Maar Apple had een overeenkomst met Google. Waarschijnlijk wou Google de bestaande overeenkomst niet verder verlengen en stelden ze nieuwe voorwaarden aan Apple. Zo moest Apple waarschijnlijk de locatiegegevens van gebruikers met Google delen, in ruil voor onder iOS ontbrekende features van Google Maps, zoals de vector kaarten en navigatie voor gebruik in de auto (bron: http://daringfireball.net/2012/09/timing_of_apples_map_switch).

  Ik vind het juist wel slim van Apple dat ze een alternatief zijn begonnen. Het is veel werk geweest om Apple Maps op te zetten, en het kost nog meer werk om het helemaal goed te krijgen, maar concurrentie op dit gebied kan volgens mij nooit slecht zijn. Gelukkig zijn Google Maps en Google Earth op Apple apparaten ook te gebruiken, dus nu hebben we een keuze. Beide systemen zullen waarschijnlijk alleen maar beter worden.

 • Profielfoto
  bvdabjorn

  Ik wil Apple wel helpen:smile:

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Ik denk niet dat dit gaat werken. Je krijgt dan het zelfde als bij andere projecten waarbij het de gebruiker is die de data aandraagt, zoals bij de Wikipedia en Google Earth. Apple zal dan goed moeten filteren om de onbruikbare zaken er uit te vissen.

  Maar wat belangrijker is: terwijl Streetview systematisch opgebouwd wordt zodat je niet twee keer op de zelfde plek komt en ook de kleinere plaatsen uiteindelijk aan de beurt komen kun je er donder op zeggen dat we straks voornamelijk in de grote Amerikaanse steden kunnen ‘lopen’ en de overige landen veel langer zullen moeten wachten terwijl Gorredijk het wel nooit zal krijgen.

 • Profielfoto
  Patrick1610

  Zakske 19 uur geleden
  Apple gratis helpen? Ik denk het niet…

  Hollander…

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Een Belgische Hollander dan…
  Bovendien staat een Hollander niet bekend om zijn gierigheid maar om zijn zuinigheid. Een subtiel verschil zou je zeggen maar dat is het niet.

 • Profielfoto
  Macnido

  Ja.

 • Profielfoto
  Zakske

  Hollander…

  Sorry, maar ik verstrek uit principe geen hulp aan winstgevende bedrijven. Ik denk dat ik in m’n leven voor meer dan ‚ā¨25.000 aan troep van Apple heb gekocht, daar moeten ze het mee doen.

 • Profielfoto
  Tee Loo

  Sorry, maar ik verstrek uit principe geen hulp aan winstgevende bedrijven. Ik denk dat ik in m\’n leven voor meer dan ‚ā¨25.000 aan troep van Apple heb gekocht, daar moeten ze het mee doen.

  Apple krijgt al lang gratis hulp van je, maar dat weet jij alleen niet.
  Al is het maar, dat je met je MBP of iPhone over straat loopt en iedereen je ziet, dat je Apple producten hebt.
  Dus geen illusies.

 • Profielfoto
  Buzz

  Maar wat belangrijker is: terwijl Streetview systematisch opgebouwd wordt zodat je niet twee keer op de zelfde plek komt en ook de kleinere plaatsen uiteindelijk aan de beurt komen kun je er donder op zeggen dat we straks voornamelijk in de grote Amerikaanse steden kunnen \’lopen\’ en de overige landen veel langer zullen moeten wachten terwijl Gorredijk het wel nooit zal krijgen.

  Daarin heb je wel gelijk. Ik denk dat je het ook eerder moet zien als aanvulling op de professioneel gemaakte omgevingsbeelden van Google of 3D omgevingen van Apple, dan als vervanging. Zoals Google Maps Picasa en Panoramio gebruikt dus. √ďf, als ze er daadwerkelijk 3D modellen mee kunnen bouwen dan nog een stapje verder dan dat. Het is natuurlijk logisch dat de drukst bezochte plekken op Aarde eerst gemodelleerd worden. Maar als je daadwerkelijk wil dat Gorredijk op die manier op de kaart komt te staan kan je wellicht dus zelf een handje helpen in de toekomst.

 • Profielfoto
  MacFundamentalist.nl

  Maverick9898 23 uur geleden
  Het is werkelijk waar enorme onzin dat Apple √ľberhaupt een eigen kaartendienst is begonnen. Vind het bovendien lelijk en niet goed werken. Bij iPhoto word ik er ook al mee geconfronteerd‚Ķ

  Apple kon niet anders. Google weigerde de iOS app te updaten, dus geenvectorkaarten en geen echte navigatie.

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Maar wat belangrijker is: terwijl Streetview systematisch opgebouwd wordt zodat je niet twee keer op de zelfde plek komt en ook de kleinere plaatsen uiteindelijk aan de beurt komen kun je er donder op zeggen dat we straks voornamelijk in de grote Amerikaanse steden kunnen \\\’lopen\\\’ en de overige landen veel langer zullen moeten wachten terwijl Gorredijk het wel nooit zal krijgen.

  Daarin heb je wel gelijk. Ik denk dat je het ook eerder moet zien als aanvulling op de professioneel gemaakte omgevingsbeelden van Google of 3D omgevingen van Apple, dan als vervanging. Zoals Google Maps Picasa en Panoramio gebruikt dus. √ďf, als ze er daadwerkelijk 3D modellen mee kunnen bouwen dan nog een stapje verder dan dat. Het is natuurlijk logisch dat de drukst bezochte plekken op Aarde eerst gemodelleerd worden. Maar als je daadwerkelijk wil dat Gorredijk op die manier op de kaart komt te staan kan je wellicht dus zelf een handje helpen in de toekomst.

  ———————–
  Geloof het of niet, maar op Street View van Google is Gorredijk al te vinden hoor. De vraag blijft dan: hoe groot is de kans dat in een dergelijk klein dorp iemand de moeite neemt deze data te gaan vergaren? Voor Google is het gewoon hun werk, maar de gewone consument moet er tijd voor vrijmaken.

 • Profielfoto
  Elduderino

  Grappig om te zien dat mensen vinden dat Apple maar Google maps moet gebruiken. Google deed geen enkele moeite om de boel voor het iPhone platform up to date te houden en begon steeds dwingendere eisen te stellen aan Apple voor toegang tot hun API’s.
  Ik juich het juist toe dat Apple met hun eigen maps dienst is begonnen. Het wordt te belangrijk en het wordt meer en meer ge√Įntrigeerd met andere Apps. Het zou dan nog wel eens verdomd vervelend kunnen zijn om dan volledig afhankelijk van Google te zijn.

  Beetje concurrentie kan geen kwaad en het heeft er zelf toe geleid dat Google plots meer aandacht voor de IOS Apps heeft. Ze zijn toen verdomd snel met updates gekomen.

  Apple maps is langzaam volwassen geworden en doet het hier in oost Brabant een stuk beter dan Google, waarvan de maps jaren achterlopen .
  Afwachten of deze vorm van streetview kans van slagen heeft. Gebruikers er aan mee laten werken is geen slecht idee, maar de input moet wel een beetje van kwaliteit zijn.

 • Profielfoto
  Wesdegroot

  Google Maps vind plekken niet die Apple Maps wel vind als voorbeeld mijn bedrijf (niet nader te noemen)
  Google denkt dat ons adres bij een klant van ons is
  Terwijl Apple netjes de goede plaats aangeeft
  En Google een issue gestuurd, woord al maanden niets mee gedaan dus ik weet niet of het dan wel terecht is dat we Google voortrekken

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  @Wesdegroot
  Niemand beweert dat alle data van Google zonder fouten is. Dat het bij jou niet klopt kan gebeuren, maar het overgrote deel van wat er aan data vergaard is klopt wel want anders zouden we allemaal Apple maps gaan gebruiken waar momenteel afgaand op de reacties over dit onderwerp kennelijk nog veel meer fouten in zitten.
  .
  Het echte issue hier is trouwens dat door het getouwtrek tussen bedrijven onderling het wiel opnieuw uitgevonden moest worden met de gebruiker als de dupe.