Een iWatch maken is nog niet zo makkelijk

Door: Koen van Tongeren - 25 reacties

Wat wordt 2014 voor een jaar volgens jou? Wordt dit het jaar van de Apple televisie, de iPhone 6 of toch die langverwachte iWatch? Als je hoopt op die laatste, dan kan dit jaar nog wel eens een domper worden, althans, als je DigiTimes moet geloven. De Taiwanese site bericht vandaag dat Apple het productieproces voor de iWatch nog niet in de vingers heeft.

DigiTimes citeert bronnen bij toeleveranciers van Apple’s op handen zijnde smartwatch of armband. Die melden dat er problemen zijn bij het productieproces van de metalen behuizing. Apple gebruikt hiervoor een nieuw proces dat nog een te grote foutmarge heeft. Volgens DigiTimes zouden zou bij de eerste proefproductielijn slechts de helft van de behuizingen aan de kwaliteitseisen voldoen. 

Voor de productie van de iWatch-behuizing zou Apple gebruik maken van ‘metaalinjectiemallen’. Dit productieproces wordt al langer gebruikt voor interne componenten van apparaten, maar omdat Apple het ook voor de buitenkant van de iWatch zou willen gebruiken is een extra behandeling nodig. Die blijkt moeilijker onder de knie te krijgen dan vooraf verwacht, aldus DigiTimes.

Voordat je na het lezen van dit nieuws 2014 begint met een winterdepressie, vergeet niet dat DigiTimes een matige reputatie heeft als het gaat om betrouwbaarheid van Apple-geruchten. Weliswaar heeft de site goede connecties bij Aziatische fabrikanten, maar dat blijkt geen garantie voor correctie informatie. Zo meldde DigiTimes eerder dat Apple met een budget-iPhone van doorschijnend plastic zou komen, dat de Apple Televisie rond dit moment verkrijgbaar zou zijn én dat er in het afgelopen jaar retina iMacs uit zouden komen.

Hoop doet leven.

Reacties

25 reacties
 • Profielfoto
  koolenboer

  Wat een lulkoek. Mijn pebble werkt als een zonnetje en is ontworpen door een stelletje studentjes. Apple heeft wel wat meer budget voor research and development lijkt mij zo.

 • Profielfoto
  THX-1138

  Tot nu toe heeft ales wat ik aan “iWatch”-nieuws lees een behoorlijk hoog gaap-gehalte. Ik zou liever al gelekte foto’s zien van een iPhone 6 met een scherm van behoorlijk formaat. Maar ja.

 • Profielfoto
  Xcode

  Wanneer we er even vanuit gaan dat het waar is, is het heel goed nieuws. Apple is met zijn producten op zoek naar perfectie, dit leidt meermaals tot uitdagingen voor de productie. De huidige vormfactor van de iMac bijvoorbeeld, Apple kon niet aan de vraag voldoen tijdens de kerstdagen in 2012 omdat ze simpelweg niet genoeg konden produceren vanwege de hoge moeilijkheidsgraad van de productie. Hetzelfde geldt voor de nieuwe Mac Pro, die zou deze kerstdagen in de winkel liggen… maar blijkt heel slecht leverbaar en sommigen zullen tot februari moeten wachten. Ik heb de nieuwe Mac Pro vorige week gezien en ik kan je zeggen, wat een prachtapparaat!

  Samsung heeft de Galaxy smartwatch in een zeer korte tijd ontworpen en gefabriceerd, en dat is duidelijk te merken. Het is dus alleen maar goed dat Apple wat ‘moeite’ heeft, dit betekent dat ze niet een uitdaging uit de weg gaan en we straks misschien wel weer een innovatie van het niveau iPhone en iPad kunnen verwachten.

 • Profielfoto
  bangbangsystems

  Je hebt helemaal gelijk THX. Want ik hoop ook op een behoorlijk groter scherm op mijn iPhone 6.

  Als Apple dit jaar (2014) met een veel grotere iPhone 6 komen. En met een vingerscanner op de iPads (Ik vind dat namelijk wel heeeeeeel erg fijn op mijn 5s). Dan mogen ze van mij die iWatch zachtjes in hun achterste duwen. Hahahahaha

  Ps: ik voel me steeds zo een idioot als ik me iPad wilt openen met de vingerscanner. Pffffff

 • Profielfoto
  Xcode

 • Profielfoto
  bartvdv

  @Xcode:

  Samsung heeft de Galaxy smartwatch in een zeer korte tijd ontworpen en gefabriceerd, en dat is duidelijk te merken.

  En waar zie je dat dan aan ?

 • Profielfoto
  Xcode

  @bartvdv
  Haha, serieus? Ontelbaar aantal redenen: slechte compatibiliteit, slechte batterijduur (Pebble gaat bijvoorbeeld veel langer mee), log ontwerp, trage interface… etc.

 • Profielfoto
  bartvanderveer

  Ik denk als je heel diep zou graven in de boeken van Pebble, je een risico-investeerder zult vinden die via een omweg geld krijgt van Apple.
  Die risicoinvesteerder zal op het juiste moment Pebblel en Apple om de tafel zetten om het product over te dragen aan de Apple Markt…
  Optie 2 is ook wel waard om over na te denken :
  Pebble is een Kickstart project van een Apple medewerker die het concept mag uitproberen om te kijken wat de respons is op het product. Als de Pebble eenmaal goed loopt, komt grote broer (Apple) om de hoek kijken en koopt de hele boel terug.
  Pebble = ProbablyApple, het zijn tenslotte ‘ook’ 5 letters…

 • Profielfoto
  Henkie Penkie

  @Xcode Dat is toch typisch voor Samsung? Snel iets ontwerpen en de deur uit doen om de concurrentie voor te zijn. Probleem is alleen dat het eindproduct een waardeloos hoopje ellende is die ook nog niet eens werkt met hun meest verkochte telefoon! Ach, ze zijn de concurrent in ieder geval voor…

 • Profielfoto
  koen

  ‘Pebble’, ik tel toch echt 6 letters, tenzij je de b als 1 telt.:neutral:

 • Profielfoto
  Hydræ

  Zo’n polshorloge leid alleen maar af in het dagelijks gebruik denk ik. Onze hersenen en gedrag gaan door impulsen gestuurd worden, en dit zal ons doen en laten veranderen.

 • Profielfoto
  Qapla

  Samsung heeft de Galaxy smartwatch in een zeer korte tijd ontworpen en gefabriceerd, en dat is duidelijk te merken.

  Is dat zo?
  En hoe weet jij hoe lang Samsung daar pressies aan heeft gewerkt? Waarschijnlijk heb jij niet eens een Galaxy Gear, en vertel je hier gewoon wat je leest op internet.

 • Profielfoto
  Xcode

  @Sn0w0nS
  Natuurlijk heb ik geen Galaxy Gear, maar heb ‘m wel even vijf minuten in handen gehad. En wat is er mis met de reviews van bijvoorbeeld The Verge en Engadget?

  @bartvanderveer
  Zou heel erg goed kunnen, Apple kan op die manier heel erg veel leren van het concept smartwatch en de markt. Ik denk persoonlijk dat Apple gaat inzetten op sensoren in de smartwatch, beetje vergelijkbaar met de Fitbit. Samsung probeert deels functies van de smartphone te vervangen (bellen, foto’s maken, etc.) met hun smartwatch, terwijl ik juist verwacht dat Apple inzet op aanvulling van.

 • Profielfoto
  Qapla

  @Xcode
  Het is altijd zo bij nieuwe gadgets dat die niet perfect zijn, ik begrijp bepaalde problemen zoals een notificatie niet kunnen lezen en dan toch genoodzaakt te zijn om je telefoon uit je zak te halen.
  Alhoewel het hier over de productie ging van de buitenkant, en de Galaxy Gear vind ik niet mis.
  Maar hoe weet je nu dat ze die in een heel korte tijd ontworpen en gefabriceerd hebben? Ik heb het gevoel dat je dat zomaar zegt.

 • Profielfoto
  SanderApple

  Ach ja, zoiets ontwikkelen gaat niet over 1 nacht ijs en ik denk dat de meeste mensen dat wel begrijpen. Hij wordt hopelijk veel beter dan de Pebble of de Gear!

 • Profielfoto
  Xcode

  @Sn0w0nS
  Heel simpel, anders waren een aantal zaken wel beter voor elkaar geweest. Zie vorig bericht, Samsung heeft veel technische expertise in huis maar blijkbaar niet volledig ingezet.

  Bovendien heeft Samsung’s VP marketing zelf ook toegegeven dat er nog niet helemaal goed over nagedacht is: link.

 • Profielfoto
  Maikelw

  @Sn0w0nS; 1 en 1 is 2. Apple stal de show met de komst van de iPhone waarbij Samsung te laat was met zijn eigen model. Daarna liep samsung weer achter de feiten aan op de tablet markt. Nu de geruchten over een iWatch oplaaien hebben ze vast alles op alles gezet om eerder te zijn. En ja… Dat gaat natuurlijk ten koste van de kwaliteit, wat je dus duidelijk terug ziet in het eindproduct.

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Nog geen enkele gelekte foto van die iWatch gezien, terwijl er van de laatste vijf Apple-producten van zowat alle onderdelen een foto op het net verschenen is.

  Ik zeg: onzin.

 • Profielfoto
  knekkie

  Wat denken jullie dat de iWacht bijzonder gaat maken ten opzichte van een samsung gear en een Pebble of iAm Watch?

  Op welke feauture list zitten jullie te wachten met een dergelijk apparaat?

 • Profielfoto
  steveb

  stop eens met zagen over samsung en pebble,….

  lees eens goed
  als je ziet in de eerste allinea dat er productie problemen zijn, dan is dat toch een teken dat ze al in productie zijn.

  => ik ben benieuwd hoe lang het duurt voor het op de markt is.

  komt er misschien weer een special event in maart zoals in 2012?

 • Profielfoto
  1984

  Wat denken jullie dat de iWacht bijzonder gaat maken ten opzichte van een samsung gear en een Pebble of iAm Watch?

  Hij gaat het enkelbandje vervangen voor mensen die het kunnen betalen en zo hun elektronisch huisarrest uitzitten. Er moet verschil zijn tussen rijke en arme criminelen.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Ik geloof helemaal niets van dit gerucht dat er problemen met de productie zouden zijn. Er is nog niets uitgelekt over eventuele functies, vormgeving of zelfs maar onderdelen of te gebruiken materialen van de iWatch en meestal gaan dat soort geruchten/berichten altijd vooraf aan geruchten/berichten over productie en problemen die daarbij naar voren kunnen komen. Ze hebben een hele grote duim bij DigiWatch.

  Hopelijk wordt het niet zo’n uiterst knullig jaren zeventig model als op de foto bij dit artikel. Dan kan Apple het wel op z’n buik schrijven met de iWatch! Ik verwacht echter wel iets fraaiers in design en slimmers dan bij de te vroeg op de markt gebrachte producten van de concurrentie, die niet veel meer zijn dan een soort moderne versie van Seiko’s Message Watch uit 1993. De iWatch is naar mijn idee niet bedoeld voor mensen die te lui zijn om hun iPhone uit hun zak of handtasje te halen, maar zal een stand alone produkt (moeten) zijn dat écht iets toevoegt.

  @bartvanderveer: Dat wist ik niet wat jij schrijft. Is dat ‘echte’ betrouwbare informatie dat Pebble een project is van een Apple medewerker? In dat geval zou het best eens waar kunnen zijn dat Apple de markt hiermee op een veilige manier verkent.

  Ik hoop op één van deze designs: meer Apple-achtig en moderner.

 • Profielfoto
  knekkie

  Als ie al komt… Zou de eerste iWatch dan gelijk al een revolutionair product zijn dat de markt voor de Pebble en Samsung Gear flink gaat verstoren?

  Mogelijke functionaliteit voor dit vooralsnog shiny elektronisch polsbandje.
  – GPS en M7 chip voor quantified self taken.
  – Een GSM/LTE chip voor bellen en notificaties
  – Een camera voor video bellen.
  – Voldoende interne opslag voor podcasts en muziek.
  – Super plat.
  – Een batterij die langer dan 4 uur mee gaat.
  – Als bonus weergeeft het apparaat ook nog eens de tijd.
  – Zelfstanding apparaat. Deen koppeling met de iPhone nodig.

  Mocht Apple alle vergaarde data met elkaar gaan combineren met iBeacken, dan opent zich een wereld voor domotica, musea en en shopping doeleinden.

  – Deursloten gaan van het slot als je thuis komt.
  – Je iWatch werkt als toegangs pas op kantoor.
  – Je iWatch doet de verwarming en de lichten uit als je het huis verlaat of slaapt.
  – Je iWatch doet de lichten in huis gaan aan als je in de buurt komt.
  – Je iWatch doet lichten in huis in een straal van X meter aan en uit afhankelijk van waar jij bent.

  Voor dieren
  Een uitgeklede versie zou ook in halsbandjes kunnen voor de katten en honden. Nooit meer je hond of kat kwijt. De deur gaat vanzelf voor ze open als ze naar binnen willen.


  Paranoia en veiligheid
  Het idee achter een slim polsbandje dat ook als horloge gebruikt kan worden heeft heel veel potentie. Of Apple dit voor een betaalbare prijs op de markt kan zetten en of mensen vandaag de dag met de NSA spionage praktijken te porren zijn voor een dergelijk product weet ik niet. Met de data die Apple nu al verzameld…

  op je iPhone Instellingen/Privacy/Locativoorzieningen/Systeem/Veel bezochte locaties

  …gekoppeld GSM/LTE en jou biometrie kan Apple leuke dingen doen. Maar dat kunnen de NSA en de verzekerings maatschappij ook.;)

  Kans van slagen
  Dit zullen vast dingen zijn die bij Apple ook bedacht zijn en wellicht hebben ze er prima oplossingen voor om er een geweldig product van te maken. Wellicht niet nu maar laters als men al wat meer gewend is aan het idee. Ik ben daarom heel benieuwd of Apple überhaupt dit jaar met een iWatch durft te komen en of Apple All-out durft te gaan met bijvoorbeeld de bovengenoemde features ondanks het gedoe rondom spionage en van NSA en soortgelijken.

  Wie weet komt Apple wel juist vanwege de NSA en spionage gedoe met een slap aftreksel van het oorspronkelijke idee dat ze hebben en bouwen ze het jaarlijks langzaam op naar de maximale potentie die het apparaat heeft. Net als de met de iPhone heeft gedaan. Zou het publiek massaal gaan voor een iWatch?
  Heeft het kans van slagen? Als het een puur een (duurdere) gelikte Pebble kloon met betere Apple en iOS integratie dan ben ik bang van niet.

 • Profielfoto
  Maikelw

  Zo, knekkie pwnd even iedereen. Goed toegelicht, mooie post.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Alles wat genoemd wordt is afhankelijk van externe apparatuur.
  Dat gaat de eerstkomende 20 jaar nog helemaal niets doen dus.

  Voorlopig is het functies ‘toevoegen’ die je in de vorm van je smartphone al hebt.
  Ontzettend niet interessant dus.