Maarten
Maarten Nieuws 24 januari 2014

Dertig jaar geleden: “Apple Computer will introduce Macintosh”

Wie gisteren OMT Live heeft gezien, of thuis is in de geschiedenis van Apple, weet dat vandaag een bijzondere dag is. Dertig jaar geleden, op 24 januari 1984, introduceerde Apple de allereerste Macintosh computer. De computer waarmee afscheid werd genomen van commando’s in een terminal en de grafische interface een feit werd.

http://www.youtube.com/watch?v=Xp697DqsbUU

Twee dagen voor de lancering, tijdens de Super Bowl van dat jaar, toonde Apple een bijzondere commercial. De tv-reclame, gebaseerd op het verhaal “1984” (Big Brother) van Geroge Orwell, vertelt in 1:03 minuut een kort verhaal met revolutie als onderliggend thema. Terwijl een massa mensen gehypnotiseerd luistert naar “Big Brother” via een groot scherm, rent een onbekende atlete met een sloophamer de zaal binnen. Op het moment dat de atlete de sloophamer tegen het scherm gooit en daarmee “Big Brother” een halt toe roept, begint een voice over te vertellen:

On January 24th, Apple Computer will introduce Macintosh. And you’ll see why 1984 won’t be like “1984.”

Het bedrijf uit Cupertino zette met de introductie van de Macintosh de toon voor de toekomst van consumentencomputers. Voor de Macintosh 128K moest destijds $2495,- worden neergeteld. Vanaf dat moment kreeg Apple de smaak te pakken, hoewel vrij kort na de introductie van de 128K Macintosh een snellere variant moest worden uitgebracht om software te kunnen blijven ondersteunen.

De Macintosh was de eerste computer voor consumenten met een grafische interface, hello.

De stamboom van de Macintosh werd in de jaren daarna steeds groter. Met de introductie van de Macintosh Portable, gevolgd door de Powerbook en aan het eind van de twintigste eeuw de iBook, probeerde Apple de laptop markt (deels) te creëren en te veroveren. De concurrentie van de steeds goedkoper wordende PC’s was echter een probleem voor Apple. Toch bleef het team in Cupertino innoveren, met uiteindelijk een goed resultaat. De succesvolle herintroductie van de alles-in-een computer: de iMac G3 en G4 gaf Apple wat ademruimte.

De evolutie van de iMac

Vanaf dat moment werd Apple weer succesvol en kon het bedrijf zich blijven ontwikkelen. Over de jaren heen werd de productlijn fors verbreed en werd er grote progressie geboekt op het gebied van snelheid en kwaliteit onder de motorkap. De Mac heeft in dertig jaar succesvol zijn weg gevonden naar de consument thuis maar ook naar professionals, voornamelijk in de creatieve sector.

Dertig jaar innovatie: van Macintosh naar iMac.

Apple heeft voor de dertigste verjaardag van de Mac een speciale website met een tijdlijn gepubliceerd. De website wordt ondersteund door een filmpje waarin de vele toepassingen van de Mac worden getoond. Verscheidende Mac gebruikers vertellen over hoe de Mac hun de mogelijkheid geeft en heeft gegeven, om creativiteit te uiten en dit al dan niet praktisch in te kunnen zetten.

Hoe de Mac en de computermarkt zich verder zal ontwikkelen is lastig te voorspellen. De laatste jaren zijn de tablets enorm in opkomst en zijn er nauwelijks meer mensen die zonder smartphone de deur uit gaan. Hiermee ontstaat de vraag of er markt blijft voor een computer als de iMac of een robuuste laptop als de Macbook Pro. Zal een Mac de bureaus blijven sieren? Wij lezen graag je reactie onder dit artikel.

Reageer op artikel:
Dertig jaar geleden: “Apple Computer will introduce Macintosh”
Sluiten