Dertig jaar geleden: “Apple Computer will introduce Macintosh”

31 reacties

Wie gisteren OMT Live heeft gezien, of thuis is in de geschiedenis van Apple, weet dat vandaag een bijzondere dag is. Dertig jaar geleden, op 24 januari 1984, introduceerde Apple de allereerste Macintosh computer. De computer waarmee afscheid werd genomen van commando’s in een terminal en de grafische interface een feit werd.

https://www.youtube.com/watch?v=Xp697DqsbUU

Twee dagen voor de lancering, tijdens de Super Bowl van dat jaar, toonde Apple een bijzondere commercial. De tv-reclame, gebaseerd op het verhaal “1984” (Big Brother) van Geroge Orwell, vertelt in 1:03 minuut een kort verhaal met revolutie als onderliggend thema. Terwijl een massa mensen gehypnotiseerd luistert naar “Big Brother” via een groot scherm, rent een onbekende atlete met een sloophamer de zaal binnen. Op het moment dat de atlete de sloophamer tegen het scherm gooit en daarmee “Big Brother” een halt toe roept, begint een voice over te vertellen:

On January 24th, Apple Computer will introduce Macintosh. And you’ll see why 1984 won’t be like “1984.”

Het bedrijf uit Cupertino zette met de introductie van de Macintosh de toon voor de toekomst van consumentencomputers. Voor de Macintosh 128K moest destijds $2495,- worden neergeteld. Vanaf dat moment kreeg Apple de smaak te pakken, hoewel vrij kort na de introductie van de 128K Macintosh een snellere variant moest worden uitgebracht om software te kunnen blijven ondersteunen.

MacHello
De Macintosh was de eerste computer voor consumenten met een grafische interface, hello.

De stamboom van de Macintosh werd in de jaren daarna steeds groter. Met de introductie van de Macintosh Portable, gevolgd door de Powerbook en aan het eind van de twintigste eeuw de iBook, probeerde Apple de laptop markt (deels) te creëren en te veroveren. De concurrentie van de steeds goedkoper wordende PC’s was echter een probleem voor Apple. Toch bleef het team in Cupertino innoveren, met uiteindelijk een goed resultaat. De succesvolle herintroductie van de alles-in-een computer: de iMac G3 en G4 gaf Apple wat ademruimte.

De evolutie van de iMac
De evolutie van de iMac

Vanaf dat moment werd Apple weer succesvol en kon het bedrijf zich blijven ontwikkelen. Over de jaren heen werd de productlijn fors verbreed en werd er grote progressie geboekt op het gebied van snelheid en kwaliteit onder de motorkap. De Mac heeft in dertig jaar succesvol zijn weg gevonden naar de consument thuis maar ook naar professionals, voornamelijk in de creatieve sector.

dertigjaarinnovatie
Dertig jaar innovatie: van Macintosh naar iMac.

Apple heeft voor de dertigste verjaardag van de Mac een speciale website met een tijdlijn gepubliceerd. De website wordt ondersteund door een filmpje waarin de vele toepassingen van de Mac worden getoond. Verscheidende Mac gebruikers vertellen over hoe de Mac hun de mogelijkheid geeft en heeft gegeven, om creativiteit te uiten en dit al dan niet praktisch in te kunnen zetten.

Hoe de Mac en de computermarkt zich verder zal ontwikkelen is lastig te voorspellen. De laatste jaren zijn de tablets enorm in opkomst en zijn er nauwelijks meer mensen die zonder smartphone de deur uit gaan. Hiermee ontstaat de vraag of er markt blijft voor een computer als de iMac of een robuuste laptop als de Macbook Pro. Zal een Mac de bureaus blijven sieren? Wij lezen graag je reactie onder dit artikel.

Reacties

31 reacties
 • Profielfoto
  Targaryen

  – mooi zo – ;)

 • Profielfoto
  Saaihead

  Gefeliciteerd! Hoewel de iPhone mijn laptop heeft vervangen, zal er zeker wel een computer op mijn bureau blijven staan. Ik kan me voorstellen dat dit niet voor iedereen zo hoeft te zijn, maar geen tablet of smartphone kan wat ik met mijn iMac kan.

 • Profielfoto
  IcyDragon68

  De Mac zal zeker nog wel blijven bestaan. De productiviteit zal nooit vervangen kunnen worden door tablets en foons.
  En nog gefeliciteerd!

 • Profielfoto
  Imade

  Ik heb alleen nog geen iMac en mac mini… hoef ik ook niet.
  Maar zal qua laptop, router, randapparatuur (muis, apple TV) altijd bij Apple blijven vanwege de stabiliteit en de makkelijke upgrade manieren.
  Makkelijker kan upgraden niet meer worden.
  aanschaffen
  downloaden
  dubbelklik
  paar ‘oke’ drukken
  uiterlijk 30 min. later kan je weer verder werken.

 • Profielfoto
  Targaryen

  Makkelijke manier van upgraden? Over welk Apple product heb jij het dan, iMade?

  Oh, je bedoelt updaten!;) Want voor upgrades moet je écht geen Apple kopen heden ten dage.

 • Profielfoto
  Hans B

  Jammer dat de foto van de Macintosh in spiegelbeeld is weergegeven.

 • Profielfoto
  karelschapie

  Apple heeft een video op de website gezet: http://www.apple.com/30-years/#mac30
  Ligt het aan mij of zie ik Nederland in deze video?

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Even op zolder kijken. Ik weet niet zo goed meer of daar nu een Macintosh 128 of een 512 staat, of allebei.

  In de kamer staat i.i.g. een Macintosh Color Classic en een iMac G4 (en een iMac 20″ en 21.5″), in de badkamer een iMac Bondi Blue.

 • Profielfoto
  Atjous

  We lezen graag je reactie onder dit artikel …

  Sinds ik met de iPad, en later met de iPad Mini, aan de slag ging, heb ik gemerkt dat computergebruik zich bij mij in tweeën opsplitste. Soms heb je de behoefte aan snelle informatie (om te vinden of om te delen). Noem het “on demand, on the spot”. Voor die toepassing gebruik ik echt bijna nooit meer m’n iMac. Dat heeft alles te maken met overal online kunnen zijn. Die iMac is tenslotte lang niet altijd “on the spot”. En voor een korte actie moet je niet iedere keer naar een vaste plek moeten gaan.
  Voor gedetailleerd, meer tijdrovend werk (Illustrator, Photoshop, InDesign, noem maar op) verwacht ik niet dat tablets de markt gaan overnemen. De muis haalt een precisie die ik met een touch screen nog niet heb gehaald. Maar voor al het andere (ik noem een reactie op een forum) gebruik ik m’n iPad Mini, maar dan wel graag in combinatie met een toetsenbordje. Via touch screen typen vind ik verreweg inferieur aan blind typen op toetsjes.

  Gebruik iPad Mini: 85% | Gebruik iMac: 15%

 • Profielfoto
  Tomac5

  Ligt het aan mij of zie ik Nederland in deze video?

  Klopt Karelschapie, de Nederlandse modeontwerpster Iris van Herpen wordt geïnterviewd. Mooie reclame voor haar!

 • Profielfoto
  Ostinato

  Er gaat wat mij betreft niets boven het gebruiksgemak van een desktop met een fatsoenlijk toetsenbord. Zeker voor Photoshop, Logic en word-processing. Dus voorlopig blijf ik met een iMac werken. De iPad is lekker voor snel even wat opzoeken, beetje browsen op de bank. Maar voor het echte werk blijft de desktop favoriet.

 • Profielfoto
  RobertBV

  Ligt het nou aan mij of is het meisje op 2:12 een Nederlandse?

 • Profielfoto
  RobertBV

  Ah zie je wel:-)

 • Profielfoto
  computer space

  30 jaar later is Orwell alleen kinderspel. Dat heeft Apple niet kunnen/willen voorkomen.

  Nou ja zeg! Beste computer ooit zit niet eens in de timeline onder het filmpje! FOEI APPLE!

 • Profielfoto
  pim939

  Een Mac zal er voor mij altijd blijven. De snelheid en de gemak die het bied behaal ik nooit op mijn ipad.

 • Profielfoto
  Hydræ

  Hiermee ontstaat de vraag of er markt blijft voor een computer als de iMac of een robuuste laptop als de MacBook Pro.

  Ik denk dat de desktop/laptop zeker nog lange tijd zal blijven bestaan als middel om werk gedaan te krijgen wat bijv. minder makkelijk of praktisch op een mobiel apparaat kan.
  Daarnaast zijn de iPhones en iPads perfecte apparaten om mobiel je ding te doen. Ik synchroniseer m’n taken, notities en agenda met de iPhone/iPad en dit complementeert erg goed.
  iCloud is de laatste jaren steeds beter geworden om je data mee te nemen zonder dit steeds met een kabel hoeven te synchroniseren.

  Er is een sterke opkomst van bijv. fotobewerkingapps en muziekapps in de App Store. Ik zie dit als een inhaalslag tegenover de desktop, heel goed natuurlijk, maar tegelijk ook het gevaar van overbodigheid van de vaste pc.

  Misschien lopen we straks over 30jr. allemaal met een chip in ons hoofd van Apple. Who knows…

 • Profielfoto
  sunapple

  Even op zolder kijken. Ik weet niet zo goed meer of daar nu een Macintosh 128 of een 512 staat, of allebei.

  Aangezien je toch niet zoveel waarde aan die dingen lijkt te hechten mag je de 128k ook wel aan mij geven hoor:wink:

 • Profielfoto
  BetaMagic

  Een hele Apple-pagina is gewijd aan Iris van Herpen

  (naar beneden scrollen!)

 • Profielfoto
  Needler

  Tof om Iris van Herpen te zien!

 • Profielfoto
  sciletto

  Wat een emotie weet Apple weer over te brengen. Ik vind dat toch altijd goed in elkaar gezet qua beeld en geluid, de essentie van het leven en hoe zij dit verrijken wordt altijd goed gedaan. Applausje voor de Time-Line.

  Ik vind het ook bijzonder dat Nederland te zien is in een groot Amerikaans bedrijf zoals Apple. Ook al valt er over de cultuur van Amerika wat te zeggen, het land zelf blijf ik bijzonder vinden.

  Verder heb ik nog nooit de naam Iris van Herpen gehoord dus de reclame is zeer goed voor haar.

  Hopelijk doen ze wat bijzonders dit jaar tijdens de WWDC. 30 jaar is niet niks.

 • Profielfoto
  Verdult

  Jammer dat de foto van de Macintosh in spiegelbeeld is weergegeven.

  Zo heeft ook een winkel (ik weet niet meer precies welke winkel) destijds bij de introductie van de iPhone 4S een gespiegelde foto van een iPhone 4 gebruikt… Geen enkele apple fan die naar die winkel ging. Ik zal de betreffende foto vanavond opzoeken.
  To be continued.
  [Edit}: gevonden ik kan alleen geen plaatjes toevoegen op een of andere manier. het was ritel in ieder geval.

 • Profielfoto
  ernst.

  Even op zolder kijken. Ik weet niet zo goed meer of daar nu een Macintosh 128 of een 512 staat, of allebei..

  Ik heb de 512K met printer erbij en alle toebehoren (boekjes-floppy’s) inclusief de grote stoffentas met uiteraard allemaal voorzien van het regenboog logo. Was 1 van de handvol? mensen in Nederland die toen al een Macintosh hadden en bij bepaalde werkgevers wist men niet wat men met mij aanmoest daar zij nog op die ondingen aan het werken waren waar je ellenlange codes moest invoeren om iets op je scherm te krijgen. (IBM)

  Heb er toen tegen de 6.500 gulden voor betaalt en dat heeft zich allang terugverdiend even los van de emotionele waarde.

  Oh ja. Het werkt nog gewoon allemaal!

 • Profielfoto
  Di May

  Evenmin als de televisie het boek vervangt zullen tablets desktops vervangen.

 • Profielfoto
  Haike

  Wij lezen graag je reactie onder dit artikel.

  Nou met iets meer objectiviteit dan graag… de Portable was een ding van 7, 8 kilo dus heel erg portable was dat niet. Ik geloof niet dat ze destijds hun markt daar veel mee vergroot hebben.

 • Profielfoto
  Tov

  Jammer dat de mac mini geen plekje heeft gekregen op de tijdslijn. Was voor mij destijds aanleiding om over te stappen naar Apple (volgend op het gebruik van itunes versie voor de pc en de aanschaf van een ipod).

 • Profielfoto
  Buzz

  Haike: wat er allemaal nadelig was aan Macs uit het verleden, zoals de Portable, ten opzichte van de computers van vandaag, doet er op een verjaardagsfeestje toch helemaal niet toe? Dat heeft niks met objectiviteit te maken. Ten opzichte van andere computers uit die tijd was de portable een belangrijke innovatie. Zeker als je ziet hoe lichtgewicht het tegenwoordig allemaal geworden is, dan zijn de ontwikkelingen uit die tijd een erg belangrijk begin geweest. Dat er niet veel van zijn verkocht is nu al lang niet meer belangrijk.

  Mijn eerste Mac was de iMac G5 in 2004. Daarvoor gebruikte ik Linux voor wetenschappelijk rekenwerk en Windows voor presentaties en rapporten. Met de Mac kon dat allebei op één machine, en nog meer en beter ook. Ik kan me nu niet meer voorstellen dat ik mijn werk zonder Mac zou moeten doen. Dat er in de toekomst niet meer zoiets als de Mac zou zijn lijkt mij dan ook ondenkbaar.

 • Profielfoto
  chrispis

  Ik mis de apple-toets. Ik blijf appeltje-z zeggen.

 • Profielfoto
  Tov

  @ chrispis: helemaal mee eens. Waarom zijn ze daar ooit vanaf gestapt?

 • Profielfoto
  SvS

  Mooie artikel!
  En met chrispis eens…. Ben benieuwd waarom ja.
  En ik hoop dat er nog lang Macs mogen worden geproduceerd! Ik werk er al 30 jaar mee!

 • Profielfoto
  Macnido

  Ik mis de apple-toets. Ik blijf appeltje-z zeggen.

  Old habbits die hard. Ik ook:smile: