CES 2014: veelzijdige, snelle, mooie en schattige opslag van LaCie

Door: Koen van Tongeren - 12 reacties

De Consumer Electronic Show is weer van start gegaan. In Las Vegas zijn bijna alle consumentenelectronicamerken vertegenwoordigd, op één na. Apple doet niet mee aan CES. Dankzij de microcosmos aan Mac- en iOS-accessoires is er echter toch genoeg interessants op CES te vinden voor de Apple fan.

OMT verzamelt het belangrijkste nieuws van de CES-beursvloer. Vandaag is het de beurt aan LaCie. Je kunt je afvragen waar de Franse harddiskmaker nog op kan innoveren, maar het is ze toch gelukt om met een aantal nieuwe producten te komen zoals de aller-allersnelste externe harddisk én een externe schijf… voor je iPad of iPhone.

FUEL
Een veel gehoorde klacht over de iPad, vooral in vergelijking met andere tablets, is het gebrek aan opslaguitbreiding. Even snel een fotobibliotheek of een paar GB aan films toevoegen voor een lange reis is er niet bij. LaCie komt met de oplossing in de vorm van FUEL, 1 TB aan opslag voor alles dat niet meer op je iOS-apparaaat past.

De Fuel is een reguliere harddisk van 1 TB waar aan een aantal slimmigheden is toegevoegd. Om te beginnen heeft de schijf een accu waardoor je ‘m overal kunt gebruiken. Daarnaast zendt de Fuel een WiFi-signaal uit waardoor je er via een iOS-app bij kunt op je iPhone, iPod touch of iPad. Zo kunnen maximaal vijf mensen tegelijkertijd de content op de schijf bekijken of er zelf materiaal naartoe sturen. Je Mac heeft ook toegang tot de Fuel via WiFi maar als je de schijf snel wilt vullen kun je ook gebruik maken van USB 3.0.

fuel

De Fuel kost 199 euro en komt deze maand nog op de markt.

Little Big Disk Thunderbolt 2
LaCie was er vroeg bij met de onsteuning van Thunderbolt voor externe schijven. Nu staat het bedrijf weer vooraan bij de implementatie van Thunderbolt 2, Apple’s nieuwe standaard die theoretisch twee keer zo snel is. Het schattige kleine Little Big Disk-schijfje heeft de eer als eerste uitgerust te worden met Thunderbolt 2.

De 1 TB aan SSD-opslag van de nieuwe Littile Big Disk is toegankelijk met een duizelingwekkende snelheid van maximaal 1,3 GB per seconde via Thunderbolt 2. Daarmee is mogelijk om er ongecomprimeerde 4K-bestanden op af te spelen. Er zitten twee Thunderbolt-poorten op, waardoor je de schijf kunt gebruiken zonder een poort te verliezen op je Mac.

littlebigdisk

Thunderbolt-schijven zijn al niet goedkoop en met SSD-opslag gaat de prijs nog meer omhoog. Wat de Little Big Disk Thunderbolt 2 moet gaan kosten is niet bekend, maar goedkoop zal ie niet worden. De schijf komt in het eerste kwartaal van dit jaar op de markt.

Sphère
Hoe goed ze vaak ook hun best, zelfs LaCie weet externe harddisks zelden zo mooi te maken dat je ze daadwerkelijk graag op je bureau wilt zien staan. Misschien is het ze nu wel voor het eerst gelukt, met de Sphère. Een glimmende ronde bol die in niets op een harde schijf lijkt, maar toch 1 TB aan boord heeft.

Sphère is een samenwerking tussen LaCie en Christofle, een bekend Frans bedrijf dat verzilverde producten maakt. LaCie heeft gezorgd voor een bol waarachter 1 TB aan opslag en een USB 3.0-aansluiting schuilgaan. Christofle verzilvert ‘m waardoor er een perfect ronde glimmende bol ontstaat, waar alleen een USB-snoer uitkomt. Een externe voeding is niet nodig.

sphere

Zo’n luxueuze harddisk kost natuurlijk wel wat meer dan een doorsnee schijfje. Voor de Sphère betaal je 390 euro. Deze maand rolt ie de winkel in.

Culbuto
Mochten al die honderden euro’s aan opslag je wat teveel zijn, dan heeft LaCie ook nog de nieuwe Culbuto USB-stick. Het ronde dikkertje fungeert als 16 of 32 GB opslag via USB 3.0.

Waar andere USB-sticks vaak kwijtraken zal je dat met dit stickie niet snel gebeuren. Door zijn vorm ook de Culbuto namelijk rechtop gezet worden. Daarmee wordt het een zichzelf balancerend kaarten- of fotohoudertje.

culbuto

De Culbuto is nu al verkrijgbaar en kost 50 euro voor 16 GB of 75 voor 32 GB.

Reacties

12 reacties
 • Profielfoto
  Zaphod_B

  Grote gemene deler: idioot dure gimmicks voor de yup met echt geld teveel…

  Het wordt tijd dat externe schijven en NAS-achtige oplossingen met Thunderbolt nu eens echt betaalbaar worden. Er zit nog steeds een flink ‘premie’ op het gebruik van TB.

 • Profielfoto
  Paul26

  De FUEL, dat lijkt me een mooie uitvinding. Als ik het zo lees en het goed begrijp is dit de ideale oplossing om op vakantie voldoende opslagruimte te hebben voor foto’s, series/films én apps.

 • Profielfoto
  GeenMorgenrood

  Of je kunt op vakantie genieten van je vakantie, natuurlijk.

 • Profielfoto
  MIVE

  Maar zou je nu vanuit (bijv.) imovie op ipad filmbestanden kunnen openen die op de Fuel staan? Het lijkt erop dat je alleen met een specifieke app data kan lezen vanaf Fuel.

 • Profielfoto
  Serge Nelissen

  Die Fuel brengt me op het idee dat Apple ook de Time Capsule zou kunnen gebruiken om muziek op te stockeren. Zo blijft er meer plaats vrij op de iPad.

 • Profielfoto
  MIVE

  Behalve time capsule zijn er natuurlijk al andere devices die je kunt gebruiken als opslag voor de iPad. Maar die zijn niet mobiel, dat is het aardige van Fuel.

 • Profielfoto
  MIVE

  @GeenMorgenrood: de vakantie is de gelegenheid om eindelijk alle films te kijken waar je normaal geen tijd voor hebt!

 • Profielfoto
  Kamran Babaei

  De Fuel ziet er goed uit!! Ben benieuwd naar de daadwerkelijke mogelijkheden…

 • Profielfoto
  recoiller

  LaCie ziet er altijd goed uit maar jammer dat ze technisch vaak verouderd zijn, onbetrouwbaar en de service is slechter dan bij de meeste concurrerende producten. Prima om iets moois te maken maar wie waarde hecht aan de functionaliteit kan voor minder een beter product krijgen.

 • Profielfoto
  Akoni

  Lijkt me leuk om te gebruiken, maar vanwege de prijs ga ik hem echt niet aanschaffen.

 • Profielfoto
  petjez

  @ Zaphod_B

  Grote gemene deler: idioot dure gimmicks voor de yup met echt geld teveel…

  Wat een vreemde opmerking. Voor elk product is wel een markt. Om mensen dan meteen een yup te noemen is iets te makkelijk.

 • Profielfoto
  Akoni

  Voor wie belangstelling heeft, het is Februari en nog niet verkrijgbaar.
  Wel voor pre order, ik raadt dat af, want dan wordt je snel van je geld afgeholpen en kun je verder wachten tot je een ons weegt.