Jan David Hanrath
Jan David Hanrath Nieuws 6 januari 2014

CES 2014: Roku gaat waar Apple niet ging

Roku concurreerde tot vandaag met vijf producten met de Apple TV: vier streaming boxen van 50 tot 100 dollar en één streaming USB-stick. Net als met de Apple TV kun je met Roku content van bijvoorbeeld YouTube, Netflix en andere kanalen streamen naar je TV.

Roku ondersteunt echter meer kanalen en richt zich, dankzij een tweede analoge aansluiting, op een grotere doelgroep met oudere TV’s. Desondanks is Apple TV onbetwist marktleider. Maar hoe lang nog? Want Roku presenteerde vandaag op CES met partnerfabrikanten twee nieuwe producten, met beeldscherm…

De Roku TV van Hisense

Waar Apple TV nog steeds een hobby is voor Apple en we nog wachten op de televisierevolutie die door Steve ‘I cracked it’ Jobs is voorspeld, gaat Roku vandaag waar Apple nog niet ging: Roku ingebouwd in een televisie. Ok, Samsung, LG en andere fabrikanten hebben al langer ‘slimme TV’s’ met internet en ‘apps’ op de markt, maar deze worden door een suboptimale gebruikservaring vaak als dom scherm gebruikt, door ze aan te sluiten op een Apple TV, set-top-box of game console.

Roku doorbreekt dit voor het eerst door hun oplossing in licentie te geven aan televisiefabrikanten. De eerste fabrikanten, TCL en Hisense, zijn relatief onbekend, maar Roku lijkt een Android-achtig pad te bewandelen: meerdere spelers die hun oplossing aanbieden, waardoor snel een groot aanbod kan worden bereikt. Apple heeft geen goede ervaringen met het in licentie geven van hun technologie en zal dit pad waarschijnlijk niet snel bewandelen.

Maar een herhaling van de nachtmerrie die HP en Microsoft vier jaar geleden meemaakte ligt mogelijk voor Roku in het verschiet. Toen presenteerde Steve Balmer een de ‘HP Slate’ met Windows 7 op CES die later in het jaar beschikbaar zou komen, niet wetende dat Apple twee maanden later de iPad zou lanceren. De Roku TV’s komen in de herfst op de markt.

Dus laat die game changer van Apple maar komen…

Reageer op artikel:
CES 2014: Roku gaat waar Apple niet ging
Sluiten