Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 8 januari 2014

CES 2014: Belkin breidt WeMo uit met lampen en pannen

De Consumer Electronic Show is weer van start gegaan. In Las Vegas zijn bijna alle consumentenelectronicamerken vertegenwoordigd, op één na. Apple doet niet mee aan CES. Dankzij de microcosmos aan Mac- en iOS-accessoires is er echter toch genoeg interessants op CES te vinden voor de Apple fan.

OMT verzamelt het belangrijkste nieuws van de CES-beursvloer. Vandaag is het de beurt aan Belkin. Deze accessoiresmaker komt dit jaar naar CES met nieuwe WeMo-producten. Eerder bespraken we dit domotica-systeem voor thuis al. Belkin breidt WeMo uit met eigen led-lampen en zelfs een slowcooker!

WeMo LED
WeMo-schakelaars voor de lampen in huis bestonden al, maar tot nu toe had het bedrijf nog geen antwoord op zogenaamde slimme lampen als Philips’ HUE of de Lumen Bulb. Op CES introduceert Belkin echter de LED Bulb, inderdaad: een dimbare LED-lamp die communiceert met je WeMo-systeem.

Buiten het aan- en uitzetten van je lampen via de WeMo-app kun je ook vakantieinstellingen maken waardoor lampen automatisch aan en uit gaan of een slaapstand activeren waarbij het licht langzaam gedimd wordt. Ook kunnen de lampen via IFTT reageren op internetgebeurtenissen als nieuwe tweets of Facebookberichten.

Een starterkit, bestaand uit twee lampen en een router gaat 100 euro kosten. Per extra lamp betaal je 35 euro. Daarmee zijn de peertjes een stuk goedkoper dan de concurrentie, maar waar Philips- en Lumen-lampen van kleur kunnen veranderen is er voor WeMo-lampen maar één kleur: ‘warm wit’.

WeMo Maker
De meeste apparaten worden via WeMo aangestuurd door ze op afstand aan en uit te zetten. Met de WeMo-maker gaat Belkin een stapje verder. Je kunt er namelijk je eigen automatische systeem mee bouwen. Allereerst sluit je er apparaten op aan die geactiveerd worden zodra ze van stroom voorzien worden. Daarnaast kunnen er echter 5-volts-sensoren op aangesloten worden die zo zelf de aan/uit-schakelaar van de WeMo Maker kunnen beïnvloeden of hun gegevens door kunnen geven aan de WeMo-app.

Belkin noemt zelf het voorbeeld van een vochtsensor die via de WeMo Maker het sprinklersysteem in kan schakelen zodra het gazon te droog wordt of een lichtsensor die de gordijnen openschuift zodra de zon opkomt. Om dit soort toepassingen via een WeMo Maker uit te laten voeren is wel wat technische kennis en uitzoekwerk nodig.

Wat de WeMo Maker moet gaan kosten, en of Nederland bij de landen hoort waar ie verkocht zal worden is nog niet bekend.

WeMo Crock-Pot
WeMo lijkt het ideale systeem voor alleenstaanden. Bij thuiskomt zijn de lichten immers al aan, de gordijnen dicht en de televisie aan. Het enige dat nog mist is een dampend avondmaal in de keuken. Ook daaraan is nu gedacht. Belkin heeft samenwerking gezocht met Jarden, maker van de in Amerika razendpopulaire Crock-Pot. Deze zogenaamde slowcooker houdt het midden tussen een elektrische warmhoudplaat en een pan. Je kunt er gerechten in klaarmaken door ze langzaam te laten garen.

De WeMo Crock-Pot kan zo ingesteld worden om op een bepaald moment te beginnen met opwarmen maar je kunt op afstand ook de temperatuur instellen of wijzigen en de timer aanpassen. Ook kan de pan via WeMo een herinnering naar je sturen zodra je eten klaar is.

Aangezien de Crock-Pot in Europa minder bekend is dan in de V.S. zou het goed kunnen dat de pan niet in Nederland verkocht zal gaan worden. Gaat dat wel gebeuren, dan gaat ie ongeveer 75 euro kosten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
CES 2014: Belkin breidt WeMo uit met lampen en pannen
Sluiten