CES 2014: 4K voor de Mac-massa

25 reacties

De Consumer Electronic Show is weer van start gegaan. In Las Vegas zijn bijna alle consumentenelectronicamerken vertegenwoordigd, op één na. Apple doet niet mee aan CES. Dankzij de microcosmos aan Mac- en iOS-accessoires is er echter toch genoeg interessants op CES te vinden voor de Apple fan.

OMT verzamelt het belangrijkste nieuws van de CES-beursvloer. Vandaag ligt de focus op 4K, oftewel; een resolutie voor camera’s en beeldschermen die vier keer hoger is dan Full HD. Apple ondersteunt 4K-resoluties in de meest recente MacBook Pro en Mac Pro, maar aan een 4K-beeldscherm is men in Cupertino nog niet toegekomen. Andere merken zijn al wel de markt opgedoken en presenteren hun nieuwe 4K-schermen op CES. Verrassend genoeg zijn ook nog betaalbaar!

Dell 2815Q
Voor Dell is de 4K-markt niet nieuw. Het bedrijf kwam vorig jaar al uit met een 24 inch monitor die meer dan 1000 euro moest kosten en een 32 inch-versie voor een dikke 3000 euro.  Toch komt het bedrijf nu met een verrassing door met een 4K-monitor te komen die volgens bronnen minder dan 600 euro gaat kosten.

De Dell 2815Q is een 28 inch-monitor met de gebruikelijke 4K-resolutie van 3840×2160, al wordt die resolutie alleen op 30 Hz gehaald. Pas als de resolutie teruggeschroefd wordt naar 1920×1080 wordt 60 Hz ondersteund. De monitor heeft een DisplayPort, die met een (ongetwijfeld niet meegeleverde) DisplayPort naar Mini DisplayPort op je Mac aangesloten kan worden.

dell

Over prijs en beschikbaarheid van de 2815Q is nog weinig bekend. Op de website van Dell staat alleen genoemd dat de monitor minder dan 1000 euro gaat kosten. Ook een officiële datum voor de beschikbaarheid van deze budget 4K-monitor ontbreekt nog.

Asus PB287Q
Ook Asus heeft gekozen voor een 28-inch 4K-monitor, maar waar Dell niet verder komt dan 30 Hz is de refreshrate van Asus’ scherm 60 Hz in de volledige 3840×2160-resolutie.

asus

De Asus PB287Q heeft buiten zijn miljoenen pixels weinig extra’s aan boord. Er is een HDMI-poort en een DisplayPort voor de volledige 4K-resolutie. Het scherm gaat 800 dollar kosten maar je moet er nog wel even op wachten. In het tweede kwartaal van dit jaar komt het scherm op de markt.

Lenovo ThinkVision Pro2840m
Lenovo is de laatste van de grote drie die zich op de 4K-markt waagt. Dat doet het bedrijf met een minimalistische 28-inch monitor. De 3840×2160 pixels gaan schuil achter een glazen plaat. De voet van de monitor maakt het mogelijk om het scherm te kantelen, te draaien én in hoogte te verstellen. De ThinkVision Pro2840m kan direct op je Mac aangesloten worden via MiniDisplayPort. Ook zitten er een USB-hub en luidsprekers in het scherm verwerkt.

lenovo

Lenovo’s 4K-scherm gaat 799 dollar kosten en zal vanaf april dit jaar verkocht worden.

Reacties

25 reacties
 • Profielfoto
  ThomJohnson

  @ OMT redactie: kunnen jullie misschien een aparte rubriek maken voor de CES? Dan hoeven jullie niet elke keer dezelfde inleiding te kopiëren bij elk artikel te plaatsen.

 • Profielfoto
  ThomJohnson

  Sorry voor het klagen! Verder heel fijn om elke keer een update te krijgen!

 • Profielfoto
  knekkie

  Eerst klagen en dan verontschuldigen…

  Wees blij dat OMT er aandacht aan besteed.
  Scheelt weer een extra website bij het winnen van je dagelijkse tech informatie.

 • Profielfoto
  IOS dude

  Misschien ook iets om te vermelden nu het toch over 4k gaat: de eerste 4k laptop!!
  http://gadgets.ndtv.com/laptops/news/toshiba-unveils-worlds-first-4k-ultra-hd-display-laptops-at-ces-2014-468442

 • Profielfoto
  Tony smeT

  Het blijft een Apple nieuws website lOS dude, weg met die winddoos!

 • Profielfoto
  Chillie

  De monitor heeft een DisplayPort, die met een (ongetwijfeld niet meegeleverde) DisplayPort naar Mini DisplayPort op je Mac aangesloten kan worden.

  Ongetwijfeld niet meegeleverde? Iedere high-end monitor van Dell die wij op kantoor hebben gehad heeft netjes alle bijbehorende kabeltjes meegeleverd gekregen. Ook de DisplayPort naar Mini DisplayPort.

 • Profielfoto
  maconly

  Iets met achter de feiten aan lopen, waar is de tijd dat Apple ver voorop liep.

 • Profielfoto
  Gezalfde

  @maconly

  http://www.apple.com/mac-pro/

  Daar wellicht?

 • Profielfoto
  ---

  De monitor heeft een DisplayPort, die met een (ongetwijfeld niet meegeleverde) DisplayPort naar Mini DisplayPort op je Mac aangesloten kan worden.

  Ongetwijfeld niet meegeleverde? Iedere high-end monitor van Dell die wij op kantoor hebben gehad heeft netjes alle bijbehorende kabeltjes meegeleverd gekregen. Ook de DisplayPort naar Mini DisplayPort.

  Ach Koen moest laatst zo’n kabeltje halen omdat zijn (ongetwijfeld goedkope) scherm niet werkte. En daar was hij inderdaad niet meegeleverd.
  (Grapje)

 • Profielfoto
  computer space

  Alle huidige Mac’s ondersteunen 4K, en inderdaad niet op 60Hz, maar dat wil je ook helemaal niet. 4K content is 99% kans een film (werkblad op 4K @ 28 inch wordt je niet vrolijk van), en die zijn bijna allemaal 23.976Hz.

  Vraag is dus: ondersteunt die Dell 23.976 Hz? Zo ja, de Macs doen dat ook dus kunnen we los.

 • Profielfoto
  1984

  De Dell 2815Q is een 28 inch-monitor ……. De monitor heeft een DisplayPort, die met een (ongetwijfeld niet meegeleverde) DisplayPort naar Mini DisplayPort op je Mac aangesloten kan worden.

  What’s in the box : o.a… DP cable (Mini-DP to DP)

  Dell Ultrasharp UP2414Q 4K Ultra HD monitor review

  PB287Q gaming monitors..? Persoonlijk geloof ik nog niet zo in de 4K monitors.

 • Profielfoto
  IOS dude

  @TonysmeT
  Ik herinner je even aan de huisregels waarin staat dat et niet apple only is OMT maar dat er wel een duidelijke link moet zijn.
  Ik dit geval dus de CES en 4k beeldschermen.
  PS: het feit dat je erop hebt geklikt wil toch zeggen dat het je interesseerd…

 • Profielfoto
  Obliviant

  @computer space
  een film 23.976Hz ??? je zult frame rate bedoelen want films hebben helemaal geen Hz.. hier wordt de verversingssnelheid bedoelt, oftewel hoevaak het scherm opnieuw wordt opgebouwd.. hoe hoger de Hz hoe sneller het beeld wordt opgebouwd dus minder flikker en rustiger voor de ogen.. het is niet voor niets dat TV’s onderhand al minimaal op 200Hz draaien en dan komt die 30Hz ineens wel heel erg kneuterig over.. het aantal Hz is overigens iets wat alleen door het beeldscherm wordt bepaald en niet door de computer en al helemaal niet door de content

 • Profielfoto
  maconly

  @maconly

  http://www.apple.com/mac-pro/

  Daar wellicht?

  die Mac Pro is prachtig , maar op alle fronten worden ze bij apple overlopen.

 • Profielfoto
  ro_me

  Het blijft een Apple nieuws website lOS dude, weg met die winddoos!

  Ben jij 12? beetje kinderachtige opmerking. En vooral dat ‘Winddoos’.

 • Profielfoto
  Buzz

  die Mac Pro is prachtig , maar op alle fronten worden ze bij apple overlopen.

  Nee hoor, Apple heeft nooit echt haar best gedaan om primeurs op het gebied van specificaties te scoren. Ok, als het zo uitkomt, dan pikken ze er af en toe een mee, maar nooit om de concurrentie te snel af te zijn, altijd om met een echt goed product te komen. De iPod was niet de eerste mp3 speler met hard disk, de iPhone niet de eerste smartphone met touch screen en de iPad was niet de eerste tablet. Ze trekken zich sowieso niks aan van het ritme van de concurrentie. Daarom is Apple ook niet op CES te vinden. Ze zullen hun eigen nieuwe producten in de loop van het jaar wel laten zien, en dan zullen we wel oordelen.

  De displays van Apple zijn sowieso “slechts” een handige accessoire. De specificaties van het scherm zelf is vrijwel altijd vergelijkbaar met andere merken geweest, het voordeel zit hem momenteel in het fraaiere ontwerp, het gebruiksgemak door het ontbreken van onnodige knoppen en instellingen, de integratie met OS X software, de ingebouwde voeding voor MacBooks, en de ingebouwde FireWire, Ethernet en USB aansluitingen via Thunderbolt. Bij een opvolger van de huidige Thunderbolt display zal dat waarschijnlijk weer zo zijn.

 • Profielfoto
  knekkie

  Je hoeft niet voorop te lopen in de industrie. Als je product aanbod maar goed is. En Apple probeert de beste te zijn in de bestaande product categorieën.

  Of dat altijd lukt is een tweede maar apple zet wel keer op keer de industrie aan het denken over de productgroepen.

  Soms zelf op vlakken waar apple nik op de markt heeft omdat er geruchten bestaan.
  Op basis van de geruchten van een Apple televisie en horloge zijn de andere bedrijven massaal slimme TV’s en horloges aan het lanceren.

  Hoe je er ook tegen aan kijkt. Apple heeft een enorme invloed op de markt. Zelfs als ze niet de eerste of de beste zijn met een product

 • Profielfoto
  knekkie

  4K voor de massa.
  Ik ben benieuwd of dat aanslaat.

  – Kip en ei probleem.
  De afzetmarkt gaat er niet aan omdat de software is er nog niet klaar voor is.

  – Softwarebouwers gaan er niet aan omdat er geen afzet markt is

  De enige doelgroep die er niet omheen kan zijn de video editors.

 • Profielfoto
  Henk Jan de Bruijn

  @Obliviant

  Een lage Hz is nu niet meer perse onrustig. Bij CRT schermen was het wel dat een beeld daadwerkelijk knipperde. Een 85Hz scherm ging 85 keer per seconden aan en uit. Met een frequentie van 85Hz was dat niet echt waarneembaar, maar sommige minitoren waren ook 60Hz en dat was zeker waarneembaar en erg onrustig voor het oog.
  Het aantal Hz bij moderne monitoren is de “refresh rate”. 30Hz betekend dat het beeld 30 keer per seconden wordt geüpdatet. Als je dan een blue ray film van 60 frames per seconden kijkt op een 30fps scherm mis je de helft van de content. Bijna alle films nu zijn 24 of 30 frames per seconden – maar het zou best kunnen dat dit in de toekomst hoger wordt.

  Is een verschil tussen 30 en 60fps waarneembaar in film? Absoluut. Voor die dit willen testen raad ik aan de “Big Buck Bunny” filmpjes te downloaden. Deze kun je zowel in 30fps als 60fps downloaden.
  http://bbb3d.renderfarming.net

 • Profielfoto
  Poezenbeest

  Microcos-mos… Ook een nieuwe vinding op de CES?

  4K is wel de toekomst waarschijnlijk, dus vraag mij heel erg af waarom Apple dat niet op de Cinema Displays heeft als optie…

 • Profielfoto
  Richard from Rotterdam

  Als Apple nog nieuwe Cinema Displays gaat uitbrengen, dan zullen ze vast naar een 4K resolutie toe gaan.

  Op zich is dat allemaal leuk om te zeggen, maar of het je kijkplezier vergroot, ik vraag het me af. Pasgeleden in Engeland een Samsung TV gezien met 4K beeld, een 85 inch scherm. Van 10 meter afstand zag het er strak uit, maar dichterbij werd het beeld veel te scherp en onprettig om naar te kijken…

 • Profielfoto
  koen

  Wat is de Mac massa ?

 • Profielfoto
  1984

  4K is wel de toekomst waarschijnlijk, .

  Maar wel voor mensen die nu nog goede ogen hebben. ik blijf het volgen maar alles wat nieuw is hoeft nog geen vooruitgang te zijn.

  http://www.youtube.com/watch?v=N7FeazlKTU4

 • Profielfoto
  Buzz

  Samenvattend: Apple heeft de laatste tijd geen nieuw scherm uitgebracht, en 4K schermen van andere fabrikanten zijn nog niet echt bruikbaar behalve voor video editing. Dus we kunnen helemaal niet zeggen dat Apple de boot al gemist heeft of aan het missen is. Zo snel gaan de ontwikkelingen ook weer niet. Als Apple de komende maanden een nieuwe scherm uitbrengt, en het heeft niet 4K of hogere resolutie, dán kan je dat soort kritiek beginnen te geven. Maar dat is onwaarschijnlijk, aangezien Apple met retina begonnen is op haar mobiele apparaten. En het is nog onvermijdelijker dat áls Apple met een 4K en/of retina desktop scherm komt, het gelijk de ondersteuning ervoor in OS X dik in orde heeft.

 • Profielfoto
  iep

  Scheelt weer een extra website bij het winnen van je dagelijkse tech informatie.

  Wat CES informatie betreft is het hier uiterst summier en dat mag ook. Ze pikken er alleen de Apple gerelateerde punten uit zoals dat hoort bij een Apple minded website. Als ik de CES tot in detail wil volgen dan kijk ik wel op de algemene techsites die een volledig overzicht er neerzetten. Alleen de Apple dingetjes kun je op websites als OMT bekijken. Zo heeft men wat meer overzicht:)

  Wat betreft 4k schermen en de refreshrate: daar zitten wel de nodige hardwarematige beperkingen aan. Bij HDMI zit je op 30Hz, wil je die 60Hz gebruiken dan zul je DisplayPort moeten gebruiken. En ook daar zit een addertje onder het gras: alleen DisplayPort 1.2 ondersteund 4k op 60Hz. Kortom, dit is alleen mogelijk op Macs met Thunderbolt 2 wat op dit moment beperkt is tot de MBP Retina en de Mac Pro. Er zit dan toch nog 1 klein addertje onder datzelfde gras: drivers moeten dit ook ondersteunen en dat is momenteel met OS X een probleem. Waarschijnlijk wordt dat met 10.9.2 opgelost (ze zijn daar druk bezig met de video drivers) of met een latere versie. Windows 8 op dezelfde hardware doet wel 4k op 60Hz.