Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 9 januari 2014

CES 2014: 4K voor de Mac-massa

De Consumer Electronic Show is weer van start gegaan. In Las Vegas zijn bijna alle consumentenelectronicamerken vertegenwoordigd, op één na. Apple doet niet mee aan CES. Dankzij de microcosmos aan Mac- en iOS-accessoires is er echter toch genoeg interessants op CES te vinden voor de Apple fan.

OMT verzamelt het belangrijkste nieuws van de CES-beursvloer. Vandaag ligt de focus op 4K, oftewel; een resolutie voor camera’s en beeldschermen die vier keer hoger is dan Full HD. Apple ondersteunt 4K-resoluties in de meest recente MacBook Pro en Mac Pro, maar aan een 4K-beeldscherm is men in Cupertino nog niet toegekomen. Andere merken zijn al wel de markt opgedoken en presenteren hun nieuwe 4K-schermen op CES. Verrassend genoeg zijn ook nog betaalbaar!

Dell 2815Q
Voor Dell is de 4K-markt niet nieuw. Het bedrijf kwam vorig jaar al uit met een 24 inch monitor die meer dan 1000 euro moest kosten en een 32 inch-versie voor een dikke 3000 euro.  Toch komt het bedrijf nu met een verrassing door met een 4K-monitor te komen die volgens bronnen minder dan 600 euro gaat kosten.

De Dell 2815Q is een 28 inch-monitor met de gebruikelijke 4K-resolutie van 3840×2160, al wordt die resolutie alleen op 30 Hz gehaald. Pas als de resolutie teruggeschroefd wordt naar 1920×1080 wordt 60 Hz ondersteund. De monitor heeft een DisplayPort, die met een (ongetwijfeld niet meegeleverde) DisplayPort naar Mini DisplayPort op je Mac aangesloten kan worden.

Over prijs en beschikbaarheid van de 2815Q is nog weinig bekend. Op de website van Dell staat alleen genoemd dat de monitor minder dan 1000 euro gaat kosten. Ook een officiële datum voor de beschikbaarheid van deze budget 4K-monitor ontbreekt nog.

Asus PB287Q
Ook Asus heeft gekozen voor een 28-inch 4K-monitor, maar waar Dell niet verder komt dan 30 Hz is de refreshrate van Asus’ scherm 60 Hz in de volledige 3840×2160-resolutie.

De Asus PB287Q heeft buiten zijn miljoenen pixels weinig extra’s aan boord. Er is een HDMI-poort en een DisplayPort voor de volledige 4K-resolutie. Het scherm gaat 800 dollar kosten maar je moet er nog wel even op wachten. In het tweede kwartaal van dit jaar komt het scherm op de markt.

Lenovo ThinkVision Pro2840m
Lenovo is de laatste van de grote drie die zich op de 4K-markt waagt. Dat doet het bedrijf met een minimalistische 28-inch monitor. De 3840×2160 pixels gaan schuil achter een glazen plaat. De voet van de monitor maakt het mogelijk om het scherm te kantelen, te draaien én in hoogte te verstellen. De ThinkVision Pro2840m kan direct op je Mac aangesloten worden via MiniDisplayPort. Ook zitten er een USB-hub en luidsprekers in het scherm verwerkt.

Lenovo’s 4K-scherm gaat 799 dollar kosten en zal vanaf april dit jaar verkocht worden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
CES 2014: 4K voor de Mac-massa
Sluiten