Apple wil je gezond houden, niet vertellen hoe laat het is

25 reacties

De ‘iWatch’, zo wordt ie steevast genoemd door de media, onszelf incluis. Apple’s volgende innovatie zou een smartwatch worden waarmee belangrijke functies van de iPhone overgenomen kunnen worden. Daarmee zou het bedrijf zich begeven op een markt waar aartsrivaal Samsung al actief is, met weinig succes tot nu toe. Apple’s CEO Tim Cook concludeerde vorig jaar zelf dat kinderen geen horloges meer dragen, maar dat de pols wel een interessante plek is om een gadget voor te ontwikkelen.

De vraag kan dus gesteld worden: komt die iWatch wel? In 2013 kocht Apple een topman bij het Nike Fuelband-team weg nadat eerder al een producent van medische sensoren werd overgenomen. Als klap op de vuurpijl ontdekte 9to5Mac onlangs twee nieuwe namen op de loonlijst bij Apple, beiden vooraanstaande ontwikkelaars biosensoren. Het lijkt dan ook steeds aannemelijker dat de iWatch een iBand zal worden.

In Apple’s laatste aankoopronde is Nancy Daugherty weggekocht bij Sano Intelligence. Bij deze startup was ze verantwoordelijk voor hardware, bestaande uit een sticker waarmee verschillende bloedanalyses gedaan kan worden zonder dat er in de huid geprikt hoeft te worden. Zo kunnen bijvoorbeeld het glucosepeil en het functioneren van de nieren in de gaten gehouden worden met een sensor die verwerkt kan worden in een armband.

Ook is Ravi Narasimhan aangenomen bij Apple. Hij werkte bij Vital Connect, een maker van medische randapparatuur. Volgens 9to5Mac is moeilijk te achterhalen wat Narasimhan precies deed bij het bedrijf, maar in ieder geval is duidelijk dat hij er ontwikkelaarteams voor biosensoren heeft aangestuurd. Ook heeft hij meer dan 40 patenten voor medische sensortoepassingen op zijn naam staan, waaronder methodes om ademhaling en beweging te meten.

Met een leger aan vooraanstaande biosensorkenners aan boord, de overtuiging dat horloges eerder minder dan meer gedragen zullen worden én met een CEO die zijn uren buiten Apple het liefst in de sportschool doorbrengt wordt steeds duidelijker: Apple wil je liever gezond houden dan je de tijd vertellen.

 

Reacties

25 reacties
 • Profielfoto
  Henk Jan de Bruijn

  Apple wil dat wij hun gezond houden, financieel gezien:P

 • Profielfoto
  Needler

  Heerlijk dit soort geruchten! Ik kijk er naar uit. Dit heeft veel meer potentie dan een Galaxy Gear.

 • Profielfoto
  Hydræ

  Wat zo leuk is dat je ‘achievements’ kunt verzinnen, zoals dagelijks 30 minuten bewegen, en die via Game Center worden gedeeld. Dan krijgt zo’n pols ding pas echt nut en tegelijk een fun factor.

 • Profielfoto
  macpeto76

  Innovatie???? Jullie zijn echt goed bij je paasei he??

 • Profielfoto
  Rickje

  Hmmm, hoe lang nog voordat ik een robotje ben?

 • Profielfoto
  J-P-H

  Lijkt inderdaad meer voor de hand te liggen dat sensoren binnenkort de electronicawereld gaan beheersen. In de domotica zie je nu steeds meer awareness apparaten op de markt komen die bv temperatuur, luchtvochtigheid, licht en beweging meten. Baby-rompertjes die belangrijke functies volgen, Kinect camera’s die veel meer kunnen ‘lezen’ dan je lief is….
  Weer eens wat afleveringen van StarTrek kijken om de nabije toekomst te voorspellen?

 • Profielfoto
  ro_me

  Ik hoop dat Apple i.d.d. met iets nieuws komt. Samsungetje spelen hoeft van mij niet! Geen iWatch of iTV’s. Dat hebben Samsung en Sony al. Ook geen iDiswachers of iFreezers, heeft Samsung ook al.
  Aub iets nieuws Apple!

 • Profielfoto
  Maverick9898

  Wat zo leuk is dat je ‘achievements’ kunt verzinnen, zoals dagelijks 30 minuten bewegen, en die via Game Center worden gedeeld.

  Grappig, iedereen lijkt er van overtuigd te zijn dat dit soort zaken zinvol zijn. Dat je er bijvoorbeeld van afvalt en gezonder van gaat leven. Tegelijkertijd worden steeds meer mensen dik en kan een heel groot gedeelte van de bevolking niet eens meer een avond zonder alcohol zitten. Misschien moeten mensen gewoon de switch in hun hoofd omzetten, in plaats een apparaat aanzetten;)!

 • Profielfoto
  iStefanovic

  Ik zie heel veel mensen schreeuwen om iets nieuws. Ik durf te wedden dat ze alleen niet weten wat.
  Wát zou je dan zo graag nog willen dan, wat mis je? Nieuw is niet (altijd) innovatief.

 • Profielfoto
  PH-SKY

  Door de geruchten heen reageren veel mensen negatief over de iWatch. Maar vergeet niet dat dat het in Apple’s DNA zit om producten te ontwikkelen waarvan we denken dat we ze niet nodig hebben, maar als we ze eenmaal hebben er niet meer zonder kunnen en/of ze toch wel heel graag willen hebben!
  Ik denk namelijk dat straks het hebben van een iWatch net zo standaard wordt als het hebben van een iPad. En wat te denken van de meerdere mogelijkheden die je gaat krijgen als derde partijen apps ervoor gaan ontwikkelen! Die iWatch komt er en de populariteit wordt enorm, mark my words!

 • Profielfoto
  ozzie X

  En hoeveel mensen zoudan zo’n gezondhoudbandje willen hebben dan? Als je iets mankeert misschien, maar als je gezond bent ga je toch niet zoiets dragen?

  Ik geloof best dat Apple met een spannende wearable gaat komen, maar de biomedische component zal misschien 1 van de functies worden en zeker niet de hoofdfunctie.

  Ik zie eerder een sterke binding met ibeacons. Niet je iPhone uit je zak hoeven halen en toch signalen krijgen welke kant je op moet en andere nuttige consumentenfuncties.

 • Profielfoto
  Maverick9898

  Maar vergeet niet dat dat het in Apple’s DNA zit om producten te ontwikkelen waarvan we denken dat we ze niet nodig hebben, maar als we ze eenmaal hebben er niet meer zonder kunnen en/of ze toch wel heel graag willen hebben!

  Ik ken persoonlijk weinig apparaten in mijn leven waar ik niet zonder zou kunnen en degene die ik wel ken zijn niet van Apple (mijn koelkast, bijvoorbeeld…. in zout conserveren kan ik niet, hoewel ik het wel zou kunnen leren, natuurlijk…). Als iedereen geen computer meer heeft, is het niet hebben van een computer echt niet zo’n probleem of iets dergelijks. Dat er dan een maatschappelijk probleem ontstaat omdat onze economie erop draait is het wat anders, natuurlijk, maar voor persoonlijk gebruik zijn de producten van Apple echt niet zo belangrijk.

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Ik hoop dat Apple i.d.d. met iets nieuws komt. Samsungetje spelen hoeft van mij niet! Geen iWatch of iTV\’s. Dat hebben Samsung en Sony al. Ook geen iDiswachers of iFreezers, heeft Samsung ook al.
  Aub iets nieuws Apple!

  Wat zou je dan willen hebben?
  Het is makkelijk om te zeggen dat er ‘iets nieuws’ moet komen. Maar wat dat moet zijn?
  De iPod, iPhone en iPad waren ook niks nieuws hè. Ze waren alleen beter dan de concurrentie.

 • Profielfoto
  SunKeeper

  Apple wil je liever gezond houden dan je de tijd vertellen.

  Het is nooit te laat voor een nieuw product, als het maar wel het beste is.

  Net als met multitasking in iOS.

 • Profielfoto
  essiw

  Dit lijkt me een geweldig idee, ligt aan de functies die er in zitten natuurlijk en de prijs…

  @ozzie, “iets mankeer” is niet hetzelfde als “niet gezond” je kan niet gezond leven en dat er niets mankeert. Of in ieder geval je denkt dat er niets mankeert, want veel dingen zijn subtiel of merk jij niks van, terwijl ze wel spelen. Verder zou je dit ook kunnen gebruiken om fit te blijven en dergelijke.

  @Maverick, het is juist het probleem dat mensen die switch niet kunnen omzetten, als je er via een biologisch en psychologisch standpunt naar kijkt is dat erg logisch. Het lichaam van een mens heeft namelijk een streefgewicht, aangezien vroeger het voordeliger was om dikker te worden omdat je dan langer leefden in getijde van nood ligt dit streefgewicht bij de meeste mensen te hoog. Bij sommige ligt deze ook laag, die kunnen zoveel eten als ze willen maar ze komen niet aan. Natuurlijk kan je over dat streefgewicht heengaan, maar dan heb je vaker te maken met psychologische gevallen, mensen die gepest worden en daarom zich vol gaan eten om zicht goed te voelen. Vooral voor de eerste zou zo’n horloge een goede steun in de rug zijn. En ik denk dat zelfs voor mensen die zelf de switch kunnen maken het ook een goede steun in de rug kan zijn.

  Helaas dat het ding geen zoutgehaltes kan meten, want dat is waarschijnlijk waar ik het slechts mee leef…

 • Profielfoto
  sunapple

  Het maakt niet uit of je er iets mee kan of niet. Wat het ook is, Apple zal ons ervan overtuigen dat we er iets aan hebben; hoe onwaarschijnlijk dat nu ook lijkt (wat zou je nou met zo’n iSlate moeten?!)

 • Profielfoto
  ldb

  Meten is weten, nog even en de medical scanner van Leonard McCoy wordt realiteit.

 • Profielfoto
  Maverick9898

  @essiw: wat een lulkoek. Mensen kunnen een heleboel. Mensen willen het niet, om wat voor reden dan ook. Als je jezelf volgooit met wat voor middel dan ook om iets psychologisch te verdringen is dat verder prima (je leeft immers in een vrij land), maar dan gaat een horloge van Apple je echt niet helpen. Andersom, als je verder geen psychologische problemen hebt, dan staat je ook niks in de weg om gewoon te stoppen met te veel te eten. Het begint al met goed ontbijten en gewoon je eigen eten meenemen en nooit kopen onderweg. Neem wat gezonds mee met een calorie hoeveelheid afgesteld op wat voor werk je doet (een modern kantoor mens heeft nauwelijks calorieën nodig…die zit toch de hele dag).

  De praktijk leert echter dat mensen niet hun brein leidend laten zijn in wat ze doen en gewoon maar wat aan doen. Dat is allemaal verder prima, maar het is natuurlijk de reinste onzin dat je denkt dat een horloge van Apple gaat werken, net als dat het onzin is dat je brein beter wordt van computer spelletjes spelen. Een boek lezen, een taal leren, hoofdrekenen: dáár wordt je brein beter van.

  Het is allemaal zo simpel en allemaal zo overduidelijk bewezen met dit soort dingen. Waarom wringen mensen zich in zulke bochten om gewoon te doen wat ze moeten doen?

 • Profielfoto
  Xcode

  Op dit moment vind ik de Fitbit een van de betere high-tech armbanden op de markt. Ik hoop dus dat Apple ze overtreft. Echter, in een smartwatch zoals Samsung het heeft bedacht, zie ik geen toekomst. Log, slechte batterijduur, trage interface, etc.

  @essiw
  Je lult ontzettend uit je nek. En ik heb niet eens zin om dit te gaan onderbouwen. Ik ben hardlopen, houdoe.

 • Profielfoto
  Barend Mars

  Als het horloge je bloed waarde kan lezen zou het die ideaal wezen voor suikerpatiënten waarde te laag of te hoog tijd om te prikken even een melding helemaal omdat sommige mensen niet door hebben of hun suiker wel of niet goed is

 • Profielfoto
  essiw

  @Maverick, voor sommige mensen is eten een verslaving, het brengt een stofje vrij genaamd dopamine, wat verslavend werkt. Maar er zit ook wel iets in wat jij zegt, het is vaak een combinatie van niet willen en niet kunnen. Dit zou het leuker kunnen maken om te beginnen met gezonder te leven en het ook vol te houden. Ik zeg niet dat dit een wondermiddel is, alleen maar dat het de mensen die wel willen een zetje geeft in de goede richting en meer structuur brengt voor de mensen die dat niet hebben.

  @Xcode, fijn voor je, dat je dat vind. Ik zou natuurlijk de wetenschappelijke bronnen er voor je kunnen bijzoeken, maar ik denk dat ik me verlaag naar jou niveau en dit ook niet onderbouw maar gewoon een sneer neer zet, ajuus.

 • Profielfoto
  steveb

  jawadde zo zagen

  bekijk het eens langs de andere kant.
  als deze iband er komt. wat doet die dan?
  parrameters verzamelen waar dokters iets mee kunnen

  => apple boort een nieuwe markt aan. De hospitalen
  en als er een plek is waar er heel veel geïnvesteerd wordt en dagelijks geinoveert dan is het wel de medische wereld.

  mijn conclusie: als we mogen geloven in een iband met een hoop medische sensoren, dan zal dit heel uitvoerig door heel veel hospitalen getest worden.
  wordt het goed bevonden, dan verdwijnt dat irritante barcode bandje van onze pols maar komt er wel iets heel bruikbaars in de plaats

  => kassa

 • Profielfoto
  LT Barclay

  @Maverick. Ik weet niet onder welke steen jij leeft, maar ga maar eens zonder een computer bankieren dat lukt bijna niet meer. Alle banken hebben zowat geen vestigingen meer in de buurt en dan zijn ze vaak alleen nog open als zelf moet werken. Je spreekt jezelf notabene al tegen door te zeggen dat er dan een maatschappelijk probleem ontstaat.

  Ontopic.
  Als de iwatch alleen maar dingen gaat vertellen of dat ik nog gezond ben of niet dan hoef ik hem. Ik wil dat niet continue weten. Ik mag hopen dat ie ook notificaties door geeft van iphones. We zullen zien.

 • Profielfoto
  mymac

  Dit lijkt me een stuk nuttiger dan kunnen zien van wie ik een email heb ontvangen. Misschien in de sportschool ook goed bruikbaar. Remote voor je muziek en tegelijkertijd meet ‘ie allerlei zaken tijdens je work-out.

 • Profielfoto
  koen

  Is weer eens wat anders dan zo’n geel Livestrong bandje.