Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 15 januari 2014

Apple gebruikersgegevens gehackt, of niet?

Soldaatje spelen, wie heeft het als kind niet gedaan? Sommigen krijgen er maar geen genoeg van en gaan er vrolijk mee door nadat ze een volwassen leeftijd hebben bereikt. Zo ook de leden (of het lid) van de European Cyber Army. Het leger claimt gebruikergegevens te hebben veroverd uit Apple’s databases na eerder al Dropbox op zijn kop gezet te hebben.

In blogposts wordt de gehackte data getoond die het ECA samen met 1775Sec verkregen zou hebben. Critici twijfelen echter aan de authenticiteit van de claim en vermoeden dat het hier om verouderde data gaat of gegevens die niet bij Apple maar elders zijn verkregen. Rest de vraag; moet Apple zijn beveiliging op orde brengen of hebben we hier te maken met oorlogje spelen voor meerderjarigen?

De data waar het om gaat bestaat uit lijsten met gebruikersnamen, wachtwoorden, e-mailadressen en adresgegevens. AppleInsider heeft eens goed naar de data gekeken en kwam tot de conclusie dat het in ieder geval in sommige gevallen inderdaad om gegevens van bestaande personen gaat. Er zijn echter nergens directe verwijzingen naar Apple ID’s, iCloud of andere Apple-gerelateerde gegevens te vinden. De data kan daarmee ook van een andere dienst gestolen zijn. Daarbij blijken genoemde telefoonnummers vaak al niet meer ‘in service’ wat kan betekenen dat het hier om verouderde data gaat.

De hackersgroep claimt ook verantwoordelijkheid voor de onbereikbaarheid van Dropbox voor sommige gebruikers, afgelopen weekend. Het bedrijf spreekt zelf echter tegen dat het gehackt is en spreekt van een intern probleem tijdens onderhoud van het serverpark.

Terwijl het European Cyber Army via Twitter blijft pochen met de veroverde oorlogsbuit hult Apple zich vooralsnog in stilzwijgen, wat gezien het bovenstaande misschien wel de meest tactische zet is.

Reageer op artikel:
Apple gebruikersgegevens gehackt, of niet?
Sluiten