Apple beleeft beste financieel kwartaal ooit

44 reacties

Apple heeft zojuist de cijfers bekend gemaakt van het 1e financiële kwartaal. Dit 13 weken durende kwartaal eindigde 29 december 2013. Net als vorig jaar breekt Apple alle records. De winst bedroeg maar liefst 13,1 miljard dollar en de omzet was 57,6 miljard dollar.

Waar kwam deze winst vandaan? In kwartaal 1 werden 4,8 miljoen Macs, 26 miljoen iPads en maar liefst 51 miljoen iPhones verkocht. Dat is respectievelijk een stijging van 19%, 14% en 7%. Zoals elk kwartaal zijn er ook nu minder iPods verkocht. Maar liefst 52% minder om precies te zijn. Een iPod als kerstcadeau is blijkbaar niet meer genoeg.

China
China wordt steeds belangrijker voor Apple. De omzet steeg in vergelijk met vorig jaar 29%, terwijl deze in de US -1% was en in Europa maar 5%. Apple had in China een omzet van 8.8 miljard dollar maar zal dit jaar Europa (nu nog goed voor 13 miljard) wellicht voorbijstreven. De deal met China Mobile en haar 750 miljoen klanten zal hieraan bijdragen.

Conference call en Q&A-sessie met Tim Cook en Peter Oppenheimer:

 • 80% van iOS-devices draait op iOS 7
 • De iMac en MacBook Air zorgden voor de opleving van Mac verkopen
 • Apple heeft inmiddels in totaal meer dan 472 miljoen iPhones verkocht en meer dan 195 miljoen iPads
 • Er zijn inmiddels 65 miljard apps gedownload in de App Store
 • Apple Stores deden het in het afgelopen kwartaal 9% beter dan vorig jaar
 • Gemiddeld komen er 21.000 mensen per week in een Apple Store
 • Apple heeft op de bank 158 Miljard dollar staan
 • Mobiel betalen in de toekomst speelde mee bij het ontwikkelen van Touch ID
 • De iPhone 5C is vooral populair bij first time iPhone kopers
Verkopen van de iPhone, iPad en Mac
Verkopen van de iPhone, iPad en Mac
trends
De verkopen van de iPod, iPhone en iPad door de jaren heen

Om alles in perspectief te kunnen plaatsen, vind je hier de financiële resultaten van de afgelopen 13 jaar:
Q1 2014Q4 2013Q3 2013Q2 2013Q1 2013Q4 2012Q3 2012Q2 2012Q1 2012Q4 2011Q3 2011Q2 2011Q1 2011Q4 2010Q3 2010Q2 2010Q1 2010Q4 2009Q3 2009Q2 2009Q1 2009Q4 2008Q3 2008Q2 2008Q1 2008Q4 2007Q3 2007Q2 2007Q1 2007Q4 2006Q3 2006Q2 2006Q1 2006Q4 2005Q3 2005Q2 2005Q1 2005Q4 2004Q3 2004Q2 2004Q1 2004Q4 2003Q3 2003Q2 2003Q1 2003Q4 2002Q3 2002Q2 2002Q1 2002Q4 2001Q3 2001.

Reacties

44 reacties
 • Profielfoto
  F0nsie

  Aantal iPhones valt tegen. De meeste analisten hadden rond 55 miljoen verwacht.
  Maar meer Macs en meer iPads dan verwacht!

 • Profielfoto
  karelschapie

  Ze hebben het verdiend. Chapeau

 • Profielfoto
  Verwijderen

  Vooral opvallend dat het aantal Mac’s zo stijgt! Daaraan zie je dat de economie beter gaat en het Apple ecosysteem groeit. Mooi!

 • Profielfoto
  Sandermrt

  Goed gedaan

 • Profielfoto
  dj bazzie wazzie

  Groei in Mac komt voornamelijk doordat de ontwikkeling rond de desktops heeft stil gestaan enkele jaren. Althans was voor ons bedrijf vijf jaar lang geen reden om nieuwe iMacs en Mac pro’s aan te schaffen. iMacs zijn net voor het einde van boekjaar aangeschaft en Mac pro’s laten nog even op zich wachten (levertijd).

 • Profielfoto
  Lonworks

  “De winst van Apple bedroeg maar liefst 13,1 miljard dollar” … in ander nieuws “De hongercrises stijgt steeds verder in 2014 De FAO (Food and Agriculture Organisation), is nu bijzonder verontrust omdat de voorraden van de bevolking nu helemaal uitgeput zijn en er steeds minder financiële steun is. Vooral kinderen dreigen het slachtoffer te worden van de enorme voedselschaarste”

 • Profielfoto
  Rtoonen

  Heeft dit wat met elkaar te maken?

 • Profielfoto
  McNismo

  Super!!!!!

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  @Rtoonen: Hij heeft 1 post. Negeren.

 • Profielfoto
  sciletto

  Ja lonworks bedoeld dat Apple dat geld aan de landen moet geven waarvan de voorraden van zijn uitgeput. Wij, als westerse beschavingen zijn verantwoordelijk voor de consumptie.. Waarom denk je dat er hongersnood is.

  Maar on-topic. Ze verdienen zoveel geld omdat ze het verdienen. Ik hoop alleen wel dat zij trouw blijven aan haar bedrijfsfilosofie. Mensen noemen Apple hippies, so what, be yourself.

  Als ik Apple was en ik had zulke cashflow, dan zou ik apparatuur ontwikkelen wat onze kijk op de ruimte zou kunnen veranderen:) to infinity and beyond:p daarnaast zou ik ook een hoop geld vrijmaken voor health care. Wie wilt er nou niet in een Apple mri scan liggen? Weet je zeker dat ie het doet en als hij klaar is hoor je het bekende deuntje:)

 • Profielfoto
  Twitfix

  Ondertussen is het aandeel bijna 8 procent gedaald

 • Profielfoto
  Niels

  After-market -42 (8%), zie m morgen verder kelderen richting de 400-450…

 • Profielfoto
  Zakske

  Ondertussen is het aandeel bijna 8 procent gedaald

  Idd… de headline van OMT slaat zoals meestal weer nergens op. Het is altijd “beste ooit”, maar dat is gewoon bullshit. Apple verdient weinig aan de Mac & iPad, de grote winsten worden gegenereerd door de iPhone. Zodra die motor begint te haperen gaan beleggers panikeren… en terecht.

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  De waarde van een aandeel zegt weinig over de kwartaalcijfers hoor. De waarde van een aandeel is een momentopname van de waarde van een bedrijf. En die waarde behelst meer dan alleen de winst of omzet. Zo kan de waarde zelfs dalen door een fraude schandaal ook al maakt het bedrijf winst.
  Een kwartaal daarentegen duurt 3 maanden en gedurende die maanden verandert het aandeel zo goed als dagelijks.

 • Profielfoto
  Niels

  Maar dit is wel een erge rappe daling, bovendien after-market….

 • Profielfoto
  Targaryen

  Tja, 8 procent zegt wel degelijk iets, Hendrik. Het is goed mogelijk dat het loos alarm is, maar het negeren is fout mijns inziens. Ik ben benieuwd hoe het verder evolueert. Zeker als er effectief nieuwe apparatuur uitgebracht wordt. En dan bedoel ik dus echt ‘nieuw’ en niet ‘vernieuwd’.

 • Profielfoto
  jackybe67

  Jezus wat een azijnpissers weer hier op het forum. Dit zijn gewoon waanzinnige cijfers, zeker met de hoeveelheid modellen die ze verkopen. Elk kwartaal hetzelfde, Apple haalt ze eigen guidelines maar omdat die achterlijke analisten andere cijfers verwachten daalt het aandeel. De K/W verhouding is nog altijd belachelijk laag als je het vergelijkt met andere.

 • Profielfoto
  Niels

  Niet dat ik niet heb bijgedragen de laatste maanden: 5s 64, air 128 4g, AirPort extreme

 • Profielfoto
  Verwijderen

  @NielsDam
  En jij ziet het aandeel dalen naar 400-450 morgen? Zelf al zou het gebeuren. Dan nog zit je totale onzin uit te kramen. Iedereen die een getal roept zonder redelijk onderbouwing kan niet serieus genomen worden.

  Met 158 aan cash per aandeel, schat jij het bedrijf een waarde toe van ca. 250-300!?
  Zelfs als Apple geen iPhones meer zou verkopen maakt Apple nog ca. $15-20/aandeel.
  Dus als er geen iPhones meer verkocht worden en je een k/w gebruikt van 15, pas dan kom je uit op de verwachte koers die jij aangeeft.
  Ik denk niet dat dat een redelijke veronderstelling is.

  De koers staat onder druk, en wordt laag gewaardeerd. Ik vermoed dat dat nog wel even zo blijft. Dit komt omdat beleggers vrezen voor weinig groei of afnemende marges. Dat is de enige reden die mogelijk in de toekomst tot lagere koersen kan leiden. Echter, dit is slechts ” vrees”, telkens weer blijkt Apple de marges en verkopen instant te houden.

 • Profielfoto
  knekkie

  Na elke presentatie (of het nu cijfers of producten zijn ) dipt de aandelen koers van Apple om niet lang daarna even sterk weer terug te komen.

 • Profielfoto
  pruus

  Aandeelhouders willen maar een ding; rendement. Gebruikers willen andere zaken. Spagaat of jongleren. Minder macht voor de beurs. Net of een land het slecht doet als de koersen lager staan… Flauwekul….en graaien…

 • Profielfoto
  computer space

  Ben benieuwd wat de deal is met onze Belastingdienst. Aangepast tarief van 0.2% op opbrengsten door intellectueel eigendom. Betekent ongeveer 30 miljoen belasting. Kunnen weer wat Groningse huisjes mee geplakt worden of Aldel gered.

 • Profielfoto
  computer space

  Wat zijn dat trouwens voor stomme grafieken? Eenheden ontbreken.

 • Profielfoto
  Di May

  “Aandeelhouders willen maar een ding; rendement. Gebruikers willen andere zaken.”

  Nog niet bij stilgestaan dat heel wat gebruikers aandeelhouder zijn, en omgekeerd ?

 • Profielfoto
  bassbug

  Marktaandeel van de iPhone en iPad daalt door de goedkope apparaten van met name Chinese fabrikanten. Apple producten zijn nu eenmaal flink aan de prijs.
  En daar zijn aandeelhouders bezorgd om.

  Maar je kan het ook anders zien:
  Ja, Android met al zijn versplintering heeft een groot markt maar binnen dat segment zijn er veel fabrikanten, behalve Samsung, die bijna geen stuiver aan verdienen. Apple verdient met haar producten het merendeel van de winsten die er gemaakt worden met smartphones & tablets.

  Google is hierbij wel een lachende derde.

  Voor Apple’s toekomst is overigens wel belangrijk dat er in opkomende landen en dan met name China goede zaken wordt gedaan. In Europa en Amerika’s is de markt duidelijk aan verzadiging toe.

 • Profielfoto
  Hermanko

  Die iPhone 5C 100€ in prijs verlagen, zoveel hij is het nu gewoon te duur. Dat moet kunnen met zoveel miljarden op de bank.

 • Profielfoto
  bassbug

  Ik denk dat Apple dat niet doet omdat je dan gezeur krijgt van klanten die de 5C tegen de oorspronkelijke prijs hebben gekocht.

  Als Apple een budget telefoon o de markt brengt dan zal het een geheel ‘nieuw’ apparaat zijn. Of hooguit pas als de 5C’s cyclus bijna ten einde is (lees: over ene jaar of 2-3).

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Tja, 8 procent zegt wel degelijk iets, Hendrik. Het is goed mogelijk dat het loos alarm is, maar het negeren is fout mijns inziens. Ik ben benieuwd hoe het verder evolueert. Zeker als er effectief nieuwe apparatuur uitgebracht wordt. En dan bedoel ik dus echt \’nieuw\’ en niet \’vernieuwd\’.

  Op nos.nl kun je lezen dat het aandeel zakte nadat deze cijfers bekend waren gemaakt. De resultaten bleken lager dan ‘verwacht’ maar bedroegen nog altijd €10 miljard winst. Men ‘verwacht’ een bepaalde winst volgens de analyses, maar als dat dan niet uitkomt zakt het aandeel terwijl ook die analyses niet waterdicht zijn. M.a.w: een slecht uitgevoerde analyse kan dus het aandeel onterecht laten stijgen of dalen.

  Op de beurs wordt er altijd heftig gereageerd op wat dan ook en dat zegt helemaal niets over hoe een bedrijf het doet. Een aandeel zakt namelijk ook vaak als er dividend wordt uitgekeerd. OK de winst was ‘minder’, maar het is onrealistisch om te verwachten dat winst altijd stijgt en nooit daalt…

  NOS.nl zegt:

  Het afgelopen kwartaal maakte het bedrijf minder winst dan was verwacht.

  OMT zegt:

  Apple beleeft beste financieel kwartaal ooit:angel:

 • Profielfoto
  Targaryen

  We kennen intussen de opticien van OMT hé. Die verkoopt enkel roze brillen.:grin:

 • Profielfoto
  ln.XSOcam

  Het aandeel zakt bijvoorbeeld omdat de omzetstijging een heel stuk minder is dan jaren daarvoor. In 2012 was het 73%, in 2013 nog maar 18% en nu (2014) nog maar 6%. De stijging loopt erg terug en daarmee het vertrouwen in een stijging en dus vertrouwen in de waarde van het aandeel.

 • Profielfoto
  hvozdik8

  De prijs van een aandeel reageert vaak irrationeel. De handel in derivaten is gebaat bij het op de verkeerde been zetten van de tegenpartij. Daarbij kan “de verwachting” als één van de trucs helpen. Ik kijk of het bedrijf goed functioneert en gedrag van het aandeel bekijk met gepast wantrouwen.

 • Profielfoto
  sunapple

  Aantal iPhones valt tegen. De meeste analisten hadden rond 55 miljoen verwacht

  Altijd weer die analisten.. Even iets roepen en vervolgens teleurgesteld zijn in Apple als het niet bleek te kloppen. Ze zouden eigenlijk teleurgesteld moeten zijn in hun eigen verwachtingen.

  Wat OMT in de titel zegt is gewoon een feit, dat het niet aan de verwachtingen voldoet is een feit gebaseerd op een gok.

 • Profielfoto
  iMad

  Aantal iPhones valt tegen. De meeste analisten hadden rond 55 miljoen verwacht.
  Maar meer Macs en meer iPads dan verwacht!

  Haha valt tegen, je bedoelt waarschijnlijk dat de analisten verkeerd ingeschat hebben. HAHA

 • Profielfoto
  sunapple

  @iMad, Ja dat is ongeveer wat net zei ja:razz:

 • Profielfoto
  sedikit
 • Profielfoto
  Bento

  Apple beleeft beste financieel kwartaal ooit..

  Dus vanaf nu zal er nooit meer een beter kwartaal komen?

  Er zal wel bedoeld worden

  Apple beleeft beste financieel kwartaal tot nu toe.

  Ach ja…..

 • Profielfoto
  JTD

  Dus vanaf nu zal er nooit meer een beter kwartaal komen?

  Er zal wel bedoeld worden

  Apple beleeft beste financieel kwartaal tot nu toe.

  Ach ja…..

  Jaja, ik weet het, laat Bento maar, maar toch…
  Ff Googlen op ‘ooit’ en je komt het volgende tegen, Bento:

  ooit
  ooit bijwoordUitspraak: [ojt] op een niet precies bepaald tijdstip Voorbeelden: `Ben jij ooit in Haarlem geweest?`, `Misschien haal ik ooit nog eens mijn rijbewijs.` …

  Dus ‘ooit’ kan gaan over het verleden tot nu toe, of vanaf nu in de toekomst

 • Profielfoto
  Bento

  Dus vanaf nu zal er nooit meer een beter kwartaal komen?

  Er zal wel bedoeld worden

  Apple beleeft beste financieel kwartaal tot nu toe.

  Ach ja…..

  Jaja, ik weet het, laat Bento maar, maar toch…
  Ff Googlen op \’ooit\’ en je komt het volgende tegen, Bento:

  ooit
  ooit bijwoordUitspraak: [ojt] op een niet precies bepaald tijdstip Voorbeelden: `Ben jij ooit in Haarlem geweest?`, `Misschien haal ik ooit nog eens mijn rijbewijs.` …

  Dus \’ooit\’ kan gaan over het verleden tot nu toe, of vanaf nu in de toekomst

  Ach, jij leeft nog in de waan dat alles dat op internet staat waar is.

  Naïef.

 • Profielfoto
  Targaryen

  Nare vent, die Icahn. En de markt beïnvloeden… Meer doet-ie niet.

 • Profielfoto
  koen

  Lijkt me meer een slimme vent, die Icahn.

 • Profielfoto
  flyinghigh

  “Een iPod als kerstcadeau is blijkbaar niet meer genoeg”

  Een vreemde conclusie trekt de schrijver hier! Als je een nl. een iPhone koopt heb je geen iPod meer nodig. Er is sprake van kannibalisatie van iPod markt.

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Zal Bento ooit toegeven dat ook hij niet perfect is?:roll:

  Als hij duidelijk geen gelijk heeft, dan geeft hij het hele internet de schuld. Hoe zielig kun je zijn zeg…:evil:

 • Profielfoto
  JTD

  Als hij duidelijk geen gelijk heeft, …

  Denk dat elke lezer (inclusief Bento) wel door heeft dat hij echt verkeerd zat.