Siri en Google Now gaan nek aan nek in jaarlijkse test

21 reacties

Zowel Apple als Google timmeren hard aan de weg met een persoonlijke assistent. Terwijl Apple’s Siri een gezellig gesprek kan houden, zoekt Google Now feilloos op het web en in de buurt. In een jaarlijkse test, uitgevoerd door investeringsmaatschappij Piper Jaffray’s blijken de twee inmiddels aardig aan elkaar gewaagd.

In de test, die jaarlijks wordt uitgevoerd, is te zien dat zowel Siri als Google Now in het afgelopen jaar vooruitgang hebben geboekt. Hoewel de twee persoonlijke assistenten aan elkaar gewaagd zijn, wint Siri de test nipt van Google Now. De twee wisten evenveel vragen correct te beantwoorden, maar Apple’s assistent is beter in het verstaan de de gebruiker in drukke omgevingen en in het beheren van OS-instellingen.

Scores van Siri.
Scores van Siri.

Door het jaar heen blijkt Siri vooral verbeterd te zijn in het interpreteren van de gesproken tekst, in drukke omgevingen is de meeste verbetering te zien. Hoewel Google Now het nog niet van Siri wint, laat de persoonlijke assistent van Google wel de snelste ontwikkeling zien.

Scorekaart Google Now
Scorekaart Google Now

Om de effectiviteit van Siri en Google Now te meten, zijn in de test 400 vragen gesteld aan de persoonlijke assistenten. Het ging om vragen over lokale thema’s, shopping, navigatie, algemene informatie en systeemcommando’s als “Schakel Wi-Fi uit”.

Reacties

21 reacties
 • Profielfoto
  Heijtink

  “Terwijl Apple’s Siri een gezellig gesprek kan houden”

  Mou juist niet. Er erger mij ontzettend aan het feit dat Siri al begint met zoeken terwijl ik mijn zin nog niet heb afgemaakt.

  Bijvoorbeeld: Siri next time I’m near the Praxis remind me to get ….

  Deze zin kan ik niet normaal afronden of het begint al met zoeken naar de praxis.

 • Profielfoto
  mvmaastricht

  Als je met ‘remind me’ begint gaat het beter denk ik

 • Profielfoto
  mvmaastricht

  Verder wil Siri liever dat je bij Gamma je inkopen doet.

 • Profielfoto
  Sirll

  Heb liever een Nederlandse versie!… Ben erg teleurgesteld dat deze er nog steeds niet is… Het zet me zelfs aan het denken of de volgende telefoon niet een andere merk moet gaan worden….

 • Profielfoto
  Trat

  “Terwijl Apple’s Siri een gezellig gesprek kan houden”

  Mou juist niet. Er erger mij ontzettend aan het feit dat Siri al begint met zoeken terwijl ik mijn zin nog niet heb afgemaakt.

  Bijvoorbeeld: Siri next time I\’m near the Praxis remind me to get ….

  Deze zin kan ik niet normaal afronden of het begint al met zoeken naar de praxis.

  Waarom begin je het dictee met ‘Siri’? Alsof je ergens anders tegen kan praten als je de homeknop indrukt?
  Dit is net zo zinloos als een forum post afsluiten met,

  Met vriendelijke groet,
  Heijtink

  Is niet nodig

 • Profielfoto
  Zakske

  Heb liever een Nederlandse versie!… Ben erg teleurgesteld dat deze er nog steeds niet is…

  Nederlands stelt als taal gewoon geen reet voor. De echt belangrijke talen zijn Mandarijn, Spaans, Engels, Hindi, Arabisch, Portugees, Bengaals, Russisch en Japans. Pas veel later kom je talen zoals Duits, Frans en Italiaans tegen. Nederlands staat nog veel lager op de lijst; amper 0,32% van de wereld spreekt onze taal. Jammer… maar helaas.

 • Profielfoto
  Torino

  Het zal ongetwijfeld liggen aan mijn uitspraak van het Engels, maar ik heb de ervaring dat de spraakherkenning van Google echt héél veel beter werkt dan die van Apple. In mijn optiek loopt Google echt voor op dat punt. Niet dat ik om die reden naar Android zou gaan, maar toch.

 • Profielfoto
  Heijtink

  Ik liep te typen met koude handen vandaar dat mijn post zo belabberd was. Maar als ik ‘m probeer aan te passen krijg ik een fail op mijn scherm.

  Als je met \’remind me\’ begint gaat het beter denk ik

  Maar dat is nou net het punt. Ik wil gewoon een gesprek hebben. Ik wil niet nadenken met welk woord ik begin. Ik heb het net nog een keer geprobeerd want normaal stop ik wel eens om na te denken hoe ik het precies wil zeggen, net zoals in het echte leven, en toen kon ik wel mijn zin afmaken maar Siri wilde alleen maar een bericht naar iemand sturen. Snapte er helemaal niks van. Terwijl mijn tekst wel correct op het scherm verscheen.

  Waarom begin je het dictee met ‘Siri’? Alsof je ergens anders tegen kan praten als je de homeknop indrukt?
  Dit is net zo zinloos als een forum post afsluiten met,

  Met vriendelijke groet,
  Heijtink

  Is niet nodig

  Ik houd gewoon een normaal gesprek. Als ik tegen “iemand” praat ben ik gewend om eerst zijn naam te noemen. Ik vind het trouwens niet zo zinloos om posts af te sluiten met een vriendelijke groet. Misschien is mijn naam wel overbodig.

  Lukt het iemand om aan Siri te vragen om een reminder op te zetten voor een specifieke geografische locatie. Zoiets als, near the praxis of at a train station. Ik verwacht dat Siri mij dan vraagt welke praxis of station en wat is near etc. Als ik er dan langs kom dat ze mij dan herinnerd. Wil ik het op dat moment niet doen dan zeg ik, remind me next time oid.

  Met vriendelijke groet,

 • Profielfoto
  Targaryen

  Zakske, +1 voor jouw bijdrage. Toch iemand die inziet dat Nederlands globaal niks voorstelt.

 • Profielfoto
  hokkie

  Heb liever een Nederlandse versie!… Ben erg teleurgesteld dat deze er nog steeds niet is… Het zet me zelfs aan het denken of de volgende telefoon niet een andere merk moet gaan worden….

  Echt?! Een ander merk vanwege het ontbreken van de Nederlandse taal in Siri?

 • Profielfoto
  Ostinato

  Ehm d’r is toch ook nog zoiets als economisch belang? Nederland is als ik het goed heb de tweede exporteur in de wereld. En hoeveel omzet draait Apple in Nederland, vergeleken met landen als bijvoorbeeld Rusland, India en Brazilië? Er zijn veel meer factoren die een rol spelen buiten het aantal sprekers van een taal.

  Edit: interessant artikeltje, OMT.

 • Profielfoto
  Trat

  Waarom begin je het dictee met ‘Siri’? Alsof je ergens anders tegen kan praten als je de homeknop indrukt?
  Dit is net zo zinloos als een forum post afsluiten met,

  Met vriendelijke groet,
  Heijtink

  Is niet nodig

  Ik houd gewoon een normaal gesprek. Als ik tegen “iemand” praat ben ik gewend om eerst zijn naam te noemen. Ik vind het trouwens niet zo zinloos om posts af te sluiten met een vriendelijke groet. Misschien is mijn naam wel overbodig.

  Met vriendelijke groet,

  Maar Siri is geen ‘iemand’ en dat zal het ook nooit worden: ook al verlang je daar naar.

 • Profielfoto
  Ostinato

  Rajesh in The Big Bang Theory wordt verliefd op Siri.

 • Profielfoto
  essiw

  @Ostinato, er speelt nog een factor mee, de meeste nederlanders spreken goed genoeg engels, dus dan kan je beter andere talen eerst doen.

 • Profielfoto
  Needler

  “I’m really sorry about this but i can’t take any requests right now..”

  Ik word er niet goed van. Ik heb Siri uitgezet. Zelfs voor simpele dingen als lokaal muziek afspelen is Siri really sorry.

 • Profielfoto
  Zakske

  Nederland is als ik het goed heb de tweede exporteur in de wereld.

  Denk even logisch na, en dan weet je; nee… Nederland is niet de tweede grootste exporteur ter wereld. China, de Verenigde Staten, Duitsland en Japan exporteren een stuk meer. Bovendien worden de exportcijfers van Nederland vertekend door de haven van Rotterdam, denk aan de overslag van olieproducten en chemicaliën.

  En hoeveel omzet draait Apple in Nederland, vergeleken met landen als bijvoorbeeld Rusland, India en Brazilië?

  Dat maakt niks uit. Nederland is – net zoals de meeste Europese landen – een volwassen economie, wat betekent dat de grote groei achter ons ligt. De BRIC-landen tekenen nu groeicijfers op waar geen enkel eerste wereldland aan kan tippen… en dat is normaal.

 • Profielfoto
  GeenMorgenrood

  Programma’s als Siri werken met wat voor input er verwacht wordt. In het Italiaans pakt hij ook gewoon netjes mijn geofenced locations voor reminders als ik Siri dat vraag. Ik heb met geen enkele taal problemen.

  “Siri next time I’m near the Praxis remind me to get”

  kan beter zijn:

  “Remind me to get a chainsaw when I’m at the Praxis”

  Maar hij pakt niet ‘the Praxis’ als een geolocation dus dat gaat niet werken, tenzij u dat heeft ingesteld als werklocatie.

  De complexiteit van het Nederlands in combinatie met de hoeveelheid sprekers maakt het geen interessant investering op korte tijd. Voor reminders en het inplannen van afspraken gebruik ik Siri erg veel (werkt gewoon sneller dan invoeren, zelfs sneller dan op de Mac).

 • Profielfoto
  Dutch-American

  Google now werkt perfect in America. Zelfs met mijn accent heft hij geen problemen mee…

 • Profielfoto
  zepkleiker

  De helft van de tijd werkt Siri bij mij niet, en krijg ik een foutmelding dat ik het later nog eens moet proberen. Siri moet namelijk de audio eerst naar Apple sturen om het daar om te zetten naar geschreven tekst.

  Het voordeel van Google Now is dat de spraakherkenning lokaal gedaan wordt en dus vaak sneller en betrouwbaarder is.

  De helft van de tijd werkt Siri bij mij niet, en krijg ik een foutmelding dat ik het later nog eens moet proberen. Siri moet namelijk de audio eerst naar Apple sturen om het daar om te zetten naar geschreven tekst.

  Het voordeel van Google Now is dat de spraakherkenning lokaal gedaan wordt en dus vaak sneller en betrouwbaarder is.

  Verder zorgt Apple er altijd wel voor dat het een ongelijke strijd is door functionaliteit niet als API aan te bieden die ze zelf wel kunnen implementeren.

 • Profielfoto
  Marius1976

  Ik zie het probleem van het niet kunnen gebruiken van echte taal niet zo (behalve dan dat het een technisch hoogstandje is)

  Als ik op Google iets zoek, tik ik ook gewoon kernwoorden en geen normale zin.

  Ook met andere toepassingen ben ik me er als gebruiker toch (zeer) bewust van dat ik een computer gebruik en geen real life persoon.

 • Profielfoto
  computer space

  Nederland is als ik het goed heb de tweede exporteur in de wereld.

  Tweede groente-exporteur. Na Mexico, hoewel ze stoms van plek wisselen. Nederland is nummer 1 in food-tech.
  Toch verdienstelijk. Relevanter ook dan onze buren met hun eindeloze worst dom blik op wielen. Je moet toch eerst eten. Dat die nog steeds geen auto’s kunnen bouwen voor de 21ste eeuw*. Als je het van een Opel Ampera moet hebben…. Sigh. Daar maak ik me echt zorgen over. Hebben met hun WM echt een hoogtepunt gehad en gaan nu weer bergaf. Nederland mag dan veel dozen schuiven, in vernieuwende hoogwaardige techniek doen we het ook beter dan de buren. Duitsland is goed in LOMP. Veel staal. Liebherr. Hebben duidelijk ergens in de geschiedenis teveel tanks gebouwd. Hier vieren we een derde plaats in Brazilië met lol. Duitsers vieren het met hun claxon.

  En misschien zijn we ook wel 2e exporteur als het gaat om export in verhouding tot BBP. Daar staat Nederland altijd erg hoog, dacht net achter Singapore.

  Back on topic:
  Niet de omvang van de taal, maar de omzet van Apple is relevant voor wel of geen Siri in het Nederlands. Voor Apple zijn we maar een k-land: allemaal aan de Samsungs. Ik denk dat Siri eerder in het Zweeds verschijnt. De Zweden zijn ook iets beter in het promoten dan hun taal dan wij, hoewel vergeet de Belgen niet. Als Siri in het Nederlands komt, is het voor de Belgen, niet voor de Nederlanders.

  * Veel lichter dan nu <700kg, niet gericht op het rijden van 180km/u of harder (kan in hun eigen heimat met het waardeloze wegonderhoud ook niet meer), software kan de veiligheid regelen i.p.v. hardware, kleinere motoren, elektrisch, autonoom rijdend, gericht op gebruik i.p.v. koop (autobezit is bij de nieuwe generatie ongewenst) dus laag onderhoud, makkelijk blikschade te fixen….