Review: de iPad mini zorgt voor keuzestress

Apple Lucas Raggers 3 dec 2013
Leestijd: 5 minuten

De iPad kennen we nog maar drie en een half jaar. In die tijd heeft de iPad meer dan ieder ander product van Apple grote stappen voorwaarts gezet. Neem de iPod. Drie jaar na introductie had hij een grotere harde schijf, maar daar bleef het bij. Neem de MacBook Air. Drie jaar geleden zag hij er precies hetzelfde uit als nu; hij was alleen wat langzamer.

De ontwikkeling van de iPad gaat daarentegen met reuzenstappen. Dat is heel goed nieuws. Maar dit jaar maakt Apple het met de iPad Air en iPad mini voor de consument wel lastiger dan voorgaande jaren. Want welke iPad moet je nu vragen aan de Sint?!

iPad mini met retina scherm

De iPad mini met Retinascherm
Het leven van een iPadkoper zag er vorig jaar eenvoudig uit. Je kon kiezen voor een iPad mini of een iPad. De iPad had het mooiste scherm (retina) en de snelste processor (A6X). De iPad mini had een mooi klein formaat, was goedkoop maar moest het doen met een non-retina scherm en een processor die op dat moment alweer een jaar oud was. Het was een heldere keuze. Ieder had zijn eigen voordelen en nadelen

Dit jaar heeft Apple het anders aangepakt. De 9.7 inch iPad Air en de 7.9 inch iPad mini mogen fysiek van elkaar verschillen, van binnen zijn ze identiek. Ze hebben dezelfde A7 en M7 processor (ok, het moet gezegd, de snelheid van de A7 in de iPad mini heeft een begrenzer op 1.3 GHZ, de iPad Air haalt 1.4 Ghz), evenveel pixels (2048 bij 1536 pixels), identieke camera’s aan voor- en achterkant, ondersteunen allebei evenveel 4G netwerken en met de batterij doe je evenlang.

Waar Apple vorig jaar twee compleet verschillende iPads in het assortiment had, heeft het nu één iPad in twee formaten. De opzet lijkt op de 11″ en 13″ MacBook Air. Van buiten anders, van binnen hetzelfde. Hiermee lijkt Apple een nieuw pad ingeslagen te zijn.

Geekbench scores van iPads

Keuzestress
Maar zo makkelijk het de wereld wordt voor ontwikkelaars, zo moeilijk wordt de aankoopkeuze voor consumenten. Bij je keuze voor een nieuwe iPad draait het slechts om één ding: welke formaat vind je het fijnst. En dat is weer afhankelijk van de wijze waarop je je iPad gebruikt. Reis je iedere dag met de trein en lees je aldaar je krantje op je iPad? Dan is de iPad mini wellicht handiger mee te nemen in binnenzak, tas en kontzak. Verlaat jouw iPad het huis niet en ligt hij altijd naast je gemakkelijke stoel om ‘s avonds na het journaal opgepakt te worden voor wat vertier? Dan is de iPad Air de beste keuze.

De keuze kan ook afhangen van de apps die je gebruikt. Ben je van het muzikale slag, dan speel je in Garageband het liefst op de piano van de iPad Air. Schrijf je veel, dan zorgen de wat grotere letters van de iPad Air voor meer rust voor je ogen.

De zwakste schakel
De iPad mini lijkt maar één zwakke schakel te hebben en dat is iOS 7. iOS 7 is zoals ieder jeugdige iOS-versie nog niet bepaald een gepolijste diamant. Animaties gaan nog niet altijd even soepel (Spotlight) en sommige apps vertonen net iets teveel witruimte. Neem de Muziek app. Waar je op de iPhone in landscape modus een overzicht krijgt van al je album art, zie je bij de iPad nog steeds de lijstweergave. Maar dan met nog meer witruimte. Het zijn de dingen waarvoor Tim Cook graag Android uitlacht.

Muziek app op de iPad

Nu we het toch over de minpunten van de iPad mini hebben, kan enige kritiek op Apple’s eigen SmartCover en SmartCase niet achterblijven. Apple verkoopt net als vorig jaar de bekende Smart Cover voor €39. Ze zijn gemaakt van het welbekende polyurethaan en verkrijgbaar in 6 kleuren. Nadeel van de Smart Cover blijft dat het oppervlak in 3 delen is verdeeld in tegenstelling tot de 4 delen van de eerste Smart Cover. Het gebeurt regelmatig dat hij in gevouwde vorm met iPad en al plat op tafel klapt. Met weemoed denk ik terug aan het heerlijke degelijke geklik en getik van de originele 4-delige Smart Cover.

De Smart Case is een nieuwe hoes voor de iPad mini. Apple heeft gemerkt dat veel mensen niet alleen de voorkant maar ook de achterkant willen beschermen. Met de Smart Case pikt Apple een flink graantje mee van de enorme hoesjesmarkt. De Smart Case heeft door het gebruik van mooi effen leer een luxere uitstraling dan de Smart Cover. Hij komt in 6 kleuren en kost 69 euro.

Smart Case met kier aan de linkerkant
Smart Case in de Photoshopwereld van Apple

Maar ook deze hoes kent twee kleine nadelen. Allereerst sluit het leer dat als scharnier dient niet aan op de iPad. daardoor zit er altijd een kier tussen het scherm en de cover. Daarnaast is het lastig om de cover te openen aangezien hij niet uitsteekt aan de rechterkant. Of je moet je nagel gebruiken om tussen cover en hoes te komen, of je houdt de Smart Case op zijn kop waardoor de cover openvalt. Het zijn kleine details, maar het moet gemeld worden.

Conclusie
De iPad mini met retina scherm is wat ons betreft de ideale iPad. Hij is klein, licht en daardoor makkelijk mee te nemen. Het gegeven dat de iPad mini de krachtigste processor bevat die Apple te bieden heeft, maakt hem echter indrukwekkend. Indrukwekkender wellicht dan de iPad Air. De A7-processor is nu al razendsnel, maar zal schitteren bij toekomstige updates van iOS 7 en apps die geoptimaliseerd zullen worden voor de 64-bit processor. De iPad mini heeft een mooie toekomst.

Moet je nu naar de winkel rennen om een iPad mini Retina te kopen? Wat ons betreft wel als je een iPad 1, 2 of 3 hebt. Het wordt lastiger als je een iPad mini van vorig jaar hebt. Deze is nog niet bepaald afgeschreven, maar het verschil met de iPad mini van dit jaar is bijzonder groot. Apple ging bij de mini van A5 naar A7, van niet Retina naar Retina.

Misschien wordt het in dit geval misschien tijd voor de grote doorschuiftruc. Oude iPad mini naar dochterlief, kleine zus, vader of oma. Nieuwe iPad mini voor jou in de jute zak van de Sint.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen