Review: de iPad mini zorgt voor keuzestress

Door: Lucas Raggers - 36 reacties

De iPad kennen we nog maar drie en een half jaar. In die tijd heeft de iPad meer dan ieder ander product van Apple grote stappen voorwaarts gezet. Neem de iPod. Drie jaar na introductie had hij een grotere harde schijf, maar daar bleef het bij. Neem de MacBook Air. Drie jaar geleden zag hij er precies hetzelfde uit als nu; hij was alleen wat langzamer.

De ontwikkeling van de iPad gaat daarentegen met reuzenstappen. Dat is heel goed nieuws. Maar dit jaar maakt Apple het met de iPad Air en iPad mini voor de consument wel lastiger dan voorgaande jaren. Want welke iPad moet je nu vragen aan de Sint?!

iPad mini met retina scherm
iPad mini met retina scherm

De iPad mini met Retinascherm
Het leven van een iPadkoper zag er vorig jaar eenvoudig uit. Je kon kiezen voor een iPad mini of een iPad. De iPad had het mooiste scherm (retina) en de snelste processor (A6X). De iPad mini had een mooi klein formaat, was goedkoop maar moest het doen met een non-retina scherm en een processor die op dat moment alweer een jaar oud was. Het was een heldere keuze. Ieder had zijn eigen voordelen en nadelen

Dit jaar heeft Apple het anders aangepakt. De 9.7 inch iPad Air en de 7.9 inch iPad mini mogen fysiek van elkaar verschillen, van binnen zijn ze identiek. Ze hebben dezelfde A7 en M7 processor (ok, het moet gezegd, de snelheid van de A7 in de iPad mini heeft een begrenzer op 1.3 GHZ, de iPad Air haalt 1.4 Ghz), evenveel pixels (2048 bij 1536 pixels), identieke camera’s aan voor- en achterkant, ondersteunen allebei evenveel 4G netwerken en met de batterij doe je evenlang.

Waar Apple vorig jaar twee compleet verschillende iPads in het assortiment had, heeft het nu één iPad in twee formaten. De opzet lijkt op de 11″ en 13″ MacBook Air. Van buiten anders, van binnen hetzelfde. Hiermee lijkt Apple een nieuw pad ingeslagen te zijn.

geekbench
Geekbench scores van iPads

Keuzestress
Maar zo makkelijk het de wereld wordt voor ontwikkelaars, zo moeilijk wordt de aankoopkeuze voor consumenten. Bij je keuze voor een nieuwe iPad draait het slechts om één ding: welke formaat vind je het fijnst. En dat is weer afhankelijk van de wijze waarop je je iPad gebruikt. Reis je iedere dag met de trein en lees je aldaar je krantje op je iPad? Dan is de iPad mini wellicht handiger mee te nemen in binnenzak, tas en kontzak. Verlaat jouw iPad het huis niet en ligt hij altijd naast je gemakkelijke stoel om ’s avonds na het journaal opgepakt te worden voor wat vertier? Dan is de iPad Air de beste keuze.

De keuze kan ook afhangen van de apps die je gebruikt. Ben je van het muzikale slag, dan speel je in Garageband het liefst op de piano van de iPad Air. Schrijf je veel, dan zorgen de wat grotere letters van de iPad Air voor meer rust voor je ogen.

De zwakste schakel
De iPad mini lijkt maar één zwakke schakel te hebben en dat is iOS 7. iOS 7 is zoals ieder jeugdige iOS-versie nog niet bepaald een gepolijste diamant. Animaties gaan nog niet altijd even soepel (Spotlight) en sommige apps vertonen net iets teveel witruimte. Neem de Muziek app. Waar je op de iPhone in landscape modus een overzicht krijgt van al je album art, zie je bij de iPad nog steeds de lijstweergave. Maar dan met nog meer witruimte. Het zijn de dingen waarvoor Tim Cook graag Android uitlacht.

Music
Muziek app op de iPad

Nu we het toch over de minpunten van de iPad mini hebben, kan enige kritiek op Apple’s eigen SmartCover en SmartCase niet achterblijven. Apple verkoopt net als vorig jaar de bekende Smart Cover voor €39. Ze zijn gemaakt van het welbekende polyurethaan en verkrijgbaar in 6 kleuren. Nadeel van de Smart Cover blijft dat het oppervlak in 3 delen is verdeeld in tegenstelling tot de 4 delen van de eerste Smart Cover. Het gebeurt regelmatig dat hij in gevouwde vorm met iPad en al plat op tafel klapt. Met weemoed denk ik terug aan het heerlijke degelijke geklik en getik van de originele 4-delige Smart Cover.

De Smart Case is een nieuwe hoes voor de iPad mini. Apple heeft gemerkt dat veel mensen niet alleen de voorkant maar ook de achterkant willen beschermen. Met de Smart Case pikt Apple een flink graantje mee van de enorme hoesjesmarkt. De Smart Case heeft door het gebruik van mooi effen leer een luxere uitstraling dan de Smart Cover. Hij komt in 6 kleuren en kost 69 euro.

De Smart Case
Smart Case met kier aan de linkerkant
smart-case-apple
Smart Case in de Photoshopwereld van Apple

Maar ook deze hoes kent twee kleine nadelen. Allereerst sluit het leer dat als scharnier dient niet aan op de iPad. daardoor zit er altijd een kier tussen het scherm en de cover. Daarnaast is het lastig om de cover te openen aangezien hij niet uitsteekt aan de rechterkant. Of je moet je nagel gebruiken om tussen cover en hoes te komen, of je houdt de Smart Case op zijn kop waardoor de cover openvalt. Het zijn kleine details, maar het moet gemeld worden.

Conclusie
De iPad mini met retina scherm is wat ons betreft de ideale iPad. Hij is klein, licht en daardoor makkelijk mee te nemen. Het gegeven dat de iPad mini de krachtigste processor bevat die Apple te bieden heeft, maakt hem echter indrukwekkend. Indrukwekkender wellicht dan de iPad Air. De A7-processor is nu al razendsnel, maar zal schitteren bij toekomstige updates van iOS 7 en apps die geoptimaliseerd zullen worden voor de 64-bit processor. De iPad mini heeft een mooie toekomst.

Moet je nu naar de winkel rennen om een iPad mini Retina te kopen? Wat ons betreft wel als je een iPad 1, 2 of 3 hebt. Het wordt lastiger als je een iPad mini van vorig jaar hebt. Deze is nog niet bepaald afgeschreven, maar het verschil met de iPad mini van dit jaar is bijzonder groot. Apple ging bij de mini van A5 naar A7, van niet Retina naar Retina.

Misschien wordt het in dit geval misschien tijd voor de grote doorschuiftruc. Oude iPad mini naar dochterlief, kleine zus, vader of oma. Nieuwe iPad mini voor jou in de jute zak van de Sint.

Reacties

36 reacties
 • Profielfoto
  Rogiervanbossum

  Goed artikel! Niet alleen maar positief, maar ook de minpunten benoemen! Zulke artikelen zou ik meer willen lezen hier. Dan kom ik weer dagelijks een kijkje nemen;-)

 • Profielfoto
  Jord

  De iPad mini lijkt maar één zwakke schakel te hebben en dat is iOS 7.

  Dat geldt toch net zo goed voor de iPad Air?
  Daarnaast mis ik nog een stukje over de kleurenweergave die bij de mini toch net iets minder levendig is dan bij zijn grotere broer, ook al zijn beide retina schermen.

  Verder een leuk artikel en ik ben blij dat ik mijn “oude” mini heb kunnen vervangen voor de retina, met name vanwege de snelheidswinst.

 • Profielfoto
  Maverick9898

  Drie jaar geleden zag hij er precies hetzelfde uit als nu; hij was alleen wat langzamer.

  Dat kan je ook van de iPad zeggen. Wat een onzin. Het is echt niet een ‘drastisch ander apparaat’.

 • Profielfoto
  Moltie

  Die smartcases zijn in mijn beleving Apple-onwaardig. Behoorlijk aan de prijs, zoals we gewend zijn van Apple. Maar dan wil ik ook graag een top product in handen hebben, en dat is het duidelijk niet. Onding.

 • Profielfoto
  computer space

  Alleen maar makkelijker geworden. Je neemt de Mini. Ze zijn hetzelfde op de afmeting na. De grootte is enkel nog voor bejaarden en slechtzienden.
  Kan Apple je geen lor schelen, dan is het een Asus Nexus 7 (krijgt er alleen zo’n lelijk Google logootje op, maar ja, 200 euro minder en G3….)

 • Profielfoto
  Hydræ

  De iPad mini met retina scherm is de ideale iPad.

  Leuk dat een mening wordt gebracht als feit. Het enige merkbare verschil tussen de Mini en de Air is de grootte, en dit is subjectief.

 • Profielfoto
  Lucas Raggers

  @ Hydrae: “Wat ons betreft” toegevoegd.

 • Profielfoto
  pcamphorst

  Dat iOS7 de zwakste schakel zou zijn is natuurlijk wel kort door de bocht. Men kan niet verwachten dat alle apps al naar deze nieuwe look & feel zijn aangepast. En bovendien is Android sowieso een lachertje tegenover elke versie van iOS. Hoe kun je verschillende Android versies en dito varianten van merken en typen tablets verzinnen welke vaak bepaalde apps niet eens kunnen draaien omdat de Android OS versie te oud is (en niet opgewaardeerd kan worden) of de hardware van de tablet niet geschikt is. Dan vallen die paar kleine dingen iOS7 reuze mee…

 • Profielfoto
  SunKeeper

  Er ontbreekt nog een afsluitende vraag:

  ”Welke iPad neem jij als je er eentje nodig hebt?”

 • Profielfoto
  mattiman

  @Hydrae: Een review is altijd subjectief. Alles is geschreven vanuit het oogpunt van de reviewer. Onnodig om bij elk punt expliciet te vermelden dat het een mening betreft.

 • Profielfoto
  TheiPhoneGuy

  Mijn vrouw heeft de air genomen en mijn kids allebei de mini retina. Als ik ze vergelijk dan zou mijn voorkeur gaan naar de mini. Helaas zijn de kleuren wel minder als ik dit vergelijk met de air of mijn 5S. Dit valt echter voornamelijk op als je de apparaten naast elkaar legt. Ik heb ook het idee dat de air iets sneller is. Maar overall ia de mini retina een mooi apparaat en zeker voor kinderen groot genoeg en handig om mee te nemen op vakantie enz.

 • Profielfoto
  Janjans

  Ik schrik een beetje van dat grafiekje. Ik heb een iPad mini van vorige jaar, die lijkt wel tien jaar oud…..

  Fijn artikel trouwens, misschien linkje aan Koen sturen, dat het dus ook en wel anders kan.

 • Profielfoto
  zepkleiker

  Fijn artikel. Dat mag ook wel eens gezegd worden (aangezien ik vaak kritiek heb op artikelen).:) Mis alleen een stukje over de kleurenweergave!

  Heb nu een iPad Air, maar omdat het er eentje is met 4G vind ik ‘m eigenlijk te groot. Gebruik ‘m eigenlijk als WiFi-iPad.

  Zit daarom te twijfelen om ‘m op Marktplaats te gooien en een mini retina te halen met 4G. Die steek je toch wat makkelijker in je binnenzak …

 • Profielfoto
  NeXT

  Ik kom in het hele artikel nergens de motivatie tegen om voor de iPad mini retina als e-reader te kiezen. Ik ben zelf absoluut geen fan van e-readers maar als ik af ga op reacties van visite is de wens bij een grote iPad toch snel dat hij lichter en compacter kan. Apple zal het nooit zo in de markt zetten maar ik denk dat de Mini vooral in de markt is gezet als tegenhanger van compactere readers zoals de Kindle.

 • Profielfoto
  Ethiron

  Ik snap niet waarom jullie de keuze moeilijker vinden… Je hoeft nog maar met één factor rekening te houden (nl formaat) in plaats van meerdere (technische) factoren en specificaties.

  Volgens mij is het voor de gemiddelde consument alleen maar makkelijker geworden nu alle specs gelijk getrokken zijn en ze alleen maar hoeven na te denken welk formaat ze fijn vinden.

 • Profielfoto
  starlette

  Ik kom in het hele artikel nergens de motivatie tegen om voor de iPad mini retina als e-reader te kiezen.

  Goed punt!, is namelijk exact mijn reden, als je veel zware (100M+) voornamelijk pdf leest ben je een academic reader, en al de ereaders gaan hier op mank,,,(lag / traag etc), Ik gebruik nu dus iAnnotate / ebooks op mn ipad3, maar het wordt speciaal hiervoor dus de mini voor mij. Als salontafel upgrade ga ik idd voor de air en schuift de 3 naar mn zoon ( dus andersom ipv vader;-)

 • Profielfoto
  NeXT

  Kijk! Dat bedoel ik!:)

 • Profielfoto
  Needler

  Ik ben heel benieuwd naar iOS 8.

 • Profielfoto
  SvS

  Ik ben heel benieuwd naar iOS 8.

  Euh?

 • Profielfoto
  essiw

  Het probleem met de smart cover is snel verholpen, je moet hem andersom opvouwen, met de zachte kant naar buiten kan hij niet zomaar vallen, met de harde kant naar buiten wel… (op de iPad Air)

 • Profielfoto
  Emielgroendijk

  Maar zo makkelijk het de wereld wordt voor ontwikkelaars maakt

  die mis ik hier (probeer alleen te helpen, no grammar nazi hate plz)

  Goed stuk, ik ben zelf ook erg geïnteresseerd geraakt in de mini na deze update en zoek hevig naar een excuus om er een te kopen:p

 • Profielfoto
  Janjans

  @essiw Juist, zo is het ook bedoelt, afgaande op de afbeeldingen op de Apple site.

 • Profielfoto
  tarun

  Dat de iPad mimi Retina 5x sneller is klopt niet helemaal. Dat Retinascherm kost namelijk ook extra rekenkracht.

  Zelf merk ik dat een iPad mini prima werkt. Het voordeel van de Retinaversie is wat mij betreft dan ook beperkt.

 • Profielfoto
  jackybe67

  Een vraagje :

  Is die mindere kleurweergave op de mini te verhelpen met een software update of ligt dit echt aan het scherm zelf?

 • Profielfoto
  zepkleiker

  Het probleem met de smart cover is snel verholpen, je moet hem andersom opvouwen, met de zachte kant naar buiten kan hij niet zomaar vallen, met de harde kant naar buiten wel… (op de iPad Air)

  Ja, dat is ook wat ik doe met de nieuwe smart cover. Maar ik heb gemerkt dat ie ook dan véél sneller valt omdat het toch wat instabieler is dan de smart cover die uit 4 delen bestaat.

 • Profielfoto
  zepkleiker

  Een vraagje :

  Is die mindere kleurweergave op de mini te verhelpen met een software update of ligt dit echt aan het scherm zelf?

  Is een hardware-probleem helaas.

 • Profielfoto
  EwaldK

  Heb sinds een week een iPad Mini Retina. Komend vanaf een iPad 3 is dit qua gewicht een hele verbetering. Eens voor wat betreft de SmartCase, is niet echt ideaal om je iPad rechtop te zetten.

  Ander puntje dat je in overweging zou kunnen nemen als je overstap naar Mini overweegt, is dat als je veel typt dat het op de Mini een stukt lastiger is dan op het ‘grote’ model. Sommigen vinden het typen op de grote broer al een ramp, maar ik kon er zelf altijd wel goed mee uit de voeten.

  Maar voor de rest niets dan lof, fantastische gadget.

 • Profielfoto
  Ledda

  Ik kom ook van de ipad 3! Ik begrijp zeker de keuzestress. Des te meer wanneer je eigenlijk ook al een iphone5 hebt voor on the go.

  Kheb uiteindelijk gekozen voor de retina mini, ook al wist ik dat hij last had van color gamut. Eerlijk gezegd heb ik hier achteraf gezien geen last van gehad.

  Heb de ipad air ook vast gehad in de shop maar ondanks zijn gewicht is hij voor mij nog steeds te groot om boven te halen. Ik houd van de snelheid, lichte gewicht en klein formaat van de mini! Zalig!
  Ik gebruik hem trouwens ook veel meer in portretmode, deed ik met de 3 bijna nooit!

 • Profielfoto
  Dick de Roos

  Is die mindere kleurweergave op de mini te verhelpen met een software update of ligt dit echt aan het scherm zelf?

  Het ligt aan het scherm.
  De Air- en de Mini-schermen zijn van verschillende fabrikanten en gebruiken een andere techniek.
  Die van de Mini is nogal nieuw qua techniek (IGZO). De fabrikanten Sharp en LG hebben dat blijkbaar nog niet geheel in de vingers.
  Ik ben benieuwd wat Samsung straks presteert als Mini-scherm-leverancier.
  Samsung mag weer meedoen omdat met name Sharp de productieaantallen niet haalt.

 • Profielfoto
  Marc Schweppe

  Nog steeds heel blij met mijn ‘gewone’ iPad Mini, lekker klein en licht, past in ieder hoekje van de tas. Minder blij met de Smart Cover, klapt te snel om en wordt bovendien smoezelig. Net een mooie Logitech Ultrathin keyboard besteld op Black Friday; vandaag ontvangen, past perfect bij de Mini. Veel handiger tikken en mooie cover bovendien. Samen iets dikker en zwaarder natuurlijk, maar je hebt wel een echt toetsenbordje, van een bij Apple passende kwaliteit. En de combi past nog steeds (iets beter zelfs) in de Crumpler iPad sleeve.

 • Profielfoto
  arturo

  iPad vragen aan de Sint ? Ik krijg een mail van Apple met de suggestie om een iPad als kerst cadeau te kopen of te vragen. Dit zijn toch geen cadeautjes om “even” te vragen.

 • Profielfoto
  Barend Mars

  Stres hoezo je koopt ze gewoon alle 2

 • Profielfoto
  sanderman

  @Icandy: ja want iedereen gaat even €700-800 uitgeven… [/sarcasm]

 • Profielfoto
  iPet

  Keuze stres? Gewoon allebei kopen!

 • Profielfoto
  geoffreyboy

  Kheb ff hulp nodig. Na de examens mogen ik (14jaar) en mijn zus (10jaar) een iPad kiezen. we zijn er al uitgeraakt dat we kiezen tussen de mini retina of de air. maar we weten écht niet welk formaat. Voor mij is het meer om youtube filmpjes te bekijken, internetten, krant lezen, facebooken en af en toe eens een game. mijn zus doet het het meest voor arcade games (4 op een rij, dammen ed) hij is voor op vakantie (we gaan redelijk vaak op vakantie met vliegtuig, +-4 keer per jaar), buitenshuis maar evengoed ook voor thuis… Iemand een tip fzo??

  thnx

 • Profielfoto
  .Arne

  Hier thuis een weekje de Air in huis. Zou niet willen wisselenv oor een mini:) Ik vind de mini nog steeds te groot om in een broekzak te stoppen of om steeds op het lichaam te dragen. Als je dan toch je iPad in een tas stopt, kan je in mijn ogen beter voor het grotere, fantastische iPad Air scherm gaan. En o ja, het is echt een pluimgewicht.