Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 19 december 2013

Onderzoekers activeren MacBook-camera zonder waarschuwingsLED

Zit je achter je MacBook? Bedenk je dan dat het enige dat je beschermt tegen een serieuze inbreuk op je privacy een klein groen LED-lampje naast de webcam is. Zodra de webcam aan gaat, gaat het groene lichtje ook aan. Zonder dat lampje is niet te checken of iemand anders meekijkt.

Onderzoekers van de Johns Hopkins University in Baltimore zijn erin geslaagd de camera van een MacBook te activeren zonder de groene waarschuwingsLED te laten branden. De onderzoekers maakten een gemodificeerde versie van de Photo Booth-app waarmee beelden gemaakt kunnen worden zonder dat de gebruiker enige indicatie krijgt dat de webcam aan staat. In een paper genaamd “iSeeYou: Disabling the MacBook Webcam Indicator LED” lichten de onderzoekers hun bevindingen toe.

Met een druk op de knop kan de LED uitgeschakeld worden.

Volgens The Washington Post kwam de zaak aan het rollen toen de FBI eerder dit jaar toegaf camera’s van laptops op afstand aan te kunnen zetten zonder dat de LED gaat branden. Hoewel Apple serieuze maatregelen heeft genomen om dit te voorkomen, slaagden de researchers erin met software de micro-controller van de iSight camera in een MacBook te herprogrammeren. Op deze manier konden ze de LED onafhankelijk van de camera te bedienen.

Het onderzoek is gedaan op relatief oude MacBooks en iMacs uit 2008, echter zijn de onderzoekers er van overtuigd dat de truc op bij nieuwere Macs werkt. Om de LED te kunnen manipuleren, moet eerst kwaadaardige software geïnstalleerd worden. Bij het gebruik van software uit de Mac App Store of andere betrouwbare bron is het risico minimaal. Een plakbandje over de camera doet in andere gevallen ook wonderen.

Bekijk de iSeeYou-software in actie:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Onderzoekers activeren MacBook-camera zonder waarschuwingsLED
Sluiten